PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
624
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vanor för rikedom

 

När jag och frugan i forntiden studerade, bodde i en liten lägenhet och inte hade några barn så fungerade ekonomin utmärkt - små inkomster och små utgifter som kompletterade varandra finfint. Idag är inkomsterna betydligt större liksom utgifterna. De tenderar att hålla varandra i en omfamning, inkomst och utgift. Vi är duktiga på att hitta nya utgifter till de ständigt högre inkomsterna - dumt och obegåvat.

 

Det går egentligen inte att ursäkta. Pengar är sällan problemet eller avsaknande av dem. Pengar är ändliga i en privatekonomi. Om vi inte inser detta då är det också enkelt att strunta i de svåra besluten. Du behöver inte prioritera mellan det ena eller det andra - nej, du kan ta båda! Och lösa den finansiella ekvationen senare. Och lösningen på detta tenderar att bli att jobba mera! Usch och fy!

 

Utan disciplin att hantera en begränsad mängd slantar i en budget blir det skakigt. Kanske är det en paradox men genom att sätta upp gränser så skapar du frihet. Det är inte så dumt att resonera som så att man aldrig har mer än en viss summa pengar att spendera månatligen. Då kommer prioriteringsförmågan och kreativiteten i besluten.

 

Pengar är inte problemet. Pengar är alltid begränsade. Problemet är utgifterna. Och de kan bli oändliga.

 

Vad ska man då hitta på? Jo, de tre vanorna nedan ska mutas in och göras till självklarheter.

 

Allt som mäts kan förbättras. Att skjuta från höften är vanskligt. Vana ett är spårbarhet - varenda krona du spenderar ska dokumenteras och följas upp, lämpligen i något kompentent budgetverktyg. Allt ska redovisas. Resultatet blir bättre beslut och medvetenhet.

 

Köp en annan dag. Vana två är att vänta. Vill du köpa något - avvakta. Vänta en eller två dagar. Eller veckor. Skriv ned det du vill köpa på en lapp eller något. Och vänta lite till. Jag garanterar att det mesta på den där listan till sist aldrig blir inhandlat.

 

Och när du sedan har spårat varje slant och du har väntat i evinnerliga tider på att få köpa - då kommer den sista vanan som är att granska. Titta på din budget. Hur gör jag? Håller budgeten? Behöver den justeras? Vilka ändringar behöver jag åta mig? Vilka är vanorna och ovanorna i konsumtionsmönstret?

 

Slutligen - ge fan i att nyttja tobak! Rikare än så blir ingen!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Tack för ännu ett intressant inlägg.

Ett annat tips som är ganska populärt att förmedla är ju att "betala sig själv först", i praktiken genom att sätta upp automatisk överföring från sitt lönekonto till t ex ens depå där pengarna investeras (gärna också det automatiskt). Jag tillämpar själv detta i min s.k. fondportfölj. Dessa pengar stannar endast kort tid på lönekontot och jag "ser" dem med andra ord knappt.

Om jag med andra ord gör just ingenting, sparar och investerar jag automatiskt en fast summa pengar varje månad.

En ide är att öka den automatiska överföringen var gång man får en löneökning (om man nu råkar få det).

Mvh

Egon

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (31)

Taggar