
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Vill varna småsparare för att dras in i kursmanipulationen.
Väldigt lätt att man blir blåst.Genom ett samarbete mellan banker, myndigheter och handelsplatser har organiserad kursmanipulation som pågått i sociala medier nu stängts ned.
Finansinspektionen, Avanza, Swedbank, Stockholmsbörsen Nasdaq, Spotlight Stock Market och Ekobrottsmyndigheten samarbetade nyligen för att få stopp på kurmanipulation som misstänks ha pågått på den digitala mötesplatsen Discord.
”Det började med ett tips på Twitter om att det fanns en Discord-kanal där det kom ut meddelanden om att man vid ett speciellt klockslag skulle börja handla en viss aktie. Det kallades för dagens squeeze”, berättar kammaråklagare Jan Leopoldson vid Ekobrottsmyndigheten.
Att haussa en aktie för att höja kursen och sedan sälja kallas för pump and dump, och är en välkänd form av kursmanipulation. Att det sker i organiserad form på en digital mötesplats som Discord, där all kommunikation sker i realtid, och genom att flera samtidigt köper en aktie för att trycka upp kursen, är dock ett nytt fenomen.
Marknadsplatserna började titta närmare på saken och kunde enligt Jan Leopoldson skönja ett mönster. Varje dag presenterades en ny aktie som skulle handlas och en kursuppgång kunde noteras. ”Efter ett tag rasade kursen naturligtvis. Men inför nästa dag bestämde man igen vilken aktie man skulle handla.” De misstänkta nöjde sig dock inte bara med att berätta vilken aktie som skulle bli dagens squeeze.
”Man ville trigga så många som möjligt att köpa klockan 11, så det kom också meddelanden om att folk kunde komma in med bevis på att de hade köpt. Då skulle de få vara med i en VIP-kanal och få reda på nästa case”, berättar Jan Leopoldson. När myndigheterna, bankerna och börsen undersökt fenomenet hade ungefär ett tiotal bolag gått igenom förfarandet.
”Sedan kunde vi inom loppet av 24 timmar sätta stopp för det här, i sin linda, genom ett tillslag i södra Sverige. Hade vi inte haft det här samarbetet så skulle de förmodligen fortsatt att driva case varje dag”, säger Jan Leopoldsson som också berättar att flera husrannsakningar gjordes. Han vill på grund av det inträffade utfärda en varning som han främst riktar till de många unga människor som nyligen börjat intressera sig för aktier.
”Kommer det sådana här meddelanden, om att man ska börja köra en aktie vid speciella klockslag, så är det väldigt lätt att man blir blåst. Personerna som står bakom har säkert redan köpt aktien och sedan är tanken att när de fått alla andra att köpa, så säljer de. Precis så var det i det här fallet.” Det som sker på Discord händer i realtid, vilket gör det svårt att både upptäcka och utreda. I det aktuella fallet har vissa beslag gjorts i samband med husrannsakan och personer är hörda.
”Jag gör i dagsläget den preliminära bedömningen av bevisläget att det finns en god förhoppning om att det ska kunna leda till åtal”, säger Jan Leopoldson. Utifrån vad han känner till i dagsläget är det två personer som ligger bakom det som skett på Discord, men det kan vara flera. Har ni själva kunnat ta del av det som kommunicerats på Discord?”Vi har tagit del av skärmdumpat och kommunikation, men sedan har vi även tittat på personers handelsmönster.”
Flera olika börsforum och grupper i sociala medier har det senaste året figurerat i brottsutredningar. Nu har ett gäng entreprenörer från Östergötland startat en ny börsapp där det kommer krävas inloggning med bank-id för att minska risken för aktiefusk och manipulation.
När går gränsen för när det är brottsligt?
”När syftet är att påverka aktiekursen eller volymerna på aktierna så börjar man överträda gränsen för vad som är lagligt. Det är syftet och kraften i yttrandet som avgör.” Någon som har tröttnat på aktiefusk är Linköpingsbaserade Robin Henriksson som har startat börsappen Axyer. Senare har även Carl-Marcus Aman tillkommit som medgrundare, samt fler ägare i form av bland annat Christian Nilsson och finanspodden Market Makers.
”Vi kände att det saknades en seriös plattform att diskutera aktier på. Vi började även se tendenser till pump and dump och liknande på andra plattformar och kände att det borde gå att skapa en plats för att kunna fatta mer välgrundade beslut”, säger vd Robin Henriksson. Det som skiljer den här appen från många andra aktieforum och grupper på sociala medier är att Axyer använder inloggning med bank-id som verifiering i syfte att få bort aktiefusket och manipulationerna, samt att all moderering i appen sköts av Axyer enligt ett tydligt reglemente. För ett bättre börsklimat
Bygg ditt personliga flöde kopplat till din aktieportfölj Axyer Med en skinksmörgås och julöl sitter jag och testar den nya appen. Axyer.
”Vi vill att man ska kunna stå för sitt konto. Skulle Finansinspektionen vilja veta något så är vi öppna för ett samarbete kring den typen av information som kan anses som olagligt. Man får visserligen vara anonym utåt sett hos oss, men vi ska veta vem som står bakom kontona. Vi har kontaktat FI för att uppmärksamma vår tjänst”, säger Robin Henriksson.
Sedan appen lanserades 21 december har över 5.000 medlemmar registrerat sig. Här finns utöver diskussionsmöjligheter även tillgång till triggerlistor med validering, pressmeddelanden, insynshandel och mäklarstatistik från 1.200 noterade bolag på samtliga svenska handelsplatser, som Spotlight, NGM, First North och Stockholmsbörsen.
”Vi vill motverka att småsparare förlorar pengar för att man lyssnar på andra människor som inte baserar sina resonemang på fakta. Vi vill ge alla människor oavsett kunskapsnivå olika verktyg och funktioner som berikar diskussionerna och som gör att man som enskild investerare kan fatta egna beslut. Det ska vara överskådligt och enkelt. Det här är något nytt som ingen annan har gjort tidigare och som vi hoppas är här för att stanna”, säger Axyers affärsansvarige Carl-Marcus Aman.
Jan Leopoldson, välkomnar det nya appinitiativet med bank-id, men betonar att det fortsatt kommer att finnas många andra ställen där det kommer att gå att påverka aktiekurserna. ”Att vara tvungen att logga in med sitt bank-id så sätter man ändå ett digitalt spår som myndigheter och andra har möjlighet att söka sig tillbaka till. Men en del kan det nog skrämma”, säger Jan Leopoldson.