
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Nintendo - uppföljning
Jag har tidigare skrivit om Nintendo (2020-05-11 samt 2020-07-22) – det japanska bolaget som började som ett kortproducerande bolag vars affärsidé var att producera och sälja spelkort á la Pokémon. Detta var emellertid 1889 och sedan dess har mycket vatten runnit under bron. Idag är det få som inte vet vad Marios fader sysslar med – nöje och konsumtion inom gaming/tv-spel.
Jag är född på 1980-talet och således har jag fått min beskärda del av Marios, Zeldas och alla andra underbara karaktärers äventyr på såväl 8-bit som 16- och 64-bit. Därefter kom jag att konvertera till Playstation (vissa avvikelser med att spela igenom diverse Zeldaspel på 3DSXL) och var denna konsol trogen till cirka 2 år sedan, då jag återvände till Nintendo Switch. Jag ville då få klara av Breath of the Wild samt visa vännerna att gammal är äldst i Mario Kart och Bomberman.
Medan Nintendo U blev ett misslyckande har Switch kommit att bli dess antonym. Förvisso kom denna konsol sent i ”förra” konsolcykel, vilket torde kunna förklara varför det har blivit några extra enheter som sålts – PS4 och Xbox One hade då funnits i flera år och var inte längre ”det nya, coola och senaste”. Spel som Animal Crossing, Smash Bros (googla gärna youtube-klipp på mästerskapen i detta spel…), Zelda, Super Mario med mera är sådant som varje ny generation, och då menar jag inte konsolgeneration, växer upp med. Jag vet att mina vänner sitter och spelar flera av Nintendos guldkorn med sina barn och jag är övertygad om att jag kommer att göra detsamma om/när jag får lyckan och nöjet att bli far.
I tidigare inlägg har jag dels presenterat diverse nyckeltal, dels gått in på den Disneyfiering som har startats. Tyvärr har Corona påverkat och således har Super Nintendo World ännu inte öppnat. Emellertid ges besökare en liten teaser-rundtur av Mr. Nintendo själv – Shigeru Miyamoto.
Precis som Disney ämnar Nintendo att expandera med parker, mer merchandise, upplevelsepaket med mera och jag har svårt att se att de inte skulle lyckas, speciellt i Asien och det ”speltokiga” Japan, Kina och Sydkorea. Här är Nintendo än mer älskat än vad det är i väst och just bärbara konsoler, men även mobiler, är de konsoler som föredras. Det är inte ovanligt att en VD för ett stort bolag kan sitta på pendeln (de gånger hen tar den) och spela ett spel.
Precis som Disney är man mycket duktiga på att förädla aka. ”mjölka” sina IP:n och detta är också en del av den kritik som riktas mot bolaget. De senaste åren har det varit många nyreleaser av tidigare uppskattade titlar, såsom Zelda: Link’s awakening, Super Mario med mera och så sent som igår, den 17 februari, under Nintendo Direct, utannonserades Zelda: Skyward Sword. Jag kan förstå kritiken om att det sällan kommer något nytt, men ändå säljer nyreleaserna som smör.
Vad visar detta? Jo, att folk har en relation till spelen, karaktärerna och världen. Man vill återuppleva forna och glada minnen; uppleva ungdomen(?) på nytt. Ibland tenderar fiktionen (ie. minnena) göra den nya upplevelsen rättvisa, men ibland händer också det motsatta, vilket jag kände då jag spelade Link’s Awakening…
Medan Sony och Microsoft har kommit med den femte generationens konsoler har Nintendo inte aviserat att de ämnar göra sina konkurrenter sällskap, utan enligt rykten är fokus nu på en Switchmodell som stöder 4K. Bolaget har också uttalat sig i ordalag om att de ej ser en anledning att stressa ut en ny konsol då nuvarande säljer så bra. Bra eller dåligt agerande? Tiden får utvisa, men historiskt har Nintendo i alla fall gjort mer rätt (t.ex. 16bit, 3DS mm.) än fel (t.ex. Wii U).
Jag tror att bolaget kommer fortsätta växa, generera starkare kassaflöden samt locka in sin publik likt Disney har gjort och fortsätter göra. Förvisso har man kommunicerat att man lämnar mobilmarknaden, vilket jag först ställde mig frågande till. Dock kan det vara som så att de väljer att fokusera på några få sektorer, istället för att ”jaga allt och alla”. Jag ser fler parker och då i andra länder och i andra geografier, mer och ny merchandise, ett fortsatt exploaterande (host host) av trogna IP:n, Tv-serier med mera och har svårt att se att de inte skulle lyckas. Den senaste rapporten för deras brutna räkenskapsårs första nio månader kom den 1 februari och visade mycket fina siffror. Bland annat ökade VPA med 88 %! Nedan data är hämtad från Börsdata.
Jag äger inte Nintendo, men har dem på min bevakningslista. Precis som med Disney finns det mycket hjärta bakom denna eventuella investering, men jag kommer inte ta en position enbart baserat på glädjeminnen. Man kan även få exponering mot Nintendo genom Avanza World Tech by TIN.
Äger du Nintendo?
Jag vill passa på, såhär i bokrea-tider att nämna att du nu kan köpa Börspsykologi för 129 kronor i förlagets shop. Vill du läsa utlåtanden, omdömen och recensioner finner du dem på denna länk.
Vi lever, som så ofta hörs sägas, i spännande tider och visst är det mer gällande i år än föregående år? I ett nafs kom mycket av det vi tog för givet att raseras och lika plötsligt kom det som vi ofta trott lågt långt fram i framtiden att bli nutid; våra gamla och äldre kom helt plötsligt att bli riktiga hejare på att handla online och på ett fåtal dagar ställde det svenska skolsystemet, på gymnasie-, universitets- och högskolenivå om och gick från undervisning på plats (i.e. ”fysisk”) till en distansbaserad sådan.
Många har kommit att bli permitterade med allt från 10 till 100 procent, medan vissa, tyvärr, har blivit uppsagda. Detta har lett till att många har fått mycket (fri)tid över och medan vissa har valt att använda den till att antingen skapa sig, eller förädla sina, gröna fingrar eller bygga en altan, har andra valt att läsa, förkovra sig i något särintresse eller bara ägnat tiden till att spela datorspel och/eller se på tv-serier.
Att studera trender, via diverse rapporeter och google trends, är intressant och är viktigt för att skapa sig en uppfattning om bolag och dess produkter; vart har trenden pekat, vart pekar den idag och vart tror jag att den i framtiden kommer att peka? Att addera till denna retoriska fråga är också ”varför?”. Att ha argument och motiv till sitt ställningstagande är ”a och o”, för utan dessa faller argumenten lika snabbt som förtroendet för 99 % av Sveriges ministrar efter att de har varit med i utländsk tv…
I Sverige har Internetstiftelsen levererat sin årliga rapport Svenskarna och Internet och i rapporten för 2019 stod bland annat att läsa att allt fler svenskar väljer att konsumera tv, film, poddar och böcker via virtuella plattformar. Andra kategorier i nämnda rapport var b.la. ”gaming” och ”sociala medier”.
Ett annat institut som ger ut rapporter likt ovan är Deloitte och för 2019/2020 har de gjort två, där den senaste blev en extrautförd sådan iom. covid-19. Vad som framkommer i denna är riktigt intressant och för de som är exponerade mot bolag såsom Disney, AT&T, Netflix, Amazon, Storytel, Spotify et cetera kan det vara av intresse att ta del av de summeringar som görs.
Vad lockar och vad lockar inte konsumenter av tjänster såsom de Netflix erbjuder?
Vad som bland annat framkommer är att det som lockar tittare till tjänster såsom Netflix är ett stort, brett och varierat utbud, medan en liknande tjänst som är ”bundle” (i.e. ”hopbunden/sammankopplad) med en annan tjänst (jmfr. abonnemang och tv-tjänst) inte lockar lika mycket. Därtill är barnvänligt/innehåll för barn inte lika viktigt som t.ex. som att olika tjänster har exklusivitet till olika serier/IP:n, såsom att Netflix äger Orange is the New Black och Disney The Mandalorian.
Det som var förvånande för mig var att allt fler är positiva till annonser relativt att streamingtjänsten blir billigare/gratis (se bild). Detta tror jag kommer att öka, för i takt med att fler tjänster tillkommer måste bolagen försöka att nyttomaximera varje kund och då produktion av serier, dokumentärer, filmer et cetera inte skapas med monopolpengar måste äkta sådana tas och komma från någonstans. Emellertid ska det betonas att det är skillnad till vad männsikor säger sig vara positiva till/beredda att acceptera och hur det sedan blir i verkligheten.
Hur kan Disney inte bara locka till sig kunder, utan också att behålla dem när AT&T (HBO), Amazon och Netflix lockar med sina tjänster till exakt samma pris/snarlikt pris? Hur att våga sänka priset men samtidigt ha kapital till att kunna producera bra och kvalitetssäkrat innehåll? Apple och Amazon har just nu kassor som skulle få Joakim von Anka att gråta blod av avundsjuka och kan pressa övriga, men hur länge och var går gränsen?
Hur kan ovan användas för att veta om/hur att investera för att få exponering mot den/de bolag som kommer att lyckas manövrera sig bäst ur denna situation? Därtill – är du villig att acceptera reklam relativt att du får tjänsten gratis/näst intill gratis?
Disney har varit en mycket bra investering sedan 2009, men nu kan den positiva uppgången bytas mot en snar och mycket hård nedgående sådan. Disneyaktierna ligger cirka 130 % över toppen från 2007, men aktien har nu tappat över 30 % av dess värde hittills i denna mycket turbulenta börstid. VD Bob Iger gick i pension tidigt, temaparkerna och kryssningarna stängs av, teaterutgivningarna har försenats och idrottsevenemang är satta på ”hold”. Inte konstigt att aktien plötsligt underpresterar marknaden totalt sett.
Affektionen av att äga Disneyaktien var det som tidigt fick mig att investera, hur irrationellt det än låter. Med sin skattkista av immateriell äganderätt och orter i världsklass, plus ett avundsvärt medieimperium, tror jag att aktien så småningom att återta fornstora höjder. Emellertid är frågan om jag skall öka nu, eller avvakta(?).
Disney rapporterar affärer i fyra segment, och när det visar sig är bolaget inte riktigt så diversifierat som det i början kan se ut. Att utgå från att Q1 och Q2 kommer att komma in långt under tidigare rapporter YoY är i inget som kräver några flertalet pommes på tallriken, om ens en enda. Detta beror, såklart, på att ett brett skede av verksamhet inte fungerar just nu. Alla sex parker - Disneyland och Disney World här i USA, Tokyo, Hong Kong, Shanghai och Paris - är för närvarande stängda. Så är även dess hotell, kryssningar och liveevenemang.
Disney kommer att generera goodwill bland sina fans när de fortsätter att betala sina arbetare, men den stora temaparken och erfarenhetsrapporteringssegmentet kommer att ligga närmast öde och kassakistorna härifrån kommer att vara likt sheriffens av Nottingham efter att Magdalena… förlåt, Robin Hood tagit ut en beskärande del.
Merchandising - främst intjänat genom licensavgifter från partners som leksakstillverkaren Hasbro och TV-spelare Electronic Arts - kommer att vara praktiskt taget den enda inkomstkällan för segmentet tills parkerna åter öppnas.
Segment |
2020 Q1 Earnings (miljarder USD) |
2020 Q1 Rörelseresultat (miljarder USD) |
Parks, experience and products |
7,4 |
2,34 |
Studio entertainment |
7,36 |
1,63 |
Direct-to-consumer and international |
3,76 |
0,95 |
Media networks |
3,99 |
(0,69) |
En glimt av hopp kan vara medianätverksamheten, eftersom stationer som ABC och de förvärvade Fox-kanalerna fortfarande körs. Reklamintäkter tenderar dock att drabbas under ekonomiska nedgångar. Därtill skall ESPN inte förglömmas. Sport är stort och i USA är det riktigt stort – framför allt NBA, NFL och baseball – samtliga av dessa ligor är just nu inte igång och således har ESPN inget att sända…
En liknande situation finns för segmentet bio och teater/föreställningar. Disney var tvungen att avsluta sina visningar av Pixar-filmen Onward, som sannolikt kommer att generera en förlust på grund av reklam- och distributionskostnader. Andra utgivningar från och med fram till maj, inklusive live-action Mulan och Marvel's Black Widow, har försenats på obestämd tid eftersom biograferna är stängda.
"[...]Skall man avvakta till nästa kvartalsrapport? Har marknaden redan prisat in ”worst case” i detta bolag?[...]"
Det område som dock säkert kommer att leverera pengar är Disneys direkt-till-konsument-segment, som består av strömningstjänster Disney+, Hulu och ESPN+. Streaming, som jag skrev om i augusti 2018, fick en boost tack vare att många i hushållen nu är hemma, så abonnentnumret - som satt på 63,5 miljoner världen över under det sista kvartalet - är nästan säkert att gå upp, men hur mycket? Eftersom detta är ett långsiktigt projekt, förväntas dock driftsförluster även detta år, likt förra.
Viktigt att notera är också Disneys balansräkning. Efter att ha köpt Fox för 71 miljarder dollar i början av 2019, en rörelse som i stor utsträckning ses som att stärka företagets bibliotek med innehåll för sina strömmande ambitioner, har skulderna stigit. Den totala skulden inklusive den för närvarande förfallna delen av den långsiktiga summan var 48,1 miljarder dollar i slutet av 2019. Detta medan likvida medel var satta till 6,9 miljarder dollar. Även om jag tror att Disney kommer att klara av sina skulder, kunde tidpunkten för COVID-19-utbrottet verkligen ha varit bättre.
Således framkommer att Disney inte befinner sig i någon sorts pole position just nu. Omfattningen av förluster över hela verksamheten är fortfarande okänd och tidsramen för företagets viktigaste segment kommer tillbaka på rätt spår är fortfarande obesvarad. Skall man avvakta till nästa kvartalsrapport? Har marknaden redan prisat in ”worst case” i detta bolag? Hur länge kommer man klara sig på streamingen? Då jag är av uppfattningen att covid-19 och dess påverkan inte till fullo har införlivats i USA och bland befolkningen tror jag att vi enbart har sett början på oroligheterna i USA. Självklart kan jag ha fel och likt alltid handlar frågan om när man finner att en aktie är "rimligt" värderad. Detta är svårt och det är extra svårt i tider då "E" i "P/E" är nänst intill omöjligt att beräkna.
Vad är dina tankar kring den amerikanska marknaden i allmänhet, men Disny i synnerhet?