
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Metaverse och plattformar
De som följer mig på twitter såg att jag under v. 32 tweetade om det då senaste avsnittet från podden Invest Like the Best, som i detta avsnitt gästades av Matthew Ball, som tidigare varit strategichef på Amazon. Idag driver nämnda en egen riskkapitalfond.
Det som diskuterades i podden är, likt oftast, synnerligen intressant. De som tillhör min generation (födda under 1980-talet) och dessförinnan är uppvuxna med ett internet som blev tillgängligt i en relativt så sakteligen och adaptionstacksam takt, medan generationerna därefter är uppvuxna med dess ständiga tillgänglighet. Om detta är det ingen som motsäger sig. Vad som dock oftast förbises när olika generationer och dess förval diskuteras är att mycket, mycket, har ändrats de senaste åren och att denna föränderlighet enbart går, om än inte exponentiellt så åtminstonde snabbare.
När jag var ung (suck…) använde vi Facebook (därefter ”Messenger”), ICQ, Mirc et cetera för att chatta. Visst används till viss del Snapchatt och twitter till detta också, om än inte till samma grad samt kom dessa att växa fram först efter ”chatt-bommen”. Idag finns inga renodlade chattprogram, utan vad som görs synligt för alla som förmår att lyfta blicken, eller har barn/vänner barns e.d. som spelar spel online är att chatten har flyttat in där – således är spelet inte bara ett spel, utan en plattform. Fortnite är exemplet framför övriga – inte bara har jag sett och lyssnat hur bekantas barn, vänner e.d. loggar in för att vara ”åskådare” och att samtidigt chatta med varandra, utan jag har också själv testat det. Därtill är den numera legendariska konserten med Travis Scott ett ytterligare exempel på hur Fortnite inte bara är ett spel, utan en plattform, då över 12 miljoner användare var online och närvarande under spelningen.
Spotify testade att samarbeta med Facebook om att man kunde lägga upp och dela spellistor. Detta går fortfarande, men projektet kom att få mindre och mindre tid, energi samt ekonomi, men jag är övertygad om att något liknande kommer att återkomma, där aktiva användare kan sitta och chatta medan de styr spelningen (jmfr. hur roligt det är/var att sitta med en LP-spelare, ett bra ljudsystem och +100 skivor en kväll med ett glas vin, ost och kex… den känslan…)
Tencent (som går att äga via Prosus) har som bekant WeChatt, som kan bedömas vara ett sorts ”metaverse”, där många olika delar samlas på en och samma plattform. Här kan du chatta, beställa mat/dryck, boka tid med frisören och shoppa samt betala. Utöver detta kan du även betygsätta. Allt detta utan att du behöver hoppa mellan olika appar och produkter, vilket i dagens värld upplevs som ”jobbigt och omständligt”, ty att först besöka Adlibris för att därefter öppna och bekräfta ditt köp med bank-id är… ja, ”jobbigt”.
”Meteverse” är det nya svarta och vi kan se hur allt fler ämnar skapa sig ett sådant; Disney har sina IP:n som sedan monetariseras via parker, filmer, kryssningar, serier och merchandise. Amazon, Facebook, Alphabet et cetera bygger även de sina egna ”metaverse” och frågan är när delen ”gaming” kommer att växa ut och bli en viktig del i nämndas ”metaverse”, för jag tror att vi kommer att se denna sektor växa mer, mer och mer framöver. Amazon kommer absolut att ge sig in på cloudgaming med sitt AWS och Facebook, med bland annat sitt Occulus kommer inte sitta stilla och titta på. Alphabet har såväl Stadia som Youtube och så vidare. Jag säger inte att framtiden är enbart ”gaming”, men dess del av framtiden kommer att vara betydligt högre då än vad den är just nu.
Facebook - alternativen är få om ens inga?
För ett par veckor sedan skrev jag en översiktlig analys om Facebook – ett bolag jag förvisso inte är den nöjdaste kunden hos, men där jag ser en enorm potential. Beträffande förstnämnda upplever jag deras plattform och meddelandetjänst, Messenger, som långsamma. Det är omständligt att växla mellan olika chattfönster och år 2020 ska det inte ta ca 1 sec för ett chattfönster att ladda (jmfr. hur android vs IOS var för ett fåtal år sedan). Förvisso går det snabbare på mobil och ja, jag är ”gammal”, men jag tror att Facebook, men även andra bolag, inte får glömma att det finns användare som helst använder datorer och därmed skjuter upp sin gamnacke i ett par år till.
Gällande potentialen går jag igenom det mer i mitt första inlägg och förutom bolagets expansion mot Indien (via Jio Platforms), och därmed Asien, är det samarbetet med Shopify som är den delen bland övriga som kommer att göra att bolaget avancerar en plats på monopolbrädet. Shopify har fler än 1 miljon handlare, är USA:s andra största online-retailer et cetera, vilket står att läsa i bolagets kvartalsrapport för det första dito 2020. Du finner även bra fakta från juni 2019 på denna länk.
Shopifys ekosystem med alla dess tjänster är som en guldgruva för tant Agda, som i sin lilla lägenhet vill börja sälja sina lovikavantar utan att lära sig allt från grunden om hur att ordna allt med en hemsida till att lösa allt det finstilta. De har flera olika prenumerationstjänster där varje e-handlare kan designa och anpassa efter sina önskemål. Oftast behövs hjälp med detta och här kan bolaget vara behjälpliga.
Vi går mer och mer mot en värld där var och en är egenföretagare och/eller ett varumärke. Beträffande hur många som redan idag mår psykiskt dåligt över detta – att alltid vara i centrum, tillgänglig, online, ”perfekt” etc. – låter jag vara osagt, men om det gick att investera i en psykiatrikerfirma skulle jag inte tveka att lägga en del av mitt kapital där. ”Syns du inte, finns du inte.” Ungefär så är det idag, tyvärr.
Idag vill konsumenter inte ha det som massan har, utan tvärtom önskar de ha de plagg, ting och så vidare som det bara finns ett fåtal av. Gärna ska det vara handgjort (gärna skapat med ekologiskt materiell), unikt, kopplat till person och ”rätt i tiden”. Visst kommer H&M, Zara m.fl. att fortsätta att sälja bra, men jag tror att den nya tidens allmänna konsumtion ryms under ”unikum” och det är just små, nischade, hårt arbetande bolag som kan erbjuda detta.
Just nu genererar samarbetet med Shopify inte mycket i vinst för Facebook, men under de kommande kvartalen kommer vi se hur denna del enbart ökar. Det som är Facebooks största intäktskälla är annonser (i Q1 2020 ökade intäkterna med 17 %) och likt då GDPR introducerades, eller då Cambridge Analytica-skandalen var ett faktum, är bolaget just nu extra utsatta för hat från såväl the avarage Joe som annonserande bolag, såsom Starbucks, Coca-Cola, Unilever et cetera. Jag tycker detta är bra – att de tar en ställning, men som vanligt rapporterar bara media det som de vet säljer. Vad de flesta missar är att en majoritet av de bolag som idag har ett uppehåll med annonser på Facebook har även det på andra medier. Därtill har en majoritet av de stora bolagen sagt att de bara ställer in sina annonser för en månad och sedan ”ämnar utvärdera”, vilket b.la. är gällande för Target.
Ja, att Facebook måste få bukt på de mindre passande inläggen, där osanningar aka. ”fake news á la Trump”, rasism, kvinnoförnedring et cetera tillåts är inte acceptabelt – tvärtom! Det ska inte få finnas. Någonsin. Detta måste – och ska – Facebook åtgärda och här kommer mitt största tvivel till bolaget; jag har svårt att få ett grepp om VD, Mark Zuckerberg, och hur han agerar i denna fråga. Han tycks ta detta mer lättsamt än vad jag (och alla andra?) anser vara nog. Är det som så att det görs mycket mer bakom bolagets väggar än vad som kommuniceras utåt? Jag hoppas det, för annars… ja, annars kan det kosta bolaget mycket i anseende och just detta är 2020-talets hårdvaluta.
Annonser genererar extremt mycket pengar för Facebook och detta då de har tre miljarder aktiva användare (då Instagram, Facebook, Instagram, Messenger samt Whats App slås samman). Andra bolag, såsom Google, har även de annonser som huvudintäktskälla, men det skiljer sig här markant mellan nämnda och Zuckerbergs bolag. Medan Googles annonsmjukvara först appliceras när du har sökt på en produkt, såsom en cykel, fungerar det på ett annat sätt på Facebooks plattform. Här kommer annonserna upp utifrån demografi, tidigare sökningar, intressen, relationer et cetera. Således är denna plattform mycket mer tacksam för bolag, framför allt de mindre och t.o.m. små, att köpa annonsplats på.
Jag skriver ”köpa annonsplats” och detta är Facebook duktiga på. För att få göra reklam måste man, såklart, betala och Facebook kör här en ”fuling” genom att ha auktioner. Den som är beredd att betala mest och högst för en annonsplats får denna och vice versa. Om du ”snålar” kommer du inte synas lika mycket, vilket högst sannolikt kommer att skada dig. Att inte synas där 6 miljarder ögon finns är, för att uttrycka det milt, ”oklokt”. Bolag drivs av pengar – vinster – och även om det ses och bedöms som ”nobelt” och fint” kommer dagens bojkott snart att minska för att försvinna, tyst och knappt hörbart i media som snart har annat att skriva om (Bianca Ingrossos fest i Båstad e.d., vilket verkligen är en nyhet. Verkligen.). Detta dels då Facebook kommer att agera (mer, iaf), dels då ”money talks”. Likt skandalen med Cambridge Analytica är nuvarande situation en sådan där stämpeln ” this too shall pass” kan appliceras.
Visst kommer annonsintäkterna att ha minskat när rapporten för detta räkenskapsårs andra kvartal presenteras (redan i april var de ”flat” YoD) den 29/7 och mycket av detta stavas ”bojkott”, men, och detta är ett stort sådant, många av de annonserande bolagen hade nog ändå, om inte helt tagit bort så åtminstone minskat sina annonser pga. covid-19. Att det nu ”tacksamt” (förstå mig rätt) blev detta hemska med #BlackLifeMathers, rasism, fake news, politik et cetera kan ses som ”en passande tillfällighet”. Jag vill betona att jag inte vill förringa det hemska med rasism etc. och hoppas att alla, Facebook, Twitter, Snapchat, Tik Tok et cetera, gör allt i sin makt att ta bort det och att politiker irl gör sitt.
En EBIT-marginal på ett snitt om 37 de senaste 10 åren, där detsamma för vinstmarginalen är 25,7 % och bruttomarginalen är 81,3 %. Lägg därtill att ROC de senaste tio åren snittar 44 % och ROIC 28,1 %. Beträffande avkastning på eget kapital ligger detta tioåriga snitt på 14,6 %.
Facebook har en enorm plattform som brukas av fler än tre miljarder människor. De expanderar kraftigt just nu mot Asien i allmänhet, men Indien i synnerhet. De kommer att börja monetärisera på såväl Messenger som Wahst App (skriver, som sagt, mer om det i mitt första inlägg), har ett växande samarbete med en av västvärldens största plattformar för e-handel samt tror jag att projekt ”Libra” fortgår, om än i det dolda och med lite mindre energi.
Det finns inget alternativ? Facebook vs. Världen 1-0?
Tillkännagivande: jag är sedan 29/6 delägare av Facebook och igår, den 14/7, ökade jag mitt innehav.
Ständigt får vi höra att för tio år sedan var Exxon Mobile ett av världens mest värderade bolag och detta visas ofta i interaktiva diagram/spel likt detta. Under 1990-talet var det General Dynamic, nämnda Exxon, Royal Dutch Shell, Intel, Coca-Cola et cetera. Likt vindarna vänder ändras även världen (kanske pga. vindarna?) och denna förändring sker, om än inte i en exponentiell så om i en allt snabbare och kraftigare takt.
Detta är inte något tillfälligt, utan likt dominoeffekten kan vara mer negativ, kan den också vara vice versa. Uppkoppling via telefonlinje och 56k-modem kom att på bara några få år bli ADSL, som i sin tur följdes at trådlösa uppkopplingar och därtill fiber. Det är ”bara” 13 år sedan den första Iphonen presenterades och idag, 13 år senare, har vi ”allt” i denna nalle. Du kan med denna inte bara ringa, vilket iof. tycks vara en sekundär funktion, utan du kan chatta, shoppa, deklarera, se filmer, lyssna på ljudböcker, beställa möbler från land X och spela Wordfeud med din vän i Vietnam.
Vi närmar oss nu övergången från 4G till 5G och med det kommer Internet of Things (IoT) att bli alltmer närvarande. Idag är det förvisso ingen stor sak att kunna starta diskmaskin och kaffemaskin med en app, men detta kommer att ses som rena rama tarvligheter om bara 2-3 år. Om detta har jag skrivit lite om när en dystopisk framtid har målats upp och trots att jag är obotlig optimist dras jag till just det dystopiska, därför att jag tror ingen av oss inser hur nära knivseggen vi dansar. Ditt ”smarta” kylskåp noterar vad du handlar, vad du lagrar och var, när och hur du äter. Det noterar att det är lite väl mycket ”onyttigt” och denna informations kickar de till ditt försäkringsbolag som, såklart, är måna om att inte bli den som förlorar när du ringer och berättar att du vill ha ersättning för diverse läkarbesök pga. ohälsa…
Nåväl – detta var en utsvävning nästan i klass med Nicklas Andersson aka. ”investeraren” aka ”Mr Google” och åter till inläggets essens; dagens storbolag och morgondagens dito. Det bolag som har varit på ”topp 10” de senaste tre decennierna är Microsoft och detta måste ses som en bedrift i stil med Herkules tolv stordåd. Medan andra har gått trampat snett, snubblat eller till och med lämnat walk over har Bill Gates skapelse traskat på likt vore det en legionär under Marius.
I april 2020 var den rådande ordningen likt följande:
- Apple
- Microsoft
- Amazon
- Alphabet
- Tencent Holdings Limited
- Alibaba Group
- Berkshire Hathaway
Denna ändras nästan dagligen då dessa byter inbördes platser, men samtliga tycks mer eller mindre prenumerera på topp tio. Om tio år kommer det vara juli 2030 och vilka tror du kommer att vara på topp då?
Då människan alltid har en tendens att utgå från och även låta sig fångas/förblindas av nuet tror jag att vi är många som tror att de som sysslar med SaaS, är digitala och verkar globalt är de som kommer att vara de främsta bland likar, men jag tror att vi absolut kommer att få se ett bolag som vi idag inte ens har hört talas om.
Även om det är en nonsenslek kan det vara roligt att gissa vilka som kommer att vara på topp tio, eller åtminstone på topp fem. För att göra det lite ”tråkigare” får man ej välja ett bolag som ”ännu inte finns”, utan man får enbart utgå från bolag som idag är existerande.
Jag tror att i juli 2030 kommer topp fem att se ut likt följande:
- Tencent Holdings
- Alphabet
- Yandex
- Alibaba
Vilka tror du och om du ”orkar – varför?