Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 januari 2017

Vinn boken Job Free - Dag 2 Extremsparande!

Detta är dag två i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. 

Dagens ämne är något som ligger min varmt om hjärtat nämligen extremsparande. Detta är också den metod som troligen är genomförbart för flest personer. Definitionen av extremsparare är i detta fall någon som sparar 50% eller mer av sina inkomster och som planerar att göra detta under cirka 10 år för att sedan vara finansiellt fri resten av livet. 

Detta är metoden med lägst risk men också metoden som kräver mest tålamod med resultatet. Du behöver diciplin för att genomföra de livsstilsförändringar som krävs för att leva på lite (livet i sig kan vara minst lika bra och i många fall till och med bättre..men förändringen kräver en medveten insats). Du behöver också ha förmågan att hålla ut i upp till 10 år inför frihet. För den som vill fördjupa sig i detta området så är Jacob Lund Fiskers Early Retirement Extreme den självklara boken och Mr Money Mustache den självklara bloggen som jag båda skrivit om tidigare flera gånger. 

Författaren tar många intressanta exempel på personer som gått den här vägen från böcker och personliga möten. Detta adderar djup och gör att man får mer förståelse för hur olika personer tänker och agerar för att spara pengar utan att sänka sin livskvalitet. Extremsparare är ofta mer akademiska och praktiska och försöker ta bort känsloargument kring boende, transport, mat och  övrig konsumtion. Pengar är inget mål i sig utan ett verktyg för att nå frihet och därmed är inte heller olika typer av "skrytprodukter" för att visa sin förmögenhet intressanta för den här skaran. Detta är helt klart en beskrivning där vi som själva är och har varit extrem sparare känner igen oss. 

En viktig poäng med extremsparande (och något som gör att det kanske inte passar alla) är att extremspararna är intresserade av ett designa ett liv med permanent lägre materiella önskningar. Det handlar alltså inte om att leva fattigt en period för att sedan börja bränna pengar igen. Detta innebär också att de flesta extremsparare svarar på frågan "vad skulle du göra om du vann 25 miljoner" med att de inte skulle ändra så mycket i sina liv..alternativt att de skulle starta en välgörenhetsstiftelse...detta då de inte längre har några större behov att fylla. 

Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Unjobbing" eller Avjobbning som jag själv översatt dett till. Häng med!   

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar