
Mina Länkar
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.

Volati är noterat på Midcap. Där finns både stamaktier som preferensaktier från bolaget att köpa.
För den som gillar ca 6 % direktavkastning så är preferensaktierna kanske ett alternativ. Man får vara beredd bara på att Riksbankens räntesättning kan påverka priset på preferensaktien kraftigt. Nedåtgående ränta skickar upp preferensaktier och tvärt om.
För den som gillar bolag som ökat försäljningen i snitt 20 % per år den senaste 10 års perioden så är väl stamaktien mer intressant. Nu har tillväxten kommit via förvärv och med marginalpress så det går inte sätta likhetstecken på omsättningsökning och vinsttillväxt.
Väldigt många serieförvärvare uppvisar ca 10 %-ig tillväxt per år över en konjunkturcykel och det är väl också det jag vågar räkna med även i Volatis fall. Allt över det är naturligtvis plus.
Q3 2017 t.o.m. Q2 2018 visade visserligen fantastiska omsättningsökningssiffror, men Akademibokhandeln är ingen vinstmaskin direkt.
När det kommer till vinstsiffror så räknar jag på mitt snytpaper med ca 6 % i rörelsemarginal. D.v.s. vad 2018 uppvisade. Inte de ca 10 % man hade innan då man var mer fokuserad. Kikar man på 12 månaders rullande så är det fortfarande ungefär där man ligger i verksamhetens lönsamhet om man bortser från nedskrivningen som var.
6 % är i häradet vad jag räknar med när jag räknar på t.ex. AQ Group över en konjunkturcykel. Nu kommer dock en skillnad. Volatis balansräkning och deras preferensaktier gör dem mindre konservativt finansierade än t.ex. AQ Group. Vilket gör att multipeln jag sätter ej blir densamma.
Preferensaktier är dock ett smart sätt om man vill finansiera sig. Ett slags hybridkapital så näsa för finanser har Volatis ledning bevisligen.
Appropå förvärv så säger Volati att de har i genomsnitt förvärvat verksamheter för EV/EBITDA 5,9. Kikar man på deras egen värdering just nu ligger den på ca EV/EBITDA 6,2. Alltså inte långt ifrån vad de själva köper rörelser för på den onoterade marknaden. Nu är dock EBITDA enligt Charlie Munger s.k. ”bullshit earnings”, men nack- och fördelar med det måttet kan vi gå in på en annan gång.
Så vad säger rapporten då egentligen?
Omsättningen ökade med 16 % (bra där). EBITDA! ökade med 66 %. Trots detta redovisades en förslust på 2 kr/aktie för kvartalet.
Det är nedskrivningar som ställer till det för redovisad vinst. Dessa annonserades ju redan innan rapporten så kom inte som någon överraskning. Exkluderar man det så redovisades vinsten till 1,1 kr/aktie (0,72). Jag är benägen att tänka detta som en engångspost, men det är ju först efter några år vi vet hur pass mycket Volati ämnar begagna sig av det här.
Vi har här potentiellt en verksamhet som värderas med justerade PE och EBIT tal strax över 10. Skuldsättningen ligger hyfsat i linje med de andra serieförvärvarna. Det som skiljer är preferensaktierna samt så verkar Mr Market långt ifrån ha samma förtroende för ledningen som för t.ex. Addtech, Indutrade m.fl.
Till dem är det naturligtvis långt både storleks- som marginalmässigt. Volati har också en mycket mer spretig verksamhet. Det enda som till synes verkar fattas är fastigheter och någon nischbank. Tips till ledningen. Kanske en finansiell placering i Hufvudstaden och Hoist kan vara av intresse så cirkeln blir sluten? Nyckeltalsmässigt så blippar de på min radar i alla fall...
Personligen har jag ökat i Volati. Ledningen har mitt förtroende. Vi får se hur det utvecklar sig åren framöver.
Tankar om Volati?
Korrekt slutsats där om förtroendet, även som jag ser det. Jag uppfattar att de tar mindre risk nu i Volati än de gjorde innan de kom till börsen och de tycks inte riktigt ha förmågan att även nosa upp förvärv som kan skapa vettig organisk tillväxt. Därför valde jag för länge sedan att köpa preffen istället, och det har gett bättre avkastning än den vanliga aktien än så länge.
Mvh investera-pengar.blogspot.se/
Tack för kommentar. Noteringskursen för stamaktien var nog väl ansträngd värderingsmässigt. Det var iaf inget jag lockades av då. Preffar passar bra om man vill ha mindre kurssvängningar. Volatis är väl en av de bättre där ute. :)