
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Ju fler år som hinner att passera från 2008, desto färre kommer nog känna till en helt okej film med namnet ”Tropic Thunder”, där Ben stiller, Robert Downey Jr, Tom Cruise m.fl. tar sig an ett par roller. Filmen kom att bli minst lika omtalad för dess skådespeleri och handling som för vissa minnesvärde klipp, såsom när Robert D. Jr. ska förklara risken med att aldrig, någonsin, gå ”all in” i något, vare sig det är skådespeleriet i allmänhet eller livet i synnerhet.
I takt med att börsen stiger, stiger även ivern och vilja att ha mer; att få än mer avkastning. ”Igår var procentuppgången bra, men idag vill jag ha mer.” Detta är typiskt människan och hennes hjärna; mer vill ha mer och ju längre börsuppgången får fortgå, desto större är sannolikheten att många blir fartblinda. Man börjar investera mer och mer kapital, kanske belånar och aktiverar hävstänger. Man är så ”van” med att det bara kan gå upp och att risken därmed är obefintlig. Skulle skiten träffa fläkten finns ju centralbankerna…
Hybris har alltid straffat sig – om du är osäker kan vi besöka antikens Grekland, där bland annat Oddyseus, Ikaros, Sisyfos och Kung Oidipus fick lära sig vad som händer när man agerar i övermod. Oddyseus fick irra omkring på medelhavet i tio år innan han tilläts finna sitt hemland därtill sin fru; Ikaros vingar kom att smälta och han själv störta handlöst mot marken; Sisyfos fick rulla upp en sten för ett berg för att sedan börja om igen, 24/7 365; Kung Oidious skar ut sina ögon då hans högmod hade gjort att han, trots klar blick, ej förmått se sanningen (så vad skulle han ha ögonen till?).
Det är lätt att dras med när man ser hur bra det går för såväl sig själv som alla andra. Varje dag postas skärmdumpar på kursgrafer och portföljutveckling. Taxichauffören (ack… jag vet; tråkig fantasi) berättar medan han kör hur han var med och tjänade storkovan i GME för att sedan korta Thunderfull Group; din svärmor som berättar hur hon såg möjlighet till en noteringsspekulation och tog hem "feta 20 %" i Fractal Gaming med mera. Det är helt enkelt lätt att dras med.
Det ligger i människans natur att alltid jämföra sig med sina fränder, ty på den där uttjatade savannen för 30 000 år sedan var vi beroende av flocken. Utan den och vi skulle bli lämnade ensamma bland farliga djur, växter och andra hotande stammar. Ekvationen, bestående av dig och ensamhet på plätten, skulle aldrig gå ihop och det skulle inte ens vara någon kamp – döden skulle vara en lika säker utgång som det är säkert att ”Steffe” kommer fortsätta komma med än kraftigare magplask till uttalanden.
Om du inte kan hävda dig relativt andra i din närhet (obs: idag är vår ”närhet” inte som förr, då sociala medier gör att precis alla är nära. Alla) är du svag och därmed dels inte värdig en plats i flocken, dels en som motsatta kön inte vill para sig med. Du är en avart. Något oönskat. Detta tänk – att ständigt jämföra dig med allt och alla – får dig att, såväl undermedvetet som medvetet, öka insatserna och därmed riskerna i kampen att få vara ”någon att räkna med”. Reflektera om du verkligen, djupt inom dig vill och måste detta. Vem tvingar dig? Vem trycker en pistolmynning mot ditt pannben och säger, med en iskall röst á la Samuel Jackson ”Öka. Investera mer. Ta mer risk. Gå all in you m*******er!”
I dessa lägen och när börsen är på dessa nivåer är det än viktigare att agera rationellt och utgå från din strategi, din placeringshorisont, din riskprofil, din ekonomi och ditt placeringssyfte. När känslan av iver kommer, återgå till din journal och dina nedskrivna portföljsregler. Detta kommer kanske inte ge dig de där ”extra” procenten, men det kommer högst sannolikt rädda dig från mindre genomtänkta aktioner som du kan få ångra under en lång tid.
Innan februari 2020 stod börsen på ATH och undra hur många, som bara dagarna innan, lät sin iver få leda dem till att inte bara belåna portfölj, hus och familj, utan även hunden och tamagotchin för att sedan gå all in i bull x25.
Fråga dig själv om det du just nu lockas till är värt risken. Helt ärligt – är det det, egentligen? Säger inte fabelns sensmoral att det är sköldpaddan och inte haren som vinner? Utgå från dig själv och enkom dig själv. Ha kontroll på hur du förhåller dig till dina känslor och ”never, ever, go full retard.” Never. Ever. Full. Retard.
Något jag alltid är noga med är att påminna mig själv om att vara ödmjuk. Ödmjuk inför andra, men framför allt mig själv. Jag vet vilka styrkor jag besitter och jag vet vilka svagheter jag har. Jag vet var jag historiskt har gått bet och var jag historiskt har lyckats. Dock är historia inget annat än historia och således betyder det inte att bara för att jag en gång har lyckats med X kommer fortsätta att så göra. Detsamma gäller såklart där jag har gått bet. Det viktiga gällande sistnämnda är att inte försöka med samma metod, för då är det att förverkliga Einsteins ”definitionen på idioti är att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat”.
Att vara ödmjuk är något som de gamla grekerna ständigt påminde varandra om. Hybris – högmod och att göra gudarna arga – var belagt med katharsis och denna själsrening var inte sällan minst den dubbla relativt hybrisen. Utanför orkalets tempel i Delfi stod ”Know thyself (känn dig själv)” och sällan är detta budskap inte minst aktuellt och viktigt på börsen.
Att vara ödmjuk betyder inte att man lägger sig ned och förklarar sig besegrad, utan det är att erkänna att man aldrig är bättre än den senaste prestationen och att det nu är en ny spelplan med nya spelregler, precis som en dag avslutas och en ny gryr.
Ödmjukhet är något som karaktäriserar de flesta av alla framstående investerare, såsom Seth Klarman, George Soros och Charlie Munger. De vet att de är duktiga, men att de också kan fortsätta lära. De vet att de inte är perfekta eller att de är ofelbara. De vet att för varje steg som de tar måste de sondera terrängen, så att det inte ligger någon mina där de avser att sätta sitt nästa steg. Bara för att de hittills har lyckats avencera genom ett minfält utan några bestående men, såsom ett bortsprängt ben, är ingen garant för att de så kommer fortsätta göra.
Som småsparare/småspararinvesterare som har fått blodad tand, vilket inte alls ter sig osannolikt efter börsutvecklingen sedan april 2020, är risken för hybris och brist på ödmjukhet inför såväl Mr. Market som sig själv hög. Genom att ständigt påminna sig själv om sin strategi, filosofi samt att det alltid finns en gnutta tur med i alla ökar man sannolikheten att inte begå ödesdigra misstag.
Alla har vi olika sätt att hantera såväl börsuppgång som börsnedgång och det finns ingen gyllene regel, utan likt vi alla är unika tillika olika har vi olika metoder. Själv förespråkar jag att alltid återgå till mina egna och för mig gällande checklistor, läsa om mina anteckningar från tider då Mr. Market mer tagit än gett samt påminna mig om att jag inte vet det minsta lilla om framtiden. Den som påstår att hen vet vad som nalkas redan den nästkommande timman är en spekulant – tro inget annat. Vi kan nog alla enas om att sommaren är i antågande, men kommer den att infinna sig? Är det verkligen 100 % säkert? Nej. Sannolikt, ja. Men säkert? Nej. Förvisso drar jag det till sin spets, men för att förtydliga min poäng finner jag det viktigt att så göra.
Ett citat, bland många, jag alltid bär med mig är följande: ”Knowing what you don’t know is more useful then being brilliant”.
Genom att veta vad jag inte vet (och även vad jag vet) är mer användbart än att vara ett geni. Som jag skrev i inledningen till detta inlägg är medvetenhet om allt från sina styrkor till svagheter essentiellt för att inte bara lyckas på börsen, utan även i livet. Hur lagar du för att alltid vara ödmjuk?
Börsen avancerar nedåt och det börjar komma upp såväl rubriker som tweets om att nu är det domedag. Dagen då apokalypsens fyra ryttare kommer att anlända. Dagen som Mayaindianerna räknade fel på med en sisådär 8,5 år.
Många hör av sig och frågar ”hur ska man tänka? Hur ska man göra?”. Mitt svar är alltid att de ska göra just det – tänka. Tänk, diskutera och skriv. Ikläd dig ett par glasögon och se allt från ett metaperspektiv; var är du idag, i morgon, om X antal år och var, givet de underlagen samt trosföreställningar du har, kommer din portfölj att vara vid denna tidpunkt? Ämnar du att köpa/öka eller sälja/hyvla idag eller senare i veckan? Om svaret är ”ja” – logga in och gör det. Är svaret ”nej” och du även upplever det som jobbigt att se portföljens röda siffror– logga inte in.
Jag vill dock uppmuntra dig för att utsätta dig för just detta – smärtan att se, läsa, höra och känna hur det är när börsens nyckfulla beteende får agera fritt. Det må vara uttjatat, men det ändrar inte faktum: det som inte dödar dig, gör dig starkare.
Det är i tider som dessa som de som har investerat i en brandvarnare vet hur att agera, eller i alla fall har mer underlag för det. Likt ofta är människan slö, kortsiktig och inte så beräknande. Oftast kommer hon krypande till korset när elden redan har brutit ut. Vi har sett det historiskt, vi såg det i mars och vi ser det idag. Vi kommer även att se det i morgon och nästa gång apokalypsens ryttare anländer. Var inte en av denna massa, utan var individen som förmår att tänka i termer ”what if?”. Genom att göra så kommer du vara mer förberedd när skiten träffar fläkten.
Jag ämnar inte göra narr av de som idag har panik och mår dåligt, för jag vet av erfarenhet hur den känslan kan vara. Jag ämnar ej heller att förringa det hot som covid -19 är. Folk – människor vi håller kära – dör. Detta är inget annat än hemskt och ingen – precis ingen – ska behöva få se och uppleva hur nära och kära blir bragda om livet av ett virus som vi troligtvis inom ett år kommer att ha ett vaccin mot, eller i alla fall något sorts verkande preparat. Det jag däremot vill säga är att du nu har en möjlighet att växa. Att som människa i allmänhet, men investerare (läs: inte spekulant) verkligen lära känna sig själv. Att verkligen, på djupet, utmana dig sig på ett envig där det bara finns en segrare. För visst gör det det? Bara en segrare? Och denna är ju du, eller hur? Det finns inga alternativ.
"[...]Skilj på det fundamentala och det känslomässiga[...]"
Känslor och tankar kommer och de är alltid beroende av stunden – nuet. Varför kände du inte igår det som du känner idag? Varför tänkte du inte igår det som du tänker idag? Förvisso ändras saker och ting 24/7 och således även känslor och tankar, men vad har, rent fundamentalt, hänt i dina bolag de senaste två veckorna? Ställ dig den frågan och ställ sedan samma fråga men vad som hände i mars och samt hur bolagen då agerade.
Skilj på det fundamentala och det känslomässiga. Inget av dem skall förringas, men sistnämnda skall inte få styra och kontrollera dig samt dina investeringar. Människan kan inte kontrollera sina tankar eller känslor. Jag kan inte kontrollera att jag idag bara ska känna lycka, glädje och nöjdhet. Likaså kan jag inte kontrollera att känna det motsatta. Det som jag däremot kan kontrollera är hur jag förhåller mig till mina känslor och tankar. Den makten är verkligen kraftig därtill stor och vi har alla möjlighet att ta denna.
Om du är en av dem som mer är slav under känslorna och tankarna än vice versa – varför inte ta tillfället i akt, strax innan blodet har börjat flyta och Aftonbladet m.fl. skriver om hur ”Börserna sjunker – så här ska du spara dina pengar”, att verkligen möta dig själv och ditt inre? Att utvecklas och blir starkare?
Kampen är inte lätt och resan kommer inte vara likt Åbergs charterresor med grisfester och cigarettbajsande åsnor. Den kommer att ta mycket, men om du klarar det, vilket jag vet att du gör, kommer belöningen att vara gudomlig. Att ha makt över hur att förhålla sig till (tillfälliga och nyckfulla) känslor tillika tankar är just en gudomlig makt. Ta chansen. Ta den. Idag.
Människan tycks mer ofta än sällan ha en tendens att ångra det som hon inte gjorde, än vice versa, dvs. vad hon gjorde. Uttrycket ”jag ångrar att jag inte…” är mycket mer vanligare än ”jag ångrar att jag…”
Väl omnämnd är Bronnie Wares alster Top Five Regrets of the Dying (2011) och det är lika fascinerande som skrämmande att ta del av de berättelser som här framställs. Detta då det är slående att så många människor tycks ha liknande (ånger)tankar trots att de inte har levt tillsammans. Saker såsom:
- Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar
- Jag ångrar att jag jobbade för hårt på och med jobbet
- Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor
- Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina vänner
- Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare
Alla dessa är viktiga och jag tror nog att vi alla har en förtjänst av att då och då återkomma till dessa och fråga oss själva: ”Kommer jag säga samma när jag ligger och väntar på Sankte Per?”. Emellertid skall detta inlägg inte handla om det viktiga med ovan önskemål och tankar, utan då det är en ekonomiblogg skall samma fokus riktas på hur detta kan vara gällande på investeringar.
Många sitter nog idag, då vi har återhämtat en del av det kraftiga ras som började den 21/2 2020, med många tankar och mycket ånger. Vissa ångrar att de köpte för mycket och för fort, andra att de inte köpte mer medan vissa ångrar att de sålde hela, eller delar av sin portfölj.
Jag har varit den som har handlat och varje gång har jag ställt mig frågan; kommer jag i framtiden ångra detta köp/denna ökning? Kommer jag ångra att jag valde att fylla på i X istället för att ta en position i Y, som jag så länge haft på min bevakningslista? Kommer jag ångra att jag gjorde si istället för så? Svaret är det enbart jag som kan ge och för att klara detta krävs såväl en självkänsla som ett självförtroende. Den ena för att vara trygg i sig själv och de beslut som man fattar, den andra för att veta att man har kunskapen att analysera de underlag som leder till ett beslut. Faller en av dessa delar är risken stor att fallet påverkar den andra delen, vilket är allt annat än önskvärt.
Nu har börsen gått upp relativt kraftigt, om än från låga nivåer. Vissa tänker att de ska avvakta och att detta är en klassisk björnfälla. Andra sitter och undrar om de skall ta ett sms-lån för att fortsätta köpa medan kurserna ännu är låga (låt oss ta bort det faktum att P/E idag är näst intill omöjligt att beräkna). Vem som har rätt vet enbart (fram)tiden, men vad dessa skall fråga sig är; "kommer jag att ångra mitt agerande?" Om svaret är ”nej” är det mycket positivt, för då är de i fas; trygga och bekväma med sig själva, sina strategier och sina kunskaper. Är svaret ”vet inte” gör de bäst i att bege sig till ritbordet och ta fram sina blueprints.
Börsen är ingen och har ingen plats för de vemodiga, för de med svaga nerver och med en obeslutsamhet så stor att den skulle få pyramiden i Ginza att framstå som en miniatyrfigur i ett Happy Meal. Hur hjärtlöst det än låter är faktum och verkligheten som sådan. Börsen har inga plats för känslor, så varför ska du ha det för den?
Utöver din fundamentala analys är det lika viktigt att fråga dig själv vad du kommer att ångra och agera utifrån det.
Tankar och känslor, känslor och tankar. Ingen önskar sig vara fri från dessa, men ej heller fången av dem. Vi har ett mycket paradoxalt förhållningssätt till dem, men oavsett detta kan vi inte fly dem, för de finns med oss dygnet och året runt. Det vi kan göra är att bestämma hur vi ska förhålla oss till dem och detta är det, tyvärr, få som fullt ut applicerar.
Jag försöker ständigt att tänka på att inte göra någon sorts överdriven reklam för min kommande bok, eller på något sätt slå mig på bröstet, för det som jag säger är inget nytt och av mig ”upptäckt”. Nej, det som jag säger och skriver är sådant som jag ömsom har läst och tolkat, ömsom sett, upplevt och hört (och sedan tolkat). Däremot vill jag berätta att jag både utvecklar detta resonemang än mer i den kommande boken och att jag ständigt trycker på att inte bara ifrågasätta tankar och känslor, utan också att fortsätta hela tankekedjan och skriva ned denna.
Jag tror att vi är många som både äger och ökar i Kindred, men också i andra bettingbolag, såsom Betsson. Sedan drygt två veckor tillbaka har röster höjts om att det finns en risk att såväl EM i herrfotboll som OS ställs in pga. Covid-19. Genast väcks tankar som skriker: ”Tänk om…”
Ja, tänk om… Tänk om… Tänk om… Ja – hur fortsätter sedan dessa? Mer ofta än sällan stannar tankarna där utan att vare sig fullföljas, eller problematiseras. Tänk om… vadå? EM och OS ställs in? Okej, det finns en (liten) risk för detta, men går bolagen under för det? EM spelas vart fjärde år och detsamma gäller sommar-OS. Visst spelar det en betydande roll för operatörerna, men även för bolag som Kambi, likväl är det inte ”a big deal” om du ämnar äga under en lång period. I Kindreds fall bedömer jag satsningen i USA vara än mer viktig än att 22 testosteronknarkare får springa och jaga en boll i syfte att, med enbart kroppsdelar som inte innefattar armar och ben, placera den i ett sorts rektangulärt ”mål” med måtten 7,32x2,44 meter.
Ja, tänk om… Tänk om… Tänk om… Ja – tänk om det inte blir ett OS, som för de flesta av nämnda bolag har en mycket, mycket liten del relativt ett fotbolls-EM, eller andra event, såsom Superbowl, NBA, Champions Leauge eller dylikt. Ja, tänk om…
Jag tänker inte raljera mer, utan istället gå rakt på sak: Fortsätt din tanke som börjar med ”tänk om…” och skriv ned den. När detta är klart, skriv då svar/tankar som uppkommer kring det skrivna. Ifrågasätt och problematisera. Det är inte säkert att du kommer fram till ett ”korrekt svar”, eller ett ”för alltid gällande sådant”, men sannolikheten att du inte fastnar i en tankefälla ökar markant och riskerna för att du agerar på ett mer oklokt sätt minskar i samma takt som Socialdemokraternas förtroendesiffror.
Vad du också kan – och ska - göra är att vända på tanken och applicera det som Charlie Munger ständigt accentuerar: ”Invert. Always invert.” Vad leder detta till? Jo, det leder till detta: Tänk om det blir ett fotbolls-EM? Tänk om det blir ett OS? Tänk om Kindred lyckas med sin lansering i USA och tänk om Betsson fortsätter förvärva andra, mindre operatörer såsom GIG? Tänk om covid-19, som tycks ha nått en sorts peak i Kina, inte eskalerar mer än till den nivå som det just nu befinner sig på? Tänk om…
Jag säger inte att du vare sig skall köpa, öka, hyvla eller sälja, utan enbart att låt inte dina tankar och känslor lura dig. Tänk istället om och använd dig av den makt som du har – nämligen att bestämma hur du ska förhålla dig till dessa. Tänk om och agera mer klokt.