Ekonomiblogg
Likes
385
Antal inlägg
531
Följare
80
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

STEG kraftigt under måndagen.

Bolaget har erhållit order igen

Mycronic AB har erhållit order igen har erhållit order nummer tre den här månaden. Har också  en kraftig uppgång på cir,,,30 %  på några veckor. I skrivande stund är det också lite upp.

 

 

 

Mycronic har erhållit order på två maskritare från kinesiska samriskbolaget Chengdu New Way Photomask Making. Det totala värdet av kombinationsordern uppgår till mellan 32 och 36 miljoner dollar.

 

Ordern omfattar en maskritare ur Prexision-serien för bildskärmstillämpningar samt en maskritare ur FPS-serien för multi-purpose tillämpningar. Systemen är beräknade att levereras under andra halvåret 2018", heter det vidare.

 

Mycronic, som är verksamma inom utrustning för bildskärmstillverkning, har erhållit en order på flera maskritarsystem från amerikanska Photronics. Det är den största ordern någonsin för Mycronic och det totala värdet för kombinationsordern uppgår till 90-100 miljoner dollar.

 

Mycronic har erhållit en order på ett flertal system inom produktserien MYPro från DF

Ordern som erhölls i augusti omfattar två stycken monteringslinor, där varje lina innehåller flera MY300DX för placering av elektronikkomponenter och flera MY700 för höghastighetsdispensering.

Leverans av maskinerna beräknas ske under fjärde kvartalet 2017. Affären som delvis är en inbytesaffär har ett totalt ordervärde på cirka 15 miljoner kronor, framgår det vidare.

 

Photronics är en global leverantör av fotomasker till både halvledar- och bildskärmsindustrin. Bolaget är sedan länge kund till Mycronic. Ordern, som kombinerar produktion och kvalitetskontroll av de mest avancerade små och stora fotomaskerna, omfattar en maskritare Prexision-800, en maskritare Prexision-10, en mätmaskin Prexision-MMS samt förbättringar av ytterligare ett system Prexision-10.

 

Alla system utom Prexision-MMS är beräknade att levereras under 2018. Först levereras Prexision-800 under det första halvåret 2018. Prexision-MMS är beräknat att levereras under första halvåret 2019. Samtliga system skeppas till Asien, tre av dem till Kina medan Prexision-800 placeras i Sydkorea.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
6 dagar

Är det inte dags att all skatt på din pension avskaffas.

Jobbat hela livet och ha egenmakt över sinna pengar.

 

 

Är det inte dags att all skatt på din pension borde avskaffas. Det är enda sättet att skapa egenmakt hos våra äldre. Låt dem som kämpat och slitit hela livet få  sina pengar, istället för att be om att få tillbaka dem i bidrag. Till att börja med kan politikerna sänkt skatt för pensionärer för Pension ska beskattas som lön.

 

Svensken betalar i snitt sju miljoner kr i skatt under sin livstid. En mindre del är omfördelning till andra. Det allra mesta är rundgång, som man själv får tillbaka. Oftast samma år faktiskt. Men innan du får tillbaka dina pengar har de passerat politiker som bestämt hur de ska användas. Inte ens som pensionär får du bestämma över det du jobbat ihop.

 

När inkomstskatten är betald har genomsnittspensionären kvar 13 819 kr. Då återstår alla andra dolda skatter, som moms på allt du handlar. Inte mycket att leva på för någon som har arbetat hela livet och förtjänat att ta det lugnt. Enligt Pensionsmyndigheten lever 231 500 personer under EU:s fattigdomsgräns. Sverige är avvikande i Europa. Svenskarna jobbar längre men får ändå lägre pension. Dessutom har Sverige högre skatt på pensioner än på arbete. 

 

 ”Är svaret  höjda bidrag”? Det är som att försöka bota en baksmälla med ännu mer sprit. Bidragsberoendet är själva problemet. Andra talar också om den så kallade pensionärsskatten, det vill säga att den som slutat jobba inte får jobbskatteavdrag. Jobbskatteavdraget - Ekonomifakta Och alla vet väll vem som införde jobbskatteavdrag?…Jag tror att många pensionär vet inte om den här skillnaden i beskattning och att se konsekvenserna av hur de själv har röstat i riksdagen.

