
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Väntas växa med ljusets hastighet.
Marknaden för solenergi väntas växa med ljusets hastighet. Men med mängder av aktörer kan det vara svårt att hitta rätt.
Polykisel har gått hundratals procent och stålpriser har gått upp. Det har blivit en marginalpress för de här bolagen samtidigt som det har tagit tid för Biden att få igenom sitt infrastrukturprogram.
Förra året steg solenergisektorn rejält. Det berodde mycket på att marknaden spekulerade i gigantiska satsningar på solenergi i Joe Bidens infrastrukturpaket
Om man tittar han i stället mot ett jätteprojekt i Kina.
”Städer och regioner får ansöka om att ingå i projektet. Målet är att redan 2023, i de regioner som har ansökt ska 50 procent av statliga byggnader ha solenergipaneler. Även 40 procent av skolor och sjukhus, 30 procent av industrilokaler och 20 procent privata hus.”
Läste att 676 städer och 31 provinser i Kina ansökt om det statliga stödet.
”Tittar man på estimat från Bloomberg, som tittar på alla solbolag och deras prognoser, så kommer kapaciteten att fyrfaldigas till 2030.”
Jag lyfter fram fem internationella solenergibolag som sina favoriter:
Enphase, USA, handlas i på Nasdaq.
Solaredge, Israel/USA, handlas på Nasdaq.
Jinkosolar, Kina, handlas på NYSE (och i Shanghai.
Neoen, Frankrike, handlas i Paris.
Grenergy, Spanien, handlas i Madrid.
Enphase och Solaredge är fullförsörjningsbolag och Solaredges produkter går att köpa i Sverige. De har inte den högsta tillväxten men en väldigt jämn tillväxt.
”De är intressanta för att de är så pass stora att de både kan leverera till Bidens infrastrukturpaket och sälja produkter till Kina.”
Franska Neoen har solkraftverk såväl som vindkraft- och biomassaverk. Bolaget levererar också lösningar för energilagring.
”Neoen kommer ha väldigt hög vinst- och försäljningstillväxt de kommande åren, och har hög lönsamhet historiskt.
Kinesiska Jinkosolar, som handlas även i New York, har den överlägset lägsta värderingen.”Men de har fått flagga för svagare kvartal framöver, för att en del produkter sitter fast i tullen. Men man kan ju räkna med att det kommer lösas och så får man en ketchupeffekt i fjärde kvartalet.”
Spanska Grenergy är ett bolag som Jonas Olavis fond nyligen har investerat i.
”De bygger enorma solparker och har en fantastisk pipeline som de ska leverera under många år.” De har en hel del i emerging markets och det kan man vara lite orolig för när man omräknar vinsterna tillbaka till euro.