
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

SKF och tar upp en gammal hobby
Under den nedgång som varit sedan 2022 äntrade scenen har jag plockat upp två bolag jag länge följt, varav ett av dem är SKF – sedan länge tagare av en platts bland de tråkigaste bolagen på gubblistan. Jag tror det är få som inte vet vad de är verksamma med och inom, men upprepning sägs vara kunskapens moder. Således…”SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar. ”
Det är inte tal om några digitala affärssystem, eller digitala produkter. Kanske kan det sägas finnas en sorts SaaS-tjänst, men 97 % av SKF är traditionell, hederlig verkstad. En sådan som störs av komponentbrist, leveransproblematik, inflation med mera. Varför då investera i dem? Är det inte som att slänga pengar i sjön?
Jag vill först betona att jag är långsiktig och följaktligen bedömer jag tillfällen som nu, när analytiker tävlar om att komma med lägsta riktkurs med argumentet att det är (tillfälliga) utmaningar inom produktion- och leveranskedjan. Jag har inga problem med att köpa in mig i bolagen då många gissar (vilket är det mer fulare ordet för ”prognos” är) att det kommer vara ett förlorat år för dem. Det är samma med t.ex. Electrolux. Ja, de kommer ha problem med allt från att tackla prishöjningar på inköp och överförandet till slutkund till utbuds- och fraktproblem. Jag utgår från att nämnda bolag kommer tvingas stå för en liten del av kostnaden. Ja, det kommer vara mindre tillväxt i 2–4 kvartal. Ja, det kommer vara utmaningar med valutor, inköp och allt som hör verkstadsbolag till. Men… jag investerar på lång sikt. Ett år är inte mycket i min bok.
Nya VD:n, Richard Gustafsson, sedan första juni 2021 har kommunicerat att de ska höja sina marginaler, framför allt rörelsemarginalen, och jag förstår att många ställer sig aviga till hans utlåtande, för det är samma som hörts från Electrolux de senaste 12–18 månaderna. Dock har sistnämnda nu börjat närma sig sin marginal om 6 % och jag tror – hoppas – att samma kan ske i SKF. Det kommer inte ske på en dag, men så länge jag ser tecken på att det är två steg fram och max ett bak är jag nöjd. Sedan ska man alltid akta sig att köpa allt som en VD säger, för det är en sak att snacka och en annan att… förlåt, göra verkstad av snacket (jag hittar ut själv). NCC är ett bolag där VD kom in, städade och nu tycks man skörda frukterna. Innan dem var det PEAB som gjorde samma. Jag tror att Gustafsson kommer lyckas med en majoritet av det han åtagit sig att göra och givet detta tycker jag att R/R är helt acceptabelt.
Just nu kan du handla SKF till historiskt låga värderingar. P/E ligger kring 9,7, EV/EBIT kring 8,5 och EV/EBITA 6,5. Nettoskulden mätt i procent är nere på lika historiskt låga siffror och samma om den istället ställs mot EBITA. Det är således ett mycket finansiellt starkare SKF än för bara ett par två tre år sedan.
Det är ett tråkigt bolag, men som tillverkar produkter som är essentiella för många, många olika sektorer. De har funnits sedan 1907 och kommer finnas kvar om 10, 15 och 20 år. Kanske inte i exakt samma form som idag, men kvar är jag övertygad om att de är. Kan jag år efter år inkassera lite trevliga utdelningar medan bolaget fortsätter öka sin vinst är jag inte först i ledet bland de klagande.
Historisk utdelning får det nog inte den extrema utdelningsjägaren att hoppa till framför skärmen, men givet att bolaget är finansiellt starkare nu, tycks få ordning på marginalerna samt fortsätter växa, såväl organiskt som via förvärv, är min bedömning att det kommer blir mer höjningar framöver. Min position är långt ifrån stor och hittills har jag bara köpt en position som motsvarar 1/3 av den jag har som ambition att slutligen ha.
I rubriken skrev jag att jag tagit upp en gammal hobby och precis när jag tryckt hem denna kom nyheten att SKF ska lansera ett nytt lagerset för skateboard. Ödet? Jag har länge gått och känt att jag skulle vilja återuppta just skateandet igen – något jag inte gjort sedan jag gick på högstadiet och på mitt första år på gymnasiet. Jag är lite orolig hur mitt knä ska stå sig, men hittills har det känts riktigt bra. Så länge jag inte åker för länge tycks det hålla.
De som är jämngamla med mig kommer säkert ihåg hur spel såsom Tony Hawks Pro Skater kom till Playstation och hur det skapade en sorts renässans för sporten. Om jag varit lika duktig i verkliga livet som jag var i spelen hade jag nog varit världsmästare idag…
Många av mina vänner anammade sporten och jag rycktes med, men gav aldrig mitt allt. Jag sparade ihop till en flipbärda med independenttruckar. Om jag minns rätt hade jag hjul från märket World Industries, men det kan även ha varit Spitfire. Oavsett byggde jag ihop mig en relativt bra bräda och visst kunde jag åka, men det blev aldrig mer än en enkel fritidssyssla att ägna sig åt när inte fotboll eller annat pockade på tiden.
Jag sökte runt och kom i kontakt med Skateprylar.se, som var extremt tillmötesgående och behjälpliga. Jag berättade om mina preferenser och de gav mig olika alternativ. Det blev ett par mail, men jag upplevde aldrig att jag fick generiska svar, utan de besvarade varje fråga/mina preferenser på ett bra sätt. Jag valde att följa deras råd om denna, fick brädan dagen efter beställning(!) och nu inväntar jag bara på att vårens/sommarens första benbrott infinner sig. Skulle ni märka att det blir 10 blogginlägg per dag så kan ni utgå från att något ben eller fot har brutits…
Hoppas att det kan bli en härlig syssla under lugna sommardagar och målet är att sätta en kickflip innan sista augusti. Högt ställt mål, men jag är positiv till att det kan nås. Kanske ska jag se om jag kan komma över ett par kullager från SKF…
Om utdelningar - V och KD.
Även om det var väntat, slås jag alltid av hur vinklad och ensidig Vänsterns och, i detta fall, Kristdemokraternas kritik mot alla ”rika” som ”skor sig på de hårt arbetande ’vanliga/normala’ ute i Sverige”. I onsdags kom Volvo med ett styrkebesked om något – ett bolag med ägare av kött och blod, dvs. du, jag och alla andra som äger aktier, har överlevt pandemin, gjort ett kanonår och står nu bättre rustade än någonsin förr att verka på en än mer konkurrerande marknad. Man vill även ge en ersättning till alla aktieägare, för att de har tagit risken att investera i bolaget. Detta ses som ett fel och ett slag i ansiktet på alla ”’vanliga, normala’ hårt arbetandes Svenssons” från V:S och KD:s håll, som menar att har man tagit emot stöd ska det minsann inte delas ut några kronor till alla Östermalmsmiljonärer. Självklart var b.la. statliga SVT noga med att lyfta fram detta.
Det man missar här är följande:
1.Volvos är ett internationellt bolag och inte ens en fjärdedel av dess totala arbetsstyrka är/verkar i Sverige. Det är inte ett statligt bolag. Dess största ägare är b.la. Fredrik Lundberg och kinesiska Geely. Såväl först- som sistnämnda har tagit en enorm risk att investera i detta rullande bolag. Faktum är att alla bolag kan gå i konkurs och där ligger just den enorma risken.
2.Genom att jag (du och alla andra) väljer att ta delar av mitt kapital, som vi tjänar via lön (som beskattas), och sedan investera i ett bolag är en risk. För denna vill jag ha något – en monetär avkastning. Antingen kan bolaget betala tillbaka genom (1)återköp av egna aktier, (2)tillväxt i form av t.ex. förvärv eller (3)via utdelningar. I detta fall väljer Volvo att dela ut. Pengarna kommer inte bara gå till de rika på Östermalm, utan även till ALLA människor (oavsett nationalitet) som har investerat i bolaget. Pengarna kommer även gå till stiftelser och institutionerna vilka spenderar enorma summor på forskning och andra projekt – projekt som inte staten klarar av att bekosta. Nämnde jag att många pensionsfonder också äger Volvo?
3.Att det är ”orättvist” mot alla småföretagare, som KD hävdar, är att plocka lågt hängande frukter. Förstå mig rätt, för jag lider verkligen med alla småföretagare som har levt på nöd i snart ett år och alla de hemska kvalen med mera som de har fått utstå, men… att Volvo delar ut handlar inte om ”rättvisa” gentemot alla dessa. Den fria marknaden är en underbar skapelse av människan, men precis som vissa kan växa och tjäna pengar, kan andra bli utkonkurrerade. Adam Smith visade detta redan 1776 i sin bok Wealth of Nations. Det V och KD här suktar efter luktar sann kommunism och jag tror herr Marx ligger och njuter i sin grav.
4.Volvo mottog stöd under pandemin, men man har inte gått emot de rekommendationer som den svenska staten gav under räkenskapsåret 2020. Hade den svenska staten hellre sätt att Volvo avskedad allt fler och att dessa sedan levt i ovetskap på när/om de får nytt jobb samt minst lika ovetandes när deras A-kassa skulle komma (senast jag läste var väntetiden 5 månader…). Om Volvo inte tagit emot stöd, avskedat och sedan delat ut under våren 2020 – hur hade det sett ut? Säkert hade även detta varit fel i statens ögon.
Att investera i aktier är ingen rättighet för enbart ”de rika”. Alla, precis alla, kan och bör investera i aktier. I Sverige är det, pga. de höga skatterna, näst intill omöjligt att, som i USA, arbeta sig till en rikedom och med det ett lugnare, tryggare och mer rogivande liv, men det går att skapa sig ett sådant via att ta ansvar, skapa sig kunskap och aktivt investera i aktier eller passiva och gratis indexfonder. Detta borde staten fokusera på; sätt privatekonomi med fokus på just sparande, investeringar med mera på schemat på alla Sveriges högstadier. Tänk vilka kostnader staten skulle spara på alla som annars riskerar hamna i skuld hos alla sms-lånebolag. Tänk vilken lugnare, tryggare och mer kunnig befolkning Sverige skulle ha! Det om något skulle stärka vår konkurrenskraft gentemot övriga nationer.
Äganderätten till bolag, via aktier, är viktig och om/när staten nu vissa partier alltmer börjar ifrågasätta och kritisera detta är det viktigt att vi alla höjer vår röst. Jag vill uppmuntra företrädare för V och KD att antingen kommentera, eller tacka ”ja” till den stående inbjudan om debatt kring detta som såväl Nordnets som Avanzas sparekonomer har bjudit in till. Varför har ni ständigt negligerat detta? Varför inte ta och prioritera en timma i en podd e.d. med Nicklas Andersson och Frida Bratt? Beror det på rädsla för att era argument inte håller?
Tolkningar av diverse tunga rapporter
Det är svårt att inte se, läsa och höra om handeln i b.la. Gamestop och AMC. Jag är en av de som mer ser med ena ögat öppet, då jag väljer att prioritera andra, för mig, mer viktiga händelser, såsom de rapporter som inkommer.
Jag har som rutin att alltid fokusera på Volvos, Sandviks, Atlas, Caterpillar samt Investors rapporter. Inte bara för att jag äger dem, vissa direkt, andra indirekt, utan för att jag upplever att det jag kan läsa i deras rapporter ger mig en mycket klar bild om hur världsekonomi går samt om vad envar bolags ledning säger om den (närmaste) framtiden.
Även om det blir mycket makro finner jag detta givande. Förvisso kan man argumentera att bolag såsom Trelleborg, SKF, Boliden m.fl. borde tillhöra ovan lista, men någonstans måste en gräns dras.
Vad säger då ledningen från ovan bolag? Finns några mönster att se?
Sandvik: ”Den dagliga orderingången i december var negativ med medelhöga ensiffriga tal jämfört med samma period föregående år och med en förbättring under de första veckorna i januari och orderingång var i negativa låga ensiffriga tal jämfört med föregående år", säger Sandvik-chefen angående affärsområdet.”
Atlas: ” Det andra kvartalet 2020 var fjolårets svagaste för verkstadsföretaget Atlas Copco – därifrån har återhämtningen varit ganska 'V-formad', alltså ganska snabb” […] ” Överlag är jag (VD) hyggligt nöjd med det gångna kvartalet. Inom vissa områden var utvecklingen bättre än vad bolaget hade räknat med, samtidigt som marknaden emellertid är osäker.”
Caterpillar (konferenssamtalet): ” It's difficult for us to quantify how much better it will be just based on the pandemic. And we mentioned several bright spots whether we - continued strength in China, continued strength in residential activity in the United States, which drives our smaller construction business. We’re generally - continue to be bullish on mining still some concerns around heavy construction and quarry and ag, which impact Resource Industries. But again, it’s – it isn't so much a concern about downside as it is uncertainty as to how much better things will get this year.”
Investor: ”2020 var tveklöst tufft, kraftigt påverkat av covid-19. När vi nu går in i 2021 ser vi positiva faktorer såsom utrullning av vaccin för att hantera pandemin och möjligheter till tillväxt och effektivitetsförbättringar kopplade till ny teknologi. Viruset är dock inte under kontroll, de globala spänningarna inom handel och teknologi har ökat och vissa branscher står inför strukturella utmaningar. Dessutom har den enorma likviditet som centralbankerna tillhandahållit lett till en mycket låg kapitalkostnad och avsevärd tillgångsinflation. Detta skapar betydande risker för aktiemarknaden på medellång sikt om inflation och räntor skulle börja stiga snabbare än förväntat. Som alltid är framtiden svår att förutspå. Därmed är hög flexibilitet fortsatt av största vikt.”
Volvo: ”Situationen är ansträngd i många delar av leverantörskedjan och det kommer att bli produktionsstörningar och ökade kostnader. För närvarande finns det en global brist på halvledare för många branscher. Som en konsekvens kommer vi att tvingas anpassa produktionen åtminstone under Q1. Många kollegor och affärspartners arbetar hårt för att minimera antalet fordon som berörs. Därutöver fortsätter den pågående Covid-19-pandemin att skapa osäkerhet och den kan fortfarande leda till nya inskränkningar för samhällen och företag, vilket kan påverka oss, våra affärspartners och våra kunder.”
Slutsats
Som framkommer är det en ytterst försiktig optimism som framkommer. Självklart är förespråkarna för bolagen noga med att inte säga för mycket och med det sätta en (orimlig?) förväntan inför kommande Q1, men även för hela räkenskapsåret 2021. Min tolkning är att det mer andas optimism än pessimism och som bekant står de flesta av de svenska industri- och verkstadsbolagen starka. Utan att ha underlag för det vågar jag påstå att 95 % av alla bolag har gjort kraftiga effektiviseringar, skräddarsytt kostnadskostymen (modell mindre, mer slimmad) samt sett över produktions- och inköpsled. Att i detta även ta i beaktande att kopparpriset har stigit kraftigt samt läsa hur Volvos VD diskuterar ”… många delar av leverantörskedjan och det kommer att bli produktionsstörningar och ökade kostnader. För närvarande finns det en global brist på halvledare för många branscher” gör att det går att skönja en efterfrågan. Det är således inte bara en sorts reddit-attack mot halvledarbolag, såsom nederländska ASML Holdning, utan det finns en underliggande substans.
Överlag är jag mycket nöjd med hur ”mina” bolag har rapporterat – t.o.m. Swedbank och Handelsbanken. Här är jag fullt medveten om att det kommer vara till en fart av en sengångare de kommande 2-3 åren, men min tro är att inflation kommer driva räntorna. Om inte snarare, så åtminstone senare. Till dess står de så stabilt att jag inte går runt och är orolig.
Vad är din tolkning utifrån ”de storas” rapporter?