
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Det är nu nästa exakt på dagen som min första bok om börspsykologi – Börspsykologi – så blir du en bättre investerare – såg dagens ljus. Lika hemskt som passande kom den i ett av de mest fascinerande börsfallen vi någonsin har fått erfara. Aldrig tidigare har en nedgång skett så hastigt och aldrig sällan har den efterkommande uppgången varit så snabb. Medan börsen har levt sitt eget liv har världens samhällen i allmänhet, men dess människor i synnerhet, fått lida. Fortsätter att lida. För cirka ett år sedan var det ”en fluga” att gynna sin lokala krögare, bagare e.d. och jag hoppas innerligt att alla fortsätter med det. Jag vill här slå ett extra slag för en mycket god och nära vän – Anders Ölve som driver FineFood i Hammarby Sjöstad. Är du i Stockholm och söker en god lunch tar jag gift på att du inte kommer bli besviken på den lunch som där serveras, eller på de underbara bakverk som där erbjuds. Om du är riktigt snäll kan kocken själv lära dig skillnaden på potatismos och potatispuré. … …
Nåväl – till saken. Att skriva en bok är något många har drömt om och så fortsätter att göra. Mitt råd till alla er: låt det inte stanna där – gör handling av din dröm, dina mål och dina begär. Ty vare sig dina drömmar, önskningar eller mål är något värda om de inte omsätts i handling.
För mig är själv skrivfasen inte den mest (tids)krävande, utan det är själva planeringen, när skissen skall läggas och en struktur skapas, dvs. förstadiet. Det finns så mycket litteratur, forskningsrön men även klokskaper från andra framstående individer med mera. Vad är mitt bidrag med och via dessa? Vem är jag, egentligen, att hävda mig hos dem? Eller är att skriva en bok att ”hävda sig”? Jag vill argumentera för att det inte är det – det är ett sätt att dela med sig och förhoppningen är att du och alla som kommer läsa boken finner den givande. Det ligger inte bara mycket tid bakom de dryga 335 sidorna, utan även mycket svett tillika kärlek. Precis som min första bok har samma möda och omsorg lagts på min nya. Jag hoppas att även du kommer känna och uppleva detsamma.
Det är en process att skriva, men det är också en process att läsa. Jag tror vi alla har fått uppleva hur vi vid bra och givande böcker har utvecklats och vuxit för varje sida vi vänder. Den processen har jag känt när jag har skrivit mina två böcker. Det är exakt det min dröm och förhoppning är att du ska känna – du ska ha, känna och uppleva värde för pengarna och nedsatt tid.
Bokens officiella släppdatum är den 24/3, men redan nu kan du beställa den i förlagets shop. Den finns också att boka på de sedvanliga handelsplatserna, såsom Adlibris och Bokus (den bör finnas senast måndag att "köpa"). Även om du inte har läst den första – ”den gula” – kan du utan några problem direkt ge dig an den nu förbokningsbara ”gröna”. Emellertid är det min starka rekommendation att först läsa den första i serien, då det finns vissa kapitel i den som går igenom de mest grundläggande mekanismerna till vår fallenhet att gång på gång luras in i mentala fallgropar. Förvisso repeterar jag dessa kortfattat i uppföljaren, men jag vill ändå rekommendera att först läsa den första i serien.
Om du inte har läst Börspsykologi – så blir du en bättre investerare har jag samlat såväl utlåtanden som recensioner på en länk/flik till vänster på denna blogg. Beträffande min snart släppta bok har följande utlåtanden lämnats.
Mats Qviberg
”Cristofer fortsätter att undervisa om alla de mentala fallgroparna för investerare och denna bok är minst lika intressant och givande som den första.”
Alexander Gustafsson
Mer Börspsykologi ger konkreta exempel på många av de psykologiska fallgropar en investerare kan snubbla över. Din bästa möjlighet att undvika psykologiska misstag på börsen är att vara medveten om dessa fallgropar. Denna boken tillsammans med den tidigare boken av Cristofer ger dig den rätta verktygslåda!
Sean-George
“Jag har handlat företagsobligationer och kreditderivat i snart 25 år mestadels på storbanker i NYC. Jag har haft förmånen att jobba med en del av de smartaste människorna i branschen. Personligen har jag jobbat på mig själv under hela resan, att förstå mina svagheter samt att förstå andras övertro på sig själv har varit direkt avgörande för min framgång. Nu finns det en bok som hjälper dig att göra det som är svårast i marknaden, att besegra dig själv. Cristofer’s bok borde vara självklar läsning för båda professionella kapitalförvaltare som småsparare.”
Karl Lans
”Börspsykologen Cristofer Andersson fortsätter utforskandet av vårt inre för att vi ska bli bättre investerare. Uppföljaren är lika oumbärlig som ettan för dig som vill fördjupa dig i ditt inre för att öka aktieavkastningen.”
Per-Håkan Börjesson
”I Anderssons andra bok får investerare möjlighet att lära sig mer om hur människans psyke fungerar, vilket ger varje placerare en bättre möjlighet att bli en vinnare på börsen.”
Erik Sprinchorn
”Cristofer kondenserar hundratals manår av forskning inom behavioral finance i sin egen unika stil. Både kostnaden för boken och tiden den tar att läsa är lätta att räkna hem på några få undvikta misstag.”
Sven Hagströmer
"Cristofer Andersson har tagit fasta på vikten av börspsykologi och slussar läsaren förbi de vanligaste misstagen. I boken bjuder han på mångaerfarenhetsbaserade och handfasta råd till såväl oerfarna som mindre erfarna investerare. Läsaren kan spendera många timmar på boken, vilka kan bli användbara år framöver."
När jag läser dessa kan jag, helt ärligt, inte inse, förstå och ”acceptera” att det gäller min bok; min skapelse. Nej, utan detta gäller någon annans. Vem som helst, men inte mig själv.
Till alla som stöttat och alltid funnits där i såväl upp- som nedgångar, i såväl goda som mindre goda tider, i såväl glada som ledsna tider – till alla er vill jag från botten av mitt hjärta basunera ut ett stort ”tack”. Jag hade inte klarat det utan er. Ni har en lika stor del av denna bok som jag.
I min första bok hade jag ett citat jag ville ha som ett sorts huvudbudskap; ”a fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool” och detta vill jag ännu en gång slå ett slag för. Emellertid vill jag avsluta detta inlägg med det citat som är centralt i Mer Börspsykologi:
”Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något – det är kunskap”
Kom ihåg att du är dödlig – memento mori – och att det alltid finns något nytt att lära sig. Var ödmjuk. Ödmjuk mot andra, men även mot dig själv. Ödmjukhet kommer hjälpa dig se, känna, läsa och höra det där du just nu har tillkortakommanden vilka du kan lära och träna dig att avlägsna.
För er som är intresserade att lyssna på en diskussion om börspsykologi och delar av bokens innehåll har jag fått äran att gästa Kvalitetsaktiepodden, där avsnittet släpptes den 18/3. Varning för bred östgötska...
Från botten av mitt hjärta – tack!
Aktie och bolag, bolag och aktie
Det är nog ingen nyhet att det senaste året har lockat många nya individer till börsen (varmt välkomna) och det är således inget nytt, vilket många redan innan mig har skrivit, att många har en erfarenhet av att aktier bara kan gå åt ett håll, dvs. upp. Om du började i februari/mars 2020 och investerade i någon av de aktier som tillhör de dryga 90 % som hade en (mycket) positiv utveckling den resterande delen av nämnda räkenskapsår har du enbart fått uppleva ett resultat där den procentuella utvecklingen säkert varit allt från tvåsiffrig till tresiffrig. I vissa fall har många varit pålästa och vetat exakt vad de har köpt samt vad som bör vara en mer rimlig värdering, men i många andra vågar jag hävda att det mer varit en sorts pilkastning där ”allt” inom teknik, det virtuella, digitalisering med mera har tagits under en och samma kam.
Börsen är en underbar plats, men precis som livet ger kommer det också att ta. Börsen är, på många sätt, ett aggregat av människan och hennes styrkor och svagheter. Här trängs det såväl det psykologiska som spirituella och fundamenta. Där den ena ser potential ser den andra risker och där den tredje drabbas av panik behåller den fjärde kontroll över sina tankar och känslor och så vidare. Allt detta visar sig i aktiepriset.
Den observanta ser jag att skriver ”aktie” och inte ”bolag” i den hittills nedtecknade texten. Även detta är en fälla många nya, men även erfarna som dras med i hypen, tenderar att hamna i – de investerar i aktier och inte bolag. Således dömer de bolaget efter dess aktiekurs och mer ofta än sällan på en mycket kort historik tillika sikt. Om aktien inte stiger med +10 % på en vecka (max två!) är det lika med ”skit”.
Bolag är som människor – de växer och detta görs inte på en kaffekvart. Det finns en anledning att det inte är dags- utan istället kvartalsrapporter (och i vissa länder halvårsrapporter). Det tar tid för ett företag att skapa, utveckla, anpassa och skala sin/sina produkter och nå ut till allt fler kunder. Vad aktien gör under tiden är irrelevant, men ändå tenderar många att stirra sig blinda på den. Besök vilket aktieforum som helst (Instagram, Avanza, Nordnet, Facebook med mera) så kommer du se att många diskuterar en dagsaktuell aktiekurs där bolagets kommunikation har varit exakt noll.
Visst är det bra att studera aktien och dess kurs, men om du ej har som ambition att öka/köpa/sälja/skala av behöver du ej kolla varje dag.
Jag talar här emot mig själv, för jag brukar se över min portfölj varje dag, men enbart för att studera de nyheter som har kommunicerats. Jag tittar mer sällan, givet att ingen viktig och för verksamheten mycket kraftigt påverkande nyhet har kommunicerats, på innehavens aktuella aktiekurser, då dess nuvarande aktiekurs är… just det – irrelevant.
Det som är det viktiga är att bolagen fortsätter skapa intäkter, kassaflöden med mera. Att det fortsätter öka såväl omsättning som eget kapital därtill vinst per aktie. Aktiekursen är om inte ofta, så i alla fall relativt många gånger, i asymmetri med bolagets fundamenta. I dessa situationer är det viktigt att inte drabbas av panik, eller låta aktiekursen vara en faktor som påverkar ditt omdöme av bolaget.
Bra bolag som år efter år fortsätter att exekvera kommer att belöna sina aktieägare. Följ bolagen och det bolagen kommunicerar. Följ upp, reflektera, skriv ned dina reflektioner och diskutera med dina djävulsadvokater. Så länge bolagen utvecklas och du bedömer siffrorna vara bra och, relativt din investeringstes, starka är det bara att luta huvudet tillbaka och njuta av resan.
Studera nedan bild. Studera sedan aktiens utveckling. Trots att det, rent logiskt, inte borde vara en sådan asymmetri är fallet som sådant och vad det beror på kan vara allt från att stora fonder säljer av till allmän börsfrossa. Detta är oväsentligt för dig som privat investerare, som har just din placeringshorisont. Know thyself. Know thycompany.
Pinterest post Q4
Jag har tidigare skrivit om Pinterest och för cirka 2 veckor sedan skrev min kära vän, Matematikern, en mycket, mycket mer genomgående, robust och grundlig analys. Jag rekommenderar dig att läsa båda dessa inlägg i allmänhet, men sistnämndas i synnerhet.
Okej – du hoppade över för det är ju ”jobbigt” att läsa detta… således en kort repetition: Pinterest är ett digitalt bolag som erbjuder en social fotodelningsplattform. Bolagets tjänster nås digitalt via webben, där användarna kan registrera sig med eget konto, och dela med sig av bilder, videos, samt recept. Kunderna består av både privatpersoner och företagsaktörer, som använder bolagets tjänster i marknadsföringssyfte. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika och Europa.
Till skillnad från Facebook, SnapChat, Twitter med flera är detta inte en (social) plattform där man träffas för att dels dunka varandra i ryggen, dels kränka och spä ilska över de som är contrarian till ens egna uppfattningar, sanningar, ideologier et cetera. Istället är detta en plattform där man ges inspiration om b.la. inredning och såklart skapas ett stort ”vill ha/vill köpa nu”-begär. Pinterest kan sin psykologi och alla vet hur man blir i ”den där stunden” när begäret stänger av system 2 och låter system 1 få fritt spelrum. Således har de, sedan sommaren 2020, börjat ett samarbete med Shopify (som även samarbetar med b.l.a Facbook) och integrerat att man kan ”klicka och köpa” snabbt, smidigt och enkelt.
Pinterest, med sin speciella nisch, går ofta under radarn, då det inte är den vanligaste plattformen för gemene man (eller kvinna). Detta är inte dåligt, utan tvärt om. De som blir ”piners” är de som har ett genuint intresse och vet att de får nytta och värde av tjänsten (ta bort de som laddar ned, testar och sedan lämnar då de upptäckte att de ej var för dem). Just avsaknaden av allt, för att citera en svetsare från norr, ”käbbel” gör att bolaget inte blivit lika utsatt för alla hot om diverse regulatoriska insatser om vad som får postas och sägas. Som bekant är just nu Facebook uppe i rätten för sin monopoliska ställning (vilket även gäller Alphabet).
Den fjärde februari kom bolaget med sin Q4:a och denna var inget annat än en ”slam dunk”. En riktigt fullträff som gav eko i aktiekursen, som genast steg med cirka 10 %. I rapporten redovisades bland annat att vinsten steg med 46 % (YoY), att antalet användare steg med 37 % (YoY) samt att man växer såväl globalt som nationellt (USA). Som nedan bilder (från bolagets Q4:a-presentation) visar är detta ett bolag som växer och fokus är på topline, dvs på omsättning. Man är just nu inte intresserade av sådant trams som lönsamhet, utan här är man beredd att fortsätta skyffla in dollares i verksamheten och elda dem lika snabbt som Sveriges regering hinner kalla på dagliga presskonferenser.
”Our strategic priorities for 2021 include content, the Pinner experience, advertiser success and shopping. We plan to invest in these in the coming year. We expect R&D efforts to continue to focus on Pinner product, ad product and measurement investments. We intend to grow our headcount further, in particular to support our international expansion efforts. We also intend to scale our comprehension and brand marketing efforts in 2021. We think these investments will support long-term growth and continue to build the foundations for a scaled business over time.” (Ben Silbermann, VD och grundare)
I bolag likt detta, som är tillväxtorienterade, fokuserar jag främst på omsättning/aktie, eget kapital/aktie samt VPA, med mest fokus på de två förstnämnda. Jag vill också se att tillväxten inte sker på bekostnad om en (för) hög skuldsättning. När bolagets nyckeltal (R12 3 år) analyseras via Börsdata framkommer nedan.
Minst sagt rikrigt fina och imponerande siffror. Jag är mycket positiv till Pinterest fortsatta tillväxt och ser fram emot att få ta del av kommande rapporter. Äger du PINS?
Jag vill ännu en gång dels nämna att du just nu får min bok ”Börspsyklogi – så blir du en bättre investerare” på REA hos förlaget. Priset är 129 riksdaler (ord. 199 kr). Du kan även deltaga i en utlottning om uppföljaren – ”Mer Börspsykologi”, som släpps den 24/3. Du anmäler dig via denna länk.
Öppet brev till dig som investerade i Gamestop och/eller AMC
Jag vill börja med att poängtera att jag inte dömer, ej heller ämnar att på något sätt kritisera ditt förfarande om du är en av de som investerade i GME och/eller AMC på nivåer långt högre än de som råder idag. Jag ämnar inte heller att göra mig rolig över det beteende som kom att visa under resan upp kom att visa samt det som andra kom att visa på fallet ned. Jag ber dig att läsa dessa rader med ett öppet sinne och med vetskap att det jag vill är inte att hämma dig, utan istället främja att du inte lämnar börsvärlden och allt det goda och nyttiga som kommer med att de facto investera. Se inte din ”investering” i GME/AMC som ”det här med börsen var inget för mig”, eller ”jävla börs. Allt är fuffens. Fy f*n för den. Vilket j***a lotteri” e.d. Se det istället för vad det är – en källa och en nyckel till utveckling. En nyckel till att dra lärdom, utvecklas och bli bättre. Det är detta som karaktäriserar ett dynamiskt mindset. Som bekant föddes inte Tiger Woods som ett golfproffs, eller hur? Tro tusan att det ligger tusentals timmar, motgångar, misslyckanden et cetera bakom.
Att investera är inte att läsa ett inlägg på facebook eller på någon annan social plattform, där längden på det skrivna sällan överskrider längden på en tidningsrubrik. Att investera är inte heller att köpa och sedan tro att aktien ska stiga i värde. Detta är mer signumet för att spekulera. Det behöver inte – och är inte – svårt att investera, i alla fall inte på ett sätt där du kan nå bra avkastning utan någon nämnvärd ansträngning. Indexfonder och investmentbolag, såsom Investor och Svolder, har historiskt visat sig vara en guldgruva för alla som valt att investera i dem och väldigt lite talar för att detta inte heller kommer att gälla i framtiden. Okej – du är ju inte ”Warren Buffet”, eller någon annan ”viktig person” i dina sociala medier som kan ”skryta” om sina ”fina” och ”exotiska” investeringar, men livet handlar inte om detta. Låt de som vill mäta sitt könsorgan göra det och gå med ett lugnt medvetande om att du har en stabil portfölj som kommer göda din ekonomi. Tribalismen lämnade vi för länge, länge sedan och därför finns inget som helst fundament för att lockas med av FOMO. Du behöver inte, måste inte, jämföra dig och basunera ut: ”Hallå – titta på mig! Jag investerar i X, precis som alla andra. Titta på mig kära flockmedlemmar – jag följer er och således tillhör jag väl er flock? Eller hur? Snälla!?”
De första som investerade i GME gjorde det för att kanske främst sätta dit blankare, där en av dem hade blankat så mycket som 140 % (vilket i sig är en diksussion värd ett eget inlägg), men jag vågar påstå att de flesta investerade då de såg en möjlighet att tjäna lätta och framför allt snabba pengar. Handen på hjärtat – investerade du för att klämma åt blankarna, eller för den potentiella avkastningen? Var du inläst på vad blankning är, eller var det något som du först kollade upp efter ditt köp/snabbt innan ditt köp?
Läste du på innan? Vad läste du om Gamestop, detta bolag som har som affärsidé att i fysiska butiker sälja fysiska utgåvor av spel och annan spelrelaterad merchandise? Visst – de har en e-shop och de säljer diverse gamecards, men varför köpa av dem när man kan klicka hem dessa spel via Steam, Epic Games Store, Ubisoft shop mm.? Var du inläst på att GME:s vinst per aktie (VPA) minskat från $2,41 (år 2011) till minus $4,18 (år 2020)? Var du inläst på att deras nettoskuld gått från minus 13,51 % (år 2011) till att idag år 2021 vara 1,52 %? Eller hur såväl deras EBIT- som Vinstmarginal har minskat från positiva till att nu verka i negativa territorier? Hade du ens reflekterat kring ”fysiska butiker + försäljning av fysiska utgåvor av spel + år 2021”?
Jag är medveten om att det i slutet av 2019 såg utr att bli en ljusninbg i bolaget, men sedan dess har mycket ändrats.
Som sagt ämnar jag inte att raljera, utan det jag vill är att du ska dra lärdom av hur ditt förfarande kom att straffa sig/dig. Grattis, för du har, precis som jag gjorde tidigt i min egen ”investeringskarriär”, fått uppleva en dyrköpt läxa. Precis som Warren Buffett säger tycker jag du ska ”learn from Your mistakes, because You’d paid for them.”
Snälla – lämna inte börsen och snälla – dra lärdom. Läs på, fråga de som du upplever vara rationella, mer långsiktiga och kunniga. Ta dock inte rygg på dem, utan ta dig tid att själv läsa på om bolaget/fonden, reflektera över risk/reward och investera enbart med pengar som du har råd att förlora. Observera att jag skriver ”investera” och inte ”spekulera”. Du behöver inte vara en Harvardprofessor i matematik, utan likt ovan nämnda orakel från Omaha säger: ”You don’t need a lot of brain in this business. What You do need is emotional stabilitness”.
Det finns många bra böcker att börja med, precis som det finns bra poddar. Böcker såsom Så här kan alla svenskar bli miljonärer, Vägen till din första miljon, Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknanden, Så här blev Warren Buffett världens rikaste person samt Investera som mästarna är axplock från en bred skara av bra litteratur. Litteratur som är enkel, rättfram, okomplicerad och "enkel" att ta till sig. Beträffande poddar tycker jag att #pratapengar är myckety bra att börja med, detta trots att den lades ned för länge sedan.
Läs på. Förstå dig på hur din hjärna alltid lurar dig till enkla, snabba och ofta oreflekterade beslut. Utgå från dig. Var alltid lugn och kontrollera hur du förhåller dig till dina tankar och känslor. Jag lovar att ditt framtida jag kommer att tacka dig!
Creades – tack!
Ett höstlov stundar och detta är något som jag i år ser än mer fram emot. Jobbet har blivit än mer utmanande och detta beror dels på att kommunen applicerar ett besparingsprogram, vilket har gjort att vi lärare har fått mer undervisningstid, dels på att min nya tjänst som förstelärare har krävt mer (tid) än vad det från början var planerat för. Detta gör att det blir mer arbeta fram till jul och därefter är planen och förhoppningen att mer tid skall frigöras för denna del av min tjänst.
Utöver detta är det manusskrivande och jag befinner mig i slutfasen och känslan är, likt alltid, ambivalent. Var, när och hur slutar man en bok? Kan en sådan ta slut? Detta och annat är vad som just nu upptar mina tankar. Förlaget har även skickat ett utkast på ett omslag och jag tycker det ser riktigt bra ut. Dock kommer vissa redigerar behöva göras, men som ett utkast ser det mycket fin tillika bra ut!
Som om inte ovan vore nog fick jag tidigare i veckan ytterligare en god nyhet via mitt förlag. Jag kan ännu inte uttala mig om detta, men leendet på mina läppar var inte så litet. Faktum var att det var raka motsatsen. Anledningen till att jag ej kan säga mer i nuläget har med det finstilta att göra och hellre då att avvakta innan jag kommunicerar mer.
Börsen fortsätter att avancera och att se hur Creades under måndagen den 12/10 handlades till 100 % premie var för mig något jag aldrig trodde mig få uppleva. Jag har förståelse för att de värderades till en premie, men en sådan stor? Jag vill betona att Creades är ett mycket, mycket fint bolag och såväl ledning som styrelse gör ett mycket bra jobb, vilket inte bör studeras i aktiekursen, utan i det faktiska substansvärdet, som växer snabbare än min älskade brorson tillika lika mycket älskade brorsdotter(!) och den senaste rapporten, som släpptes igår, tisdag, var sannerligen inte dålig. Emellertid finns det en gräns mellan irrationell värdering 1.0 och densamma fast 2.0..
Jag har tidigare skrivit att jag inte hade för avsikt att sälja mitt innehav, men när premien nådde 100 % kunde jag inte negligera faktum. På en kurs på 993 kr hade jag en avkastning på 259 % (exk. två års utdelningar). Det är inte ”normalt” och framför allt inte i ett investmentbolag. Detta oavsett hur ”ny teknik-orienterade” de är.
Min tilltro till Sven Hagströmer och övriga på Creades är fortsatt mycket stor och jag hoppas att jag i en framtid ännu en gång kan titulera mig som delägare. Just Sven är en investerare tillika person som jag håller högt. Jag finner det mycket bra tillika roligt att han är aktiv i sociala medier samt inte säger ”nej” till intervjuer. Att han därtill har agerat med ett stort hjärta, i form med att skänka matlådor till vårdpersonal, under detta år som har präglats av covid-19 är för mig mycket roligt att se
Pengarna kommer nu få arbeta på annat håll och jag har redan använt en del av likviderna. Bland annat har tre nya bolag (ett nederländskt, ett kanadensiskt samt ett svenskt) fått göra övriga i portföljen sällskap. Efter detta har jag fortfarande kvar cirka 60 % av likviden och denna avser jag använda mig av under stundande rapportperiod tillika höst, som bland annat bjuder på en trumpen strid…
Jag går med förvisningen om att jag vet vad jag vet och vad jag inte vet. Därtill påminner jag mig alltid om att ”… A ool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”