 

Det är inte konstigt att nästan var femte person som är 65 år och äldre lever på inkomster som ligger under EU:s gräns för risk för fattigdom. Särskilt tufft har de svenskar som lever på så kallad garantipension. Den är 7 952 kronor för ensamstående och 7 093 kronor i månaden för gifta. Före skatt alltså.

 

Men nu kommer det ett riktigt bra förslag: 

Regeringen vill ta bort pensionärskatten helt.Det är viktigt för anständighetens skull att pensionärer inte ska betala mer än löntagarna, säger statsminister Stefan Löfven.

Tre av fyra pensionärer i Sverige får sänkt skatt redan nästa år.

 

Från 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. 1,5 miljoner svenskar innefattas av skattesänkningarna. Klyftan mellan löntagare och pensionärer tas helt bort 2020 om regeringen får igenom sitt förslag.

 

Så här kommer man att gå till väga:

Skatten sänks för pensionärer mer än det förslag som presenterades – och kritiserades – i våras. Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att tre av fyra äldre får sänkt skatt 2018. Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas först bort för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden. I det tidigare förslaget från i våras låg gränsen på 14 000 kronor.

 

Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad, det tidigare förslaget låg på 30 000 kronor per månad. 900 mer i plånboken För de allra mest utsatta pensionärerna kan regeringens satsning tillsammans med det utökade bostadstillägget innebära 900 kronor mer i plånboken varje månad.

 

För äldre med en snittpension, och som inte är berättigade bostadstillägg, kommer det att röra sig om drygt 400 kronor mer i plånboken varje månad.En högre pension gör ju också att pengarna snurrar in i skttesystemet igen pga moms och andra avgifter....Ja genomsnittspensionären skulle få mer att köpa tjänster för och de skulle skapa mera jobb.

 

Statistiken kan ha bidragit till beslutet

Förslaget kommer bara några veckor efter att Eurostats siffror (EU:s statistikorgan) redovisat nya dystra siffror för Sverige. 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk, vilket är en klart högre siffra än våra grannländer. LÄ MER: Larmsiffrorna – så många äldre riskerar fattigdom i Sverige

 

 

10 september

Ekonomisk analys av en kommande resa till Spanien med bil.

Skulle vilja veta vad det kostar att sköra bil till Spanien?.

 

Så jag har gjort en analytiskt antagande här, får se hur nära min analys man kan komma när vi har gjort vår resa genom Europa. Danmark, Tyskland, Frankrike, och in i Spanien till torrevieja karta

 

Vi kommer att köra bil till vår bostad nu i slutet av september eller i början av oktober. Någon som har några bra "efter vägen" tips?. Det är cir, 2.743,81 km vi är två personer och en hund i bilen. Det blir en långvarig vistelse i Spanien,den här gången två månader (60) dagar kanske längre vi får se. Det är rätt så skönt att inte ha massor av måsten i en resa.

 

Förlänga reseskyddet: 

När det blir att man är mera än 45 dagar på så kallad”long-stay” utomlands finns tre val. Förlänga reseskyddet i hemförsäkringen, teckna en separat reseförsäkring, eller stå oförsäkrad. Vi har valt att förlänga reseskyddet i hemförsäkringen 45 kr:- i månaden på helår. Tycker det är en mycket bra dil vi fick i Folksam som helkund. 

 

Har man en hemförsäkringen och förlängt reseskyddet  på helår 45 kr:- X 12 månader så kan man åka flera gånger om år och har då 60 dagar i istället för 45 dagar. Hela kostnaden för tillvalet är på helår 540 kr:-. Totalt för hela hemförsäkringen per år är 1719 kr:-. Ger hela familjen en trygg vardag.

 

Försäkringsvillkor är en djungel och det är inte det enklaste att jämföra priser. Konsumenternas bank och försäkringsbyrån har dock gjort en jämförelse av separata reseförsäkringar. Enligt deras siffror kostar en sex månaders reseförsäkring som gäller i Europa mellan 3 500 kronor och 13 800 kronor.  

 

Mindre än 30 dagar oförsäkrad? Om du varit utan försäkring i högst en månad (30 dagar) kan du testa att skaffa en reseförsäkring via någon av dessa: Privat - Gouda   Europeiska ERV - Köp din reseförsäkring här - erv.se‎   Gefvert  ihi Bupa 

 

Oförsäkrad i mer än 30 dagar?. Om du varit utan försäkring i över 30 dagar återstår bara dessa två aktörer:   Gefvert   ihi Bupa   Gefvert är en försäkringsmäklare som bland annat förmedlar reseförsäkringar. Gefvert förmedlar försäkringen och det brittiska bolaget Hiscox står bakom försäkringen. Alla tillstånd finns och villkoren är skrivna på svenska etc.

 

 IHI Bupa har däremot inte svenska villkor men tillstånd för gränsöverskrivande verksamet. Det skandinaviska kontoret finns i Köpenhamn. Tänk på att det eventuellt även kan gå att få en försäkring i landet där du befinner dig.

 

Jag har diskuterat försäkringar med många andra svenskar nere i Spanien och de flesta har ”åkt ner” och sedan har de chansat. De har alltså varit utan försäkring. De flesta gör så, man åker ner och har sina 45 dagar och sedan hoppas man på det bästa.Men vi vill inte chansa så. 

 

Vi åker från Lund och vill veta kostnad för färja, hotell, biltullar, diesel m.m. samt om det går att klara att köra på tre eller fyra dagar?. Med tanke på köer och mindre vägbyggen som bromsar upp trafiken.

 

Hotellrummen kostar 60 - 90 Euro per natt inkl frukost. Vi ska i första hand bo så enkelt enkelt som möjligt men ändå inte dåligt. Vi vet att det inte är så lätt att hitta men jag tror att de alltid är med i navigatorn och ett krav är att vi ska bara bo på hotell som har låst parkering. 

 

Diesel kostar ca 1,3 Euro, varierar lite mellan länderna. Vägtullar i Frankrike och Spanien ca 150 Euro. Om du åker under semesterperioden är trafiken mer intensiv än de tider vi ska åka hoppas vi. 

 

Det finns många hjälpmedel på internet för att i förväg kunna planera körväg, övernattningar på hotell, beräkna bensin/diesel och vägtulls kostnader med mera. Till exempel: http://www.bilaieuropa.se  

 

Enligt rekommenderad körväg tar det drygt 39-40 timmar och kostnaden för bensin/diesel och vägtullar bro avgifter mm är cir, 426,86 euro resan är då Enkel resa. Sen tillkommer hotell kostnad 60 - 90 Euro per natt inkl frukost.

 

5 september

Aktien rusar nära 20 procent är extra trevligt på en dyster börs.

MYCRONIC: Får  sin största order någonsin. 

 

 Mycronic AB (PUBL) Mycronic OR är verksamma inom utrustning för bildskärmstillverkning, har erhållit en order på flera maskritarsystem från amerikanska Photronics. Det är den största ordern någonsin för Mycronic och det totala värdet för kombinationsordern uppgår till 90-100 miljoner dollar.

 

Photronics är en global leverantör av fotomasker till både halvledar- och bildskärmsindustrin. Bolaget är sedan länge kund till Mycronic.Ordern, som kombinerar produktion och kvalitetskontroll av de mest avancerade små och stora fotomaskerna, omfattar en maskritare Prexision-800, en maskritare Prexision-10, en mätmaskin Prexision-MMS samt förbättringar av ytterligare ett system Prexision-10.

 

Alla system utom Prexision-MMS är beräknade att levereras under 2018. Först levereras Prexision-800 under det första halvåret 2018. Prexision-MMS är beräknat att levereras under första halvåret 2019. Samtliga system skeppas till Asien, tre av dem till Kina medan Prexision-800 placeras i Sydkorea.

 

 

5 september

Inga egna pengar.

Bättre att köpa en lite billigare bostad.

 

Nu varnar ekonomer för att blancolån till kontantinsatser kan ligga bakom ökningen.

Svenskarnas blancolån ökar kraftigt, både i tillväxttakt och storlek, visar ny statistik. Nu flaggar mäklare för att det är de tuffare bolånereglerna som har fått svenskar att ta de dyrare lånen.

 

Bolånetak, amorteringskrav och allt högre bostadspriser sätter press på bostadsköpare. Nu kommer flera signaler om att svenskar tar blancolån för att kringgå de hårdare reglerna som omgärdar bostadslån. Blancolån, alltså lån utan säkerhet, har ofta högre ränta än lån med exempelvis bostaden som säkerhet. Det riskerar alltså att bli en dyr affär.

 

De med svagast ekonomi tvingas att komplettera med blancolån, med högre ränta. Vilket gör att de får ännu svårare att amortera ned sina lån. Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att blancolånen ökar. 

 

Tillväxttakten för svenskarnas konsumtionslån, såsom blancolån, låg på 4,9 procent  en ökning från 3,9 procent, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det innebär att hushållens konsumtionslån totalt uppgår till hela 185 miljarder kronor. En kraftig ökning jämfört med 2010 då motsvarande siffra var 120 miljarder kronor.

 

Även storleken på de blancolån som svenska hushåll tar tycks öka. Låneförmedlingstjänsten Zmarta har kartlagt 10 000 nytagna blancolån som gavs ut av banker och andra låneaktörer under årets första halva. Och det visar sig att snittbeloppet för ett sådant lån idag ligger på över 96 000 kronor. Det är en ökning med nästan 19 procent jämfört med motsvarande period förra året. "En oroväckande utveckling”.

 

Men i vågskålen ligger också Svensk mäklarstatistik som ser en spretig utveckling på bostadsmarknaden. Är det här en justering nedåt,en början på ett kraftigt prisfall på bostadsmarknaden eller blir fallet litet?.  Köparen börjar få övertaget på Stockholms bostadsmarknad

 

Låt inte dagens ränteläge  lura dig. 

När du bestämmer dig för om du vill sälja eller köpa först bör du också tänka på hur marknaden ser ut, både där du bor idag och där du vill bo i framtiden. Om det finns stor efterfrågan där du bor så kan du känna dig mer trygg i att köpa innan du säljer. Är du däremot beroende av att hitta ”rätt” köpare, då kan det vara läge att fundera på att sälja innan du köper. 

 

Köpa först: 

Det kan bli bråttom att sälja din bostad. Den nuvarande bostaden kan behöva vara såld för att du ska få låna pengar till din nya bostad. Om du inte får din bostad såld kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och därmed begå avtalsbrott (ev. bli skadeståndskyldig).

Du vet inte exakt hur mycket du kommer få för din bostad. Detta påverkar t ex hur mycket du kommer att kunna lägga i kontantinsats för den nya bostaden.

 

Du kan få ta med dig villkoren på dina bundna bolån in i den nya bostaden såvida du inte står utan bostad en period mellan du säljer och du köper. Du behöver inte betala ränteskillnadsersättning till banken. Du kan få ta ett tillfälligt lån (sk överbryggningslån) om du flyttar in i din nya bostad innan du överlämnar den nuvarande bostaden. En förutsättning är att du skrivit kontrakt med en köpare. Detta lån ska återbetalas så snart du får pengarna från din försäljning.

 

Sälja först:

Fundera över hur du ska bo om det tar tid innan du hittar eller flyttar in i en ny bostad. Var förvarar du dina saker under tiden?. Du kan komma att behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken för att lösa bundna lån om du flyttar ur din nuvarande innan du flyttar in i den nya bostaden.Om du säljer utan att ha köpt nytt, försök att planera frånträdet kalendermässigt lite längre fram så får du mer tid att hitta din nya bostad.

 

Ofinansierade boende kan sluta med att hen blir skuldslavar på sitt boende.

Men om hen riskerar att bli bankens slav (större bolån än bostaden är värd) under många år, som tusentals svenskar blev efter topparna på villamarknaden både 1980 och 1990 Då var räntan 500 procent - Privata Affärer då tycker jag att det är hög tid att fundera på att fundera på om det är möjligt att hitta ett boende som ger minskade bolån. Titta särskilt efter om underhållet inte varit på topp, så att det tydligt syns att bostaden är begagnad då blir det billigare att bo.

 

Att finansiera sin kontantinsats genom ett blancolån innebär dock en stor privatekonomisk risk.Då är det bättre att köpa en lite billigare bostad, lite längre från stan och med lite färre kvadratmeter. 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 september

Varje dag är en bank byta dag.

Storbankerna fortsätter att öka sina vinster.  Tillsammans redovisade de nära 28 miljarder på 3 månader storbankernas supervinst.

 

Svenska bolånetagare fortsätter att göda de fyra storbankerna.

Hittills i år har Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank tjänat nästan 60 miljarder kronor på lånen. Pengarna har under april, maj och juni fortsatt rulla in för de fyra bjässarna. Det sammanlagda rörelseresultatet skrivs till 26,7 miljarder kronor.

 

Och det är på att låna ut pengar som bankerna kammar hem storkovan. Räntenettot, som är det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, steg under perioden till 29,6 miljarder kronor en ökning med nästan fem procent jämfört med andra kvartalet 2016.

 

 

Och nu riskerar Nordea att förlora flera storkunder och vanliga kunder.

LO-facken Kommunal och Handels hotar med att ta ut sina pengar om Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige. Frågan kommer även att diskuteras i LO:s styrelse efter sommaren, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Nordea vill inte kommentera varningen. Nordea riskerar att förlora flera storkunder bland fackförbunden vid en flytt. LO centralt använder Nordea som bank.

 

Vi har jättemycket affärer i Nordea och har god erfarenhet av banken. Men det är klart att om de använder den här typen av hot måste vi diskutera det i styrelsen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT. LO:s betalningsflöden går via Nordea, och organisationen har också värdepappersfonder och fastighetslån i banken.Enligt Thorwaldson kommer frågan att tas upp styrelse efter sommaren.

 

Det är djupt beklagligt om inte Nordea är med och bidrar till ökad säkerhet i banksektorn. Många människor i Sverige är arga på att bankerna vid varje kris ska räddas av medborgarna. Nu när de har utdelningar på tiotals miljarder till sina aktieägare är det rimligt att de bidrar mer till säkerheten, säger Thorwaldsson. Tidigare har Kommunal och Handels meddelat att de kommer att byta bank om Nordea flyttar.

 

Även Handelsanställdas förbund kommer att se över sina affärer med Nordea framöver. Kommunal har ungefär en miljard kronor placerad i banken, Handels ungefär en halv miljard.

Om de fattar beslut om att flytta, då flyttar vi våra pengar omedelbart, säger Handelsordföranden Susanna Gideonsson. Det de kallar bankskatt kallar vi försäkringspremie. Det är för att skydda våra medlemmars pengar som de ska betala den. Allt annat är omoraliskt, säger Susanna Gideonsson till TT. 

 

Nordea vill inte kommentera fackförbundens utspel.Det här är något mellan kundansvariga och kunden. Vi avstår helt från att kommentera, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea. Nordeas hot om att flytta till Danmark eller Finland kom i våras, sedan den rödgröna regeringen föreslagit en kraftig höjning av resolutionsavgifterna för svenska banker 2018 och 2019. Regeringen har sedan dess backat och reducerat höjningen i ett omarbetat förslag.

 

Resolutionsavgifterna ska skydda skattebetalare för kostnader som uppstår om staten måste rädda banker i en finanskris. Undra hur mycket Bankerna vill tjäna innan de vill hjälpa till att betala till vårt samhällsbygge?.

 

31 augusti

Mr Green skördar.

Aktie tävling efter åtta månader vilket bolag vinner: 

 

 

 

Så leder fortfarande Mr Green & Co AB

 

Mr Green skördar resultatet av strategiska åtgärder. 2016 var Mr Green en bortglömd spelaktie och nu ser vi att uppsidan vara stor i aktien. Halvårsrapporten uppvisade all-time-high på ett antal parametrar och var en bekräftelse på att bolaget definitivt är på rätt väg efter strategiomläggningen föra året.De senaste tre kvartalen har tillväxttakten pendlat kring 30 procent. 

 

Bolaget ÄR också skuldfritt med en kassa på 464 miljoner kronor och har rejält med krut till förvärv för att bredda den geografiska expansionen. Bolagets skattetvist med Österrike, som även drabbat andra spelbolag, riskerar att bli en segdragen historia som kan dröja flera år.

 

Ekonomiblogg justerar upp prognosen för 2017 och 2018 med mellan 20 till 30 procent.Det känns som det spiller över även i min nya riktkurs som jag tror kan nå upp till 60 kronor eller mer. Mr Green är också den tydligaste uppköpskandidaten. Så det ser mycket bra ut för spelbolaget fram över. 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
28 augusti

Många lockas av att bli ekonomiskt oberoende.

Gå i pension tidigt.

 

I dag sparar många i aktier/fonder och fokuserar mycket på att få utdelning varje år, som sedan kan återinvestera för att få ett så stort sparkapital som möjligt i framtiden. Ekonomiblogg tycker att man kan lyfta fram ett mycket bra exempel här:Fantastiska Farbror Fri

Som Ekonomiblogg följer här på en heltäckande plattform Trade Venue 

 

Och han är långt ifrån ensam om att intressera sig för sin framtida inkomst. Under det första halvåret i år har Minpension.se, som drivs av staten och pensionsbolagen, fått drygt 185 000 nya användare. Andelen yngre, som är under 30 år, har ökat mest. Det går att bygga förmögenhet även som småsparare genom att följa ett par enkla principer. 

 

Om man skippar Postkodlotteriet och satsar 160 kronor varje månad i en aktiefond som stiger med 10 procent om året tar det 41 år att bli miljonär. När man månadsparar är man säker på att bli miljonär, men man vet bara inte hur lång tid det tar.

 

Det låter kanske som ett litet, klokt och försiktigt antagande, men skillnaden blir mycket stor till följd av den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Den innebär att man inte bara får ränta på det man sparat, utan också på sin intjänade avkastning och det är just ränta-på-ränta-effekten (av vissa till och med kallad för ”världens åttonde underverk”) som gör att sparande och investeringar kan ge så goda resultat över tid. Börja nu att spara lagom och se över ekonomin pengar in och pengar ut.

 

Lagom i sin mest kraftfulla form innebär att vad du än ska göra för typ av beslut så gör du det bästa för dig eller för den familj du befinner dig i”. 

 

 

Det innebär att ”familjen” blir mer oberoende och kan själv ta större ansvar för sitt ekonomiska liv. De flesta som hamnar hos Kronofogden har konsumerat för mycket, och det har hänt något i livet som de inte hade räknat med. Man har blivit arbetslös, långtidssjuk ­eller skilt sig och har ”ingen buffert”.

 

Tyvärr lever många av oss kvar i tron att staten alltid erbjuder backup när vi behöver den. Och när man tror att det alltid ska komma in nya friska stålar är man inte lika försiktig med de pengar man har. Vi känner oss ganska trygga och tycker därför att vi inte behöver spara. 

 

Många räknar inte med att trygghetssystemen har förändrats över tid och har inte anpassat sin ekonomi till det. När det gäller den statliga pensionen så är den inte så bra som många tror se länk. Så här ser det ut med Pension beroende på när man är född.

 

Tips här här nedan går det att tjäna/spara mycket pengar.

Jämn för bankernas räntor byt bank om du måste eller använd fler banker. Vårt upplägg mot banker. Mitt upplägg mot banker

 

Titta på försäkringar byt bolag om det inte går att få ett bra pris. 

 

Titta på din el var ligger ni på för energiförbrukning. Vi har GodEl Räkna ut ditt elpris

Köp billiga mobiler & abonnemang, behöver vi dyra tv kanalpaket? 

 

Villa: Var ligger ni på.

Energiförbrukningen i en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är cirka 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 15 000 kWh, hushållsel till 5 000 kWh och varmvatten till 5 000 kWh.

 

Lägenhet:

Energiförbrukningen i en genomsnittlig lägenhet i Sverige är cirka 12 000 kWh per år, varav 6 500 kWh är uppvärmning, 2 500 kWh är varmvatten, 2 500 kWh är hushållsel och resterande 500 kWh är tvätt och torkning.

 

Bilen en kostsam historia.

Kanske har man två bilar?. En bil har idag fler aspekter än att bara vara ett transportmedel eller ett rent nöje. För ett hushålls kostnader innebär en bil i många fall en av de största. Den totala kostnaden för ens bil varierar, bland annat på grund av faktorer som bilmodell, storleken på bilen och bilens ålder. Men årskostnaden kan bli så hög som uppåt 60 000 kronor. 

 

Att ha en ny bil eller en äldre modell har båda sina för och nackdelar. Värdeminskning drabbar alla bilar, men märks dock tydligare på en nyare bilmodell än på en äldre. Samtidigt är kostnader för reparationer och drift högre för de äldre bilmodellerna. Har man kunskap om bilreparationer och service kan man tjäna mycket pengar här med en lite äldre bilmodell. 

 

 

23 augusti

Halverad frihet och halverad kostnad.

En bil ger ju en viss frihet.

Halverad frihet och halverad kostnad då menar jag bilkörning och äga bil och totala kostnad för två bilar. Min sambo och jag ska bara ha en bil nu. Och det börjar bli dyrt att äga och åka bil också. Kostnaden varierar rejält beroende på, var du bor, vilken modell du kör, vilket försäkringsbolag du valt, hur du kör, hur mycket du kör, hur ofta du fel-parkerar o.s.v.

 

Eftersom vi inte måste jobba längre så behöver vi inte två bilar. Jag säljer av min bil och ska köpa in mig i min sambos Volvo V50, vi är rätt överens här och det känns rätt på alla vis.

 

planera sin körning:

Vad innebär det att planera körningen?. Vi/jag vet inte det, vi har ju varit bilägare ”egen bil” i många många år och det är en stor omställning. Men vi förstår att vi måste prata mer om när vi ska åka iväg så inte en av oss blir sittande hemma. För det har varit ett stort ”privilegium och frihet” med två bilar.

 

Det kan låta knasigt det här men vi har kört och använt egen bil då det var vänster trafik i Sverige så det är ett tag sedan. I Sverige hade vi vänstertrafik till och med 3 september 1967. Klockan 04.49 samma datum så bytte Sverige till högertrafik.  Detta var verkligen ett spektakel att beskåda, då alla bilar som var i trafik plötsligt bytte sida med varandra!

 

Inför omläggningen genomfördes en omfattande informationskampanj i tv, radio och tidningar. Alla som var med då kommer väl ihåg de sexkantiga H-skyltarna som påminde oss om att hålla till höger. Dagen H och tiden närmast därefter arbetade polis och militär med att övervaka trafiken. Allt gick smidigt och utan större incidenter.

 

Bra att ha samägandeavtal.

Sommar, sol och mycket gemenskap. Det är så vi vill uppleva det gemensamma ägandet av fritidsnöjena, vare sig det gäller hus, båt eller bil för semesterresorna. Men det gäller att gå in i det med öppna ögon. 

 

Konflikter är tyvärr inte ovanliga. Man måste vara förutseende på ett sätt som kan vara jobbigt. Läs mer här. Råd&Rön - Äga tillsammans   På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt samägandeavtal. Reglera villkoren för det gemensamma ägandet. Undvik att ord står mot ord om ni skulle bli oense se en bra länk här.  Samäganderättsavtal - Säkra ert ägande tillsammans. | avtal24

 

Kan det vara billigare att bara åka Uber istället för att äga och köra en egen bil? Svaret är ja enligt Business Insider. I alla fall om du bor i USA.De gör taxin billigare än bilen - NYHETER - Veckans Affärer

 

19 augusti

Grannen sa ska vi inte slå oss ner och snacka lite kursraketer.

Ekonomiblogg fick en fråga om hjälp att investera i aktiemarknaden. 

Det känns fantastiskt roligt att få förtroendet att hjälpa att investera. En granne som bor några hus bort från oss ska investera en större summa pengar. Grannen sa ska vi slå oss ner och snacka lite kursraketer.Jag det kan vi och frågar vad grannen redan vet om aktier, i detta fall vet grannen ingenting. Följdfrågan bli hur mycket tid grannen har att sätta på att lära sig. Grannen har väldigt lite tid. Men hen ska börja att fokusera på aktier nu. Påminner grannen om att ska du köpa aktier så måste man ha full koll på aktiemarknaden. 

 

 

Han har sparat en hel del pengar som han vill sätta i arbete. Så har han sålt en bostadsrättslägenhet som han har hyrt ut. Jag berättar kort om hur aktiemarknaden fungerar, visar hur man lätt och billigt kan exponera sig mot börsen och berättar om risken i de olika alternativen. Ger grannen litteratur om fonder och aktier som han kan läsa om han har tid. 

 

Påminner  grannen om att det finns en risk i Politisk oro i Europa.

2016 dominerades till stor del av politiska chocker som Brexit och valet av Trump till USA:s nästa president och även 2017 ser ut att kunna bjuda på en hel del politiskt tumult. Trump tillträder sin post i januari, Storbritanniens Brexit-samtal med EU fortlöper och i bland annat Frankrike, Nederländerna och Tyskland sker avgörande val under året.

 

Allra viktigaste faktorerna att hålla ögonen på.

För dig som investerare kan det därför vara svårt att veta vilka trender och händelser som främst kommer påverka dina investeringar under året som kommer. Därför är det viktigt att följa trendspaningar och strategirapporter.

 

Ett genomgående tema i bankernas analyser är att politisk osäkerhet kan hämma den ekonomiska utvecklingen i Europa under 2017. Nordea skriver bland annat i sin strategirapport från december 2016.

 

Slutligen påminner  jag grannen om att det finns en risk att fonderna/aktier kan tappa mycket  i värde. Och isåfall att vi fortfarande ska vara vänner om investeringarna går åt skogen.

Vi öppnar ett investeringskonto tillsammans i Nordea investor och köper en billig fond, nu är grannen igång med sin aktieportfölj. Också att han ska investera varje månad. Det här blir intressant att följa. Har också tipsat grannen om tradevenue-ekonomiblogg som han kan titta in på  Ekonomiblogg - | Trade Venue

 

Att placera hela summan direkt ger 2 av 3 fall ge högre avkastning än att dela upp placeringen under 1 år eller mer. Placera allt ger i snitt +2,3% över en tioårsperiod. Undersökningen utgår bara ifrån placering av en stor summa. Resultaten gäller alltså inte vanligt månads-sparande, som passar de flestas vardag.

 

Oavsett hur jag vänder och vrider på det så har man oddsen på sin sida om man sätter in allt i en enda klumpsumma än att sprida ut det över tid. Ju längre tid du dessutom sparar, desto bättre blir också oddsen. Det är i sig inget konstigt eftersom börsen tenderar att gå mer upp än ned och det leder till att den mest avgörande faktorn för avkastningen blir hur länge pengarna får vara investerade.

 

Är det då så enkelt i verkligheten? 

Det är här våra hjärnspöken kommer in i bilden. Det är klassisk börsfällor där många sparare köper på börs-toppen och säljer på botten. Vi blir helt enkelt intresserade av börsen när vi hör andra börja prata om hur bra det går, och blir nervösa vid första svarta rubrik om hur börsen rasat -10-20%.

 

Det vill säga att om man vill ”må bättre” så kan det vara bättre att sprida ut pengarna över tid eftersom den upplevda risken minskar. Det hänger ihop med den mentala bokföringen om att en vinst känns känslomässigt mindre än en förlust av samma storlek. Vi tar hellre en mindre vinst än vad vi tar en förlust.

 

Investmentbolagen i Sverige är inte bara ett alternativ för dig som är ny på börsen, utan används även framgångsrikt av börs-proffsen. När du köper aktier i ett investmentbolag så köper du indirekt in dig i de bolag som investmentbolaget äger. De flesta av investmentbolagen har även en stark ägarfamilj. 

 

+Grannen vet ungefär hur aktiemarknaden fungerar

+Han har fått se på alternativ

+Riskerna är solklara för honom

+Han har böcker att läsa om han vill veta mer

+Vi kan fortfarande vara vänner om investeringarna går åt skogen

 

 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (63)
Sep (6)

Taggar