
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Lite tankar om vad är cirkulär ekonomi.
Cirkulär ekonomi är ett nytt uttryck, som används i samband med hållbarhet. Men vad betyder det rent konkret, och vad är det som gör det cirkulärt.
Cirkulär ekonomi kanske beskrivs enklast om man förklarar dess mindre fullkomlige syskon den linjära ekonomin. Linjär ekonomi är den nu rådande normen i näringslivet, där man producerar en produkt, säljer den till brukaren som efter ha brukat produkten kastar den på sophögen/förbränningen enligt systemet.Producera, förbruka, kasta bort.
Men det är en ekonomi som är dömd att misslyckas. Jorden har begränsade resurser, och det avspeglar sig tydligt i vår nuvarande ekonomiska kris. De skyhöga oljepriserna har vi sett förut. Men priserna på nästan alla andra råvaror har stigit oavbrutet de senaste tio åren, och har nu nått en nivå högre än någonsin i vår industriella historia. Vi betalar mer för matvaror, metaller, sällsynta arter och den del av lantbruket som inte blir mat (till exempel bomull), och vi betalar mer eftersom det råder en brist på dem.
Den cirkulär ekonomi uppstår i glappet som måste överbryggas. Det sker genom att vi omdesignar våra produkter, så minst möjliga eller inget går till spillo, när produkten är uttjänt. Det vi kastar bort, kan gå tillbaka till producenten, eller tillbaka till naturen utan att naturen tar skada.
Är det då möjligt.
Svaret är ja, och det vet vi eftersom det redan sker, i hög grad. I februari 2012 kom en rapport från konsultföretaget McKinsey som beskriver den cirkulära ekonomin och deras potentiella betydelse för världsekonomin. Om vi bara skulle cirkulera 23 procent av alla material i EU, kan vi spara cirka 630 miljarder US dollar per år.
Det är alltså en riktigt bra affär i att återanvända byggnadsmaterial, möbler, elektronik, bilar, och så vidare. Inte bara kommer detta kunna skapa massor av jobb i förarbetningen av materialet, sortering, inhämtning och återproduktion det lättar också trycket på naturen och minskar vår utarmning av jorden. I slutändandan handlar det om att uppmuntra kommande generation att tänka och designa på ett nytt sätt och använda ett cirkulärt ekonomiskt system för att bygga en bättre framtid.
McKinseys rapport var beställd av äventyraren Ellen MacArthur, hon beställde den i slutet av 2011. Hon hade nämligen, efter att ha gjort en världsomsegling runt jorden i en liten segelbåt, blivit uppmärksam på hur alla resurser på hennes båt kunde ta slut. Om hon inte kunde spara på resurserna, och utnyttja dem på bästa möjliga vis, så skulle hon bokstavligt talat dö. Det gick då upp för henne, att samma sak gäller för jorden.
Rapporten är spännande läsning för personer med intresse för Cradle to Cradle. Den konkretiserar vad många har talat om i åratal, och den framhäver incitament många affärsverksamheter saknar för att tänka hållbart: Nämligen det ekonomiska perspektivet. Och den kallar på de politiker som arbetar för att skapa jobb i den nuvarande ekonomiska nedgången. I McKinsey-rapporten visar flera källor att det kommer att uppstå och redan finns många jobb i återbruksindustrin.