
Mina Länkar
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett globalt nischföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter inom brandsäkerhet, gassäkerhet och miljösegmentet. Kunderna finns världen över och består främst av rederier, varv, tågtillverkare samt olje- och gasbolag. All produktion är centraliserad och försäljningen styrs genom lokala kontor och nära kunderna.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.

Få är väl de områden på vår jord som helt lyckats undvika COVID-19. I skrivande stund ska viruset ha orsakat ca 600.000 människors bortgång. Det mediala fokuset är nu borta från Europa och istället handlar mycket om spridningen om hur det far fram på den amerikanska kontinenten. Flera amerikanska delstater som nyligen öppnade upp efter ”lock down” åtgärder verkar nu stänga ned igen.
För att någon form av vardag ska kan återgå så verkar det som om hoppet ställs till vaccin.
På börsen finns flera bolag noterade som arbetar för detta. Enorma belopp och resurser läggs ned på utvecklingen av vaccin. Mig veterligen har ca 30 kandidater godkänts för kliniska studier och totalt är det väl strax över 100 olika kandidater i olika skeenden som det forskas på världen över. Om ett vaccin tas fram så är det troligen inte det sista. Hypotesen är att det i likhet med de som haft SARS eller MERS, som är närbesläktat COVID-19, erhåller immunitiet i 2-3 år. Ett COVID-19 vaccin kanske skyddar kortare, eller längre. Våra ”vanliga” influensa vaccin brukar sägas hålla ett år. Delvis för att influensa-virusen som kommer ändras sig i karaktär år från år.
För att få lite grepp om hur långt olika aktörer kommit; I studier är det ofta en lång väg innan man kommer till tester på människor men väl där så delas de kliniska studierna upp i tre faser som ska göras innan godkännande. Fas 1 till 3 där 1 står för den första fasen med en mindre grupp testdeltagare. I Fas 3 görs en mycket större studie som förhoppningsvis sedan leder till godkännande. Även fas 4 finns, men det är då en slags efterkontroll då man redan släppt produkten på marknaden.
Nedan tänkte jag lista några av de noterade bolag som arbetar för ett vaccin samt några relaterade bolag. Många av dem har redan haft en aktiekursutveckling få förunnat, men det är troligen fortfarande så att positiva nyheter inom detta kan skapa fortsatt positivt sentiment, och vice versa.
I storleksordning.
Först och störst, giganten Johnson & Johnson, börsvärde på ca 390 miljarder usd, utvecklar i sitt dotterbolag Janssen en vaccinkandidat som förhoppningsvis ska få börja kliniska studier i höst.
Pfizer, börsvärde på ca 200 miljarder usd, samarbetar med noterade BioNTech, börsvärde på ca 18 miljarder usd, och har fått snabbspårsklassning av FDA för 2 av sina kandidater. Man håller för närvarande på med FAS 1/2 studier.
AstraZeneca, börsvärde på ca 150 miljarder usd. I samarbete med brittiska Oxford Universty så sägs Astra Zeneca ligga långt fram i jakten på vaccin. Investor är delägare i Astra Zeneca (ca 4 % ägarnadel). Bolaget står för ca 10 % av Investors substansvärde. Nyheter om vaccinkandidaten väntas snart.
GlaxoSmithKline, börsvärde ca 100 miljarder usd, i samarbete med Medicago (delvis ägt av tobaksbolaget Philip Morris) är även de i tidigt skede.
Moderna, börsvärde på 30 miljarder usd, ska enligt besked starta sina Fas 3 studier i slutet av Juli och är en av de som kommit längst i sina försök att få fram ett vaccin. AstraZeneca äger delar av bolaget (ca 8 %).
Novavax, börsvärde på ca 6 miljarder usd. Fick nyligen 1,6 miljarder usd av amerikanska myndigheten och är just nu i Fas 1/2 studier men kommer påbörja sin Fas 3 nu i höst.
Emergent Biosolutions, börsvärde på ca 5 miljarder usd, kan ses som en underleverantör till flera av ovanstående aktörer i deras jakt på vaccin.
Inovio Pharmaceuticals, börsvärde på ca 5 miljarder usd, är i Fas 1/2 men tror sig landa i nästa nu i sommar.
Vaxart, börsvärde ca 1,5 miljarder usd, försöker utveckla ett vaccin som ska kunnas tas oralt.
VBI Vaccines, börsvärde ca 1 miljard usd, är i prekliniska studier med sin kandidat.
Rigel Pharmaceuticals, börsvärde på ca 0,5 miljarder usd, är ingen vaccin-utvecklare men jobbar på medicin för att behandla de lungproblem som uppstår vid svår COVID-19-insjuknande.
Sedan har vi kanandensiska IMV, börsvärde på ca 0,25 miljarder usd. Bolaget har precis fått godkänt av kanadensiska myndigheter att påbörja FAS 1 studier.
Lilla Gene Technologies, börsvärde på ca 75 miljoner usd, är heller ingen vaccinutvecklare utan försöker istället få fram genbaserat riskanalystest för att försöka förutspå om man rent genetiskt löper stor risk av att insjukna svårt av COVID-19.
Minst Moleculin Biotech, börsvärde på ca 60 miljoner usd, har heller ingen vaccinkandidat men fokus istället på medicin för behandling av COVID-19 patienter.
Äger du aktier i något av ovanstående bolag?