Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 juni 2017

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
10 mars 2017

Fredagsfunderingen - Är Sverige är ett skatteparadis??

Vi får ofta höra att skatterna är så höga i Sverige och att det därför är i stort sett omöjligt att bli ekonomiskt oberoende. Det håller inte jag med om. Det finns helt klart länder där marginalskatterna är signifikant lägre på arbetsinkomst vilket inte är negativt men man ska också inse att det är ganska mycket i dessa länder som man behöver betala ur egen ficka som vi i Sverige får via den skatt vi betalar. Det  finns så klart också en hel del brister i vårt system men det är naivt att tro att det funkar perfekt någon annanstans. 

Sverige har också under senare tid blivit ett riktigt skatteparadis för den med små inkomster från många olika källor. Kapitalbeskattningen är låg och vi har rätt att hyra ut vårt privata boende för cirka 50 000 per år utan att betala skatt på detta. Jobbskatteavdraget har dessutom gjort att låga inkomster får en effektiv skattesats mellan 10-15%. Detta sammantaget gör att det tillexempel för vår familj skulle vara möjligt att försörja oss på en mix av arbetsinkomst, direktavkastning och uthyrning med en effektiv skatt på cirka 9% och om vi till det lägger att vi även skulle få en pensionsavsättnining på den del som är lön så blir skatten i stort sett obefintlig (man iofs ta i beaktande att arbetsgivaren också betalar skatt under namnet "arbetsgivaravgift" men som löntagare är detta en förmån) 

I nedan ett exempel beräknat på skattetabell 35 och med nuvarande skatt schablon skatt på ISK avdragen från direktavkastningen på aktier och en allmän pensionsavsättning på 18,5% av bruttolön. 

Vi har ju jobbad under några år (vi började på allvar 2011) för att komma i den situation att vi har ett lågbelånat boende med möjlighet till uthyrining och en aktieportfölj värd ett par miljoner som direktavkastar 4% (detta hade kunnat vara högre men vi har inte optimerat för hög direktavkastning utan för stabil sådan). Tycker dock att detta är ett kraftfullt exempel på hur många fler skulle kunna vara mycket mer fria om de bara utgick ifrån vad de behövde och sedan anpassade inkomsten till detta iställlet för att utgå från inkomsten och sen försöka komma på kreativa sätt att göra av med precis varje litet öre varje månad. 

Har ni funderat i dessa banor? Hur mycket skatt betalar du? 

Taggar (blogg): 
12 januari 2017

Att ta betalt för sånt som man själv aldrig skulle betala för....

Idag fortsätter jag med mina funderingar kring vad och hur jag ska göra saker under 2017.

Min ambition är att påverka flera svenskars syn på pengar som en verktyg för personlig frihet istället för ett verktyg för att köpa konsumtionsartiklar, bilar, nya kök och charterresor. Inte för att det är något fel på dessa artiklar och tjänster i sig men min mission är att visa att det även går att använda pengar för att köpa frihet...och min enfaldiga tro är att om det skulle bli lite mer tydligt så skulle också fler välja den vägen. 

Jag är ju i den utomordentligt priviligierade positionen att jag inte behöver tjäna pengar på bloggen (eller andra aktiviteter) för att sätta mat på bordet och betala elräkningen men däremot så måste bloggen bära sina egna kostnader. I sin enklaste form så innebär det en dator och en telefon men så snart det blir lite mer avancerade aktiviteter så rör det sig även om en och annan resa och med tiden kanske en enklare kontorsplats istället för köksbordet? Inga jättekostnader där heller men det behövs ändå en inkomst. 

(OBS! Stycket nedan innehåller affiliate länkar)

För närvarande har jag tre inkomstkällor alla via bloggen. För det första så får jag betalt av tradevenue för trafiken på bloggen. Jag har ett samarbete med Lendify där jag förbinder mig att månadsvis skriva inlägg om mina erfarenheter med plattformen. Jag har även ett antal affiliate sammarbeten med bland annat Nordnet (nätmäklare), Matsmart (matöverkott), Hallon (lågpris teleoperatör), Vimla (lågpris teleoperatör) och några företag till där jag får betalt om ni använder mina länkar och signar upp sig/handlar på från webplatsen.  Har valt ut dessa företag för att det är sådana som jag själv kan tänka mig att använda och i de flesta fall använder. Det finns många affiliates som man tjänar mycket mer pengar på och man kan vara mycket mer aggresiv i sin marknasföring men det går liksom mot hela syftet med den här bloggen som i huvudsak går ut på att konsumera mindre. Mode, spel och olika typer av snabblån passar absolut inte in här.  

Normalt ingår i bloggavtal  att man inte får avslöja detaljerna i dem men för att ge en indikation på inkomster så var min totala fakturering den bästa månaden hittils cirka 4000 kr (ex moms) inga stora pengar men väl möjligt att göra lite aktiviteter. Om jag hade noll i kostnader och tog ut pengarna som lön så skulle det innebära en nettolön på cirka 2 000 kr efter sociala avgifter och skatt. Nu är inte det syftet och i det närmaste alla inkomster har återinvesterats i utrustning och resor. 

Jag vill tacka alla som när de ändå ska köpa något använder mina länkar..det kostar inte dig något extra men hjälper mig mycket med att bygga upp den här verksamheten.

Något som jag funderar mycket på kring detta är om det skulle vara möjligt för mig att ta betalt för föreläsningar och/eller personlig ekonomi coachning? Det tar mig emot på ett vis för jag skulle inte själv betala för detta...men å andra sidan så har jag det senaste året betalt många andra människor för att gör jobb som jag inte är så duktig på...och då försöker vi ändå göra så mycket som möjligt sjäva. När det gäller ekonomi och framförallt sätt att spara pengar så har jag kanske något att komma med...däremot får jag hyra in någon annan för att göra avancerade reparationer på bilen eller installera en ny kamin. De senaste två jobben finns det många som skulle kunna göra sjäva samtidigt som de kanske skulle vilja ha lite hjälp att få koll på ekonomin. Men det tar på någotvis emot att ta betalt för sådant som man själv inte skulle betala för. Jag fortsätter att fundera på detta...

Hur ser ni andra på inkomster från bloggar och andra källor? Klarar ni av att ta betalt av andra för hjälp som ni själva inte skulle vilja betala för?   

Taggar (blogg): 
12 oktober 2016

Gyllene bojor är också bojor!

Under en tid har jag funderat på detta inlägg kring priviligier och hur dessa kan fungera som hinder för frihet. Jag började fundera på detta under sommaren publicerade Vägen till frihet ett inlägg om nya tankar kring deras frihetsplan som tidigare handlat om att helt sluta jobba och flytta till ett annat land där de nu istället funderar på att vara långlediga från jobbet men fortsätta jobba. Den planen fick mothugg från bloggaren Onkel Tom som väljer en annan väg att säga upp sig och testa livet på landet om ett år. Onkel Tom kommenterade hos vägen till frihet och skrev även ett eget inlägg i frågan

Personligen tror jag att det är lika svårt att vara "halvfri" som det är att vara "halvgravid" men det är inte det jag tänkte skriva om idag utan istället tänkte jag skriva om begreppet "Golden Handcuffs" på svenska gyllende handbojor. Detta är ett begrepp som används mer i amerikansk-engelska. Det handlar om personer ofta i ledande positionener på företag som sitter fast på grund av sina höga inkomster, optionsprogram, pensionsavtal etc som är utformade på ett sådant sätt att de är "rika" så länge de stannar men blir "fattiga" om de lämnar. Om man parallelt med detta har byggt upp en högkostnadslivsstil så har man dragit åt handbojorna ännu hårdare helt på eget initiativ. 

Problemet med gyllene handkbojor (jämfört med deras fysiska motsvarighet) är att de är rätt bekväma och att de till stor del är osynliga. Säg att ditt jobb är OK men inte mer...men du får väldigt bra betalt för att göra det..är det lättare eller svårare att gå vidare. Egentligen borde det vara lättare för en höginkomsttagare har förstås satt undan massa pengar...eller det har ju de flesta inte. Den som har satt undan pengar kanske är rätt förtjust i pengarna i sig...och "glömmer bort" vad syftet med pengarn är..nämligen frihet att göra det man vill. 

En svår situation med överbelåning och låga inkomster är självklart värre men samtidigt är situationen tydlig och i den mån personen som drabbas har möjlighet att ta sig ur den så kommer de flesta göra så gott de kan. Den omvända situationen att sitta fast i en priviligierad situation är egentligen mycket bättre men det kan faktiskt bli ett minst lika svårt om inte svårare fängelse att ta sig ur. 

OK men vad är din poäng...jo min poäng är att om syftet med pengar är frihet att göra det man vill så ska man vara uppmärksam så att man inte ovetande sitter i gyllene handbojor vilka hindrar en från att förverkliga drömmar som är långt mycket större än värdet på handbojorna Jag har själv nyligen lämnat ett välbetalt jobb med hög fast lön och möjlighet till rörlig lön beroende på arbetsinsats och företagets resultat...Jag ska inte påstå att det var ett helt självklart beslut..utan det krävde en del funderingar för att konstatera att friheten ändå är värd mer än alla pengar i världen. 

Hur ser ni andra på detta? Har ni någonsin känt att ni sitter fast i ett gyllene läge? Har ni sett andra som visar på detta beteende? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar