
Blog Archive
- Nyfiken på mina läsare, svara på formulär tar 17 sekunder
- Köpt en massa fonder för 290 000 kr
- Utdelningstillväxt Bravida 25%
- Lite mer om mig själv. Bevakningssoldat, Pojkallsvenskan och Affärssystem.
Taggar

Jag har nyligen flyttat in i en ny större lägenhet och hade tänkt att ha en ganska stor kontantinsats, men bestämde mig för att göra en ny Bolåneportfölj som jag kallar det för. Målet är attt slå min bostadsränta som ligger på 0,99% innan skatteavdrag. Så länge jag slår min bostadsränta tjänar jag på att göra så här. För att särskilja portföljen har jag skapat ett ISK konto hos Nordnet och SAVR*(affiliatelänk).
Vissa fonder kommer jag köpa via SAVR då de är mycket billigare på den plattformen.
Portföljen ser ut enligt nedan och det kommer inte ske några större förändringar där utan jag låter det vara, med en mindre bevakning. Räntefonder, Obligationsfonder och en mindre andel Preferensaktier.
Jag har inte varit någon fan och har aldrig förespråkat om bunden ränta, men nu slog jag till med att binda räntan till 0,99% under 4 års tid. Nya lägenheten som jag flyttade till visade sig ha rätt till Grönt Bolån och SBAB sänkte för inte så längesen bolåne räntan. Tror att det blir en väldigt bra deal det här. Så med andra ord behöver jag bara klara av en avkastning över 0,69% med Bolåneportföljen som jag har dragit igång.
Hur tänker ni med era bolån och vad har ni för ränta?
Ett av mina mål för 2020 var att sänka min belåningsgrad för hela min privatekonomi och nu efter 4 månader in på året så har jag amorterat på bolånet med 252000kr. Själva amorteringen har finansierats med både lön och försäljning av aktier som gjordes i början av året och precis innan kraschen. Det kan ni läsa om här.
Måltalet när det gäller skuldkvoten för min privatekonomi har jag satt ett mätetal på 38% och beräkningen gör jag genom att ta alla lån, bolån och csn lån i mitt fall och dividerar det med mina tillgångar. Nu när jag räknar ut skuldkvoten så är det på 37,8% och det har gått snabbt att få ner det när jag fokuserat på amortering. Jag hade fram till förra månaden att amortera 5000kr extra utöver det vanliga månatliga. Den amorteringen har jag nu stoppat och all nysparande investeras i börsen.
Reporäntan påverkar boräntan på mitt bostadslån och jag brukar ju läsa och följa riksbankens beslut. Senaste 10 åren har jag inte gjort så mycket än att ha det på rörlig boränta och jag fortsätter att ha det så tills jag flyttat till en större lägenhet. Då kanske det blir läge för mig att binda lånet. Har mitt bolån hos SBAB där jag slipper att pruta med banken och risken att bli blåst är mindre. Det är inte det bästa men jag kan nog klassa det som medelbra. Riksbankens senaste beslut var att behålla reporäntan på 0%.
Reporäntan behålls på 0%, mitt bolån på 2,3 milj.
Riksbanken meddelade förra veckan att den behåller reporäntan på 0 procent.
"Den starka konjunkturen i Sverige har mattats av och blivit mer balanserad. Såväl den globala som den svenska ekonomin har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser i december och utsikterna för inflationen och konjunkturen är i stort sett oförändrade. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på noll procent. Prognosen för räntan är densamma som i december."
Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Målet för Riksbanken är att hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg och stabil. Riksbanken har preciserat ett mål för inflationen som säger att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent.
Reporäntan påverkar boräntan på mitt bostadslån och jag brukar ju läsa och följa riksbankens beslut. Senaste 10 åren har jag inte gjort så mycket än att ha det på rörlig boränta och jag fortsätter att ha det så tills jag flyttat till en större lägenhet. Då kanske det blir läge för mig att binda lånet. Har mitt bolån hos SBAB där jag slipper att pruta med banken och risken att bli blåst är mindre. Det är inte det bästa men jag kan nog klassa det som medelbra.
Faktorer som spelar roll på hur du bör tänka med bostadslånet är att göra en långsiktig plan och försöka se hur din situation kommer vara om ett par år framåt. Ju säkrare och mer stabilitet du har med inkomst desto mer bör ditt val luta sig mot rörlig ränta. Ju mindre lån desto säkrare ekonomi har man.
Förra året i December så gjordet jag ett exit av bolåneportföljen som är en portfölj där jag belånat lägenheten och investerat pengarna. Målet har varit att slå bostadsräntan och redovisa resultatet efter räntekostnaden plus ISK skatt mm. Jag sålde av en massa innehav och betalade av lånet. Det som är kvar är vinsten som fått leva vidare och generera utdelningar månad efter månad. Se mina allra första inlägg från 2015 där jag skrev om portföljen. Portföljen är nu värd ca 58 000 kr och kommer ge mig utdelningar varje år på minst 2000kr, för i år ligger det på 1786 kr. Totala värdet i andra bilden nedan innehåller även superränta på 0% med ungefär 2000kr.
Första inläggen från 2015.
Summering 2015
Summering 2016
Summering 2017
Utökar Bolån med 330 000 kr
Exit bolåneportfölj