
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Pinsamt,,, att bli ruinerad om man åker ut i Europa.
Det är pinsamt och smärtsamt att se hur den svenska kronan fortsätter att försvagas mot euron. Många har stannat hemma på semestern för att de inte vill bli ruinerad.Den svenska kronan kryper mot nya obehagliga rekordnivåer för utlandsresenären.
Tyvärr kan kronan försvagas ytterligare.
Måste vi verkligen hålla kronan på en så här låg nivå?
Vi måste inte, men det finns tydliga anledningar till att det är så.
Förklaringen till den svaga kronan handlar om Riksbankens penningpolitik som är en följd av det låga inflationstrycket.
Nu har detta samband inte riktigt visat sig fungera, inflationen stiger inte.
Det kan bero på en mängd faktorer, bland annat att bolagen numera är globala och att digitalisering och globalisering har gjort att inflationstrycket helt enkelt är fallande. När Riksbanken fortsätter att hålla nere räntorna så kommer kronan att fortsätta vara svag.
Att kronan är en liten och obetydlig valuta fortsätter förvärra läget. Och nu har vi dessutom en osäkerhet kring konjunkturen.
Sen har vi också den alltmer infekterade handelskonflikten mellan Kina och USA. Samtidigt har flera centralbanker tagit höjd för en försämrad konjunktur och överraskat med att sänka räntan.
Kritiken mot att Riksbanken håller kronan så svag har varit massiv och att svenskarna görs fattigare samtidigt som man ”rear ut” svenska tillgångar lär fortsätta så länge Riksbanken inte kommer i gång med en andra höjning av räntan.
Fortsätter inflationen att vara otillfredsställande låg kommer marknadens förväntningar på en eventuell räntehöjning från Riksbanken falla ytterligare. Det kommer försvaga kronan ytterligare.
Får vi en större sättning i konjunkturen riskerar det att drabba kronan i egenskap av liten valuta, med en stämpel som skvalpvaluta från 90-talskrisen. Orättvis kanske, men det hänger kvar att kronan inte är en valuta investerare vänder sig till i sämre tider.
För min egen del undrar jag om det inte är dags för ett omtag när det gäller analysen av Riksbankens penningpolitik,inflationsmål på två procent.