Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 maj 2017

Vi är i mål - avbryter Super Spar Spurten!

I våras så inledde vi en utmaning som vi kallade Super Spar Spurt och som gick ut på att vi skulle uppnå vårt "sista" mål på vägen mot frihet för oss båda. Vilket handlade om att ha 2,5 miljoner i aktier och kontanter (vilket vi kallar fritt eget kapital). 

Eftersom vi alltid har prioriterat att bli fria framför att bli rika så har vi ju prioriterat att bli fria så snart som möjligt istället för att lägga upp en större pengahög. Det betyder att när vi märkte att vi kom bättre ut de senaste åren så har vi kortat vägen till vi slutar. Det innebar också att vi såg att det var på gränsen om vi skulle få ihop 2,5 miljoner i tillgängligt kapital fram till det att vi båda är fria Nu har vi dock säkrat detta med råge då vi haft lägre kostnader, högre inkomster och bättre avkastning än beräknat därför kommer vi nu att avbryta Super Spar Spurten. 

En annan anledning till att vi avbryter super sparandet är att det nu när vi blivit mer officiella med våra identiteter och när nya personer kommer i kontakt med oss (inte de inbitna läsarna) så verkar det som att man hänger upp sig lite på det här "super sparandet" eller snålandet som vissa skulle kalla det. Då är det ett mycket bättre exempel att vi lever på vår vanliga bekvämt sparsamma nivå och visar att det är enkelt och njutbart att leva ett liv som är mindre slösaktigt och mer fritt utan att ta ut de där sista kronorna ur budgeten som faktiskt är lite jobbiga. Det blir då fel exempel för det är ju det smarta effektiva livet vi vill propagera för inte snållivet. 

Super Spar Spurten varade dock i 4 1/2 månad under våren och resultatet var att vi uppskattningsvis sparade 7000 kr extra i månaden vilket blir drygt 30 000 kr över den perioden vilket inte är helt försumbara pengar och faktiskt så mycket som vi trodde att vi skulle kunna göra under hela första halvåret...så jag ger oss ändå godkänt.   

Så här ser balansräkningen ut nu:

Nu kör vi vidare på vår vanliga smarta effektiva budget framöver! 

Taggar (blogg): 
21 januari 2017

Super Spar - Ett roligt experiment på fullt allvar!

Vi annonserade ju förra veckan att vi kommer köra Super Spar Spurt (SSS) fram till sommaren då frun också ska kliva av det reguljära arbetet, bli fri och testa sina vingar med lite egna små verksamheter. Bakgrunden till detta beskrev vi i förra veckans inlägg och också vad vi förväntar oss kunna spara extra på. De extra besparingarna rör sig i storleksordningen 4000-5000 i månaden vilket ger 24-30 000 över sex månader vilket är rätt lite med tanke på vårt totala kapital och också i förhållande till vår redan höga sparkvot. Så varför gör vi detta?

Det bästa sättet att beskriva super sparandet är att se det som ett roligt experiment men på största allvar. Det är roligt och se hur lite man kan leva på och vad man faktiskt saknar när man drar åt svångremmen lite ytterligare...från andra liknande experiment så visar det sig att det faktiskt är ganska lite vi saknar...men då har vi inte kört hela 6 månader tidigare. 

Våra levnadsomkostnader när vi båda jobbade var cirka 25 000 i månaden och när jag slutade tog vi ner dessa till 22 500 och när frun också slutar så väntar vi oss att ta ner dessa ytterligare till 20 000. Detta är ingen asketisk nivå för oss utan en rätt stor del av dessa pengar går till saker som vi praktiskt skulle kunna leva utan men däremot inte vill leva utan så som fritidssysselsättningar, resor, bil för att träffa vänner/familj, kläder, nöjen, snacks, vin och annat. Vi har alltså inte supersparat oss rika för att nu öka omkostnaderna utan vi förväntar oss att leva på ungefär den här nivån (justerat för inflation) under "all framtid" och skulle vi få mer pengar är det inte säkert att vi skulle förändra så mycket alls förutom möjligen att börja fundera över någon kul välgörenhet att engagera oss i. 

Dock eftersom vi valt att prioritera frihet framför att bli rika så kommer vi nu gå i "pension" med minsta möjliga marginal och därför är det intressant att fundera över vad som är möjligt. Detta är vår säkerhetsmarginal. Så här tänker jag i grova drag.

"Normal" månadskostnad 20 000 kr och möjliga besparingar/extra inkomster:

 • Icke nödvändig konsumtion/nöje/egna pengar 5 000 (20 -5 = 15 000kr)
 • Extrainkomst via uthyrning av stuga 3 000 (15-3 = 12 000kr)
 • Skippa barnomsorg för barnen 2 000 kr (12 000 - 2000 = 10 000 kr)
 • Skippa bilen 1 500 kr (10 000kr - 1 500 = 8 500 kr) 

Vi hyr idag ut stugan för 3 000 kronor och vi kommer att under våren testa om vi kan leva på 5 000 kr minder. Det blir en övning i att se om vår säkerhetsmarginal håller. Under de allra flesta månader framgent så kommer vi troligen att leva på 20 000 men säkerhetsmarginalerna kan utnyttjas på tre sätt. 

1. Minska uttagen ur portföljen genom att till exempel stugan genererar kassaflöde vilket ökar sannolikheten för att kapitalet räcker.  

2. Möjlighet att leva på mindre under perioder då avkastningen är låg för att bevara kapital

3. Möjlighet att under kortare perioder framgent leva super sparsamt för att sedan göra något tillsammans med familjen. tex spara till en vistelse på annan ort ett helt sommarlov. Något som vi tror ger barnen en helt annan respekt för pengar vilket är något av det viktigaste vi som föräldrar kan ge dem. 

Så som sagt, Super Sparandet är just nu mest ett roligt experiment men som med de flesta experiment finns det ett visst allvar bakom. Det handlar om att testa säkerhetsmarginalerna och att se vad som är möjligt. Det handlar också mer om förståelse för de egna prioriteringarna och gränserna än vad det handlar om pengarna i sig. 

Hur ser ni andra på Super Spar och Snål perioder? Är det meningslöst eller kan det ge något? Gör ni det för pengarna i första hand eller för förståelse för era egna prioriteringar? 

Taggar (blogg): 
14 januari 2017

Häng med! Nu kör vi Super Spar Spurt fram till sommaren!

Helt tvärt emot miljonär vid 30 som väljer att börja "slösa" på upploppet så har vi beslutat oss för att köra en riktigt mördande spurt nu in mot målgången och fruns nära förestående frihet till sommaren. Om jag har räknat rätt är det idag 167 dagar kvar innan vi båda är fria.

Varför kanske du frågar dig? Det finns två huvudanledningar till detta. 

 • För det första så är målet för oss helt klart att bli fria snarare än att bli rika, därför har vi för varje gång vi lyckats bättre än väntat kortat tiden fram till vi ska sluta snarare än att höja slutbeloppet. För närvarande har vi uppnått vårt mål på totalt 6 MSEK i eget kapital men vi har inte uppnått vårt mål för fritt eget kapital på 2,5 MSEK. Det är precis på gränsen om vi kan uppnå det fram till sommaren så varje krona i besparingar är viktigt. Sparsamhet är väldigt effektivt för detta för varje krona som sparas ger en krona på sista raden. Detta medan ökade inkomster ger upphov till skatt och i vissa fall kostnader i relation till att tjäna dessa pengar (tillexempel transport och kläder).
 • Den andra anledningen är att vårt liv kommer förändras till sommaren när vi båda är fria. Det är svårt att veta vilka förutsättningar vi har då, hur mycket kan vi göra själva som vi skulle behöva hyra in någon för att göra nu? Frun kanske behöver blåkläder istället för finbyxor? Kan vi hitta ännu mer av barnens saker begagnat när vi har mer tid? Med denna osäkerhet så är det dumt att spendera pengar på saker nu som möjligen är onödigt om bara 6 månader. 

Vi har tidigare kört snålmånader men då finns det ett element av att kunna dra ner kostnader mer än vad som är möjligt över en längre priod genom att skjuta på klädinköp till barnen eller äta ur matföråden. Detta kommer dock inte vara möjligt över 6 månader varför vi får ta en annan approach kring de kostnader som vi kan påverka direkt

 • Först och främst  kommer vi att försöka att klara oss på halva vanliga budgeten "egna pengar" för varje famljemedlem. Det betyder 1000 kr per vuxen och 500 kr var för de två större barnen och 250 för minstingen per månad fram till sommaren. Detta inkluderar ett totalt köpstopp för kläder..barnen undantagna om det är verkligt akut. 
 • Vi kommer även att försöka vara ännu lite smartare med transporter och se om vi kan sänka bränslekostnaderna ytterligare. En ide är att frun skulle kunna jobba hemifrån ibland detta skulle innebära en direkt besparing på 70 kr per dag i mindre bränslekostnad... Vi ska se över möjligheten att sälja den ena bilen och på så vis avvärja en del kostnader och kanske få lite betalt också. 
 • Frun har sedan länge klippt både mig och barnen vilket innebär en ganska stor besparing på ett år, nu har hon även lyckats få sin mor att klippa henne och hon har dessutom slutat att färga över de gråa håren och bli mer naturlig. Det senare är i och för sig ett test men kommer absolut spara en del pengar det kommande halvåret. 
 • Vi kommer ta ett ännu tightare grepp kring matbudgeten och jag ska se vad som är möjligt om vi ersätter en del kött med bönor, ägg och andra subsitut. Jag ska även baka mer själv. Tror att detta kan bli ett experiment som kan ge följdverkningar även längre fram. Utemat är redan en i stort sett icke existernade kategori i vår budget och ska stanna där. 
 • Vi fortsätter att minimera alkoholen även om vi tycker att ett glas vin kan vara gott ibland så är det en kostnad (ingår ovan i  egna pengar) som vi vill hålla låg. 
 • Vi har redan utrustning för utförsåkning och vi har säsongskort i den lokala backen så där kommer vi spedera mycket ledig tid. Barnen älskar det..vilket innebär att vi gör det också. Med medhavd matsäck innebär varje besök en merkostnade för någon liter diesel för en heldag utomhus med familjen.
 • Barnen fick ett begagnat XBOX 360 i julas med några spel, vi lade dock undan flera ytterligare spel som kom med vid köpet och där har vi en del extra förströelse att plocka fram vid tillfälle utan kostnad. Vi fick även med ett antal spel som de är för små för att spela och dessa går möjligen att sälja eller byta. Fördelen med en äldre konsol är även att biblioteken har ett rätt bra utbud av spel som går att låna gratis. 
 • Vi har även skridskor och längdskidor till hela familjen och där behöver vi inte ens åka någonstans. Cyklar, kickbikes och en roddbåt när det blir vår och sommar.  Inga lekland alltså:-) 
 •  

Det finns en del kostnader som vi har mindre kontroll över, det stora är:

 • Hur mycket el det kommer gå åt samt priset på denna el. Med bergvärme så är vårt hus relativt effektivt men det är stor skillnad om det är -20 ute eller +5 . Jan-Mars brukar vara de dyraste månaderna så vi får se hur det går. Vi håller en relativt låg grundtemperatur i huset normalt och tilläggseldar sedan när det behövs. Ved kan vi köpa billigt av en granne, det kräver lite arbete men det är härligt att få lufta musklerna lite då och då. 
 • Oväntade fel i hus eller bilar kan även komma som en överaskning men just nu verkar det mesta här hemma och i bilarna funka bra och vi har inga akuta kända behov. 

Med dessa aktiviteter på plats och utan några stora överaskningar så bör vi kunna hålla kostnaderna under 18 000 kronor i månaden för de första sex månaderna på året. Sen får vi återkomma till hur vi ska göra under uttagsfasen som inleds i augusti när vi för första gången ska leva på kapitalet.  Kostnaderna kommer då sänkas som bas eftersom frun inte länger behöver pendla och inte heller behöver speciella kläder för jobbet.

Vad tycker ni om detta upplägg? Nån som vill hänga med och superspara fram till sommaren? 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar