Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1362
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 juni 2017

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
24 augusti 2016

Generositet - en annan form av tillväxt!

Sommaren fortsätter här hos familjen FFF, vi har fortfarande semester men nu kombinerat med inskolning och skolstart för baren och vi fortsätter att fixa hemma i huset. Den här veckan har det varit en duschkabin som åkt in och nu förbereder vi för fullt för leverans av diskmaskin senare i veckan. Mer om detta senare men för idag tänkte jag prata lite om generositet en form av tillväxt som inte räknas. 

Under sommaren har vi fått massor av hjälp från släkt och vänner när vi har flyttat, både rent fysiskt med flytten och saker där omkring men även med barnvakt. Vi har även haft en del möjligheter att bjuda igen med mat, hotellnätter och så annordnade vi en ganska stor kombinerad inflyttnings- och 40-årsfest i början av Augusti. Något som har slagit mig är hur generositet fortplantar sig och hur den bara verkar växa.

Jag ska ta ett litet exempel för att visa hur en sån här generositetskedja kan fortplanta sig. Vi har en granne som har möjlighet att köpa jättefin fisk från en odling som generöst undrade om vi ville köpa vid nästa leverans. Vi sa gärna men bara två kilo för vi har ingen stor frys. Dagen efter kom grannen mitt emot och undrade om vi ville ha ett fryskåp som blivit över hemma hos henne. Vi tackade ja och kånkade hem det...tyvärr visade det sig att det inte fungerade utan hade gett upp under den tid det stått oanvänt så vi bar ut det igen med tanken att ta det till tippen nästa dag. Vi var fortfarande mycket glada över att grannen varit så generös och att det inte riktigt blev som vi tänkt oss gjorde inte så mycket. Grannen såg dock att vi bar ut skåpet igen och undrade om hon inte skulle ringa sophanterinsbolaget för att hämta den istället (vilket hade kostad pengar för henne) självklart sa vi att nej vi kör den till tippen..och återigen tack för att du tänkte på oss...vi är ändå glada även om det inte blev som det var tänkt. Ett par dagar senare ringer det på dörren och grannen står där med några brödbullar och en rulltårta som hon bakat som tack för hjälpen (inte något som behövts eller som vi räkat med men självklart uppskattat). Senare samma kväll åker vi hem till svågern och svägerskan och tar med brödbullarna och halva rulltårtan dit och de blir också glada...två dagar senare kommer en kusin till frun förbi och vi bjuder på resten av rulltårtan, han och dottern blir också glada och nöjda.

Som ni ser ovan (även om det är ett litet exempel) så kan generositet fortplanta sig i flera led och växer! Märk också hur det som hänt ovan då det i huvudsak handlar om tjänster och gentjänster inte givit någon tillväxt varför det inte "räknas" som värdeskapande i vårt samhälle.   

Detta är bara ett exempel på hur generositet har fortplantat sig i vårt liv under sommaren och jag ser fram emot att det kommer fortsätta även framgent! Har ni några andra liknade exempel? 

 

 

Taggar (blogg): 
9 juni 2015

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

Vi ifrågasätter ständigt våra tidigare ekonomiska slutsatser och vänder och vrider på begreppen. Detta är drivet av att vi hela tiden kommer på att vi kan tjäna mer pengar samtidigt som vi kommer på sätt att göra av med mindre. Detta har gjort att vi hela tiden kortar den antagna tiden fram till det att vi tror att vi kan gå i pension. När vi nu inom en inte allt för avlägsen framtid (mindre än 3 år) funderar på att sluta arbeta och leva på kapitalet samtidigt som vi överväger att flytta till en annan ort så kom en fråga upp hos mig, nämligen skulle vi kunna leva på EN normal inkomst? 

Först gäller det ju då att definiera vad en normal inkomst är och jag valde då att utgå från Lärare ett av Sveriges vanligaste yrken och där lönespridningen är ganska låg. De flesta verkar tjäna mellan 22-30 tusen i månaden (enligt lönesatistik.se ligger över 70% av lärarna inom detta spann). Det ser också ut som om den vanligaste lönenivån inom det spannet är ca 25 000 kr så jag utgår ifrån detta. Med den kommunalskatt som gäller där vi bor blir det ca 18 750 netto i månaden och frågan blir om det är möjligt att leva på det för en familj som vår med två vuxna och tre barn?

För det första är ju svaret självklart JA om de bara handlar om överlevnad men frågan är om det går att leva ett gott liv på dessa pengar? Då måste man först ställa sig några grundläggande frågor.

1. Finns det några yttre krav som behöver uppfyllas för intjäningen av dessa inkomster? Krävs arbetspendling, speciella kläder eller annat för att kunna få inkomsten (i så fall måste dessa kostnader dras av innan man har den verkliga inkomsten från arbete). Vårt svar: När vi kommer till denna situation kommer ingen av oss lönearbeta så detta är inte ett problem inkomsten vi har tillfaller oss direkt.

2. Vad finns det för möjligheter till billigt och flexibelt boende? Alla behöver någonstans att bo och om boendet är en riktigt tung kostnadspost  så kan det bli tufft. Om det däremot finns möjlighet att köpa bostäder till rimliga priser (eller hyra) så är det fortfarande möjligt. Vårt svar: Vi tänker oss att bo på en mindre ort där bostadspriserna är rimliga, vårt boende kommer dessutom att vara lågt skuldsatt (troligen helt skuldfritt).

3. I hur stor utsträckning kan du klara livet utan bil? Transporter är för många den näst största kostnadsposten i ekonomin. Om du behöver använda bil för att få vardagen att flyta så är det en stor negativ post jämfört med den som bor på en plats där bil endast behöver användas väldigt sparsamt. Vårt svar: Vi utgår ifrån att de flesta veckor inte behöva använda bilen alls utan kunna både handla och ta oss fram och tillbaka till de flest aktiviteter på andra sätt (gå och cykla).

4. Vad finns det för möjligheter till extrainkomster? Om du vid något tillfälle vill ha lite mer pengar för ett specifikt syfte? Finns det möjlighet till tillfälliga arbeten, försäljning ,säsongsvis uthyrning av hela eller delar av boendet? House swap vid resor? Är du duktig på något som skulle gå att sälja (din tid eller en produkt)? Vårt svar: Vi har ett antal hobbies som skulle kunna ge extrainkomster och vi kan även tänka oss att till exempel hoppa in som lärarvikarie i begränsad omfattning.  Det kommer även finnas goda möjligheter till hel eller delvis uthyrning och ”house swap” på den nya orten.

5. Har du ett intresse av att vara mångsysslare och göra det mesta själv? Hitta smarta lösningar på livets problem som inte innebär att du alltid slänger pengar efter dem? Vårt svar: Vi är långt ifrån fullfjädrade hantverkare men är båda intresserade av att bli mer självförsörjande och hålla på med odling mer mat och bakning och inte minst underhåll av hus och bilar och övrig utrustning.

Vad blir då slutsatsen av detta. Jo jag tror att det finns goda möjligheter för en familj att leva gott på EN normalinkomst. Då måste dock några grundkrav vara uppfyllda. Det kan inte kosta något att få inkomsten (pendling/kläder), man måste ha förmågan att leva på lite och se det som en utmaning. Att dessutom ha möjlighet till extrainkomster (även om dessa inte alltid utnyttjas) känns också som viktigt då en relativt låg inkomst annars kan kännas väldigt begränsande.

Hur ser ni på detta? Skulle ni kunna tänka er att leva på en sådan relativt låg inkomst? Lever du kanske redan med liknande förutsättningar? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar