
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Globala investmentbolag
Investmentbolag har över tid mer ofta än sällan presterat bättre än sitt jämförelseindex. Om dessa fakta hör till historien eller ej vet vi inte, för först måste nuet och framtiden förverkas. Att historien tenderar att återupprepa sig, eller i alla fall rimma är en kunskap som många(?) bär med sig. Samma med att det egentligen inte är historien i sig som återupprepar sig, utan människan. Det är ju vi, som levande subjekt, som skapar och förstör. Ponera att historiken kommer fortsätta rimma anser jag att nu är en passande tid att våga exponera sig mot såväl svenska som utländskt noterade investmentbolag.
Sverige och den svenska börsen är unik sätt till rikedomen av investmentbolag. Via dessa kan du och farmors farfar få exponering mot flera bolag. Inte sällan är de svenska investmentbolagen duktiga på att diversifiera (exkluderat de som är nischade, likt Linc). Bolagen är också ofta globala i sin verksamhet – Volvo, Atlas Copco, Essity med flera är ju inte bara närvarande i Sverige.
När jag började bli mer aktiv, kring finanskrisen, hade jag läst om hur förträffliga bolag såsom Industrivärden, Öresund, Investor, Svolder med flera var. Jag hade läst om Aktiestinsen och från alla andra som öste lovord över dessa bolag. Emellertid gjorde jag det misstag jag tror många gör – jag var förhäxad i jakten på snabba pengar. Jag skulle hitta just det bolaget som skulle få min portfölj att flyga upp och ge Buzz Lightyear en rejäl kamp. Jag skulle visa alla att det nu minsann var en ny sheriff i stan. Utfallet var likt Ikaros – vingarna smälte snabbare än de skapats och det platta fallet fick till och med min mors älskade, platta och frasiga pannkakor att verka som vore de amerikanska sådana.
Min hybris slog tillbaka med dubbel kraft, men jag reste mig; jag vägrade att låta mig slås knock out. Tvärtom fann jag styrka i de slag jag riktat mot mig själv. Jag fann också mod att våga gå emot min inbillade övertygelse att jag skulle vara något extraordinärt på börsen och att om jag bara fortsatte leta runt på de minsta listorna skulle jag hitta just det bolaget. Mer och mer kom jag att inse via diskussioner, läsning, ännu mer läsning, ytterligare ännu mera läsning följt av anteckningar att det som sker, sker i det tysta. Det som står starkt idag gör det för att dess rötter går djupt ned i marken. Precis som ett träd. Sakta, sakta växer det en max två millimeter för varje dag. För den som dagligen observerar det syns ingen utveckling, men för den som ser det blott en gång om året, eller kanske bara en gång vart femte år, syns en enorm förändring. Oavsett vem du är och om du tittar på trädet varje dag eller vart femte år så växer det, eller hur? All handlar om perspektiv, perception och scotomisation.
Lundbergföretagen. Investor. Industrivärden. Visst omnämns de i medier, men ytterst sällan är de virala hos de mer nya aktörerna på marknaden, de likt du(?) och jag som skulle spöa skiten ur börsen på kortast möjliga tid. Inte heller är de med när listor på årets bästa och sämsta aktier ska rankas, då de mer ofta än sällan placerar sig strax norr om medianen/mitten. De är likt Investors aura – ”Esse non videri”.
De är sällan de främsta när årets vinnaraktier ska koras, men de har en förmåga att år efter år prestera några procentenheter bättre än index. På ett, två, tre, fyra och fem år känns det som ”ähh… det spelar föga roll. En procent hit eller dit. Who cares!?”. Men då glömmer man metaforen med trädet – tänkt dig hur några få procentenheter envar år ackumuleras. Det kommer slutligen bli en ångvält. En massiv kraft som du aldrig kommer behöva. Förse med bensin; ty den står själv för alla omkostnader.
Nu är det dock inte alla investmentbolag som har presterat likt ovan nämnda, men sätt som grupp är de Zlatan. Bra diversifiering, erfarna och kompetenta ledningar tillika styrelser, (oftast) låg förvaltningskostnad och ett (mer ofta än sällan) aktivt ägande. Det är fördelar som inte ska förringas.
Jag är exponerad mot flera investmentbolag, både svenska och de som är noterade på utländska börslistor. Jag har som ambition att få exponering mot än fler och nedan lista på kan ses som inspiration att läsa vidare om. Vissa av dem äger jag redan, andra är potentiella, blivande innehav. Kom dock ihåg att läsa på och veta vad och varför du äger. Beträffande svensknoterade investmentbolag hänvisar jag med glädje till ibindex.se – en underbar sajt och tjänst!
Det blir alltid en diskussion om riskkapitalbolag såsom brittiska 3i Group ska klassas som investmentbolag eller ej. Eller att konglomerat såsom LVMH e.d. ska klassas som ett holdingbolag. Diskussionerna är viktiga, men låt oss ta den någon annan gång. Kanske kommer du anse att vissa på nedan litsa inte är regelrätta investmentbolag såsom just Investor, medan en annan har en annan uppfattning.
Äger du några av dessa, eller andra som ej omnämns? Vilka och vad är din pitch – ditt ”varför” – till delägandet?
Gimv Investeringsmaatschappij Voor Vlanderen
Imagine just sitting for five years doing nothing?
I slutet av december 2021 skrev jag detta inlägg. Sedan dess har det inte bara runnit lite vatten under broarna - det har bokstavligen forsat. Vad händer och varför? Störningar i allt från produktions- till leverantörskedjan kryddat med ett hemskt krig och en oförutsägbar inflation. Till detta har vi centralbanker som redan har aktiverat 99 % av sin arsenal och befolkningar som i många länder, framför allt Sverige, är belånande upp över öronen. Såklart att allas vår Mr. Market hoppar till, eller hur?
Hur mycket kommer börsen falla? Har botten redan nåtts? Jag vet inte och alla som påstår sig veta det är inget annat än charlataner. Ännu en gång är prognoser ett finare, förvisso lite mer fundamentalt grundat, ord för ”gissningar”. Du kan driva en fond, eller vara ”expert” på Dagens Industri – ingen vet. Allt vi vet, är att vi inte vet. Det tål att påminna sig om såväl i tjur- som björnmarknad.
Jag har ännu inte aktiverat den stora delen av min krigskassa. Det kliar, absolut, men jag väljer att avvakta. Jag tror mig inte kunna tajma börsen – tvärtom – men jag är beredd att ta alternativkostnaden att vänta ytterligare ett litet tag. Jag tror att sommaren och framför allt alla Q2:or kommer skapa än mer volatilitet och då vill jag ha ett kapital att använda. Med det sagt är jag inte fullt passiv, utan lite inköp, med betoning på just lite, har det blivit (jag vet mig ju ej kunna tajma marknaden och att sprida ut inköpen är, enligt mig, det bästa sättet för psyket). Jag har dels ökat i Peab, dels i Investor. Givet utvecklingen fram till den 10/5 är även Creades, Lundbergs, Electrolux, Kering samt BB Biotech just nu högst på min lista. Samtliga är bolag som jag redan äger. Samtliga är bolag jag bedömer vara överlevare i såväl regn som solsken.
”You have to be very patient. You have to wait until something comes along, which at the price you are paying is easy. That's contray to human nature to do nothing, waiting. Imagine just sitting for five years doing nothing?” (C. Munger)
Ett bolag som står på bevakningslistan är Brdr. A&O Johansen, vilka kan ses som Danmarks (bättre och starkare?) svar på svenska Bravida. Jag har följt dem till och från sedan Värdepapprets dagar, men bolaget blev än mer väckt ur sin dvala hos mig sedan Christoffer Ahnemark diskuterade dem i Sparpodden.
Som sagt; relativt passiv. Några få inköp. En kassa. Långsiktig optimism, men sparar som en pessimist. Fokuserar på att mer sitta still; observera, reflektera och låta besluten få växa fram.
Jag läser mycket. Jag promenerar och reflekterar också mycket. En stor del av min lediga tid är jag ensam, men har aldrig mer än ett telefonsamtal, meddelande e.d. längre än att besöka och umgås med såväl en som flera vänner. Jag bo i en liten stad där det är gångavstånd till allt och alla, inget och ingen. Idag, denna lördag, har jag arbetat en del och även om det ”tar emot” är det inget annat än roligt och lugnande att se hur väl mina elever har presterat på årets nationella prov i svenskämnet. Det brukar skämtsamt sägas att det bästa sättet att känna igen en lärare under maj och början av juni är att leta upp den minst solbrända på ICA Maxi/Willys och du har hittat rätt. Jag har ännu mycket kvar och sedan är högen med andra examinationer inte direkt liten. Betygstider…
Börsen ger och tar. Vissa år är allas vår bekanta Mr. Market lyrisk likt solen aldrig kommer att gå ned. Ibland tvärtom och inte ens Ior, Kafka eller någon annan pessimist kan då mäta sig med vår gemensamma bekanta. Vi kan titta på vilket index som helst så kan vi se att den långa, långa trenden alltid är positiv. Sedan kan vi också se att vissa nedgångar har varit korta, medan andra varit långa. Det ska även adderas att inte alla bolag överlever, ty ett index har den inbyggda funktionen; survivorship bias.
Äger jag bolag som kommer överleva den härdsmälta många nu väljer som begrepp att belysa Mr. Market? Jag är beredd att satsa mycket på det. Såklart kan varken jag eller någon annan med en hundraprocentig säkerhet hävda något. Kommer jag ens överleva natten? Kommer jag gå upp inatt för att tömma blåsan, men snubbla på ”den där j***a tröskeln”, ramla framåt och slå huvudet i handfatet?
Jag har analyserat mina bolag och vet att de har en bra, sund finansiell ställning. Beträffande bostads- och fastighetsbolagen kommer räntan såklart spöka, framför allt ju längre den är gällande. Alla har än så länge lång bindningstid kvar på de lån de har, men frågan kommer bli mer vital när de ska omförhandlas. Dock är det flera år fram i tiden och var världen befinner sig då vet, ännu en gång, ingen. Historiskt har bolag såsom Castellum och Peab klarat både den ena och andra utmaningen. Även om historik inte är framtid och således ingen garant för en återupprepande skapar det ytterligare en lugn hos mig.
Jag har byggt upp en kassa under över ett års tid och en del av den har börjat invadera portföljen och likt en metamorfos blivit aktier. Peab, Investor, Fastator, Lundbergs med flera. Jag har även ökat lite franska Amundi samt tagit in Kering, som jag skrev om förra veckan. Jag känner mig tämligen lugn, trygg och säker att detta är bolag som inte kommer vara de första att segla över världens kant. Sedan kan, såklart, saker och ting ändras, men givet de fakta som idag finns på min pulpet känner jag mig lugn.
Just lugnet är essentiellt för mig. Oroa är en av människans bästa allierade, ty den säger oss när vi ska aktivera vårt sympatiska nervsystem. Utan en oro skulle vi aldrig intagit en försiktig position, eller backat undan, när det prasslade i busken för en sisådär +10 000 år sedan. Följden av det skulle ha varit att ingen av oss skulle finnas här idag. Oron har hjälpt oss att överleva, vilket är din, min och alla andras främsta uppgift. Överleva. Till varje pris.
Oron gjorde oss observanta, närvarande. Den gjorde våra sinnen alerta – redo för fight or flight. Samma idag – vi oroas och dras till negativa skriverier, för vi vill överleva och för att göra det måste vi veta om och identifiera var farorna finns. Pengar är medel för överlevnad och när börsen sjunker uppstår en oro. Utan pengar, ingen mat, bostad och så vidare. Således ingen överlevnad. Emellertid är det viktigt att sätta aktieportföljen i relation till alla dina andra tillgångar; bankkonto, hus med mera. Sedan ska den sättas i relation till din placeringshorisont samt om du har ett lönearbete. Detta tenderar att negligeras när system 1 skriker ”red alert”. Då är det enkelspår och avsaknad av periferi.
För att dämpa oro och ångest finns två bra förfaranden, men innan jag ger mig an dem vill jag dock klargöra vad ångest är. Enkelt förklarat, och med hopp om förståelse och överseende, kan ångest förklaras som en upplevd stress och oro för en (eventuellt!) kommande stressituation (och därmed oroskänslor). Du är, med andra ord, orolig och stressad för du tror (”vet”) dig komma bli det imorgon, eller när X eventuellt inträffar. När man läser det såhär ter det sig ”komiskt”. Hemskt, eller hur?
Det första du kan göra är att tänka på andningen. Hjärnan lugnas av lugna, metodiska och kontrollerade andetag. Fokus ska ligga på utandningen och den ska vara längre än inandningen. Försök att ha en inandning på cirka 4 sekunder och en utandning på cirka 6 sekunder. Upprepa i 1-3 minuter och du kommer känna ett påbörjat lugn.
Det andra du kan göra är att skriva och beskriva dina tankar och känslor. Amygdala och insula – våra ”centrum” för känslor – sitter bakom vår pannlob. Denna pannlob har två delar – en som fokuserar på dig/egocentrism och en som fokuserar på omvärlden. När vi pratar, skriver och sätter ord på tankar aktiveras den del som fokuserar på omvärlden, vilket gör att vi per automatik intar ett mer distanserat förhållande. Därmed minskar också amygdalans och insulans starka kraft (känslor).
Börsen ger och börsen tar. Så länge du ej drabbas av panik, äger sunda och finansiellt starka bolag, har en lång placeringshorisont samt inte experimenterar med en hög belåning är sannolikheten stor att du om flera år kommer vara avsevärt mycket monetärt rikare. Jobba och månadsspara. Månad efter månad, år efter år. Under tiden ska du berika dig och ditt liv; läs, laga mat, umgås med mera. Det är lördag. Sitt inte och läs den här texten, utan gör det bästa av den tid som finns kvar av denna lediga dag. Själv ska jag fortsätta med en av de två böcker jag just nu läser och därefter väntar nästa försök att lyckas med den perfekta pasta vongolen…
Innan jag låter dig förpestas med fredagens svammel vill jag kommunicera att ÄNTLIGEN finns min första bok nu som ljudbok. Du kan köpa och lyssna på Börspsykologi- så blir du en bättre investerare på såväl Bokus som Adlibris, Storytell och BookBeat. Den finns så att säga där (ljud)böcker finns.
Det är fredag kväll när detta skrivs. Idag steg OMXSPI med 1,85 % och liknande siffror står att finna på den europeiska kontinenten. För en vecka sedan var det allt från muntra och gröna siffror, då var det istället tvärtom. Tror jag, för helt ärligt minns jag inte. Om jag kunde minnas, vilket jag inte gör, kanske det var samma för 2 år, 1 månad och en sisådär 29 dagar sedan… Kanske stängde börsen, på generell basis, högre då än dagen innan? Kanske högre? Finns det någon som minns? Och – spelar det någon roll?
Jag har gång på gång återkommit till att det finns en del saker vi som investerare ska tänka på, där en av de främsta är på vår egen process. Reflektera över vad du lägger din tid på och hur du kan utvecklas. Dygnet har bara 24 timmar, precis som ett år bara har 364 dagar (låt oss glömma skottåren). Förvisso kan den första individen som kommer leva ”för alltid” vara född, men att det skulle vara någon av oss håller jag som föga troligt. Således är vår tid här på jorden finit – ändlig. Att då inte nyttja tiden på det som spelar roll, ger mervärde och får oss att ömsom utvecklas, ömsom må bra är som att vaska bubbel på Stureplan (vilket kanske har sin charm, men jag har inte testat. Inte heller ämnar jag att så göra).
Jag fokuserar på att följa mina innehav och hur jag kan utvecklas som investerare. Vad och vilka nyckeltal samt andra parametrar kan jag utveckla min kunskap om och kring? Vilka böcker, eller andra källor kan ge mig en ökad kunskapsbas? Vilka profiler och andra personer i mitt såväl fysiska som virtuella nätverk kan hjälpa mig ta det där sista steget? Vilka berikar? Vilka förpestar? Gällande sistnämnda så ska de strykas; ignoreras och tas bort. Varför låta en sten släpa efter dig när du ska ta dig framåt?
Vad börsen står i idag, igår eller i morgon är relativt irrelevant. Om du är långsiktig ska fokus vara på var bolaget står i morgon, om en vecka, ett år och om ett decennium. Nu förstår jag att var det står om +3–5 år är omöjligt att veta, men ”bear with me”, ty det är fredagskväll. Det kallas metafor… tror jag… … usch, nu blir jag för barnslig.
Visst är det kul att se hur portföljens värde stiger de enskilda dagarna, speciellt då vi haft en blodröd börs sedan 2021 blev 2022. Likväl vet vi – ja, vet – att i det långa loppet kommer våra värden öka så länge vi äger bolag som klarar av att öka sin vinst per aktie, sitt eget kapital samt sin omsättning. Kanske tar det en dag extra. Kanske två. Men… men förr eller senare kommer det synas i aktiekursen. Resan dit handlar mer om att klara av att inte låta sig luras av diverse psykologiska/mentala fällor. Och bara det är en utmaning i sig. Ja, en riktig Herkulesuppgift. Få klarar av det, då de antingen köper bort sig. Eller säljer bort sig.
Jag har under årets mer kraftiga nedgång konsekvent ökat i de bolag jag bedömer som kvalitativa; Lundbergs, Investor, Electrolux, Handelsbanken, Amundi, Blackrock, T Rowe Price Group, Lazard med flera. Kanske kommer ett av dessa visa sig vara allt annat än kvalitet, men sannolikheten för att alla skulle visa sig vara skräp om +5 år finner jag låg. Mycket låg.
Jag har fokuserat än mer på att syna bolagen. Allt mer tid läggs ständigt på att läsa om bolagen än att stirra på en daglig aktiekurs, för vad ger egentligen sistnämnda? Jag får f*n ut mer av att leka med min Tamagotchi! Genom att skriva det jag finner viktigt och intressant och sedan dels diskutera med andra, dels följa upp när nya data presenteras har jag den kontroll jag kan ha – samt eftersöker. Jag kan inte ha kontroll på aktiekursen. Jag kan se vad den står i, men kontroll?! Haha, nej.
Lite reflektioner jag tar med mig och som jag gärna vill passa vidare är:
- Äg din tid – fokusera på det som ger dig mervärde.
- Fokusera på processen. Ställ den mot utfallen, men fokusera på förstnämnda.
- Om du inte redan gör det, så skriv! Skriv på hederligt papper eller på din dator. Skitsamma, men skriv! Och var radikalt ärlig.
- Leta upp och skapa kontaktnätverk med andra som du bedömer både kan berika dig kunskapsmässigt som på ett mer spirituellt plan.
- Och… kom ihåg att det här ska vara roligt. Se således till att ha det!
Med detta sagt önskar jag dig en underbar fredag! Och... om exakt två veckor kommer Erik Sprinchorns och min bok - Livet, Börsen & Allting. Du kan antingen förköpa den här, eller vara med i en utlottning om den här. Ledsen för mycket "PR för egna produkter" nu, men dels kommer en ny bok, dels kom ljudboksformatet av min första bok igår. Därav lite extra nu. Hoppas på din förståelse!
Faran är aldrig över & kommer alltid finnas där. Men du kan edgea dig.
Jag är långt ifrån den första att skriva om hur hemskt Rysslands invasion av Ukraina är. Magdalena – är det okej om jag använder det begreppet, ’invasion’? Inte?! Okej, men jag gör det ändå, för det är exakt vad det rör sig om.” I krig finns inga vinnare, bara förlorare. Är en kilometer landmassa värt 100 människors liv? 10? 1? Nej, inget kan ersätta eller ens värdesätta en människa – såväl det rör sig om ett barn eller en vuxen.
Då detta främst är en blogg som riktar sig mot finans och investeringar vill jag först klargöra att jag är bedrövad över den händelse som just nu utspelas framför våra ögon. Alla mina tankar, sympatier och kärlek går till de drabbade i Ukraina. Med det sagt vill jag nu fokusera på den ekonomiska delen av den hemska invasionen (”Magdalena, du kan lämna in en överklagan, men jag försäkrar dig att jag kommer hantera ditt ärende enligt Vogonsk byråkrati”).
Risker på och mot börsen finns alltid. Är det inte fullskaliga krig är det räntor. Är det varken krig eller räntor är det konjunkturer eller redditforum. Börsen är en dramaqueen; ena dagen vaskas champagne, andra dagen tiggs det kopparören i en tom kopp á la Disneys Robin Hood. I torsdags var det många som fick se sina innehav minska med både en- och tvåsiffriga procenttal. Vissa av dem kom, tyvärr, att drabbas av panik – system 1 – och sålde. Andra tvingades sälja för de applicerade belåning. De drabbades således av ”margin calls”, det samtal från banken du allra minst vill ha när blodet rinner som allra mest.
Under alla år jag varit med på börsen samt läst och tagit del av andra, framstående investerare har jag mer och mer lyckats måla upp en sorts bild av hur en idealisk investerare bör vara, tänka och agera. Jag påstår inte att jag är denne, eller att jag ens uppfyller en majoritet av kriterierna. Det ska emellertid sägas att det är min ambition att någon gång så göra.
För det första måste investeraren bli sams med osäkerheten – acceptera den och inse att en osäkerhet alltid kommer att finnas. Du kan inte veta allt om allt och alla. Det kommer alltid finnas en grad av osäkerhet. Det ligger i vår natur – vi är skapta att överleva och ingen som inte är orolig har överlevt i det långa, evolutionära racet. Oro är att ständigt vara ”aktiv”, vara alert på att en tiger kan hoppa fram. Oro är vår signalsubstans som har hjälpt oss överleva.
För det andra är det viktigt att skapa sig en såväl ekonomisk som psykologisk vallgrav. Den första, dvs. den ekonomiska, syftar till att aldrig ha pengar placerade på börsen som antingen är belånade, eller som du är i behov av i morgon. Visst vet och förstår jag att en viss belåning kan skapa en fin hävstång, men du måste verkligen fråga dig om du 1) klarar av det psykiskt samt ekonomiskt och 2) om det verkligen, verkligen(!) är värt det. Är det det, egentligen?
Den psykologiska vallgraven handlar om att känna dig själv, dina styrkor, men också dina tillkortakommanden. Genom att läsa och diskutera psykologi, där du ska vara radikalt, ja t.o.m. brutalt ärlig och öppen, kommer du möjliggöra för att bli din bästa vän. Du kommer bli lugnare och veta vad som triggar dig. Du kommer inte bli den som köper när det regnar manna från himlen och inte heller den som säljer när blodet flyter och Nicklas ”investeraren” Andersson ”badar i skiten”. Du kommer vara den som faktisk klarar av att ta ett steg tillbaka, se, reflektera och värdera en situation innan du agerar.
Det tredje går lite in i ovan, andra, stycke. För att klara av att vara långsiktig på börsen ska fokus vara på nedsidan. Du ska inte jaga den mest maxade uppsidan, utan istället tänka tvärtom – var kan jag investera mina pengar där sannolikheten och risken för förlust är minimal? Var har jag min bästa säkerhetsmarginal (”margin of saftey”)? Att applicera Jacobis budskap om att ”invert, always invert” ska ständigt sökas. Detta oavsett om det är i investeringar som i det vardagliga livet.
För det fjärde ska investeraren alltid vara observant på och därmed undvika hybris. Bara för att börsen gick upp igår, fredag, och att vår investerare köpte i torsdagens ras ska denne inte se eller tro sig vara någon sorts guds gåva till investerarkollektivet. Som så ofta handlar livet och investeringar om tur, tillfälligheter et cetera. Visst spelar skicklighet en stor roll, men långt ifrån all. Kom ihåg Talebs Fooled by randomness.
Jag, Cristofer, ämnar vara långsiktig på börsen. Jag vet att Mr. Market ”… can stay irrational longer than you can stay solvent”, men om jag aldrig belånar mig, ser till att ha kassaflöden från förvärvsjobb envar månad som investeras, kommer jag stå stark – jag har med andra ord en vallgrav.
Jag är en optimist. En realistisk optimist som förstår att jag inte kan låna mig upp till öronen och investera i en Rysslandsfond bara för jag tror på en bättre morgondag. Det är en naiv optimism. Jag inser vikten av att ha medel att överleva den långa vägen och således sparar jag som en pessimist, men investerar som en realistisk optimist. Klarar jag av det? Jag vet inte, för är det något jag vet så är det att jag inget vet. Hjärnan lurar oss – mig – jämt och ständigt, men genom att skriva, diskutera mm. tror, nej vet, jag att jag ökar sannolikheten att fatta mer rationella och kloka beslut.
Utifrån ovan satt jag under torsdagens morgon, långt innan börsens öppning, och kom fram till att öka i bolag som jag tror på samt bedömer vara överlevare på den långa resa jag befinner mig på. Jag hade redan tidigare i veckan reflekterat kring detta; om nu skiten verkligen träffar fläkten, vilka bolag vill/ska du öka i? Mentalt var jag förberedd. Även ekonomsikt. Dock hade jag inte hoppats på att det skulle ske. Att Putin skulle invadera…
Beträffande val av bolag jag gjorde - jag bedömer deras verksamhet vara robust och tycker mig se att den är större och starkare om 1,2, 3 och 10 år. Jag är dock medveten om att resan mot soligare breddgrader inte kommer vara spikrak och således ser jag till att vare sig stå eller falla med ett enskilt innehav. Realistisk optimism med en tocuh av mer kortsiktig pessimism.
Jag valde att öka i Lundbergs, Investor, Fastator, Öresund, BB Biotech, Electrolux, T Rowe Price Group, Blackrock samt Lazard. Rätt eller fel? Det får tiden utdöma.