
Mina Länkar
Blog Archive
- Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...
- Lästips för hängmattan - Fartblinda!
- Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?
- Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?
Taggar
Other

Stäng konsumtionsluckan!
I den konsumtionsdrivna kulturen som vi lever i är det väldigt lätt att tro att alla problem som uppkommer ska lösas med ett köp. Även om familjen fri lagt om vår syn på konsumtion väldigt mycket på senare år så är vi på intet sätt immuna mot denna typ av lösningar. Samtidigt är det svårt att se att man skulle kunna gå genom hela livet utan att köpa en enda sak. Det är inte heller vår önskan att gå "off grid" och bosätta oss i ett torp i skogen och bli självförsörjande. Kanske testas "köpreflexen" lite extra nu inför jul hos många? För vår del har vi sedan länge tagit bort alla julklappar mellan vuxna och barnen får bara ett begränsat antal. Det är dock på många områden även under resten av året som man gärna faller dit.
Det finns massor av exempel på hur den här "köpreflexen" påverka även oss. tillexempel:
- Vi kan fundera på att köpa en ny hylla till källaren när det vi egentligen borde göra är att gå igenom alla grejer,
- Vi kan tänka "vi köper väl en flaska vin" när vi blir bortbjudan trots att det är både trevligare och roligare att baka något själv eller ta med något annat hemmagjort,
- eller när maten ska lagas är det lättare att köpa en falukorv på vägen hem istället för att räkna ut vad vi ska göra med de där grytbitarna i frysen som vi köpte för ett par månader sedan.
Ett sätt som vi använder oss av för att mota impulsen att köpa är att införa olika typer av frivilliga begränsingar på oss själva.
- För närvarande har vi tillexempel beslutat att vi inte ska köpa några nya inredningsgrejer, färg, tapeter, verktyg, material, möbler etc. Vi har nämligen en del pågående ej färdigställda projekt och dessutom finns det fortfarande en del att göra när det gäller att organisera och rensa i de saker vi redan har. Dessa saker kräver dock en viss insats från vår sida och då är det ibland lättare att köpa någon ny lite grej för att åstakomma förändring. För att motverka detta beteende och för att tydliggöra för oss själva så har vi då alltså bestämt att "konsumtionsluckan" för inredning ska förbli stängd under en tid.
- Vi har ju även en pågånde matutmaning som vi påbörjade i November men som kommer fortsätta i december. När det gäller mat kan vi inte sätta denna till noll och forfarande äta gott, närigsrikt och på ett sätt som accepteras av hela familjen och därför väljer vi att ha en begränsad men tight budget på 50 kr om dagen (jämfört med 130 kr om dagen normalt). I november så klarade vi detta med nöd och näppe (sammanställning här). Även här är det ju så att det kanske ibland är enklare att köpa något på butiken på vägen förbi..än att komma på vad man ska göra av de där grejerna som finns i frysen/skafferiet.
För egen del tycker jag att dessa tillfälliga begränsingar och experiment fungerar utmärkt för att göra våra egna beteenden synliga. Det handlar inte om att slå på sig själv om man "misslyckas" utan titta på sitt beteende och fundera på varför det blev så? Vad är det för belöning jag får av att gå på den enkla lösningen att köpa istället för den lite mer komplexa att ta vara på det jag har och göra själv?
Vilka olika metoder har ni för att ståemot "köpreflexen"? Brukar ni göra några experiment eller utmaningar för att testa er själva?
Hej!
Nu har jag börjat smyga runt här igen sen någon vecka tillbaka. Jag har inte läst bloggar på ett tag men är nu tillbaka.
Intressant det här med våra konsumtionsbeteenden. Min svaghet är att jag (vi) köper egentligen alldeles för mycket julklappar till våra barn som nu är tonåringar. Däremot är jag noga med att bara köpa användbara saker, som tex kläder vilket det är det de önskar sig.
Annars har vi slutat köpa klappar
oss vuxna emellan sedan många år tillbaka.
Vi i släkten har i år bestämt oss för att haka på vår egen variant av årets julklapp. Varje vuxen ger bort något som man redan har hemma eller ett loppisfynd man hittar som man såklart slår in i återvunnet julpapper alternativt tyg/tidningspapper.
Det ska bli roligt att se utfallet på detta!
Jag har sällan ett köpsug numera men däremot kan jag svårt att gå förbi riktiga fynd i mataffären vilket gör att frys och förråd är fulla oftast. Jag tänker ofta att jag ska göra som ni i november utmaningen, och har faktiskt tömt en del sista veckorna men givetvis var det kanonpriser på mycket i alla tre butikerna jag besökte igår så nu är det fullt igen. ☺️
Något annat som det läggs pengar på här är renovering av huset. Jag har en man som tycker mycket om att snickra och greja med huset om sommaren och det kostar såklart.
Tack för att du delar med dig av din vardag och dina tankar.
Ha en fin dag!
Hej Fru Småland och tack för din kommentar,
När det gäller barnen så köper vi egentligen ibland lite för dyra julklappar/presenter kan jag tycka men de är få och vanligen är de sånt som vi vill uppmuntra. Tillexempel har de fått skidutrustning och cyklar tidigare år. De får även några få julklappar från mor/far föräldrarna. Genom att de får ett fåtal bra saker så upplever jag att dessa blir mer tydliga att komma ihåg och njuta av istället för att det bara blir ett berg med prylar. Tror att vissa barn som får extremt mycket har svårt att ens komma ihåg vad de har fått...eller av vem.
Känner igen det där med maten. Jag har verkligen fått lägga band på mig de senaste veckorna och bara köpa sådant som är slut eller som kompletterar det som redan finns. Det är därför man nästan måste sätta ett absolut stopp...i mitt fall har det varit "inget nytt in i frysen".
Kul att du gillar:-)
Ja hösten är en stor utmaning för alla frysar!
Nu ska det in en hel dovhjort, en del älgkött, massa färdiglagade grytor, köttfärssås, köttbullar, biffar och rester om det blir ont om tid någon dag.
Julkakor och lussekatterna ska få plats.
Försvarslinjen går vid att vägra köpa fler frysar! Är det fullt, så är det stopp.
Köpreflexen är extremt stark.
Jag måste sätta upp ett absolut köpstopp för att det ska funka för mig. Men det brukar jag sedan begränsa till att gälla specifika områden. T.ex. köpstopp på kläder, köpstopp på hobby, köpstopp på motion etc.
För mig med endast ett par specifika intressen, så är det väldigt effektivt.
Istället använda det man har, även om det kanske kostar lite tid, och man får bära fram och tillbaka en extra gång.
Det skulle vara väldigt bekvämt med en dammsugare på varje våning...
För ett tag sedan tömde vi frysen. Det var väldigt nyttigt, och härligt att se hur lågt matkontot var i slutet på månaden.
Jag har alltid använt mig av liknande ”positiv-lurande” och ibland fungerar det super, ibland inte lika bra. Jag brukar försöka ha en belöning i slutet, ett mål att sikta på. Det brukar underlätta motivationen.
En rådfråga. Jag har två enkla köksknivar från IKEA som nu efter ett par år börjar bli lite slöa. Mitt tidigare consumer sucker-beteende var att jag köpte två nya knivar ungfär varannat år. De kostar runt hundringen styck och funkar bra. De gamla har jag åkt med till återvinningen. (och ja, jag har försökt slipa själv med bryn and stuff men får inte till det). Nu såg jag att en snickare i kvarteret slipar knivar för 150kr/st. Det är alltså mer än vad vi betalar för nya knivar. Men det känns artvidrigt att slänga de gamla. Vad skulle du göra?
Jag var i liknande sits för några år sedan, varav någon IKEA-kniv. Jag köpte en minosharp slipsten och lärde mig slipa.
Stålet i IKEA-kniven är värsta skämtet jämfört med de andra knivarna vi har (av hyfsad kvalitet.) IKEA-kniven åker i soporna när den är slut. De andra knivarna kan nog mina barn ärva...
Gör en livscykelanalys och räkna på den årliga kostnaden. Väg samtidigt in hur mycket roligare och lättare det är att använda bra verktyg.
Stål kan återanvändas i mycket hög grad, så det är inte jätteelakt mot miljön att återvinna.
Sluta sedan att handla billiga saker på IKEA.
:-)
Hej och tack för era kommentarer,
Kalle - det är helt klart ett angenämt problem att ha fulla frysar med goda grejer men som du säger är det bra att sätta en gräns. Vi har en stor frys i källaren och en liten uppe i huset. När det börjar bli fullt är det stopp! Vilket inte heller är dumt för då får vi ju äta allt gott:-)
Fri i sinnet - reflexen är helt klart stark och även om den blivit svagare med åren så är det ibland svårt. En hjälp för oss är också att vi mer och mer har blivit minimalister och försöker ställa kravet på nya grejer att de helst ska ersätta flera gamla....en dammsugare på varje plan skulle jag därmed inte vilja ha:-)
Herr Andidependecy - helt klart kan det vara bra med en belöning. Ibland kan det vara så enkelt att utmaningen i sig är belöningen eftersom man får äta massa gott och omväxlande istället för samma gamla. Andra gånger behöver kanske belöningen vara mer uttalad. Tidigare funkade det ofta för oss och köpa några extra aktier för pengarna men verkligen tänka att nu har vi avstått från x och fått 3 nya aktier i bolag y. Jag tycker också att det är lättare med totalstopp än med massa undantag. Hellre då totalstopp under en kortare tid än ett köpstopp med massa undantag som ska vara över väldigt långa perioder.
FruEfficientBadass - skulle säga ungefär som Fri i sinnet och troligen inte betala för omslipning av så billiga knivar. Vi har några stycken tyska kvalitetsknivar i köket som vi haft i minst 15 år och som är lika bra som nya. Jag är inget vidare på att slipa men då och då har vi vänner på besök som är bättre på det...och då brukar de ta fram brynet och fixa...då blir jag glad, den bästa presenten man kan få...någon att laga mat med som dessutom är duktig på att slipa knivarna:-)
För mig fungerar det tvärtom för att stoppa köpreflexen, alltså inget förbud eller så utan ett mål om att spara x antal tusen extra en månad. Då VILL jag inte köpa något för så kommer jag inte nå mitt mål.
Kan även flika in på ämnet knivar, köpte globalknivar från japan för 20 år sedan. Slipar dessa själv och de blir ordentligt vassa. Ger fina snitt i fingrarna kan jag intyga. Dessa knivar kostar så klart, men de är nog intjänade både en och två gånger.
Jag använder mig av en så kallad 30-dagarslista. Allt som jag vill köpa skriver jag upp på listan och jag får inte köpa det (förutom mat såklart!) förrän det gått minst 30 dagar. Under denna månad hittar jag ofta billigare alternativ eller inser att jag inte alls behöver produkten.