Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 april 2017

Boktips! - Unworking - Exit the rat race and live like a millionaire...

Veckans lästips är boken "Unworking - Exit the Rat Race, live like a miliionare, and be happy now".  Detta är en bok som dyker lite djupare i  konceptet Unworking eller avjobbning som jag kallade det när jag skrev om boken Job Free under en tidigare temavecka. Boken är skriven av Clark Vandeventen som lever just det liv som boken beskriver. 

Kort kan man säga att Unworking handlar om att först välja det liv man vill leva och sedan forma olika inkomstkällor kring det livet. Snarare än att först hitta ett jobb och sedan forma livet kring de förutsättningar som jobbet sätter vad gäller arbetstider, semester, lokalitet och inkomst. Detta är ett mycket intressant sätt att bli relativt fri direkt för den som inte vill jobba under ett antal år och spara pengar. En kombination av sparsamhetsmuskler och en viss entreprenörsgen är nödvändigt men om man har det så är detta en intressant väg till frihet som jag tror kan passa ganska många. 

Precis som en hel del andra amerikanska böcker är denna i stycken lite långrandig och författaren lägger i mitt tycke ibland lite för mycket energi på att beskriva sin egen siutation. Boken är dock mycket sympatiskt upplagd på det sättet att innehållsförteckningen innehåller en liten summering av varje kapitel och för den som är intresserad av något visst ämne så kan man läsa sammanfattningen och sedan dyka ner djupare i de ämnen som intresserar. 

För egen del så var det mest intressanta "Patchwork income"  (på svenska ungefär lapptäckes inkomst) vilket handlar om att ha en mängd olika mindre inkomstströmmar. Kan liknas vid en diversifierad investeringsportfölj fast då med en mix av aktiva, semi-aktiva och passiva inkomster. Denna uppbyggnad gör enligt författaren (och jag är benägen att hålla med) avjobbarens inkomst på många sätt mer säker än den anställdes då den står på så många ben. Visst det är troligt att enskilda inkomstkällor kommer och går, samt varierar mycket över tid, men eftersom inkomsten står på många ben blir det aldrig katastrof. Detta kan jämföras med  den anställde som har samma inkomst år efter år...till en dag när det smäller och firman där hen jobbar läggs ner!

Personligen tyckte jag att den här boken var väl värd läsningen och inte minst konceptet med "patch work income" har hjälpt mig att sätta ord på något jag funderat över en del..bland annat i mitt fredagsfundering om att Sverige möjligen är ett skatteparadis. Detta inte minst för den med flera olika små inkomstströmmar och förmågan att leva på lite.

Tyvärr tror jag att det är svårt att få tag på denna på bibliotek. Boken finns dock på bokus (affiliate) och kan vara väl några hundralappar. Om du dessutom skickar den vidare till någon annan efter att du själv läst eller kollar om ditt bibliotek tar emot den som donation så kan du bidra till flera! Min bok kommer nu vandra vidare och kanske slutligen hamnar på ett bibliotek. 

Har du läst den här boken eller något annat spännande på sista tiden? 

Taggar (blogg): 
17 januari 2017

Kommentera och vinn boken "Job Free" - Dag 3 Avjobbning!

Detta är dag tre i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. Idag är det då dags för unjobbing eller avjobbning som jag själv har valt att översätta det till.

Avjobbning är en metod som likt extremsparande oftast kräver ett visst mått av sparsamhet men där personen i fråga väljer att kliva ur ekorrhjulet omedelbart och skapar sig en inkomst på en hobby eller intresse alternativt jobbar halvtid, säsongsvis eller på annat sätt mindre för att frigöra tid för sin verkliga passion. 

Detta är en mer riskfylld metod en extremsparande på så vis att man inte bygger upp någon förmögenhet innan man väljer att slå sig fri. Det är å andra sidan en metod när man blir fri snabbare genom att leva på mindre och därmed ha behov av mindre inkomst. Självklart kan ju även "avjobbaren" välja att bygga upp en buffert innan man tar steget för att trygga livsstilen något mer men på det stora hela är denna metod ändå beroedende av en aktiv inkomst under hela arbetslivet.  Det finns en bok på ämnet UnWorking skriven av Clark Vanderventer, denna har jag inte läst (ännu) men kanske har någon annan läst denna? 

Även i detta kapitel har författaren massor av exempel på personer som lever detta liv från böcker och personliga möten. Dessa exempel målar bilden mer tydligt av avjobbaren som vad jag skulle kalla för levandskonstnärer. Personer som självalt är mångsysslare och kan leva på lite men som trivs med livet. Många gånger kan det vara konstnärer eller musiker som väljer att slå sig fria. Ett exempel pratar om en person som under en längre tid hankat sig fram på ströjobb som musiker men som längtar efter ett fast jobb som musiklärare...efter ett antal år inser han att detta kanske inte kommer hända men eftersom det är musiken som är hans liv så väljer han att fortsätta att hanka sig fram (avjobba) som en livstil och är mycket nöjd med detta.

På många sätt tycker jag att detta tillvägagångssätt är lika mycket en sinnestämning som det är en strategi. En person kan ha ströjobb och se sig som ett offer och vilja ha fulltid..medan en annan kan se det som det bästa som finns...den senare är en avjobbare! Hade vår startpunkt sett annorlunda ut när vi satsade på friheten på allvar för drygt 5 år sedan så skulle dettta mycket väl ha kunnat vara jag. 

Fortsätt att kommentarera och diskuttera dessa inlägg för chansen att vinna ett av tre ex av boken som jag ger bort denna vecka. Intressanta, diskuterande och utmanande inlägg kommer belönas! 

 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet livsstilsföretagande! Häng med!   

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar