Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 april 2017

Har du Telia, Tele2, Telenor eller 3 - byt nu!!

Inlägget innehåller affiliate länkar. Jag blir faktiskt genuint glad när jag ser att något använt en av mina affiliate länkar därför att jag rekomenderar produkter och tjänster som jag tycker är bra och prisvärda. Jag tror att mina läsare är så pass smarta att de vill byta ett dyrt telefonabonemang till ett billigare med samma prestanda och att ni inte springer iväg och köper saker som ni inte behöver bara för att jag lägger ut en länk!   

När det gäller abonemang och försäkringar etc så har jag för vana att kolla över dessa en gång per år. Det innebär också lite arbete att byta så jag har satt en gräns att det nya abonemenget eller försäkringen skall vara likvärding och spara minst 10% jämfört med det nuvarande jag har för att det ska vara värt det lilla besväret. 

Ett område där jag är övertygad om att det går att spara pengar för väldigt många är mobilabonemang varför jag med jämna mellanrum tipsar om lågprisoperatörerna här på bloggen. Detta är den bästa sortens besparing då det ofta är samma service till en lägre kostnad.  

Till våra telefoner har vi  abonemang "LITEN" från hallon.se (affiliate) vilket kostar 99 kr i månaden för 60 samtal, fria SMS och 2 GB surf. Detta har räckt mycket bra för oss då vi kan ringa via facetime eller skype hemma samt ladda ner poddar och radio överallt där det finns wifi. Just nu erbjuder Hallon att man får de tre första månaderna för 49 kr och en extra surfpott på 50 GB (som kan sparas) om man tecknar ett nytt abonemang. (Hallon använder sig av mobiloperatören 3's nät.) 

Även vimla.se (affiliate) har attraktiva abonemang speciellt för den som har många telefoner i familjen (tonårsbarn?). Deras erbjudande är någon enstaka krona dyrare per månad  och bjuder inte lika mycket surf men å andra sidan så får man rabatt om man värvar flera abonenter (detta funkar med vänner, familj etc) varför det kan bli billigare om man är flera. (Vimla använder sig av Telenor´s nät)  

Ett ytterligare alternativ som har lite högre priser än dem ovan men ändå är konkurrenskraftigt jämfört med de stora operatörerna är halebop.se (affiliate). Fördelen med Halebop är dock att de använder sig av Telias mobilnät som på vissa håll i landet har betydligt bättre täckning än de andra två. Detta är förstås också viktigt för varför ha en mobiltelefon om man inte kan ringa där man bor. 

Om du är riktigt sugen på att komma billigt undan finns det inget som hindrar att du med jämna mellanrum byter mellan operatörerna och tar vara på deras öppningserbjudanden då dessa operatörer kör helt utan bindingstid. Du kan också titta på alternativet kontantkort om du använder telefonen mycket lite. 

Vad har du för månadskostnad för telefoni? När bytte du senast abonemang?

Taggar (blogg): 
11 mars 2017

Har du Telia, Tele2, Telenor eller 3 - byt mobil abonnemang nu!!

Inlägget innehåller affiliate länkar. Tidigare i veckan fick jag en kommentar angånde produktplacering/affiliates och jag kan förstå om vissa stör sig på detta. Samtidigt tycker jag att det är dumt att så många i vårt avlånga land betalar flerdubbelt för mycket för sina telefoner, betalar för höga avgifter på sina sparpengar etc. Jag blir faktiskt genuint glad när jag ser att något använt en av mina affiliate länkar därför att jag rekomenderar produkter och tjänster som jag tycker är bra och prisvärda. Jag tror att mina läsare är så pass smarta att de vill byta ett dyrt telefonabonemang till ett billigare med samma prestanda och att ni inte springer iväg och köper saker som ni inte behöver bara för att jag lägger ut en länk!   

Ett område där jag ser att många lägger alldeles för mycket pengar är mobiltelefoni. Visst kan det tyckas som en nödvändighet att ha en telefon och möjligen att även kunna använda den till annat än ringa men det är mycket stora kostnadsmässiga skillnader på hur man väljer att lösa detta  . Jag är ingen teknifientlig bakåtsträvare men ser inte hellr någon direkt anledning att byta min några år gamla iPhone mot en nyare och mycket dyrare vilket väldigt många verkar göra. 

Det är också rätt märkligt att det går så bra för de etablerade opratörerna ovan att ta ut överpris av sina egna kunder och sedan sälja samma tjänst billigare via alternativa operatörer. Om du inte hatar pengar och har någon av de stora operatörerna så tycker jag därför att det är dags att du byter. 

Till våra telefoner har vi  abonemang "LITEN" från hallon.se (affiliate) vilket kostar 99 kr i månaden för 60 samtal, fria SMS och 2 GB surf. Detta har räckt mycket bra för oss då vi kan ringa via facetime eller skype hemma samt ladda ner poddar och radio överallt där det finns wifi. Just nu erbjuder Hallon att man får de tre första månaderna för 49 kr och en extra surfpott på 50 GB (som kan sparas) om man tecknar ett nytt abonemang. 

Även vimla.se har attraktiva abonemang speciellt för den som har många telefoner i familjen (tonårsbarn?). Deras erbjudande är någon enstaka krona dyrare per månad  och bjuder inte lika mycket surf men å andra sidan så får man rabatt om man värvar flera abonenter (detta funkar med vänner, familj etc) varför det kan bli billigare om man är flera.  

Om du är riktigt sugen på att komma billigt undan finns det inget som hindrar att du med jämna mellanrum byter mellan operatörerna och tar vara på deras öppningserbjudanden då dessa operatörer kör helt utan bindingstid. Du kan också titta på alternativet kontantkort om du använder telefonen mycket lite. 

Vad har du för månadskostnad för telefoni? När bytte du senast abonemang?

Taggar (blogg): 
6 december 2016

Världens dyraste telefon!

Små månatliga utgifter är som droppar som urholkar stenen. Därför tycker jag att man ska aggregera dessa för att se vad de innebär över en livtid. 

Jag har en sån där orimligt dyr iFån av model 6 som jag köpte (kontant) för 5 000 kr. Den var bättre begagnad vilket betyder någon liten repa men i övrigt mycket bra funktion. Den kommer att duga gott för mig i cirka 3 år (kanske längre men vi räknar lågt för exemplets skull) vilket innebär en kostnad för telefonen på 140 kr i månaden. Till det kommer ett lågprisabonemang från Hallon (affiliate länk) för 99 kr i månaden som passar mig väl (2 GB surf, fria meddelanden och 60 fria samtal Hittils har kostnaden en månad gått upp i hutlösa 103 kr annars alltid 99 kr). Totalt kostar min telefon alltså 240 kr i månaden. Generellt skulle jag beteckna min nivå på telefonkonsumtion som överdådig lyx...men...

Dagligen ser jag annonser som uppmanar till att byta telefon till en ny iFån (eller Samsung) till en konstnad inklusive abonemang på 599:- i månaden. No big deal eller. Låt oss fundera. Säg att du köper din första egna telefon vid 18 års ålder (stackars föräldrar betalar innan dess?) och du har telefon livet ut vilket rimligen borde vara fram till cirka 80 års ålder i snitt (kanske längre men vi räknar lågt) då är det 62 år av högre kostnader. ( 599-240 = 359*12*62 = 267 096 (exkl eventuell avkastning).

ALLTSÅ MER ÄN EN KVARTS MILJON FÖR ATT HA EN LITE NYARE TELEFON SOM GÖR EXAKT SAMMA SAK?! Nej inte riktigt det finns en del coola "features" på de nya modellerna:-) 

 

Vad har du för kostander för telefoni? Har du funderat på vad det blir under din livstid?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar