
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

”Det är många privatpersoner som handlar utan att tänka efter”.
SAS är mitt uppe i den finansiella operation som ska rädda bolaget undan konkurs. Intresset för aktien är dock stort vilket tyder på att aktieägarna kallt räknar med att SAS lyckas rida ut även den här krisen.
Många småsparare lockas nog också av tidigare emissionsklipp i bolag på dekis.
”Risken i SAS måste betecknas som skyhög då pandemins utveckling ligger helt utanför bolagets kontroll. Det är dessutom högst oklart hur covid-19 kommer påverka flygresandet på längre sikt”.
Fredagen är första handelsdagen för teckningsrätterna i SAS företrädesemission. Emissionen är en del i en komplicerad räddningsplan för att undsätta det av coronapandemin allvarligt vingklippta flygbolaget.
De som satt på SAS-aktier vid måndagens stängning fick rätt till nio teckningsrätter. SAS säljer de nya aktierna för 1,16 kronor per styck och det är mycket pengar som aktieägarna ska ställa upp med när man för varje innehavd aktie måste köpa nio nya. Fulltecknas emissionen kommer antalet aktier att öka med drygt 3,4 miljarder och inbringa knappt 4 miljarder kronor till den sinande kassan.
Utöver företrädesemissionen ska SAS även sälja 1,7 miljarder nya aktier till huvudägarna danska och svenska staten för samma pris, vilket ska inbringa ytterligare cirka 2 miljarder kronor. Men emissionsfesten slutar inte där. SAS har stora skulder och för att banta dessa ska obligationsinnehavarna dessutom konvertera en stor del av sina fordringar till nytryckta aktier.
Priset för de ursprungliga aktieägarna kommer att bli högt när alla emissioner gör att antalet aktier ökar från 383 miljoner till cirka 7,7 miljarder. En utspädning på hisnande 95 procent. Det är viktigt att komma ihåg att räddningsplanen bara adresserar SAS akuta finansiella kris. För att bolaget ska få varaktig luft under vingarna krävs det att flygresandet återgår till normala nivåer. Än så länge är det dock fortfarande glest med resenärer på flygplatserna. I augusti minskade antalet passagerare som flög med SAS med 1,9 miljoner, jämfört med samma månad i fjol.
SAS aktien rusade 46% på tisdagen,justerat för att teckningsrätterna avskildes och aktiekursen står avsevärt högre än de 1,16 kronor som de nyemitterade aktierna kostar. Frågan är om en sådan stor prisdifferens är hållbar när de drygt 7 miljarder nya aktierna kommer ut på marknaden.
Förklaringen till det stora intresset bland framför allt småsparare kan vara ett det tidigare varit en bra affär att via nyemissioner köpa aktier när välkända storföretag hamnat på dekis, som till exempel Ericsson och Swedbank. Risken i SAS måste dock betecknas som skyhög då pandemins utveckling ligger helt utanför bolagets kontroll. Det är dessutom högst oklart hur covid-19 kommer påverka flygresandet på längre sikt.