ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

När ska man vara nöjd?

I dagsläget har jag tio stycken bolag i min utdelningsportfölj. Det är stabila bolag och portföljen är sammansatt på ett sådant vis att det trillar in utdelningar varje månad.

Portföljen

Northwest Healthcare Properties

 
Procter & Gamble
 
ICA Gruppen
 
Mc Donalds
 
Coca Cola
 
Microsoft
 
Castellum
Walmart
Fortum

H&M

 
För tillfället känner jag mig väldigt nöjd med denna portfölj. Som jag skrev genererar den ett stabilt kassaflöde varje månad och jag kommer inte att sälja av några aktier om inte ett säljargument uppstår (minskad/kapad utdelning, lönsamhetsproblem under en längre tid m.m...)
 
Frågan är nu, ska man hålla fast vid dessa tio bolag och istället köpa på sig mer aktier i respektive bolag vid dippar, eller är det bättre att fortsätta jakten och kanske diversifiera portföljen ytterligare med kanske tjugo bolag totalt?
 
Personligen så borde jag vara nöjd med tio bolag i min portfölj eftersom min fritid är väldigt begränsad i dagsläget, därför kan det vara svårt tidsmässigt att följa fler. Dock tycker jag det är väldigt kul att köpa aktier och frågan är om jag är tillräckligt tålmodig för att "sitta still i båten"
 
Ett alternativ är faktiskt att köpa in mig i biltillverkaren Tesla, jag har funderat på detta ett tag och bolaget kommer då att få agera krydda i portföljen. Efter katastrofen med Northland Resources* har jag lovat mig själv att aldrig mer köpa aktier i bolag som inte tjänar pengar. Tesla tjänar pengar men går i dagsläget inte med vinst...
 
 
Hur resonerar Ni läsare kring detta, har ni mer eller mindre än tio aktier i er portfölj?
 
 
* För några år sedan lärde jag mig en läxa den hårda vägen. Nästan halva portföljen investerades i Gruvbolaget Northland Resources som sedan gick i konkurs. Jag tänkte inte så mycket på riskerna utan mest på möjligheterna, sen gick det som det gick...
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Investerarfysikern's picture
730
1281
138
0
Investerarfysikern

Intressanta tankar. Sitter själv med samma tankar med 10 aktier i portföljen. Började öka utöver det och insåg att det blev alldeles för svårt att bevaka mer än 10 aktier. Som Joel Greenblatt säger: lägg alla ägg i en korg och bevaka den riktigt noggrannt. Jag tror det är bättre att äga runt tio aktier som man har koll på än 20 som man knappt hinner att ha koll på. Diversifieringsvinsterna är inte så stora heller. Greenblatt nämner i sin bok att diversifieringen går upp från runt 80 % till 95 % (marknadskorrelation eller ngt) om man ökar från 8 till 20 aktier. Har skrivit ett inlägg om det som jag tänkte publicera snart. Om du också tänker öka med Tesla så är det nog bättre att hålla dig till dina tio andra aktier ;) Kollar man bara på P/S är de sjukt högt värderade också.

PerPenning's picture
251
525
54
0
PerPenning

Mycket tankvärt. Själv har jag totalt 18 innehav som jag känner fungerar väl att bevaka. Tror jag varit uppe i strax under 30 som mest. Diversifiering är för mig underordnad kvaliteten i bolagen jag väljer även om den inte är ointressant. 

En del människor pillar med sin portfölj som om det vore en legobyggsats där det är viktigt att den har vissa egenskaper - tycker man det är viktigt så är det helt i sin ordning. För egen del är det endast förmågan till avkastning som är viktig.

Big and fat's picture
16
12
23
0
Big and fat

Jag är mer "all in" och var bevaka noggrant. Själv tror jag mycket på Tesla, man ska inte stirra sig blind på P/E, P/S-tal på dessa typer av bolag, de kommer alltid vara högt värderade tills den dag de är ordentligt lönsamma och då står kursen än dock mycket högre än idag. Tesla har nya produkter i pipen på jätte marknader så dagens P/S är helt irrelevant. Själv har jag till mina barn köpt Tesla, Apple och Fingerprint.

Den ända aktien som ska ut ur portföljen i år eller början -16 är Fing men absolut inte än. Förs ska ny marknader kommuniceras än telefoner. Siktet är inställt på 250kr. Bolaget kommer under 15/16 omsätta dryga 2,5MDR och tjäna ca 700Mkr med P/E 20 ska kusen vara över 200kr. Bolaget kommer så småning om viktas in i olika index. Alla fonder står utanför men kommer vara tvugna att ta position. Resan har bara börjat.

Apple och dess kassa kan göra vad de vill och bli bäst på det. Så länge jag eller min fru har Apple produkter ska man äga aktien. AKTIER ÄR ENKELT! bara man inte krångla till det för sig.

Investerarfysikern's picture
730
1281
138
0
Investerarfysikern

Det kan kanske stämma. Men med dagens ganska högt ställda prognoser så förväntas Tesla öka sin omsättning med 60 % under 2015 och 2016 (de ökade med 44 % under 2014). Om de nu lyckas tredubbla omsättningen från 2014 till 2017 som förutspått och har en rörelsemarginal på 8,5 % så värderas de i dagsläget till 77 gånger 2017 års vinst. Om de sen igen lyckas tredubbla omsättningen från 2017 till 2020 och öka sin rörelsemarginal till t.ex.BMW:s så kommer de ha samma värdering som BMW har idag. Det innebär alltså att på 6 år ska de niodubbla sin omsättning och lyckas komma upp i bra marginaler för att till slut få samma värdering som BMW har idag. På den vägen kan mycket hända och det är mycket som måste uppfyllas för att nå upp till denna värdering. Själv köper jag hellre BMW.

Apple däremot tjänar bra med pengar och är bra värderade och jag tycker att man inte bör blanda ihop Apple med Tesla och Fingerprint. Företaget värderas ju under majoriteten av svenska large cap företag men med klart högre tillväxt än de flesta. Tänk om HM också hade P/E 16...

avanzamannen's picture
4
8
3
0
avanzamannen

Jag tycker du sitter på en riktigt bra sparportfölj, blandingen av brancher och spriding av daglivaruhandelsbolag i två länder var en intressant grej. 

Angående Tesla... Northland var ju spännade när de slog upp gruvan, alla trodde på att de skulle vara vändingen, men så var inte fallet. Dock så handlade det väll om skit bakom spakarna i ledningen (för de fick faktiskt fram en hel del malm) som skapade problemen. I Teslas fall är det Elon Musk som håller i spakarna, han verkar vara litte smartare än de som styrde Northland. MEN, detta är bara spekulationer, INGEN VET. Jag skulle hålla mig till din säkra aktier, gör inga järva saker, försök inte hoppa på ett tåg och hoppas på att det åker till solen. Förstör inte din låga risk och förstör inte din säkra inkomst du har nu med avkastningarna. 

Själv har jag 19 aktier i sparportföljen, skulle kunna ta bort 4-5 stycken, men känns inte nödvändigt då de är minioriteter. Tyngsta aktien (H&M) ligger med 11% vilket kanske är helt ok tungt. 

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Tycker absolut att du ska köra på med 10 aktier som du bevakar riktigt noggrant. Egentligen tycker jag nästa det räcker med 6-7!

FrisomFan's picture
14
20
6
0
FrisomFan

Hade gärna haft under 12 bolag (helst 8 st) i portföljen men svårt att välja ut vilka detta skulle vara i så fall. Men mitt mål är helt klart att ha färre bolag i portföljen och då kanske hellre ha nån globalfond i portföljen för att sprida lite.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Tack för alla synpunkter och kommentarer! Som en del av er skriver behöver man ju inte bevaka de största bolagen lika noggrant som ett mindre bolag med högre risk. Angående Tesla så är jag sugen på att göra en liten investering samtidigt som jag vet att det är en riskfylld manöver.

Dock vore det ingen katastrof för portföljen om jag går in med ca 10 000 kr i bolaget. Hade jag köpt en ny platt-tv eller dator för de pengarna vore en värdeminskning garanterad till 100%, med Tesla kan det gå åt båda hållen ;)

Tillsvidare kommer jag hålla mig borta från köpknappen och invänta sämre tider på börsen (när de nu kommer!?)

 

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)