
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Helg är bästa tid
Helger är tacksamma. Dels ger det oss tid för rekreation, dels för annat såsom att se en fotbollsmatch, en cykeletapp, spela brädspel, Fortnite, umgås med nära och kära eller bara läsa en bok. Helger ger oss också tid att verkligen sitta ned med portföljen och se hur diverse innehav har presterat och vad som har kommunicerats såväl från som om dem.
Det är nu som det är omöjligt att låta sig lockas med i stundens hetta med stigande och sjunkande kurser. Det är nu det är omöjligt att stirra sig blind på något som för stunden, just i sekunden, upplevs som viktigt, men som på det stora hela inte spelar en större roll än många andra faktorer.
Med en omtumlande vecka bakom oss och med en minst sagt lika intressant kommande sådan är nu, precis nu, bra tid att sitta ned och skriva ned hur man ämnar agera. Vi vet inte hur börsen kommer att agera i veckan; USA-val, Brexit, Covid-19…. För den som har som hobby att oroa sig är smörgåsbordet näst intill oändligt.
Människan har en tendens att ofta låta sig fångas i nuet och tappar ofta, och framför allt i hektiska och pressande tider, förmågan att tänka ett steg längre. Det finns bara ”nu”, men inget ”i morgon”. Följaktligen är det lätt att det blir portföljsaktiviteter som egentligen inte var menade att ske, men som ändå kom att ske. Vet du med dig att du är en av dem som mer ofta än sällan inte har förmågan att stå emot aktivitetsbias bör du skriva ned dina tankar och hur/när du skall agera.
Själv har jag suttit och skrivit ned mina tankar inför kommande vecka och vilka bolag som jag ämnar öka i (givet att det blir ett relativt kraftigt nedställ). Detta är redan klart och jag behöver således inte oroa mig för risken att det blir mindre genomtänkte beslut i veckan, då det ”brinner”. Jag behöver heller inte sitta och stirra på portföljens svängningar 24/7 och låta detta påverka min vardag. Faktum är att jag ”bara” behöver logga in och köpa/öka.
Genom att föra (dag)bok över din portfölj, tankar kring den samt om din strategi kommer du öka möjligheterna samt sannolikheterna för en bättre avkastning än om du inte applicerade detta förfarande. Det tar lite tid, ja, men vad är det som ordspråket gör gällande(?); Tid är pengar!
Var är du idag? Var vill du vara i morgon, om en månad, ett år och om 10 år? Hur kan du bäst, smidigast och minst kostsamt nå dit? Vad krävs av dig? Detta är viktiga frågor och bara du vet svaret. Agera idag och öka möjligheterna för en fin skörd om X tid!
De tre små grisarna
Få, om ens någon, har inte fått lyssna till berättelsen om de tre små grisarna och den stora stygga vargen. De tre bacongenererande önskar att bygga sig varsitt hus där de kan leva och verka ostört; precis som vilken vanlig gris som helst… Dock rimmar detta illa med vargens önskan om att få sig en härlig stek till söndagsmiddag och således ger han sig på den första av de tre grisarna. Den första grisens hus har förvisso en dörr med ett lås, men det har tyvärr även ett halmtak och eftersom vargen har lungor som skulle få Tarja Turonen att bli grön av avund spelar dörren med dess lås föga roll.
Grisen tar sin tillflykt den andra i ordningen och när vargen, nu ännu hungrigare, kommer dit upprepas samma handelskedja, men med den skillnad att det är ett tak av kvistar och grenar och inte halm.
Det är först hos den tredje grisen som vargen möter sitt överhus. Här har det inte byggts med halm, grenar eller annat ”nonsens”, utan här är det hederligt tegel. Således nödgas vargen att vara innovativ och med detta blir det en resa upp på taket och ned genom skorstenen, likt vore han jultomten.
Grisarna följer såklart händelseutvecklingen och sitter såklart beredda med en kokande kittel och när vargen glider ned är det det absolut sista som han gör i sitt liv. Den tredje grisens stabila bygge blev vargens överman/hus.
Det finns flera sensmoraler i denna fabel och det är främst en, utifrån två olika perspektiv, som jag kommer att tänka på.
Alla av oss investerar och eftersträvar att bygga oss en sådan stabil och pålitlig portfölj som möjligt. Vi vill att den ska vara vargsäker (dvs. stormsäker). Emellertid vet vi att det är många av oss som har drabbats, eller kommer att så göra, av tvivel, mindre kloka investeringar, motgångar eller dylikt och hur detta har fått portföljens (halm)tak att rasa in. Vid dessa situationer är det viktigt att acceptera faktum och inte komma med mindre underbyggda ursäkter eller bortförklaringar. Visst svider det att ha gjort mindre bra investeringar och visst är det hemskt att sälja till förlust, men vad är alternativet? Att bo kvar i ett hus vars tak är lika starkt som Dalashim i Street Fighter II?
Den mer belästa märker att vi kommer in på de psykologiska begreppen sunc cost fallacy, men även förlustaversion. Ständigt finns dessa där, lurandes och väntandes på att lura oss till mindre kloka förfaranden.
Samma sensmoral, men från ett annat perspektiv, är att leta efter bolagen med stabila ägare, ledning samt vallgravar. I den senaste Aktiespararen (september) skriver Christoffer Ahnemark om enkelhetens charm och i samma nummer intervjuas Wallenstams VD, Hans Wallenstam. Detta bolags aktie torde kunna ses som ett levande bevis på vad en långsiktig, stark och lyhörd ledning/VD/ägare kan göra för ett bolag (vars aktie du kan bli ägare till).
När kursgrafer för bolag som just Wallenstam, Castellum, Investor, Svolder, EVO med flera studeras framkommer att det vid flera tillfällen har funnits en varg som har försökt att blåsa, men dessa futtiga pustar endast har resulterat i några få, knappt synliga, hack.
Det är, för en börsnörd likt jag själv, alltid lika roligt att reflektera kring allt utifrån ett börsperspektiv. Lek själv med tanken utifrån sagor såsom De tre bockarna bruse, Guldlock et cetera. Vad får du för insikter? Har du följt den moral som vi fick oss "tilldelade" som barn och unga?
Med stort ansvar kommer stor makt - investera!
Till tonerna av Metallicas senaste album med San Francisco Orchestra sitter jag och reflekterar, likt så ofta är fallet. Vi som investerar har flera gånger fått se bilden och läst citatet om att det ”… idag sitter en man i skuggan av ett träd, för denna var klok nog att så och vattna dess frö för längesedan”.
Detta tankesätt kan – och ska – appliceras på mer än bara det ekonomiska planet. Har du sått ditt träd gällande förvärvande av kunskap? Av att skapa möjlighet att uppleva nöje, eskapism et cetera?
Jag älskar att lära mig och att utvecklas. Jag älskar känslan av att känna hur ansträngning leder till resultat; hur insats leder till avkastning. Att läsa, memorera, lära sig och införliva gör att kunskap lagras och denna ligger sedan till grund för en annan/ny sådan, vilket således betyder att kunskap ackumuleras.
Att läsa, se TED Talks, videor på Youtube, lyssna på poddar… allt detta ger kunskap och genom att variera tränar du olika sinnen. Således tränar du hjärnan att ständigt vara observant; ständigt beredd att se, lyssna, känna och av detta lära.
Det går inte fort och det kräver sin insats. Det kräver att du bereder samt tar dig tid och sedan exekverar. Det handlar om bestämdhet, övertygelse, ihärdighet och vilja. Har du dessa kommer du att lyckas. Om det är jag hundra procent övertygad.
Många säger ofta att de ”… inte har tid”. Jag förstår att det är en semantisk lek, men… alla har tid. Det handlar om prioritet och de som säger att de inte har tid säger egentligen att ”jag vill, men just nu vill jag annat än mer och således prioriteras detta”. Följaktligen är det viktigt att verkligen veta vad du vill och satsa på det. Är du en av dem som säger ”åhh… jag önskar att även jag kunna läsa femtioelva böcker i veckan” eller ”åh… jag vill också lära mig ett nytt språk” är mina frågor följande: 1) vill du detta och 2) hur mycket vill du detta (relativt annat i ditt liv)?
Om jag valde att spela Fortnite från 16:30-22:30 skulle inte jag heller hinna med att läsa, lyssna på poddar och så vidare. Jag skulle nog tillhöra dem som sade sig vilja just detta, men det är (ju!) skillnad på att vilja och att verkligen vilja (med följden att exekvera). Eller med andra ord; many are good at talking, but not quite so good with walk the talk.”
Människan – du och jag – har också en benägenhet att alltid gå ”all in”. Är det gymmet är det årskort, beställa hem de dyraste, vilket inte alltid är de bästa, kläderna tillika redskapen et cetera och inte sällan hinner vi inte undvika ”väggen” efter ett fåtal trämningspass, för att därefter återgå till Netflix och tankar/drömmar om att ”det nog vore bra att träna, men…”.
Samma är det med läsning, lära sig ett nytt språk och så vidare. Börja försiktigt. Känn dig för att utgå från vilja och motivation. Ladda ned Dolingo, läs bara ett kapitel i en bok per dag, lyssna på 20min podd/dag. Känn dig för och var då ärlig med och mot dig själv.
Hur kan du, idag, investera i dig själv som inte bara får dig att må bra här och nu, utan även för resten av ditt liv? Jag har tidigare skrivit om hur Spindelmannens mantra, om än med en annan ordföljd, är så passande; With great responsibility comes great powers.
Det som tar ansvar kommer att få mycket kraftiga ”krafter”. Den som tar ansvar för sin ekonomi kommer att ha mycket starkare ”krafter” än den som i framtiden gråter ut över fattigpensionen i valfri aftonblaska. Den som tar ansvar för sin hälsa kommer att ha det mycket bättre än den som framtiden klagar på att den aldrig får den vård som den har rätt till (och som dessutom är ”dyr”). Den som tar ansvar för att skaffa sig kunskap kommer att bli erbjuden de jobb och tjänster som andra antingen bara sådär förväntar sig och därefter iklär sig offerkoftan när så ej blir fallet.
Vad krävs för att slå index e.d.?
Vad krävs för att slå index e.d.? Jag tror det är många (i.e. alla) som åtminstone någon gång har reflekterat kring detta och likt alltid är svaret inte glasklart, ej heller detsamma för alla, ty dessa och envar är unika och som uttrycket gör gällande ”finns det lika många strategier som det finns investerare”. Med en egen strategi har vi också egna hinder/problem och således finns det inte något ”unikt” svar på hur man bäst slår index.
Om det bara handlade om intelligens skulle alla med hög sådan kvot äga alla söderhavsöar samt alla yachts som finns och vi skulle se Mensas medlemmar åka runt i Teslas och vaska champagne likt vore det vatten (vilket iof skulle vara en syn väl värd en viss summa).
Om det bara handlade om att läsa på skulle alla som har den tiden vara de främsta bland likar. Grattis till alla som antingen redan är ”pensionärer”, ”lediga”, permitterade e.d. och synd om alla som jobbar 08-16:00-jobb. Att bara läsa är som att bara tillsätta alla ingredienser då du tillagar något så enkelt som pannkakor, men utan att röra om, blanda och steka. Att bara läsa men inte applicera förkovrad kunskap är… ja, det är en onödig ballast.
Om det bara handlade om att räkna skulle alla mattesnillen vara miljardärer idag och jag själv skulle vara den fattiga kyrkråttan. Förvisso klarade jag av matte-c-kursen på gymnasiet, men förutom att träna dans på idrottslektionerna (fortf. mardrömmar) var detta bland det tråkigaste som jag visste.
Om det enbart handlade om att ha ett psyke lika hårt som en betongväg och ett sinne lika lugnt som en filbunke skulle alla ”Timon & Pumbas” därute vara som klippt och skurna för börsen – hakuna matata.
Listan kan göras längre, men jag vågar utgå från att poängen framkommer. Jag vill hävda att det handlar om att ha flera olika sorters kompetenser tillika egenskaper och det som skiljer agnarna från vetet är de som förmår att skapa bästa möjliga häxdrycker av dessa. Att vara denna Miraculix är inte lätt och det krävs träning. Mycket träning, för att vara ärlig. Många kittlar kommer att flyga i luften och många brygder kommer inte bara att smaka illa, utan även att ge mindre önskvärda resultat, men genom att aldrig ge upp torde du komma ett steg närmare för varje försök. Detta givet att du är metodisk, fördomslös och ärlig med och mot dig själv. För journal. Skriv och diskutera och sträva efter att för varje dag bli lite bättre än gårdagen. Likt allt i livet är varje utmaning en tusenmilafärd och dessa börjar alltid med ett steg.
Jag är inte den skarpaste matematikern, men jag strävar efter att ständigt utvecklas. Jag är inte heller den mest intelligenta i rummet, men jag försöker i alla fall att utveckla mitt sådana (fråga inte hur det går…).
Vad gör du? Ligger du i vattenpölen och försöker övertala dig att det är ett hav, som det i alla fall är mer ”tillåtet” att drunkna i, eller gör du som vi alla vet att man ska göra; reser sig, tar kampen och fortsätter framåt?
Filosofi/psykologi från Pratchett
I min nuvarande bok ägnas första kapitlet till varifrån mitt intresse tillika applicerande till psykologi kom att väckas. Då jag ej vill ”spoila” tänker jag i detta inlägg nämna en del som jag valde att inte ta med, då jag bedömde det inte spela någon som helst signifikant roll. Detta framför allt för att det mer är förknippat med filosofi än psykologi, men gränsen dessa två vetenskaper emellan kan ibland vara svår att skönja och det händer ofta att de med fördel bör kompletteras. Förvisso är det rent ”larv”, eller är det egentligen det? Jag fick också subtans för detta inlägg då jag just nu läser David Christians Berättelsen om allt och i denna parafraserar nämnda Terry Pratchett: "Den förhandenvarande uppfattningen kan uppfattas sålda: I begynnelsen fanns ingenting och det exploderade”, men även efter en artikel i den senaste utgåvan av Forskning & Framsteg, där de lyfter fram biblioterapi, ett begrepp som etablerades år 1916.
Det finns många som har hört talas om författaren Terry Pratchett och min förhoppning är att lika många har läst hans alster (plural). Dock vet jag att så ej är fallet och om du, som läser denna text, ömsom söker bra böcker, med bra fabler och där språket och andemeningarna är så tragikomiskt absurda att du inte vet om du skall ge författaren en stående ovation för dennes förmåga att träffa ”mitt i prick”, eller om du vill ge honom en lavett för barnsligheten, ömsom vill få dig ett gott skratt är det min starka rekommendation att läsa dessa. En majoritet av böckerna finns översatta och jag har läst samtlig av dessa och de resterande på originalspråket. Ofta hörs röster som att ”de är bättre på sitt originalspråk”, men i detta fall tycker jag att det är en sanning med en stor modifikation - läs med den svenska översättningen, för du kommer inte att bli ”drabbad”.
Pratchett, må han vila i frid, har skapat en värld som heter ”Skivvärlden” (eg. ”Discworld”), en platta som bärs upp på elefantryggar som i sin tur står på en enorm sköldpadda. Denne simmar runt utan något uttalat mål i det väldiga universum. På denna väldiga kontinentala platta ryms och bor flera, synnerligen mycket ”annorlunda”, karaktärer. Här finns mormor Esmeralda Vädervax, som är en häxa men inte är mycket för häxkonster. Nej, hon använder istället ”huvudologi”…
Här finns Rensvind, som är en trollkarlsstudent (av sina kollegor ansedd som den magiska motsvarigheten till numret noll) vid Osynliga universitetet i Ankh-Morpork. Denne tillbringar mesta delen av sin tid att springa ifrån olika personer som, av diverse orsaker, vill döda honom. Han är också språkbegåvad och kan skrikande be om nåd på nitton språk och bara skrika på ytterligare fyrtiofyra.
Här finner du även Cohen Barberaren och hans tappra, och mycket gamla, barbarer (varav vissa har rullstol, eller rullator) …
Och ja, även DÖDEN (pratar alltid med versaler) spelar en viktig roll. I en av böckerna - ”The reaper man”, drabbas denna av en depressios och en hög dos av tvivel på sin existens och varför han ens ”lever”/finns. Gissa om det blir problem när döden är sjukskriven.
Det finns många, många fler karaktärer men detta inlägg skall ej handla om dessa, utan den absurda ändock träffsäkra filosofi, likväl psykologi, som Pratchett levererar. Jag kommer på mig själv att mer ofta än sällan applicera denna då det kommer till investeringar till allmänhet, men livet i synnerhet.
“Real stupidity beats artificial intelligence every time.”
“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.” (
“Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.”
“HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM.”
“Sometimes glass glitters more than diamonds because it has more to prove.”
“If you don't turn your life into a story, you just become a part of someone else's story.”
“There isn't a way things should be. There's just what happens, and what we do.”
Nu skall jag inte ordbajsa hela din dag med citat från Pratchett, utan det jag vill säga är att om du uppskattar att bli ställd,; att reflektera och filosofera samtidigt som du läser en bra och medryckande berättelse är det min starka rekommendation att du ger dig an en, eller flera, bok i denna serie. De behöver inte läsas i ordning, men det är en fördel. Vissa böcker finns även som yv-serier och den senaste att filmatiseras är en bok som författaren skrev med Neil Gaiman – God Omen.
Jag väljer att avsluta med Pratchetts version/alludering av det som Jesus skall ha sagt om att ge en man en fisk, eller att istället lära denne att fiska: “Give a man a fire and he's warm for a day, but set fire to him and he's warm for the rest of his life.”
Det är ofta vanligt att man som investerare knyter an, kopplar och relaterar allt mer av det vardagliga till investeringar och börsen – upplever du samma sak? Därtill - läser du Prathett?