Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 juni 2016

Veckans videoklipp: IT-entreprenören- Så funkar startup-scenen i Kina

Startups och Kina är två väldigt omtalade ord i ekonomikretsar just nu och har även varit det under en ganska så lång tid. Däremot skiljer de sig väldigt mycket åt ur det ekonomiska perspektivet just nu då startups nästan alltid förknippas med hög tillväxt och goda framtidsutsikter medan Kina just nu förknippas med problem och en minskad tillväxt m.m.

Men kanske kan de här två gå hand i hand och skapa en perfekt kombination och kanske är det just startups som kan få igång  tillväxten i Kina igen. Det får ni nu i veckans videoklipp här nedanför skapa er en egen uppfattning om för klippet som nästan är 6 minuter långt fokuserar på just startup-scenen i Kina.

 

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

16 april 2016

Veckans ”citat” från Kina: ”Innovation is an inexhaustible engine for…

Även om man kanske inte alltid håller med Kinas premiärminister, Li Keqiang så sa han en gång någonting som jag fastnade för och som fick bli veckans citat den här veckan. Det han sa var att, ”innovation is an inexhaustible engine for an economic development” och det tyckte jag var riktigt bra sagt.

Så länge det finns innovation i våra samhällen så kommer det alltid att vara ett bränsle eller då en motor för ekonomisk utveckling och även en sådan drivkraft som heller inte tar slut eller dör ut. För det fina med innovation är att det fenomenet hela tiden utvecklas och anpassar sig efter rådande omständigheter och om man bara har en viss grad innovation hela tiden så kommer man komma väldigt långt, håller ni med mig eller rättare sagt, håller ni med Li Keqiang?

 

Trevlig lördag!
David 

Taggar (blogg): 
27 januari 2016

Tema Afrika (bonus): Kan Afrika vara räddningen för Kina?

Ni som följer Aktieinkomster vet att jag under förra veckan körde på ett Afrikatema där jag fokuserade på att introducera alla er läsare till Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv. Alla inlägg och all information som jag förmedlade hittar ni här och nu tänkte jag även ge er ett litet bonusinlägg trots att temaveckan är slut.

Kina är just nu ett högaktuellt ämne i finansmedia och fokus riktas framförallt mot landets problem gällande t.ex. minskad tillväxt m.m. det är självklart oroväckande men nu tänkte jag visa er att Afrika kanske kan vara Kinas svar på de oroande frågorna som har börjat dyka upp, i alla fall i längden.

Det är nämligen så att Kina redan i dagens läge har positionerat sig som en viktig handelspartner och aktör med många länder i Afrika. På diagrammet här nedanför kan ni t.ex. se att Kina är det land som många Afrikanska länder exporterar mest till. Man kan helt klart säga att Kina är en av de största handelspartnerna för många afrikanska länder.

Det är också så att det hela fungerar åt andra hållet. Beroende lite på vad man räknar som investeringar så är Kina i alla fall det land som investerat mest i Afrika under de senaste tio åren. Investeringarna kan bland annat bestå av rena kapitalöverföringar som sedan pumpas in i alltifrån byggprojekt till lokala matbutiker med mycket mera. Men det kan också handla om att aktörer från Kina bygger t.ex. ett sjukhus och som betalning skickas olika naturtillgångar till Kina så det är som sagt svårt att beräkna och bedöma exakt vad som är investeringar och vad som inte är det.

Inofficiella siffror visar att Kina varje år ökar sin exponering mot Afrika med ungefär 50 %, ibland till och med betydligt mer. Det är tydligt att Kina gillar framförallt energi, industri, tillverkning och gruvor när det kommer till investeringar i Afrika vilket i och för sig inte är speciellt konstigt då det är det som de flesta föredrar i regionen.

Dessa enorma investeringar från Kinas håll som dessutom hela tiden ökar kommer med tiden med stor sannolikhet att generera en betydligt högre avkastning än vad de får ut idag. Jag anser därför att om Kina bara har tid att låta sina investeringar i Afrika gro och växa så kommer potentialen bli enorm och avkastningen lika så. Det problem som dock finns i dagens läge, i alla fall för oss utomstående är att ingen som sagt (förutom Kina själva) vet hur mycket investeringar som landet egentligen gjort i Afrika. Det medför att det i dagens läge nästan är omöjligt att bedöma hur stor den positiva effekten av dessa investeringar kommer bli för Kinas ekonomi i längden. Det kan alltså mer eller mindre bli en väldigt stor och nästan avgörande faktor men också en väldigt liten sådan som i längden inte kommer betyda speciellt mycket.

Återigen handlar hela den här situationen om att bedöma hur risk/reward ser ut och frågar ni mig så ser det ändå ganska så positivt ut. Det är tydligt att Kina har gjort och fortsätter att göra stora investeringar i Afrika och med stora menar jag att de har en så pass betydande storlek att de kommer få en väldigt positiv på Kinas ekonomi i längden, vad tror ni?

 

Nu är tema Afrika slut på riktigt, i alla fall för den här gången. Vad nästa tema kommer bli eller när nästa temavecka kommer dra igång har jag inte riktigt bestämt ännu men jag meddelar er så fort jag har kommit fram till något.

 

Ha nu en fortsatt bra dag!
David   

Taggar (blogg): 
12 november 2015

Läget i Kina har blivit rena cirkusen

Jag tycker att läget i Kina mer och mer börja likna en cirkus och allt där är bara en enda stor röra. Det är tydligt att man inte kan lite på de rapporter och besked som kommer därifrån utan man måste ta de konkreta siffrorna och sätta ihop dem med varandra och på så sätt bilda en egen uppfattning.

För att ge er ett konkret exempel på vad jag menar så kan vi ena dagen få in besked om att Kinas tillväxt kommer vara några procent lägre under de kommande åren än vad man tidigare har räknat med. Sedan några dagar efter det beskedet så går t.ex. Kinas regering ut med en ny rapport som enligt dem innehåller konkreta detaljer och metoder för en plan som ska kunna hålla uppe tillväxten framöver. Men den rapporten innehåller egentligen bara smörja och saker som marknaden vill höra föra att slippa oroa sig. När de negativa sifforna kommer så rasar börsen i Kina och ibland även runt om i hela världen och när den motsatta informationen kommer in så blir effekten helt tvärt om och då istället positiv. Det här som en pingismatch där den ena spelaren helt klart fuskar för att saker och ting ska se bra ut utåt.

Olika stimulanser och stödåtgärder börjar visserligen mer och mer höra till vanligheten men någonstans måste det ändå finnas en gräns. När man medveten förser marknaden med den information som behövs för att en uppgång ska ta fart återigen börjar man bygga upp bubblor på allvar och om det här fortsätter i längden i Kina så kommer de få mycket större problem framöver än vad de har idag.

Sanningen om läget i Kina om man använder sig av de konkreta sifforna och gör en egen bedömning är att tillväxten har och kommer att trappas ned framöver men det är samtidigt inte så att läget ser katastrofalt ut. Landet är på väg bort från att vara ett utvecklings- och tillväxtland och det måste både dem och vi runt om i övriga världen vänja oss vid. Bevisligen så måste Kina även få bättre ordning gällande hur de kommunicerar och hur deras börs fungerar. Som en av världens största ekonomier måste de på allvar börja få ordning på sådana saker snart för nu har vi fått konkreta bevis på vad som kan hända när saker och ting börjar gå åt fel håll och det var inte direkt någon munter syn.

Hur som helst så var hela syftet med det här inlägget att verkligen uppmana er till att göra egna analyser av läget i Kina och inte bara lyssna på det som landet själva säger. Så som läget ser ut där just nu så är det inte alltid man kan lita på konkreta siffror som kommer in så det gäller att dubbel- och trippelcheka och jämföra informationen med andra parter för annars är det väldigt lätt att man får en väldigt fel bild av Kina och då även en fel bild av hela Asien.

 
David        

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar