Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 april 2016

Snabbmaten siktar in sig på Afrika- Tvåsiffrig årlig tillväxt!

 

Över lag så växer snabbmatsbranschen i Afrika med mer än 10 % per år. Det har fått bland annat Mc Donalds som jag för övrigt är aktieägare i att börja agera och inta regionen. Visserligen har Mc Donalds funnits i länder som t.ex. Egypten och Sydafrika sedan 1990-talet men det är inte för ens nu som den stora ”invasionen” i regionen börjar ta fart.

Mc Donalds har en tydlig plan för hur de ska ta sig an Afrika och den kommer till en början gå ut på att satsa på de största länderna och de med bäst ekonomi i första hand. För verkligheten i Afrika är faktiskt den att de flesta av invånarna absolut inte har råd med ett mål på t.ex. Mc Donalds i dagens läge.

Just den sistnämnda faktorn medför såklart en hel del problem och det resulterar i att regionen är ganska så ostabil på just den marknaden just nu. Men i och med att regionen hela tiden utvecklas så kommer även efterfrågan på snabbmat att växa bland alla sorters människor. Så även om den riktigt stora efterfrågan inte finns där idag så är det viktigt att snabbmatskedjorna börjar etablera sig i regionen redan nu om de vill vara på plats och på rätt plats när efterfrågan börjar trappas upp på allvar.

Att Mc Donalds redan nu har planer på att på allvar börja etablera sig i Afrika ser jag därför som väldigt positivt. Även om det på kort sikt under några år kommer leda till ökade kostnader och kanske lite lägre vinster så anser jag som är en långsiktig investerare att det är rätt tillvägagångssätt. För om några år kommer det handla om vilken restaurangkedja som har sina restauranger på de bästa ställena och vilka som var där först så därför gäller det att börja i tid.

Jag håller för övrigt på att öka på mitt innehav i Mc Donalds som jag har i min utdelningsportfölj och då spelar sådana här detaljer en väldigt stor roll. Många anser att Mc Donalds aktie är ganska så dyr i dagens läge och det kan kanske stämma om man bara har tänkt att äga den på kort sikt. Ur det långsiktiga perspektivet tycker jag dock att den är köpvärd och det är just sådana här framtida triggers som då intåget i Afrika som jag anser att potentialen finns. På bilden högst upp här i inlägget kan ni även se att det fortfarande finns gott om etableringsmöjligheter för Mc Donalds i just Afrika. 

 

Många börjar även räkna bort Mc Donalds och snabbmat? Hur ser ni på den saken?

 

David

Taggar (blogg): 
29 februari 2016

Alla anser inte att potentialen är hög i Afrika

Under januari månad nu år körde jag som de flesta säkert känner till en temavecka med fokus på Afrika här på Aktieinkomster. Ni som missade den veckan kan kolla in alla inlägg om Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv här.

Under den veckan pratade jag en hel del om potentialen i Afrika för oss investerare men också för många företag. Som jag även sa då så har många företag redan nu börjat se potentialen i Afrika och många är på god väg att etablera sig i regionen. Viljan att ta över Afrika och att bygga nästa generations framgångssagor delas dock inte av alla företag och det tänkte jag nu ge er ett konkret exempel på.

Barclays som är en av världen största banker överväger nämligen nu i dagens läge att lämna Afrika helt och hållet och de har till och med tillsatt en kommitté som ska avgöra om det är rätt drag eller inte. Efter över 100 års närvaro i Afrika kan alltså en av världens största banker välja att lämna Afrika och det när framtiden antagligen aldrig har sett bättre ut och då uppstår helt klart många frågetecken. Samtidigt säger Barclays att tillväxtmöjligheterna ser riktigt bra ut i Afrika men det är eventuellt inget för dem då de framöver istället vill satsa fullt ut på Storbritannien och USA.

Möjligheterna i Afrika kanske alltså inte passar för alla, oavsett hur stort företaget är och hur väletablerade de är runt om i världen. Det här tycker jag även stämmer in för oss investerare då Afrika helt enkelt inte är till för och passar alla och det tycker jag är värt att tänka på. Vi investerare glömmer ofta bort att anpassa våra investeringar efter oss själva och vår personlighet och i längden kan det bli förödande.

