Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Tesco och Elbit Systems tre år senare

Ibland kan det vara intressant att kika på bolag som man tittade närmare på men aldrig köpte några aktier i. Nu är det snart exakt tre år sedan jag blev intresserad av brittiska Tesco och israeliska Elbit Systems. Ingen av dem rankade högt på mina checklistor för det fanns varningstecken, men det utesluter inte alltid att jag ändå tar positioner.

För Tescos del så blev slutsatsen "Förutsättningar för att det ska bli bra där, men man får beakta bolagets situation också för det är inget klockrent case. Om man tror att bolaget ska vända på trenden och återfå lönsamhet liksom tillväxt är detta ett ypperligt tillfälle. Om inte, så är det en value trap." 

Tesco var lockande ett tag eftersom det såg "billigt" ut, men när jag vägde ihop det hela så blev det inget köp.

Det var tur för aktiekursen har halverats sedan dess.

Hade det blivit köp så hade jag min vana trogen troligen avyttrat innehavet efter ca 2 år och så eftersom jag brukar ha 2-3 år som riktmärke för att se om en affärsverksamhet vänder eller ej. Har de inte visat spår av det eller ledningen gjort andra bra jobb med företaget i en s.k. turn around så brukar jag sälja där. Jag accepterar helt enkelt förlusten. Alternativkostanden kan bli stor om man låter sig dras med för länge. Pabrai brukar förespråka detta förhållningssätt medan Spier förespråkar att inte sälja om ett innehav gått ned 50% eller mer utan vänta ytterligare två år. Jag tänkte att i fallet Tesco så går det återkomma om ett år igen och se om Pabrai eller Spier får rätt.

När det gäller israeliska Elbit Systems så såg jag flera riskmoment. Visserligen fanns förutsättningarna där "Förutsättningarna för att det ska gå fortsatt bra finns dock där". Priset var också attraktivt i en branschjämförelse, men jag gillade inte balansräkningen och lite annat som var svårt att förutsäga utvecklingen på.

Det var synd för aktiekursen har dubblats sedan dess.

Hade jag kunnat förutsäga detta?

När jag tittar närmare på bolagets utveckling, så nej. Kursutvecklingen kommer sig utav multipelexansion. Inte av att affärerna går så mycket bättre. Det har bara varit en liten ökning i både försäljning och vinster däremot har ju aktien som sådan uppvärderats något enormt.

Var bolaget så super-billigt för 3 år sedan?

Nej jag kan inte påstå det heller. Visst relativt billigare än vissa andra försvarsaktörer, men det är inget deep-value case på något sätt. Historiskt sett så har försvarsbolag värderat mellan PE 10 till PE 20 över decenniumerna. Allt beroende på sentiment. Elbit låg då ungefär i mitten där.

Hade jag köpt Elbit Systems så hade det troligen legat i zonen för sälj just nu då mitt s.k. gummisnöre mellan uppskattat värde och pris är rejält spänt där nu.

Hade jag köpt Elbit Systems hade jag kanske tyckt att jag var smart som dubblade pengar på 3 år, men i det här fallet så hittar jag ingenting som tydde på att jag skulle kunna anta att kursen skulle dubblas - att en placering vore ett smart drag. Inte annat än att många aktier gått väldigt bra på 3 år. Inte minst inom vissa branscher där multipelexpansionen varit större än i andra.

Den möjliga lärdomen här är att bransch är minst lika viktig som bolag. Investerarfysikern har ibland varit inne på liknande spår; att breda bransch ETF:er fungerar minst lika bra som att plocka bolag.

Det ställer dock till det lite om man är "värde-orienterad". Hur beräknar man "värde" i en bransch? Då får man istället tänka mer "momentum" alternativt ha en "contrarian-strategi" d.v.s. vara ständigt motvalls i sina köp och sälj-beslut baserat på vad som bedöms vara populärt och icke-populärt.

Ja det finns många vägar att vändra i denna värld. Det är hur som helst kul att blicka bakåt ibland.

Äger du Tesco eller Elbit Systems? Vad tror du om dess nära framtid?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
SM (ej registrerad)

Äger Tesco sedan många år tillbaka. Köpte mina första aktier innan de stora problemen började och innan Mr Buffet sålde. Tror han till och med köpte mer på den tiden. När det gick ner köpte jag lite mer tills det gick upp för mig att det inte var ett kortsiktigt problem och överreaktion av marknaden. Äger fortfarande aktierna, mest för att de just nu bara består till 3% av min portfölj. Det finns två anledningar till att jag inte säljer. 1. Jag tror den nya ledningen kan kräma ur lite mer ur projektet och få upp resultatet en aningen med tillhörande kurs. Om utdelningen kommer tillbaka, så tror jag det kan få lite fart och tillit till aktien igen. 2. De flesta bolag jag hoppat ur har av någon anledning gått väldigt bra kursmässigt efteråt. Eftersom Tesco tar upp en så liten del av portföljen ser jag det mest som nyfikenhet om kursen tar fart eller inte så småningom. Kommer ihåg när jag lyckades sälja Avanza till 150 kr på "break even" och riktigt lättad var jag att ha kommit ur aktien med skinnet i behåll. Detta var för ett par år sedan då siffrorna dalade och nyintroktioner på börsen var väldigt låg. Artiklar om hur bekymrad Nasdaq var över antalet få nyintroduktioner gick att läsa på Di.se. Idag ligger Avanza på nästan 400 kr. Tiderna förändras och även om det tar tid tror jag Tesco kan komma igen till viss del. 

Det sagt är forna dagar förbi. Bor själv i UK och ser hur hårt mellan segmentet har drabbats. Som ett led i att möta konkurrensen från lågprisbolagen har även kvaliten drabbats i Tescos butiker. Jag som inte har något emot att betala lite mer för kvalite har börjat handa mer och mer hos överklasssegment som Waitros etc eftersom Tescos utbud drastiskt har minskats. Vad jag vet så tar lågprissegmentet och de riktigt dyra butikerna marknadsandelar. Verkar som det kommer bli tufft för de 3 stora mittenspelarna Tesco, Sainsbury och Morrison om de inte förändrar sig. Själv hoppas jag på ett dödsryck från jätten. 

Det är svårt att säga vad jag har lärt mig från Tesco investeringen. Den största lärdomen har varit att sprida riskerna. När jag köpte tror jag innehavet utgjorde  runt 15% av portföljen och blev en kännbar effekt när kursen kollapsade. Senaste tiden snackas det mycket om koncentrerade portföljer men det är lätt att säga det när ALLT går upp. En dag kommer smällen och vem hade trott att ett bolag som Tesco med sådana siffror (på den tiden), skulle rasera fullständigt. Minor ligger och ruvar även på Large Cap. 

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

re SM. Bra poäng där att "minor ligger överallt". Jag själv är ltie trött på det här snacket att storbolag skulle vara någon slags garant för tryggare placeringar. Jag tror nästan tvärtom numera, faktiskt. För tjänstemannastyrda bolag kan bli katatstrof, det har vi sett mycket av i Sverige. Dessutom håller jag med om att det är mycket snack om fokuserade portförljer idag. Jag tror inte jag känner någon som förlorat pengar på börsen sista året. Vet tom folk som sagt upp sig då de ska bli traders på heltid. Eller utdelningsinvesteringar, det nya guldet? 

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Spartacus's picture
156
559
45
0
Spartacus

@SM - Ja det är påfallande ofta många bolag återkommer. I alla fall om vi pratar om de med mer etablerade affärsverksamheter. Kanske inte lika ofta på smålistorna och bland de egentlgen ej riktigt noterade bolagen. Det som kan vara bekymmersamt dock och inte göra det lönt att sitta och vänta är alternativ kostnaden. Om det tar väldigt lång tid för att gå plus så kan det utslaget på alla år ändock ge låg årlig avkasnting. Gäller ju dock att man ser andra möjligheter att placera pengarna på.

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar