
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Jag tror att det temat bara kommer tillta i styrka.
Det är länge sedan man såg ett sådant flöde av unika investeringsmöjligheter….Men samtidigt får man vara försiktig och läsa på om bolagen om man eventuellt köper in sig i.
Teman som jag tror kommer prägla börsåret 2021.
Miljövänliga transporter, digitalisering inom hälsovården och en återhämtning för upplevelseindustrin är de tre teman som på allvar kommer ge utslag på börsen 2021, Det är teman som redan syns och som jag tror kommer märkas av ordentligt från och med i år. De kommer kunna ge en del bolag strukturell medvind under lång tid. Kanske en tioårsperiod.
Vad gäller den första punkten har klimatförändringarna trängt igenom coronabarriären och fått rubriker den senaste tiden till följd av SMHI:s rapport om att 2020 varit det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige. Jag tror att det temat bara kommer tillta i styrka.
Jag tror att klimatet kommer vara med oss mycket längre än covid. Det har redan varit ett starkt investeringstema 2020 år, framför allt inom elektriska bilar. Batterikostnaderna har kommit ner och vi har sett Tesla stiga väldigt mycket.
Bolag som levererar teknologiska lösningar inom området kommer fortsätta ha god utveckling, speciellt de som är verksamma inom tunga transporter, med bränsleceller och vätgas. Vätgas har man pratat om tidigare, men nu ser vi att det kan komma igång på riktigt den här gången. Den har stora fördelarna inom tunga transporter, stor energidensitet och så är den lättare än bensin. Marknaden är bara ett par miljarder kronor just nu.
Svenska Powercell som är verksamma inom området har gått starkt under året som gått, med en utveckling på drygt 110 procent.Jag lyfter även fram kanadensiska Ballard Power, som rusat cirka 230 procent, som det mest intressanta bolaget att titta närmare på…är teknikledande inom bränsleceller och har fokus på tunga transporter som jag tycker är de intressantaste segmenten för vätgas. Bolaget förväntas växa försäljningen ungefär 25 procent per år de kommande fem åren.
Vad gäller digitaliseringen av hälsovård ser ja att coronapandemin gett marknaden för sensorer en skjuts. Jag tror att marknaden kan nå upp till en nivå på 248 miljarder kronor. I år tror ja att sensorer och distansbevakning av patienter kommer igång på riktigt. Patienter behöver inte ligga på dyra sjukhusplatser och de vill nog själva helst ligga hemma också om de kan. Där finns det massor av fördelar med sensorer, att kunna monitorera exempelvis blodsocker och puls och få realtidsdata.
Som ett exempel är hur stora bolag fått upp intresset för området är att Philips nyligen förvärvat ett amerikanskt bolag, som har ett system för att övervaka hjärtrytm på distans, för omkring 23 miljarder kronor. Här finns ett flertal intressanta bolag: Philips är stora, Dexcom på diabetes, Masimo, och Irythm.Sen tror jag att under den andra halvan av 2021 ser också att upplevelseindustrin kommer göra en återkomst till normala nivåer.
Vaccineringen kommer göra så att vi kan börja leva som vanligt igen. Hotell och restauranger kommer komma tillbaka under andra halvan av 2021 år. Gymmen kommer gå bättre och resandet kommer öka. En form av resande som var på gång innan covid var längre resor med tåg, det tror jag kommer tillbaka.
Här har jag identifierat flera olika bolag inom olika områden som kan få en boost. Bland annat Disneyparker, Samsonite, gym som Basicfit, restauranger som Starbucks och till och med laxbolag som Bakkafrost. Men det är två bolag jag vill lyfta fram extra.
Trainline, är ett spännande bolag. De har ett onlinebiljettbokningssystem i Storbritannien och Europa med ett hundratal olika operatörer kopplade. Sen har vi en aktör som kan bestämma sina priser hur de vill. Jungfraubahn är en turisttåglinje mellan alpdal och alptopp i Schweiz. Deras stationer är de högst belägna i Europa, och har bra förutsättningar att klara en klimatkris.
Här kan vi nog se samma trender från 2020 fortsätter in i 2021. Det är från och med sommaren då vi kan väntar sig att de mest utsatta grupperna och de viktigaste yrkesgrupperna i samhället vaccineras. Det är först då vi kan se att ekonomierna kan öppna, i alla fall i de rikaste delarna av världen.
”I resten av världen ser jag inte att vaccinering kommer vara en faktor under 2021 utan snarare under 2022. Astras vaccin som har stora fördelar i distribution mot Pfizer, är mycket billigare och dessutom har större produktionskapacitet, måste lyckas”.