Därför får dagens tips bli att man inte ska satsa på en region, ett område eller ett företag bara för att potentialen och möjligheterna ser bra ut. Passar det inte in på dig så kommer det inte bli bra i längden så istället för att oroa oss över Barclays eventuella uttåg från Afrika så ska vi nog lära oss av hela processen.

 

David    

Taggar (blogg): 
28 januari 2016

Har jag visat er att Afrika är tillgängligt?

Som de flesta säkert känner till så hade jag ett Afrikatema här på Aktieinkomster under förra veckan. Ni hittar hela den temaveckan här och som jag sagt tidigare så är jag själv väldigt nöjd med den veckan.

Men nu tänkte jag även passa på att fråga er hur ni upplevde Afrikaveckan? Känner ni att ni fick en bra introduktion till Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv? Tycker ni att jag fick till ett brett och informativt flöde av information och material? Frågorna är många och ni får gärna formulera egna och svara på dem. Överlag vill jag alltså bara veta hur bra eller dålig ni tycker att min temavecka med fokus på Afrika var?

Jag kommer köra sådana här temaveckor lite då och då och av just den anledningen vill jag jättegärna höra era åsikter om vad jag kan göra bättre och vad jag ska fortsätta med och så vidare.

 

Tack på förhand för att ni tar er tid och svarar!
David 

Taggar (blogg): 
27 januari 2016

Tema Afrika (bonus): Kan Afrika vara räddningen för Kina?

Ni som följer Aktieinkomster vet att jag under förra veckan körde på ett Afrikatema där jag fokuserade på att introducera alla er läsare till Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv. Alla inlägg och all information som jag förmedlade hittar ni här och nu tänkte jag även ge er ett litet bonusinlägg trots att temaveckan är slut.

Kina är just nu ett högaktuellt ämne i finansmedia och fokus riktas framförallt mot landets problem gällande t.ex. minskad tillväxt m.m. det är självklart oroväckande men nu tänkte jag visa er att Afrika kanske kan vara Kinas svar på de oroande frågorna som har börjat dyka upp, i alla fall i längden.

Det är nämligen så att Kina redan i dagens läge har positionerat sig som en viktig handelspartner och aktör med många länder i Afrika. På diagrammet här nedanför kan ni t.ex. se att Kina är det land som många Afrikanska länder exporterar mest till. Man kan helt klart säga att Kina är en av de största handelspartnerna för många afrikanska länder.

Det är också så att det hela fungerar åt andra hållet. Beroende lite på vad man räknar som investeringar så är Kina i alla fall det land som investerat mest i Afrika under de senaste tio åren. Investeringarna kan bland annat bestå av rena kapitalöverföringar som sedan pumpas in i alltifrån byggprojekt till lokala matbutiker med mycket mera. Men det kan också handla om att aktörer från Kina bygger t.ex. ett sjukhus och som betalning skickas olika naturtillgångar till Kina så det är som sagt svårt att beräkna och bedöma exakt vad som är investeringar och vad som inte är det.

Inofficiella siffror visar att Kina varje år ökar sin exponering mot Afrika med ungefär 50 %, ibland till och med betydligt mer. Det är tydligt att Kina gillar framförallt energi, industri, tillverkning och gruvor när det kommer till investeringar i Afrika vilket i och för sig inte är speciellt konstigt då det är det som de flesta föredrar i regionen.

Dessa enorma investeringar från Kinas håll som dessutom hela tiden ökar kommer med tiden med stor sannolikhet att generera en betydligt högre avkastning än vad de får ut idag. Jag anser därför att om Kina bara har tid att låta sina investeringar i Afrika gro och växa så kommer potentialen bli enorm och avkastningen lika så. Det problem som dock finns i dagens läge, i alla fall för oss utomstående är att ingen som sagt (förutom Kina själva) vet hur mycket investeringar som landet egentligen gjort i Afrika. Det medför att det i dagens läge nästan är omöjligt att bedöma hur stor den positiva effekten av dessa investeringar kommer bli för Kinas ekonomi i längden. Det kan alltså mer eller mindre bli en väldigt stor och nästan avgörande faktor men också en väldigt liten sådan som i längden inte kommer betyda speciellt mycket.

Återigen handlar hela den här situationen om att bedöma hur risk/reward ser ut och frågar ni mig så ser det ändå ganska så positivt ut. Det är tydligt att Kina har gjort och fortsätter att göra stora investeringar i Afrika och med stora menar jag att de har en så pass betydande storlek att de kommer få en väldigt positiv på Kinas ekonomi i längden, vad tror ni?

 

Nu är tema Afrika slut på riktigt, i alla fall för den här gången. Vad nästa tema kommer bli eller när nästa temavecka kommer dra igång har jag inte riktigt bestämt ännu men jag meddelar er så fort jag har kommit fram till något.

 

Ha nu en fortsatt bra dag!
David   

Taggar (blogg): 
25 januari 2016

Tema Afrika: Avslutning & Sammanfattning

 

Nu har den här temaveckan med Fokus på Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv lidit mot sitt slut och trots att jag har varit bortrest och på semester så tycker jag att jag har fått ut den information som jag ville få ut, så jag är väldigt nöjd. Vad tycker ni?

Här nedanför tänkte jag nu på ett så smidigt och bra sätt som möjligt sammanfatta hela temaveckan för att ni på ett smidigt och enkelt sett ska förstå vad veckan har handlat om och även hitta tillbaka till all information.

 

Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv:

Afrika är den näst största världsdelen på vår jord och det är också den region som växer snabbas i världen. Det finns idag enorma möjligheter i regionen och ni hittar de inledande inläggen under temaveckan här nedanför.

 

Riskkontroll:

Allt är dock inte bara frid och fröjd i Afrika och just riskerna tycker jag att jag har varit väldigt noga med att informera om. Alltifrån Krig och konflikter till politisk instabilitet och ett allmänt motstånd kan ställa till när man investerar i Afrika och därför är riskkontroll viktigare än någonsin.

 

Se, lyssna och inspireras:

Under veckan har jag även tipsat er om att material som består av t.ex. böcker och dokumentärer som på ett bra sätt verkligen visar Afrika ur olika perspektiv. Så här kan ni läsa, lyssna och verkligen få igång inspirationen och kreativiteten när det kommer till investeringar i Afrika.

 

Investeringstips:

Några investeringstips eller snarare tankar har också slinkigt med under veckan och här har mitt mål framförallt varit att visa att Afrika är mycket mer lättillgängligt än vad man kan tror. Afrika är som sagt den region som växer snabbas i världen och så i stort sett borde väl alla vilja exponera sin portfölj åt det hållet?

 

 

Det här så här jag tänker att mina temaveckor ska se ut och fungera framöver men uppläggen kommer så klart se lite olika ut beroende på temat. Mitt mål med den här veckan var som sagt att ge er alla en introduktion till Afrika och verkligen visa er alla möjlighet och även de risker som finns. Om jag får säga det själv så tycker jag att jag har lyckats ganska så bra med det. Självklart finns det mycket mer saker som man kan ta upp och förmedla som t.ex. direktinvesteringar på Afrikas börsen med mera men jag har trots allt varit iväg på semester och inte haft tid att sitta vid dator hela tiden så sådana saker kommer jag ta upp löpande framöver (jag har en liten lista med sådana saker).

Jag är som sagt nöjd med den här temaveckan men vad tycker ni? Ni är ju den största delen i hela processen och det vore kul att hör vad ni tycker? Jag vill också tacka er för att ni varit delaktiga och aktivt kommenterat och ställt frågor, det har varit väldigt roligt. Nu ska jag njuta av mina sista dagar här på Kanarieöarna fullt ut.

 

 

Ha en bra måndag!
David          

Taggar (blogg): 
24 januari 2016

Coca-Cola gör stora investeringar i Afrika

Ett annat riktigt bra tips när det kommer till investeringar i Afrika tycker jag är det världskända bolaget Coca-Cola. De har den senaste visat att det satsar stort i Afrika då det har investerat ett antal miljarder dollar för att växa och utvecklas på de här nya marknaderna i Afrika.   

Jag tycker att Coca-Cola är ett jättebra exempel på att man både kan komma åt potentialen i Afrika och samtidigt behålla stabiliteten.  

 

Konsumtionsmarknaden:

Om man vill komma åt konsumtionsmarknaden och dagligvaruhandeln i Afrika så anser jag att bolag som Coca-Cola är det absolut bästa sättet för oss internationella investerare. Istället för att investera i inhemska dagligvarubutiker eller märken som kanske slår igenom i Afrika så anser jag att det är betydligt bättre att satsa på någonting som man vet kommer slå igenom även där. Coca-Cola kan sälja vart som helst i världen och jag tror inte att det finns många argument mot att bolagets produkter i längden inte skulle bli lika populära i Afrika som i övriga världen, har ni några?

Just konsumtionsmarknaden är extra intressant då den med stor sannolikhet kommer vara en av de första marknader där tillväxten tar fart ordentligt inom en ganska så snar framtid. Medelklassen växer hela tiden i Afrika och när dessa personer ger sig ut på konsumtionsmarknaden är det produkter som då t.ex. Coca-Cola som kommer bli väldigt eftertraktade.      

 

Coca-Colas trumfkort:

Just Afrika och sådana här tillväxtmarknader är även Coca-Colas trumfkort då deras strategi mer eller mindre är beroende av sådana här tillväxt. Tillskillnad mot t.ex. Pepsi så har Coca-Cola valt att inte bli en mer heltäckande livsmedelskoncern utan de satsar helt på drycker även i längden och då gäller det att ta just sådana här tillväxtmarknader med storm.

Här har Coca-Cola en stor fördel och det är att deras produkter mer eller mindre är världskände trots att de kanske inte finns på alla marknader än så länge. Men när de väl tar sig in på en ny marknad så vet konsumenterna där vad det är för produkter och att inte behöva utbilda dessa konsumenter är en stor fördel för bolaget.      

 

Risker finns:

Det finns visserligen även risker med Coca-Colas etablering i Afrika. Den största risken här är framförallt att regionen har en tendens att utveckla sig väldigt snabbt och där med börja inse det här med faran med en för hög sockerkonsumtion och så vidare, det vi i övriga världen knappt nu har insett. Det är dock en risk som gäller hela Coca-Cola och inte bara deras Afrika-satsningar och som med de flesta andra investeringar så finns det alltid några risker.

Det är dock positivt att Coca-Cola är väl medvetna om den här risken och att de sakta men säkert arbetar med att få bort den. Den senaste tiden har vi t.ex. fått se mer tydliga satsningar på naturliga produkter och så vidare och jag tror faktiskt att sådana saker i längden kommer vara en faktor som drar ner risken markant, mycket mer än vad marknaden verkar tror.  

 

 

Om ni är intresserade av den växande konsumtionsmarknaden i Afrika så är mitt tips alltså att kolla på bolag som t.ex. Coca-Cola. Det finns många liknande case och ni kommer bli förvånade över att man faktiskt kan komma åt Afrika på ett väldigt bra sätt vi t.ex. stora och världskända bolag som Coca-Cola.

 

 

Ha en fortsatt bra söndag!
David  

Taggar (blogg): 
23 januari 2016

Afrika växer snabbast i världen: Potentialen hos små detaljer

Det är enligt mig inte längre en frågan om Afrika kan bli den nästa stora tillväxtregionen, det är nu istället en frågan om när man mer på allvar börjar se att saker och ting rör sig uppåt i ett rasande tempo. På bilden här nedanför kan vi se hur tillväxten såg ut runt omkring i världens olika regioner under år 2014 och 2015 och då är det väldigt tydligt att Afrika redan då och nu är den region som växer snabbast i världen.  


Är du iskall?

Jag har pratat en del om riskerna i Afrika nu under min temavecka och det är ingen hemlighet att de är ganska så stora på många håll och kanter. Som investerare måste man alltså ha riktigt bra nerver, magkänsla och tålamod för annars har man inte i Afrika att göra och det är just det som får de flesta personer att avstå helt. Men jag hoppas att jag nu under min temavecka har gett er en lite större och bättre inblick i Afrika och visat er att det faktiskt går att hitta case med riktigt bra risk/reward och när det faktiskt är möjligt, vem vill då stå utanför världens mest snabbväxande region?

 

De hetaste länderna i Afrka:

Jag har även pratat en hel del om vilka länder och områden som kan vara mest intressanta i Afrika och på bilden här nedanför får ni en väldigt bra överblick över de länder som är hetast ur ett investeringsmässigt perspektiv just nu (enligt Internationella valutafonden).    

 

Små detaljer gör stor skillnad:

Även om de stora tillväxtmöjligheterna i Afrika kommer vara den största bidragande faktorn så finns det även många små fördelar som regionen kommer att dra nytta av. Det kan t.ex. handla om den unga befolkningen, tillskillnad mot många andra länder runt i världen som t.ex. i Japan så är befolkningen överlag väldigt ung i Afrika vilket kommer vara en stor fördel för arbetsmarknaden.

I Afrika är även ungefär hälften av all brukbar mark oanvänd och just den faktorn kanske inte ses som speciellt viktigt nu men i längden kommer den vara avgörande för hela världen. Vår befolkningsmängd växer hela tiden och för att vi ska klara av att öka produktionen av livsmedel så kommer just den oexploaterade marken i Afrika bli avgörande.

Den växande medelklassen är också ett riktigt bra exempel på en sådan här lite gömt detalj. Det är inte bara stora industriprojekt som är intressanta ur ett investeringsmässigt perspektiv i Afrika utan även konsumtion och handel bör väcka mångas intresse. Desto mer medelklassen utvecklas och växer i Afrika desto fler personer ska ha t.ex. ett bankkonto eller börja köpa märkesvaror så potentialen är enorm även inom sådana områden.      

 

Jag anser alltså att även de små detaljerna i idag små områden och branscher i Afrika är riktigt intressanta ur ett investeringsmässigt perspektiv. Det är till och med där man kanske kommer hitta de bästa långsiktiga affärerna så om man är just iskall och kanske vågar risker lite mer än de flesta andra så kan man få en rejäl hävstångseffekt och då få upp potentialen rejält, vågar du?  

 

Glöm heller inte att kolla in hela min temavecka om Afrika här.

 

 

David

Taggar (blogg): 
23 januari 2016

Tema Afrika: Millicom som Afrika-exponering?

På den svenska börsen hittar vi telekombolaget Millicom som till en ganska så stor del är exponerade mot Afrika. Deras verksamhet går ut på att erbjuda olika tjänster inom telekom och idag är de framförallt verksamma i Afrika och Latinamerika. På bilden här nedanför ser ni vart i Afrika som Millicom bedriver sin verksamhet. 
 


Marknad:

I De flesta av de ovanstående länderna så ligger mobilanvändandet hos befolkningen på under 50 %. Kollar vi på internetanvändare ligger det många gånger på under 3 %. Om man slår ihop dessa länder så ligger befolkningsmängden på ungefär 180 miljoner och när man sätter de tidigare procentsatserna i förhållande till det så ser man att det finns väldigt goda tillväxtmöjligheter.

På flera av dessa marknader är Millicom även den ledande aktören och deras position blir bara starkare och starkare i Afrika. Det kan man klart och tydligt se om man kollar på den finansiella överblicken här nedanför. Telekombranschen:

Just telekombranschen där kommunikation är grundtanken tror jag kommer vara en av de viktigaste tillväxt- och utvecklingsfaktorer i Afrika under den kommande tiden. Ingenting fungerar utan kommunikation och att människorna och regeringarna med mera i Afrika börjar inse har vi fått se klart och tydligt den senaste tiden. Av dessa anledningar så tror jag att just kommunikation kommer vara något som börjar prioriteras på allvar mer och mer ganska så snart och då ser jag Millicom som ett riktigt intressant alternativ.

Det ska även tilläggas att Millicom inte bara sysslar med just renodlade telefonitjänster. Det är även stora inom TV, bredband, internet och dessutom är ett nytt områden inom mobila finansiella tjänster på väg att växa till sig.       


Risker:

Att verka i sådana regioner och länder som Millicom gör medför såklart risker. Bolaget har genom åren både drabbats av t.ex. säkerhetsrisken, korruption och den politiska instabiliteten men efter mer än 30 år på problemtyngda platser tycker jag att de överlag har lärt sig att hantera sådana faktorer relativt bra.

Dessa risker kommer finns där under en lång tid och det hela handlar som jag sagt förut om vilken risk man som investerare är beredd att ta. Det gäller alla investeringar och vi har ju tidigt fått se att sådana här korruptionsproblem har slagit hårt mot t.ex. Telia och det blir lätt så när företag börjar verka på den internationella marknaden, det måste man kanske inte acceptera men i alla fall känna till och sedan agera efter den informationen.    Sammanfattningsvis så tycker jag att Millicom är ett bra risk/reward-case i Afrika (jag har själv bolaget i min utdelningsportfölj). Tillskillnad från många andra bolag som ger sig in i Afrika så har Millicom ändå till viss del en stabil grund att stå på. Det har verkat i regionen under ett bra tag nu vilket är en stor fördel för oss investerare. Potentialen finns i bolaget, det ser man enkelt om man kollar på siffrorna och på marknaden och med tanke på hur Millicom har agerat så här långt så verkar det helt klart som att de kommer kunna ta tillvara på den potentialen väldigt bra.   

Om vi kollar på aktien så kan vi se att den har sjunkit en hel del under den senaste tiden, till och med under de senaste åren. Det beror på många olika saker men framförallt på att marknaden är tveksamma till bolagets framtida utveckling. Jag tycker att marknaden tolkar Millicoms framfart helt fel och jag tycker att det har uppstått ett alldeles för stort glapp mellan hur bolaget går och hur aktien utvecklat sig, i alla fall om man koller på just den långsiktiga potentialen vilket jag gör. Dessutom ligger direktavkastningen idag på mellan 5-6 % och även om många är oroliga för att den ska sänkas på grund av mutanklagelser i Latinamerika så är jag tveksam till det. Dessutom så är det inte hela världen om den sänks under ett år för att betala olika böter. Det blir en dyr läxa i så fall men kanske en nödvändig sådan? Framtiden får visa vad som komma skall här men överlag så tror jag skarpt på Millicom ur det långsiktiga perspektivet, gör ni det?

 

David 

Taggar (blogg): 
22 januari 2016

Veckans videoklipp (tema Afrika): Korrupta afrikanska presidenter

Som ni säkert har märkt vi det här laget så är veckans tema här på Aktieinkomster Afrika på grund av den lite löjliga anledningen att jag är på semester och befinner mig på Kanarieöarna som ligger utanför Afrikas kust. Hur som helst så ska veckans videoklipp såklart också vara inom temat Afrika och det är en väldigt intressant dokumentär.

Dokumentären heter ”Korrupta afrikanska presidenter” och handlar då om hur korruptionen ser ut i Afrika. Eftersom att hela mitt veckotema är ur ett investeringsmässigt perspektiv så tycker jag att det här med korruption som helt klart är en stor risk är en väldigt viktig faktor så därför tycker jag att den här dokumentären passade perfekt som veckans videoklipp.

Dokumentären har visserligen några år på nacken (den sändes år 2013) men överlag så tycker jag att den ger oss en väldigt bra överblick och även om Afrika hela tiden förbättras på det här planet så är korruption fortfarande högaktuellt och ett stort problem. 

 

Klicka bara på play här nedanför så drar dokumentären igång.

 

 

David

Taggar (blogg): 
22 januari 2016

Investeringstanke i Afrika: Visa & MasterCard

Två riktigt intressanta investeringsmöjligheter i Afrika tycker jag är företagen Visa och MasterCard som fokuserar på olika betaltjänster som t.ex. bankkort och kreditkort med mycket mera.

Båda bolagen är noterade på New York Stock Exchange (New York-börsen) vilket gör att det är väldig enkelt att komma åt dessa investeringar. Det finns mycket som jag gillar med de här bolagen men det bästa är helt klart att bolagen redan nu erbjuder sina investerare en perfekt kombination av stabilitet och potential. Det är en stor fördel när man vill ta del av just potentialen i t.ex. Afrika som i det här fallet för om man väljer bolag som har en bra och fungerande verksamhet på andra ställen så kommer risken att minska markant.   

Det här tipset gällande investeringar i Afrika blir alltså inget som är direkt och enbart riktat mot regionen. Men jag tänkte att jag ska ge er en bra blandning så sådana tips kommer framöver. Här nedanför kan ni läsa om de nyckelfaktorer som jag anser kommer vara Visa:s och MasterCard:s framgång i Afrika. 

 

Billig tillväxt:

Till att börja med kan dessa två företag växa och ta sig in på ny marknader relativt billigt. Det krävs inga större investeringar för just Visa och MasterCard när de ska expandera utan dessa kostnader hamnar många gånger på de olika samarbetspartnernas bord.

Just att tillväxten är så pass billig medför att Afrika är den självklara regionen ur ett långsiktigt perspektiv. Bolagen är idag redan verksamma på vissa platser i Afrika men det finns väldigt mycket mer att hämta. På många ställen har merparten av invånarna inte ens ett bankkonto men när det börjar förändras och samhällsutvecklingen börjar ta fart, då kommer Visa och MasterCard med stor sannolikhet bli det självklara valet även där.   

 

Starka konkurrensfördelar:

De båda bolagen har även enorma konkurrensfördelar runt om i hela världen då de är de ledande aktörerna på marknaden. Hela branschen är dessutom relativt stängd vilket gör att det är otroligt svårt för t.ex. nya betalkorts-aktörer att ta sig in på marknaden. Visa och MasterCard är någonting som våra samhällen litar på och är beroende av och starkare konkurrenskraft än så får man nog inte.

Ur Afrikas perspektiv så innebär det här som sagt att Visa och MasterCard mer eller mindre automatiskt blir det självklara valet även där. De har en sådan ställning att de kan vara först in på en marknad väldigt enkelt då de klarar av att ta några smällar och förluster i början för att på lång sikt låta vinsterna rulla in från en ny marknad.        

 

Risker:

Självklart finns det även vissa risker hos dessa bolag och den mest omtalade som jag dock tycker att både Visa och MasterCard hanterar bra är hoten från mobila betalningar. Det ligger visserligen helt klart någonting i dessa hot då mobila betalningar tar över mer och mer men det många inte tänker på är att det är just Visa:s och MasterCard:s verksamhet som är hela grunden för dessa mobila betalningar. I många fall behövs det just ett betal- eller kreditkort registrerat i botten för att man ska kunna använda sig av olika mobila tjänster och då får självklart även de sin del av kakan. Dessutom tycker jag att båda bolagen den senaste klart och tydligt har visat att de kommer bli stora även på den mobila marknaden via nya satsningar och förvärv med mera så även om det helt klart finns hot här så tycker jag att de har väldigt bra koll på dem.

Som jag sa tidigare är konkurrensen inget jättestort hot mot dessa bolag, det är i så fall snarare så att det är Visa och MasterCard som är ett hot mot varandra. Jag däremot tycker att de kompletterar varandra väldigt bra och jag själv samt nästan alla i min omgivning har minst ett kort från dessa två aktörer för att man då helt enkelt får en trygghetskänsla och just den detaljen är en stor fördel för båda bolagen.

En annan risk som också kanske är den största är Visa:s och MasterCard:s relation med bankerna. Bankerna vill ha sin del av intäkterna och det finns en risk att de kommer höja sina avgifter för att bankens kunder ska få ett Visa- eller ett MasterCard-kort. Den riskfaktorn är visserligen väldigt trolig då bankerna hela tiden kämpar för att öka sin intäkter och även hitta nya möjligheter då många gamla områden försvinner. Men i samma veva så kommer de bli ganska så enkelt för MasterCard och Visa att bara höja sin transaktionsavgifter en aning och på så sätt kompensera för en minskad lönsamhet från andra håll och kanter så återigen känns det som att även den här risken är väldigt kontrollerad.    

 

Sammanfattningsvis så tycker jag att både Visa och MassterCard är två riktigt intressanta alternativ om man indirekt vill ta del av utvecklingen i Afrika men samtidigt ändå minimera risken. Bolagen har idag en direktavkastning på ungefär 1 % och det kan kännas lite lågt men då ska man tänka på att t.ex. MasterCard:s utdelningstillväxt ligger på flera hundra procent under de senaste åren och så tror jag kommer bli fallet även i längden.

Det här var alltså mitt första investeringstips här under tema Afrika och det faller alltså in på finanssektorn. Det här tipset är som sagt också relativt säkert och heller inte en direktinvestering Afrika men det kommer mer tips inom den kategorin framöver. Vad tycker ni om Visa och MasterCard? Är det bolag som faller er i smaken?

 

 

David  

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar