Aktieinkomster
Likes
787
Antal inlägg
1326
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 dagar

Läget i min utdelningsportfölj

Det var ett tag sedan som jag uppdaterade er läsare om mina portföljer så därför tänkte jag passa på att göra det nu och jag börjar här med min utdelningsportfölj. Här nedanför ser ni

Min utdelningsportfölj:

I min privata och långsiktiga utdelningsportfölj har jag just nu dessa innehav efter storleksordning, uppifrån och ner:

Svenska innehav:

SAAB
Millicom
MTG
ABB
Axfood
Betsson
H&M
ICA Gruppen
Skanska
Tele2
Oriflame
Ratos
Swedish Match
TF Bank

Kollar jag på bara mina svenska innehav så ligger de en bit efter min utländska del om jag kollar på det är året än så länge. Bara mina svenska aktier har vuxit med strax under 10 % år vilket jag ändå tycker är bra med tanke på att vi har haft en väldigt ojämn börsutveckling.

Direktavkastningen det vill säga utvecklingen från mina utdelningar snittar just nu på 3,7 % för min svenska del och det tycker jag faktiskt är en aning låg just nu så den kommer jag försöka jobba upp framöver.

Utländska innehav:

Realty Income
NRG Energy
G4S
Exxon
Fortum
Gjensidige
Mc donalds
Microsoft
Nokia
Altria Group

Min utländska del av portföljen har på egen hand gått lite bättre än den svenska. Den har vuxit med över 15 % i år och det framförallt tack vare en stark börsutveckling i USA och då även för mina amerikanska innehav.

Direktavkastningen här snitta här på ungefär 4,3 % och det tycker jag är ganska så bra då jag hela tiden vill ligga över 4 %.

 

Min totala utveckling för utdelningsportföljen ligger just nu på + 12,5 % för år 2017 så här långt. Direktavkastningen snittar på strax under 3 % för hela portföljen och där kommer jag som sagt rikta en stor del av mitt fokus då jag vill få upp den till över 4 %.

Jag ökar kontinuerligt, varje månad på alla mina innehav men inte på en gång såklart. Jag väljer ut ett par bolag varje månad som jag köper fler aktier i och då letar jag efter attraktiva köplägen just för stunden för att på så sätt få bra snittinköpskurser för alla mina innehav.

Alla mina innehav i min utdelningsportfölj planerar jag att behålla i princip för alltid, om inget oväntat skulle hända såklart. Av den anledningen så fortsätter jag att hela tiden öka på alla mina innehav när tillfället ges.

Det är inte jätteofta jag plockar in nya innehav men i år har jag faktiskt tagit in TF Bank till min portfölj. Det har jag gjort för att jag tror på den lukrativa lånemarknaden och det framförallt i utvecklingsländer som inte riktigt har kommit lika långt som vi har i vårt samhälle i Sverige ännu. Dessutom gillar jag hur bolaget är ordentligt skött lite i skymundan på den svenska börsen men nu har växt till sig och blivit ett miljardbolag flera gånger om.   

 

Hur går det för era portföljer i år?

 

Trevlig kväll,
David   

Taggar (blogg): 
16 mars

Portföljfokus år 2017

Nu är vi i full gång med ytterligare ett nytt börsår och det kan på många sätt komma att bli ett speciellt börsår. Utan att gå in för mycket på i detaljer så anser jag kort och konkret att år 2017 kommer bli det året då styrkan på allvar ska bevisas eller då en nedåtgående trend inleds. Det här kommer jag återkomma mer till framöver för nu tänkte jag istället visa er vart jag kommer rikta fokus för min utdelningsportfölj mot under året.

Mitt huvudsyfte kommer att vara att fortsätta att aktivt stoppa in nya pengar i min portfölj för att få den att växa även på det sättet. En väldigt stor del av mitt privata sparande varje månad pumpas in i min utdelningsportfölj och på så sätt får jag tillsammans med värdeutvecklingen och utdelningarna en väldigt bra långsiktig hävstång.

Sedan kommer jag även i princip bara fokusera på att öka på i mina nuvarande innehav istället för att hela tiden plocka in nya till portföljen. Jag är idag väldigt nöjd med hur min utdelningsportfölj är uppbyggd och fördelad och därför ser jag ingen anledning till att hela tiden fokusera på och hålla på att jaga efter nya innehav. Självklart är jag alltid uppmärksam och öppen för nya bolag om något intressant skulle dyka upp men det är som sagt inte det som är prioriterat just nu utan nu ska mina nuvarande innehav i portföljen bli riktigt stora.

Jag har alltså en ganska så direkt och konkret fokus för min utdelningsportfölj under år 2017 och även om det kan se enkelt ut så tycker jag att det är enkelhet när den är som bäst. Den stora utmaningen för min del kommer bli att löpande hitta attraktiva köplägen i mina portföljbolag och bara det kan många gånger vara lättare sagt en gjort.

 

Hur ser er portföljplan för år 2017 ut?

 

David 

2 mars

Min aktuella direktavkastning

Ni som följt mig genom åren vet att direktavkastningar från utdelningar från mina portföljinnehav är hela grundstommen i min portfölj och hos min strategi. Mina utdelningar skapar varje månad ett flöde av likvida medel och gör även att min portfölj för varje dag som går bara blir mer och mer självständig.

Alla de utdelningar som kommer in återinvesterar eller investerar jag vidare och allt det för att någon gång framöver kunna ge min portfölj ett helt eget liv som varje månad genererar en bra summa av utdelningar som jag faktiskt kan leva på.

Men även om jag är en utdelningsinvesterare så är jag ingen utdelningsjagare, i alla fall inte i dess fulla bemärkelse. Med det menar jag att jag inte för varje år jagar de bolag med de högsta utdelningarna. Jag jobbar istället utdelningsstabilitet och en god historik och tillväxt när det kommer till utdelningarna hos de bolag som jag investerar i. På så sätt anser jag att jag kan få den bästa långsiktiga utdelningstillväxten och där med även tillväxten för min portfölj. Att ett bolag har en direktavkastning på t.ex. 9 % under ett år är enligt mig helt ointressant, i alla fall så länge de inte kan behålla den utdelningsgraden på lång sikt framöver och det brukar inte vara speciellt troligt i sådana fall.

Jag vill dock även tillägga att jag även är en framtidsinvesterare. Jag fokuserar inte bara på utdelningarna utan även på framtiden och tillväxten för bolagen och eftersom att varje bolag ska ligga i min portfölj i minst 20 år framöver så är bolagens framtid också en viktig del, vilket ni säkert förstår.

För att slutligen komma till sak så låg min direktavkastning under år 2016 på 5,4 % och det är en siffra som jag är väldigt nöjd med. Det betyder att jag per automatik har en avkastning på 5,4 % per år för min utdelningsportfölj just nu och som grädde på moset så ligger min utdelningstillväxt under de senaste 6 åren på 71 %.

Jag är medveten om att det här är siffror som är svåra att hålla i längden och just tillväxten är nästan omöjlig. Men efter alla år är jag självsäker och övertygad om att jag har byggt upp en stabil portfölj som också innehåller en stor del av tillväxt och då om man kollar på just direktavkastningen så tror jag mycket väl att jag årligen kommer kunna snitta ungefär 4,5% - 6 % och det är jag mer än nöjd med.

 

Hur ser er direktavkastningsnivå ut just nu?

 

David 

Taggar (blogg): 
11 december 2016

Flödet visar inte alltid hela sanningen

Många investerare följer sina bolag via flödet som kommer från media, olika pressmeddelanden och andra kanaler m.m. På så sätt kan man få en väldigt klar och tydlig bild över ett bolag men bara för att en bild är klar och tydlig betyder det inte att den visar sanningen. Kopplar man inte samman ett flöde av nyheter med verkligheten samt även aktiens utveckling på börsen får man ingen klar bild och det har jag här nedanför några tydliga exempel på, exemplen kommer direkt från min utdelningsportfölj.

 

McDonalds:

Om vi börjar med McDonalds som jag har som innehav i min utdelningsportfölj så har både det här bolaget och den här aktien dömts ut ganska så rejält i media under den senaste tiden. Det har t.ex. handlat om att den här typen av snabbmat är omodern o.s.v. och att därför hela bolaget är på väg att bli utdömt.

Men kollar man på verkligheten och så är McDonalds som företag i full fart med att anpassa sig efter den nya marknaden där snabbmat är på väg att bli en annan sak än vad den har varit under de tidigare åren. Kollar vi dessutom på aktien så har jag här fått en värde ökning på nästan 4 % på ett år och hela 26 % på tre år. Här ska det även tilläggas att jag under åren har fått en direktavkastning från utdelningarna på cirka 3 % och att bolaget har höjt sina utdelningar under hela 39 år i rad.

 

Microsoft:

Ett annat exempel är Microsoft som jag då också har i min utdelningsportfölj. Här har nyhetsflödet gång på gång dömt ut bolagets nya satsningar och sagt att de är en dinosaurie som hela tiden ligger steget efter.

Men om vi då återigen kollar på verkligheten så kan vi klart och tydligt se att Microsofts enorma kundbas m.m. har underskattats så även om alla ny satsningar inte har gått hela vägen än så länge har Microsoft redan en stabil grund att stå på.

Den här stabila grunden har under det senaste året givit min utdelningsportfölj en avkastning på nästan 13 % och under de senaste 3 åren över hela 60 %. Årliga utdelningar på mellan 2-3 % har också tickat på och den här totala avkastningen är jag mer än nöjd med.

 

Altria Group:    

Likadant har det varit för mitt innehav i Altria Group då deras tobaksprodukter har dömts ut i media och i nyhetsflödet under ett antal år nu. Men i samma veva har de aldrig satsat så mycket på forskning och utveckling av nya produkter samtidigt som det har givit mig en avkastning på över 15 % på ett år och på en bit över 75 % på tre år.

Direktavkastningen från utdelningarna på nästan 4 % per år tycker jag inte heller är något som man soppar under mattan.

 

Här har vi alltså tre tydliga exempel på företag som gång på gång under de senaste åren har blivit uttömda om man bara kollar på dem i nyhetsflödet. Ändå har jag dem i min utdelningsportfölj och har under samma år som de varit utdömda fått en fantastiskt avkastning så jag tycker att läxan här är väldigt tydlig, eller vad tycker ni?

Oavsett vad ni tycker om bolagen i mitt exempel, se till att aldrig döma et bolag eller en investering efter enbart ett flöde utan väg in alla delarna och då framförallt den faktiska avkastningen för det är det investeringar handlar om, eller hur?

 

David  

5 december 2016

ICA Gruppen blev just ännu mer intressant

ICA Gruppen är ett företag som jag i princip alltid har gillat. Jag ser en enorm styrka i att sälja produkter som vi människor måste köpa i princip varje dag för att överleva och en bättre affärsidé än så är enligt mig svårt att hitta. Många har på senare år tyckt att ICA Gruppen har nått sin topp då de har blivit ledande i Sverige och misslyckats med t.ex. en norge-expansion men det har inte stört mig. Jag tycker att en direktavkastning från utdelningarna på 4-5 % per år har varit fantastik och en sakta men säker tillväxt i Sverige i och med att vårt land växer har passat min utdelningsportfölj perfekt och gör det även fortfarande.

Men för några veckor sedan läckte det ut uppgifter om att ICA Gruppen höll förhandlingar om att förvärva den litauiska livsmedelskedjan IKI och det var ett tillräckligt intressant rykte för att ICA Gruppens aktie skulle handelstoppas på börsen i Sverige. Nu i dagens läge har ICA Gruppen bekräftat förhandlingarna men sagt att de är långt ifrån klara.

Om vi tar oss en liten titt på IKI så har de 200-300 livsmedelsbutiker i Litauen fördelade i över 70 städer. De omsätter cirka 5 miljarder kronor om året och det tycker jag skulle vara ett väldigt intressant och även lagom förvärv för ICA Gruppen.

På något undermedvetet sätt så är det något sådant här som jag har gått och väntat på hos ICA Gruppen för även om jag är nöjd med mitt innehav så som bolaget är idag så kan jag inte säga något annat än att en utlandsexpansion skulle vara väldigt välkommen. En sådan satsning skulle passa min långsiktiga strategi perfekt för om det är något som jag kan och är beredd att ge mina innehav så är det tid. Därför ska det bli väldigt intressant att se vart dessa förhandlingar kommer ta vägen eller vad tycker ni?

 

David 

Taggar (blogg): 
30 november 2016

Utdelningsportföljen utökar i Millicom och Ratos

Under de senaste veckorna har jag genomfört två stycken nya inköp eller ökningar rättar sagt till min utdelningsportfölj. Anledningarna till att jag valde att öka i just dessa bolag kan ni läsa mer om här nedanför men jag vill även tillägga att jag tycker att börsläget har varit otroligt svårtolkat under en rad månader just nu och därför har jag legat ganska så lågt med nya affärer. Det är inte det att jag inte har hittat attraktiva köpläget på börsen eller bland mina portföljbolag utan det har varit det att det har varit svårt att veta om de köplägen som uppstår verkligen är riktiga köplägen eller om det bara har varit väl kamouflerade och det speciellt nu under den senaste rapportperioden.

Men nu har jag alltså ökat på mina innanhav i Millicom och Raots och om vi börjar med att ta en titt på Millicom så var det kursfallet tidigare i år kombinerat med de fortsatta tillväxtmöjligheterna i tillväxtländer som fick mig att slå till. Telekom är framtiden i alla länder och här är Millicom bra positionerade inom en rad olika områden och därför anser jag att de kort och gott är ett klockrent case som man kan fynda på dagens nivåer.

Gällande Ratos så har även den aktien backat rejält under den senaste tiden och här är det många som anser att man inte ser något ljus i tunneln över huvud taget. Jag kan förstå det tankesättet men det är samtidigt vid sådana tillfällen som jag brukar gilla att köpa aktier i företag som jag är övertygad om kommer kunna prestera väldigt bra på lång sikt om man bara ger dem tid och just ett sådant case är Ratos. Därför valde jag att öka på mitt innehav även här men samtidigt är jag ändå medveten om att det antagligen inte kommer bli min ökning på de lägsta nivåerna innan det vänder men om Ratos ska ner ännu mer är jag beredd att köpa på mig ännu mer.

 

Avslutningsvis vill jag också bara tillägga att jag just nu i dagens läge inte direkt tycker att marknadsläget har blivit mer lättolkat. Men det dyker hela tiden upp intressanta köplägen och därför kommer det nog bli ett par till köp för mig innan året är slut och då återkommer jag med en ny uppdatering.

 

David         

Taggar (blogg): 
19 oktober 2016

De senaste inköpen till utdelningsportföljen

Trots en aning turbulenta och volatila börstider så fortsätter jag självklart att bygga vidare på min utdelningsportfölj, eller evighetsmaskinen som jag kallade portföljen för i mitt tidigare inlägg här. Som jag sa förra veckan så ökade jag på mitt innehav i Nokia och nu har jag även gjort ännu fler investeringar.

Till att börja med har jag under de senaste dagarna ökat på mitt innehav i norska Gjensidige. Den nordiska försäkringskoncernen är ett av mina grundinnehav och det är också på så sätt som jag exponerar mig mot finansiella tjänster i min utdelningsportfölj. Gjensidige har tuffat på bra uppåt under en bra tid och därför vill jag fortsätta att följa med den trenden uppåt för det verkar helt klart finnas en riktigt bra och genomgående styrka i bolaget just nu och direktavkastningen på en bra bit över 5 % är ju inte fel den heller.

Jag har även ökat på mitt innehav i Betsson och tillskillnad mot Gjensidige har trenden varit allt annat än uppåt i Betssons fall. Även Betsson är ett av mina grundinnehav och jag som långsiktig investerare är övertygad om att Betsson fortfarande är ett riktigt bra långsiktigt case (annars hade jag inte behållit innehavet) och därför har jag nu börjat köpa på mig aktier och det på riktigt attraktiva nivåer, enligt mig. Jag kommer med stor sannolikhet fortsätta att öka på mitt innehav i Betsson även inom den närmsta tiden.

Avslutningsvis för den här gången så har jag under de senaste dagarna även ökat på mitt innehav i Mc Donalds. Jag har tidigare pratat om pågående förändringar inom Mc Donalds och varför jag fortfarande ser dem som en stark aktör och det kan ni bland annat läsa mer om här. Men för övrigt så har bolagets aktie backat en aning under de senaste månaderna och därför valde jag nu att öka på mitt innehav.

 

Vad har ni köpt på er den senaste tiden?

 

David

9 oktober 2016

Utdelningsportföljen byggs vidare- En evighetsmaskin

Även om jag inte skrivit jättemycket om min utdelningsportfölj under den senaste tiden så går det bygget vidare i allra högsta grad. Min utdelningsportfölj är en evighetsmaskin som aldrig riktigt kommer bli klar, eller i alla fall hela tiden utvecklas och växa vidare.

Just nu kan man säga att mitt fokus gällande min utdelningsportfölj är uppdelat i tre delar då min utdelningsportfölj består av just tre delar. Utdelningsportföljen har en grund-del där mina största innehav ligger och då fungerar som en stabil grund för hela portföljen att stå på. Sedan har portföljen även en mellan-del samt en under-del där den största långsiktiga potentialen rent kursmässigt finns. Men självklart är det genomgående temat i hela portföljen utdelningar och huvudmålet är samtidigt att för varje år som går skapa ett bättre och bättre flöde av just utdelningar från bolagen.

 

Om vi ska ta oss en titt på portföljens innehav så består grund-delen av innehav i Millicom, Realty Income, Gjensidige, Exxon, Nokia, Betsson, SAAB och ABB.

Mellan-delen innehåller Axfood, ICA Grupen, Tele2, Fortum, Skanska, Ratos, MTG, H&M, NRG Energy och G4S.

Slutligen har jag även mindre innehav i Oriflame, Altria Group, Mc Donalds, Microsoft och Swedish Match.

 

Totalt har jag alltså 23 innehav i min utdelningsportfölj och det är 23 noga valda innehav som jag under ganska så många års tid har studerat, analyserat och slutligen valt ut. Min tro och min tanke angående dessa innehav är att de ska kunna ha en plats i min utdelningsportfölj i princip föralltid (om inget drastiskt händer) samt att de löpande ska kunna generera ett bra flöde av likvida medel i form av utdelningar.   

Så även om jag inte på något sätt alls känner mig färdig med uppbyggandet av min utdelningsportfölj så känner jag ändå att jag nått en milstolpe där jag är väldigt nöjd med både utformningen och mina aktuella innehav. Därför har mitt fokus under framförallt det senaste året riktats mot att öka på mina nuvarande innehav och så som läget ser ut just nu kommer det även fortsätta och det antagligen under många år framöver. Det finns hur många bolag som helst där ute på världens börsen men jag känner att någon gång måste man ta ett steg tillbaka (eller vad man nu vill kalla det) och fokusera på det man har samt bygga vidare på det och det är exakt det som jag håller på med just nu och den resan kommer ni självklart få fortsätta att följa även framöver.

 

David    

Taggar (blogg): 
9 oktober 2016

Ökade på mitt innehav i Nokia

Under fredagens handel passade jag på att via min utdelningsportfölj öka på mitt innehav i Nokia. Bolaget ska med tiden bli en av grundstenarna i min portfölj vilket ni kan läsa mer om här och därför tyckte jag att det var dags för en ökning.

Nokias aktie har backat ganska så rejält under år 2016 (- 26 %) och det till största del på grund av att marknaden tycker att det finns mycket ovisst gällande Nokias framtid och att bolaget just nu fumlar runt halvblinda.

Det har bevisligen hänt mycket inom Nokia under de senaste åren och om även jag hade velat att omvandlingen till ett mer renodlat telekommunikationsföretag skulle ha gått lite smidigare och fortare så tycker jag fortfarande att Nokia tar sig framåt i rätt riktning. Man brukar ju säg att ”bra saker tar tid” och eftersom att tid är en av investerarens bäst vänner så fortsätter jag att ge Nokia just tid för jag tycker som sagt att saker och ting är på väg åt rätt håll, även om det finns saker och områden som idag är ganska så misskötta även inom Nokia.     

 

Har ni några tankar om Nokia?

 

Trevlig söndag!
David 

Taggar (blogg): 
8 juni 2016

ABB tog idag en plats i min utdelningsportfölj

Idag tog faktiskt kraft- och automationsföretaget, ABB en plats i min utdelningsportfölj och det efter att jag haft företaget på min bevakningslista under i stort sett hela året. Valet mellan ABB och det danska vindkraftsbolaget, Vestas Wind Systems är nu då alltså en faktum och även om jag egentligen skulle kunna ha båda bolagen i min utdelningsportfölj så har jag efter en hel del övervägande att inte ha det och enbart satsa på ABB i det här fallet.

Det jag framförallt vill åt inom ABB är då som ni säkert förstår deras Discrete Automation and motion-avdelning där de utvecklar energieffektiva produkter och lösningar för i princip alla områden som finns på marknaden. Men självklart ser jag även deras verksamhet inom avdelningarna för Power Products och Power Systems som väldigt intressanta då jag gillar ABB överlag och det ska dessutom bli väldigt intressant att exponera mig mer indirekt och brett mot både kraftmarknaden överlag men också mot förnyelsebar energi vilket var mitt huvudsyfte med den här investeringen.   

På bilden här nedanför ser ni hela min utdelningsportfölj och ABB kommer nu ta en plats i toppskiktet. Jag gick in ganska så tungt redan nu från början men jag kommer även löpande öka på innehavet, precis som med alla mina andra innehav.

Anledningen till att ABB redan nu från början kommer få spela en väldigt stor roll i min portfölj är för att jag helt enkelt anser att bolaget har väldigt mycket att ge och utvecklingspotentialen är god ur ett långsiktigt perspektiv. Dessutom kommer jag varje år få ta del av en direktavkastning från utdelningarna på nästan 4 % och bara det tycker jag känns väldigt attraktivt. Det har visserligen pratats och spekulerats en en hel del om en splittring inom ABB och om så skulle bli fallet så får jag ta ställning till vad jag ska göra då men just nu tycker jag att bolaget passar in riktigt bra i min utdelningsportfölj.

 

Vad tycker ni om ABB?

 

David 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (149)
Nov (2)

Taggar