Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 maj 2016

Veckans intervju: Per Håkan Börjesson om långsiktighet

Eftersom att jag varje vecka tipsar er om olika böcker, poddar, videoklipp och Twitterprofiler m.m. så tänkte jag nu även börja tipsa er om olika intressanta intervjuer som har med t.ex. börsen, marknaden eller ekonomi m.m. att göra. Tipsen kommer bestå av alltifrån nya och färska intervjuer till lite äldre men som fortfarande är intressanta och det kommer både vara intervjuer som jag har genomfört och som andra har.

Den här veckans intervju tänkte jag tips er om min egen intervju med Per Håkan Börjesson som jag genomförde några år sedan. Enligt mig är den fortfarande högaktuell då den fokuserar på långsiktighet. Ta del av den här nedanför så hoppas jag att ni kommer finna den intressant och lärorik.

 

Jag har haft turen att få genomföra en intervju med Per H Börjesson som är VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Intervjuns inriktning var ämnet långsiktighet så jag tycker att den passar ypperligt bra för Aktieinkomster.

 

Om Per H Börjesson:

Per H Börjesson är sedan 1986 VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Han är författare till böckerna; ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och ”Så här får du ett rikt liv som pensionär- Sluta pensionsspara”. Pers stora förebild är världens mest kända investerare Warren Buffet och det han gillar hos honom är hans kloka och enkla investeringsidéer som t.ex. "köp och behåll" och "investera i företag vars affärsidéer är enkla att förstå".

 

Om företaget Spiltan:

Spiltan startades genom att medlemmar i en sparklubb främst från Linköpings Universitet gick samman och satsade totalt 200 000 kronor under 70-talet. Idag är Spiltan ett professionellt kapitalförvaltnings- och investmentbolag som förvaltar en rad olika fonder.

 

Intervju med fokus på ämnet långsiktighet:

 

Har du alltid varit en person som ser långsiktighet som den bästa investeringsstrategin? Om inte när och hur fick du upp ögonen för långsiktighet?

När jag läste den första riktiga biografin om Warren Buffett 1996 "The making of an american capitalist" av Roger Lowenstein.

 

Spiltan gör sina investeringar på lång sikt, är du en långsiktig investerare även privat?

Ja , jag har alla mina pengar i Spiltan och familjens bostad och sommarhus.
 

 

Varför anser du att den långsiktiga investeringsstrategin är den bästa?

Inga transaktionskostnader, skatteavbränningar och dessutom sover man mycket bättre när man inte behöver oroa sig om allt som står i tidningarna varje dag.

 

Många hävdar att långsiktighet fungerat bra bakåt i tiden men att det inte kommer fungera i framtiden, vad säger du om det?

Helt fel. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och hela branschen försöker hela tiden folk att köpa och sälja. Gamla samband som att aktier slår obligationer gäller även i framtiden.

 

Skulle du vilja ge oss ett konkret exempel från dina privata investeringar där långsiktighet verkligen har varit lönsamt?

Ja både Spiltan och familjens fastigheter har varit bra placeringar.

 

Vilket investmentbolag på den svenska börsen tycker du liknar Warren Buffetts Berkshire Hathaway mest (om det finns något sådant)?

Indutrade köper och behåller precis som Buffett och låter bolagen leva vidare som separata enheter. Lundbergs köper också och behåller men har kanske för mycket processindustri och fastigheter för att likna Buffett. Även Latour och de flesta investmentbolag är långsiktiga precis som Buffett.

 

Anser du att spridning av sina långsiktiga investeringar är en bra strategi, eller är det bara för de som inte vet vad de håller på med som Warren Buffett anser?

Om man har för många innehav blir portföljen nära index. Diversifiering är bra för de som inte vet vad de håller på med.

 

Warren Buffett startade i princip med två tomma händer och har via smarta investeringar blivit en av världens rikaste personer, anser du att det är möjligt även idag?

Ja alla svenskar kan bli miljonärer men det gäller att börja tidigt och vara extremt sparsam om man skall bygga upp en riktigt stor förmögenhet.

 

Hur ofta loggar du in på din aktiedepå och kollar hur dina investeringar rör sig?

Aldrig. Satsar bara på Spiltan och vi tar fram ett nytt substansvärde varje månad.

 

Vad anser du är lång sikt? Har du något speciellt antal år som visar vad lång sikt innebär för dig eller är det i princip föralltid?

Om placerar i aktier bör man väl ha en horisont på minst 3-5 år. Om man har något speciellt behov man sparar till tex resa eller ombyggnation av huset skall man placera i ränteplaceringar.

 

 

Ett stort tack till Per H Börjesson som ställde upp på att genomföra den här intervjun. Jag tror att jag och många andra finner hans svar som mycket intressanta.

 

 

Trevlig lördag!
David 

11 maj 2016

Mina och Per Håkan Börjessons vinnare

Nu har jag och Per Håkan Börjesson från Spiltan valt ut våra vinnare i tävlingen där ni hade chansen att lära er av Warren Buffett då ni kunde vinna ett exemplar av Pers bok, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Jag delade ut fyra exemplar av boken och Per var generös nog att komplettera med fem stycken till. Totalt har vi nu alltså valt ut nio stycken vinnare och här nedanför ser ni de vinnande citaten som jag valde ut samt de som Per valde ut.

Alla vinnare kommer bli kontaktade av antingen mig eller Per så kommer vi skicka ert exemplar till er så fort som möjligt.

 

Mina utvalda vinnare:

1.”Han inspirerar mig genom att aldrig försöka dölja ett misstag som han har gjort! Alla som vill veta vilka affärer han har gjort som har varit dåliga behöver inte leta länge eftersom han är öppen med det och reflekterar över varför det blev så. Hade jag själv varit lika duktiga på att reflektera över dåliga/bra affärer så hade jag inte behövt återupprepa samma fel flera gånger. Det bästa är att vi andra också vinner på hans ödmjukhet och reflektioner. Win-win!

Uttryckt av Warren Buffett själv
Honesty is a very expensive gift. Don't expect it from cheap people."
 

2.”Det enkla i teorin är oftast det svåra i praktiken, men Warren Buffetts tålamodstänk och allmänt sunda förnuft när det kommer till investeringar har fungerat som såväl inspiration som målbild, inte bara till rent finansiella investeringar utan till inställningen i livet allmänt. Blir betydligt roligare att investera i bolag man är intresserad av och förstår än chansningar i bolag man varken förstår eller kanske kan deras produkter.

Buy and hold är svårt och att våga köpa när det kommit stora sättningar kräver is i magen och en rejäl dos mod, men uttrycket "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful" är något jag bär med mig.”
 

3.”Är en student med stora ambitioner och vill också uppnå helt otroliga resultat som Buffet gjort! Därför kommer jag också läsa boken och ta till mig kunskapen som boken har att ge. En bra grej med Buffet är att tänka långsiktigt och det är speciellt de jag vill lära mig mer om.”
 

4.”Han har lärt mig att jag inte ska deppa ihop när man gör investeringar som går galet utan se det som en möjlighet att analysera vad som gått snett för att undvika det nästa gång det ska investeras.

Sen har jag tagit rygg på honom och insett att årsredovisningar är mycket mer givande att läsa än muskeltidningar.”
 

Per Håkan Börjessons utvalda vinnare:

1.”Det är mycket man kan säga om denna man men en sak som fascinerar mig är att han ser ut ett bolag som han senare investerar X antal miljarders miljarder i utan beröring eller min

Jag säger bara:
Regel 1: Förlora aldrig pengar
Regel 2: Glöm aldrig regel 1”
 

2.”Warren har faktiskt inte inspirerat mig så mycket i mina investeringar hittills. Men Per H Börjessons skildring av Buffett kanske kan låta mig inspireras desto mer, om jag får en av böckerna så ska den gamle Per H i samarbete med den ännu äldre Warren Buffet åtminstone få en chans!”
 

3.”Warren har visat mig att man kommer långt på att tänka bolag och inte aktier. Att behålla de bolag man tror på länge.

Att våga gå emot strömmen!”
 

4.”Warren Buffetts regler i all ära, men det som inspirerar mig mest med denna människa, och ett stort antal andra miljardärer är deras beslut att bidra till en bättre värld. Besluten de tar att donera majoriteten av deras förmögenhet till välgörenhet ger så många människor bättre förutsättningar för deras liv.

Det är min dröm och mål med mitt sparande. Spara tillräckligt till mig själv, tills jag själv inte behöver de längre, sen skänka resten till en bättre framtid”
 

5.”Jag fick mina första aktier när jag var 18 år, helt ovetandes om hur jag skulle förvalta dem. "Kolla på hur Buffet gör" sa pappa, vem fan är Buffet tänkte jag.

Ett par år senare kan jag vara skatta mig lycklig över pappas tips. Buffetts strategi om att vara långsiktigt och att aldrig sälja har varit grundstenar i min portföljfilosofi, vilket har genererat 10-20% varje år. Han har inspirerat mig så oerhört och det känns verkligen som om det är möjligt att bli multimiljonär om man lyckas behålla omdömet och följa sin filosofi. Förutom att vara långsiktigt i mina investeringar så har det även gjort mig mer tålmodig i mitt vardagliga liv, jag är inte lika hetsig utan kan vänta på att saker tar sin tid vilket (precis som med investeringarna) brukar löna sig.

Han är fantastisk den där Warren Buffet.”

 

Jag och Per vill nu slutligen även passa på att tacka alla som deltog och gratulera de nio vinnarna. Vi båda tycker att engagemanget från er sida var helt fantastiskt och vi hoppas att kunna ge er som inte vann den här gången många nya chanser framöver.

 

David 

27 april 2016

Jag och Per Håkan Börjesson väljer ut vinnarna tillsammans

I måndags avslutades tävlingen där ni kort skulle berätta hur Warren Buffett har inspirerat er när det kommer till era investeringar vilket skulle ge er möjligheten till att få ett exemplar av Per Håkan Börjessons bok, ” Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Nu har jag två riktigt roliga nyheter gällande den tävlingen och den första är att jag och Per Håkan Börjesson kommer att välja ut vinnarna tillsammans nu under de närmsta dagarna. Den andra är att Per Håkan Börjesson även har erbjudit sig att dela ut fyra böcker till så nu kommer jag dela ut fyra stycken och han lika många så vi kommer ta fram åtta stycken vinnare istället för fyra och det tycker jag är fantastiskt roligt.

De åtta vinnarna kommer som sagt att presenteras lite senare i veckan här på bloggen så håll ögonen öppna. Jag vill även passa på att rikta ett stort tack till Per Håkan Börjesson för att han engagerar sig och dessutom bidrar med ännu fler böcker som ska delas ut till er.

 

David 

18 april 2016

Tävling- Lär er av Warren Buffett

Jag har några exemplar av boken, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” över och dessa tänkte jag helt enkelt dela ut till er läsare. Boken är skriven av Per Håkan Börjesson som är vd på investmentbolaget Spiltan och som själv många gångar kallas för just ”Sveriges Warren Buffett”. Om ni vill veta mer om boken så hittar ni alla information på t.ex. Adlibris här.  

Men jag har då fyra stycken böcker som jag tänkte dela ut till er och jag tänkte göra det väldigt enkelt. Det enda ni behöver göra för att få chansen att få en bok är att ni i kommentarsfältet här nedanför skriver en rad eller två om hur Warren Buffett har inspirerat eller hjälpt er när det kommer till era investeringar. Så gör det samt skriv med er mejladress så kommer jag välja ut fyra personer som kommer få varsin bok och jag tänkte att det här får löpa i en vecka så på tisdag den 26:e april, nästa vecka kommer jag meddela vilka personer som vann.

 

Lycka till och jag ser fram emot att läsa era historier!
David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar