Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 mars 2017

Min aktuella direktavkastning

Ni som följt mig genom åren vet att direktavkastningar från utdelningar från mina portföljinnehav är hela grundstommen i min portfölj och hos min strategi. Mina utdelningar skapar varje månad ett flöde av likvida medel och gör även att min portfölj för varje dag som går bara blir mer och mer självständig.

Alla de utdelningar som kommer in återinvesterar eller investerar jag vidare och allt det för att någon gång framöver kunna ge min portfölj ett helt eget liv som varje månad genererar en bra summa av utdelningar som jag faktiskt kan leva på.

Men även om jag är en utdelningsinvesterare så är jag ingen utdelningsjagare, i alla fall inte i dess fulla bemärkelse. Med det menar jag att jag inte för varje år jagar de bolag med de högsta utdelningarna. Jag jobbar istället utdelningsstabilitet och en god historik och tillväxt när det kommer till utdelningarna hos de bolag som jag investerar i. På så sätt anser jag att jag kan få den bästa långsiktiga utdelningstillväxten och där med även tillväxten för min portfölj. Att ett bolag har en direktavkastning på t.ex. 9 % under ett år är enligt mig helt ointressant, i alla fall så länge de inte kan behålla den utdelningsgraden på lång sikt framöver och det brukar inte vara speciellt troligt i sådana fall.

Jag vill dock även tillägga att jag även är en framtidsinvesterare. Jag fokuserar inte bara på utdelningarna utan även på framtiden och tillväxten för bolagen och eftersom att varje bolag ska ligga i min portfölj i minst 20 år framöver så är bolagens framtid också en viktig del, vilket ni säkert förstår.

För att slutligen komma till sak så låg min direktavkastning under år 2016 på 5,4 % och det är en siffra som jag är väldigt nöjd med. Det betyder att jag per automatik har en avkastning på 5,4 % per år för min utdelningsportfölj just nu och som grädde på moset så ligger min utdelningstillväxt under de senaste 6 åren på 71 %.

Jag är medveten om att det här är siffror som är svåra att hålla i längden och just tillväxten är nästan omöjlig. Men efter alla år är jag självsäker och övertygad om att jag har byggt upp en stabil portfölj som också innehåller en stor del av tillväxt och då om man kollar på just direktavkastningen så tror jag mycket väl att jag årligen kommer kunna snitta ungefär 4,5% - 6 % och det är jag mer än nöjd med.

 

Hur ser er direktavkastningsnivå ut just nu?

 

David 

Taggar (blogg): 
14 juni 2016

Veckans Twitterprofil: Petrusko- @therealpetrusko

Den här veckan blir bloggaren och utdelningsinvesteraren Petrusko eller @therealpetrusko som han heter på Twitter veckans Twitterprofil.

Jag är som ni känner till ett väldigt stort fan av långsiktighet i kombination med utdelningar. Petrusko satsar också väldigt mycket på utdelningar och ofta även ur ett långsiktigt perspektiv för den delen och det är just därför som jag tycker att hans konto på Twitter helt klart är värt att följa.

Jag gillar att inspireras av andra investerare, kolla in vad de har för innehav, hur de handlar och framförallt hur de tänker kring olika företag med mera. Det är just det som jag tycker att Petrusko gör så bra både på Twitter och på sin blogg så jag rekommenderar starkt att ni som också är på jakt efter sådana Twitterprofiler och bloggare kollar in @therealpetrusko redan nu ikväll.

 

Ha en fortsatt trevlig kväll!
David  

25 maj 2016

Lunchanalys: Mitt utdelningsflöde

I dagens lunchanalys tänkte jag att det var dags att ta en titt på hur mitt utdelningsflöde ser ut. Min utdelningsportfölj är som ni säkert förstår och redan känner till väldigt tungt fokuserad på just utdelningar och det är det flödet av likvida medel som varje månad tar portföljen till nya nivåer, helt per automatik.

Det här flödet som sker på månadsbasis kombinerar jag även med egna insättningar till portföljen varje månad och på så sätt anser jag att jag kan utnyttja ränta-på-ränta-effekten till så stor del som möjligt.

Här nedanför kan ni på ett väldigt konkret sätt se hur mitt utdelningsflöde ser under hela året. Jag är ganska så nöjd med hur flödet är fördelat men eftersom att mitt mål är att en dag leva på min utdelningar så skulle jag vilja få in några fler utdelningar under januari, juli och oktober. Att få ett jämt flöde har och kommer aldrig vara mitt huvudfokus då det alltid kommer vara att investera i bra företag men om man kan slå två flugor i en smäll så kan det hända att jag tar ett sådant tillfälle.   

 

Januari:

Realty income

 

Februari:

Relaty Income, Exxon, NRG Energy

 

Mars:

Realty Income, Axfood, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

April:

Realty income, Gjensidige, Swedish Match, Nokia, Skanska, Fortum, Ratos, SAAB, ICA Gruppen, G4S

 

Maj:

Millicom, Realty Income, Exxon, Tele2, MTG, Betsson, NRG Energy, H&M

 

Juni:

Realty income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Juli:

Realty Income

 

Augusti:

Realty Income, Exxon, NRG Energy

 

September:

Realty Income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Oktober:

Realty Income

 

November:

Realty Income, Exxon, NRG Energy

 

December:

Realty Income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Som jag sa här ovanför så skulle det inte vara helt fel att få in några fler utdelningar under under januari, juli och oktober så om ni har några fantastiska bolag att rekommendera så får ni gärna slänga iväg en kommentar här nedanför.

 

 

Trevlig lunch!
David  

24 mars 2016

Slut för den här gången, men utdelningarna består

Nu är den här temaveckan som tillslut blev ungefär en och en halv vecka och där jag har fokuserat på utdelningar slut för den här gången. Eftersom att jag är en utdelningsinvesterare så är utdelningar ett av mina huvudämnen och därför kan ni räkna med mer fokus på utdelningar även framöver.

Ni hittar alla de tjugotal inläggen som fokuserar på alltifrån utdelningsstrategier och tips på utdelningsbolag till boktips och tips på saker man ska kolla på och var man hittar sådan information när det kommer till just utdelningar, här.

Under dessa dagar har jag som sagt bland annat tipsat er om flera konkreta bolag och faktiskt om hela tretton stycken om jag inte minns helt fel. Även om det finns hur mycket som helst att skriva om när det kommer till utdelningar så tycker jag ändå att jag fått med en hel del nu under dessa dagar och på så sätt lagt en bra grund. Men det sista ordet i den bedömningen har självklart ni läsare.

Därför tänkte jag nu även passa på att fråga er om vad ni har tyckt om den här temaveckan med fokus på utdelningar? Saknar ni något som ni vill att jag tar upp framöver? Eller är det någonting som ni vill att jag fokuserar extra mycket på framöver? Skriv gärna en rad eller två i kommentarsfältet här nedanför oavsett om ni har tyckt att allt varit bra eller jättedåligt.

 

Ha nu en bra påskledighet!
David  

Taggar (blogg): 
24 mars 2016

Tema utdelningar: Ränta-på-ränta-effekten i kombination med utdelningar

Jag tänkte nu avsluta den här temaveckan med fokus på utdelningar som tillslut till och med blev en och en halv vecka med att kolla lite på den så kallade ränta-på-ränta-effekten och koppla samman den med utdelningar. Jag vill samtidigt även passa på att tipsa er om att min bloggkollega, Investerarfysikern också har skrivit ett väldigt bra inlägg om ränta-på-ränta-effekten här och det rekommenderar jag varmt att ni kollar in.

 

Ränta-på-ränta-effekten:

Om vi börjar med att ta en snabbtitt på vad ränta-på-ränta-effekten egentligen är så är den i stora drag en effekt som gör att t.ex. en investering eller en placering inte enbart växer i och med avkastningen, t.ex. via att en aktie stiger i värde utan även tack vare den tidigare avkastningen som man fått.

Om man ska förklara det hela väldigt enkelt så finns det ett väldigt bra exempel som går ut på att det hela liknas med hur en snöboll som rullar nedför en backe och växer mer och mer desto mer snö som fastnar på bollen och desto större den blir, desto snabbare växer den. Det beror på att ytan som samlar på sig snö hela tiden växer och blir större.

I början och under en relativt lång tid växer snöbollen långsamt, men desto längre den rullar, desto snabbare sker tillväxten.

Exakt så här fungerar ränta-på-ränta-effekten och det hela handlar alltså om att inte bara dra nytta av t.ex. sitt månadssparande eller den framtida avkastningen utan även den tidigare. Jag tror att det här är så enkelt förklarat som det kan bli men om det inte är det så är det bara att ni slänger iväg en kommentar här nedanför så ska jag se till att gå in ännu djupare på det.   

 

Långsiktighet är nyckeln:

Det vi klart och tydligt kan se här är att långsiktighet är en nyckelfaktor om man på allvar vill se till att utnyttja den här ränta-på-ränta-effekten. Här är de principen, desto längre, desto bättre som gäller och det förstår man också väldigt tydligt om man kollar på exemplet med snöbollen här ovanför.

Via att använda sig av långsiktighet och ränta-på-ränta-effekten kan man låta pengarna jobba för en själv istället för att man ska jobbar för pengarna och även om det inte ger så jättemycket i början och att det då går ganska så långsamt så bär det av i en rejäl fart framåt och uppåt efter ett tag, det kan jag själv garantera.

 

Ränta-på-ränta-effekten och utdelningar:

Om vi nu då ska koppla ihop den här ränta-på-ränta-effekten med utdelningar vilket inte alls heller är speciellt svårt eller krångligt så handlar det om att via att man återinvesterar sina utdelningar istället för att ta ut dem och t.ex. konsumera dem så kan man använda sig av ränta-på-ränta-effekten och dessutom maximera den.

Utdelningarna är ju en form av avkastning och via att då som sagt utnyttja och använda den tidigare avkastningen så kan man via ränta-på-ränta-effekten se till att hela tiden ta sig högre och högre och uppnå en högre avkastning, precis så som det fungerade med snöbollen.

Kort och gott är alltså ränta-på-ränta-effekten i kombination med utdelningar en oslagbar kombination som i längden kommer ge oss en väldigt bra grund samt en högre och högre avkastning.

 

 

Ser ni till att utnyttja den här ränta-på-ränta-effekten som även kallas för världens åttonde underverk?

 

 

Trevlig lunch!
David 

23 mars 2016

Tema utdelningar: Vad är inlösen och återköp?

När det kommer till utdelningar så är det inte alltid så enkelt att bolaget bara delar ut likvida medel eller andra tillgångar direkt till aktieägarnas konton. Det finns även några andra metoder som faktiskt blir mer och mer populära och det kan t.ex. handla om inlösen eller återköp. Dessa begrepp tänkte jag nu gå igenom så att ni även får full koll på hur det går till i dessa fall.

 

Inlösen:

Om vi börjar med tillvägagångssättet inlösen se är det ett alternativ till den gamla hederliga utdelningsformen. Istället för att pengar direkt förs över till ägarna så brukar det gå till så att ens aktier delas upp i två delar och där den ena delen löses in till ett förutbestämt pris. Det kan även gå till så att respektive företag ger ut så kallade inlösenrätter som då fungerar på samma sätt som vid en uppdelning.  

Idag är det ett tiotal bolag bland de lite större på börsen i Sverige som använder sig av inlösen av aktier vid olika tillfällen och sammanhang.

 

Återköp:

När ett bolag köper tillbaka egna aktier så kan det i de flesta fall ses som en typ av utdelning. Det beror på att syftet med de flesta återköp är att makulera aktierna, alltså ta bort dem från marknaden och när det då efter det blir färre aktier kvar så ökar värdet på de kvarvarande.

Den största anledningen till att bolagen väljer att köpa tillbaka aktier istället för att dela ut pengar till sina ägare är på grund av att det är fördelaktigt rent skattemässigt för själva bolaget.

 

Nu har ni även koll på dessa begrepp och som ni säkert har märkt så är det hela inte speciellt komplicerat när man väl känner till detaljerna. Det finns självklart de fall där det hela är lite mer komplicerat och mer detaljrikt men när det kommer till fallen som liknar utdelningar så fungerar det oftast så som jag har beskrivit här ovanför.

 

Föredrar ni någon speciell form av dessa när det handlar om just utdelningar?

 

David 

Taggar (blogg): 
22 mars 2016

Dagens utdelningsaktie: Clas Ohlson

 

Idag och nu under fortsättningen på temaveckan med fokus på utdelningar tänkte jag tipsa er om bolaget Clas Ohlson som många än så länge inte ser som ett konkret utdelningsbolag men som faktiskt på allvar börjar bli det och dessutom känns potentialen i själva verksamheten väldigt intressant.  

Jag tipsade även om Clas Ohlson i veckobrevet som skickades ut i söndags och om ni löpande vill ha sådana bolagstips samt genomgångar av marknadsläget med mera så kan ni anmäla er till veckobrevet här.

 

Styrkan ligger i stabiliteten och tillväxten:

Clas Ohlson har nu under en väldigt lång tid visat upp en väldigt bra styrka och stabilitet och de har lyckats bli en älskad detaljhandelskedja som i princip kan sälja vad som helst var som helst.

Under de senaste åren har de även börjat visa upp en vilja att växa och utvecklas och en fortsatt expansion, både via öppnandet av nya butiker och via e-handel  är exakt det som kommer ge aktieägare ännu mer värde på lång sikt framöver.

Clas Ohlson har redan en stark position på marknaden i Sverige och till viss del även i hela Norden. Nu har de även visat att det är framtida expansion och tillväxt utanför Norden som också gäller och det har vi klart och tydligt fått se via deras intåg i Storbritannien och även i Förenade Arabemiraten.  

 

Gynnar aktieägarna:

Clas Ohlsons stabilitet och tillväxt har visat sig gynna aktieägarna väldigt bra under de senaste åren. Kollar vi 10 år tillbaka i tiden så ligger bolagets utdelningstillväxt på ungefär 30 % och direktavkastningen ligger idag på mellan 3-4 %.

Stabiliteten som Clas Ohlson har byggt upp kombinerat med tillväxten som redan tagit fart och potentialen som finns där kommer med stor sannolikhet att fortsätta gynna Clas Ohlsons aktieägare även framöver. Det fina här är att man på lång sikt både kan få en löpande bra direktavkastning från utdelningarna och en hög avkastning rent kursmässigt från själva aktien, alltså det bästa av två världar.

 

Nästa stora internationella succé:

Jag anser helt klart att Clas Ohlson har potential att bli ett av de kommande svenska bolagen som på allvar sakta men säkert etablerar sig på den globala marknaden och blir en internationell succé. Så även om marknaden inte riktigt ser Clas Ohlson som ett konkret utdelningsbolag idag så kommer den helt klart att göra det framöver och då kan det ur ett investeringsmässigt perspektiv vara väldigt bra och lönsamt att positionera sig redan nu i dagens läge.

 

Trevlig lunch!
David 

20 mars 2016

Vad ska man göra med utdelningarna?

 

Jag har under den här temaveckan med fokus på utdelningar pratat en hel del om vad utdelningar är och hur man kommer åt dem och så vidare. Nu tänkte jag däremot kolla på vad man kan göra med de själva utdelningarna som kommer in till sin portfölj för det steget är ändå det viktigaste.

 

Återinvestera:

Det som är absolut bäst enligt mig personligen att göra med utdelningarna som flödar in till sin portfölj är att återinvestera dem i sina portföljbolag eller kanske i nya bolag. På så sätt kan man se till att hela tiden öka på sin långsiktiga avkastning via den populära ränta-på-ränta-effekten. Jag kommer gå igenom ränta-på-ränta-effekten kopplat till utdelningar under morgondagen.

Den här metoden är den enklaste och även helt klart den bästa för att lyckas med sin portfölj i längden och desto mer tid man kan och vill satsa på det här desto större kommer resultaten bli.

 

Använd dem:

Hela målet med en långsiktig utdelningsportfölj är i de flesta fall att någon gång använda pengarna, så ser i alla fall jag personligen på det hela. När man ska börja använda utdelningarna som flödar in till sin portfölj är såklart upp till var och en. Vissa kanske börjar använda utdelningarna direkt medan andra väntar några år och så vidare. Även om det är bra att återinvestera utdelningar och vara långsiktig även här så tycker jag att det är minst lika viktigt att man tänker på slutmålet för vad är poängen med att bygga upp någonting stort och lönsamt om man aldrig får användning eller möjligheten att njuta av resultatet och framgångarna någon gång?  

 

Låt dem ligga:

Ett tredje och sista alternativ som jag anser att man kan göra med alla sina utdelningar är att man låter dem ligga. Även om vi idag i princip inte kan få någon vettig sparränta hos banken över huvud taget så kan det många gånger vara ett smart drag att låta de likvida medlen ligga stilla ett tag. På så sätt kan man då och då se till att utnyttja olika nedgångar och svackor på marknaden fullt ut för via att göra det kommer man i längden få väldigt bra snittkurser på sina aktieinköp och på så sätt även maximera avkastningen för själva aktierna, rent kursmässigt.

Hur stor del av utdelningarna som man ska låta ligga får man såklart avgöra själv, beroende på vilken syn man har på marknaden. Jag agerar hela tiden på olika sätt men överlag så skulle jag uppskatta att jag sparar 70 % av alla tudelningar för att tajma min köp på bästa sätt och de resterande 30 % investerar jag nästan omgående.  

 

 

I dagens läge kombinerar jag själv de första och de tredje alternativet och självklart skulle man kunna kombinera alla tre. Använder ni något av dessa alternativ eller har ni kanske ett hel annat tillvägagångssätt?   

 

David 

Taggar (blogg): 
19 mars 2016

Veckans podcast-tips, tema utdelningar: Dividend Dispatch

Tidigare i veckan tipsade jag om sajten Dividend.com där man kan hitta väldigt mycket bra information om bland annat amerikanska utdelningar. Nu när det även är dags för ett podcast-tips så tänkte jag tipsa om just deras podcast som då självklart handlar om just utdelningar.

Dividend Dispatch fokuserar på allt som har med utdelningar att göra. Dessutom är avsnitten väldigt fokuserade och ganska så korta då de brukar vara mellan 5-15 minuter långa. Så om ni är på jakt efter en podd där ni får bra, konkreta och snabba tips och idéer kring utdelningar så är det här helt rätt podd för er.

 

Trevlig lördag!
David  

Taggar (blogg): 
18 mars 2016

Tema utdelningar: Dagens utdelningsaktie

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det svenska pappers- förpacknings och skogsproduktföretaget Stora Enso som är ett av världens största och ledande skogsföretag.  

 

Attraktiv verksamhet:

Jag tycker att många har räknat bort många av skogsbolagen alldeles för fort och för mycket och så har även blivit fallet för Stora Enso. Det jag tycker att marknaden har missat är att Stora Enso den senaste tiden faktiskt har omstrukturerat en hel del den senaste tiden. Nu är de nämligen mindre beroende av sin papperstillverkning som fokuserade på t.ex. tidningspapper m.m. och som ni förstår så är hela det området inne i en nedåtgående trend så att dra bort fokus därifrån har varit ett smart drag. Nu satsar de istället på bland annat förpackningarna som tvärtemot pappersavdelningen har en lysande framtid framför sig.

Sedan tycker inte jag heller inte man ska underskatta företag med reala underliggande värden och tillgångar. I Stora Enso handlar det både direkt och indirekt om skog och andra industri- och fabrikstillgångar. Den här kombinationen med de underliggande tillgångarna och optimeringen av verksamheten har ökat lönsamheten markant under de senaste åren. Kollar vi tillbaka på de fem senaste åren så har resultatet mer än dubblats och sådan tillväxt är alltid bra för utdelningen vilket vi fokuserar på här.        

 

Utdelningen:

Stora Enso erbjuder idag sina aktieägare en direktavkastning på över 4 %. Under de senaste 9 åren har Stora Enso antingen behållit sin utdelningsnivå eller höjt den och under de senaste 18 åren i rad har de betalat ut en utdelning på väldigt attraktiva nivåer som inte alls är långtifrån ifrån dagens. Utdelningen har höjts med mellan 30-40 % om vi kollar 9 år tillbaka.

 

Underskattat:

Jag tycker att det nu är dags att vi slutar underskatta sådana här riktiga guldkorn på börsen som Stora Enso faktiskt är. Marknaden har blivit alldeles för riktad mot tech, snabb tillväxt och mindre framtidsbolag att de gamla framgångssagorna ofta glöms bort.

Om man letar efter en hög långsiktig avkastning så är jag övertygad om att det är på bolag som då t.ex. Stora Enso man ska kolla, eller vad tycker ni?

 

David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar