Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 september 2016

Vi hade visst missat 850 000 kr?!

Som jag berättat i några tidigare inlägg så försöker jag gå igenom pensionen ordentligt. Tidigare har jag fokuserat på att slänga in pengar via löneväxling och inte göra allt för dåliga val. Mina investeringstankar har dock fokuserat på de pengar som jag har på ISK/KF och i IPS som jag själv kan förfoga över och som man kan följa på shareville.

Döm om min förvåning när jag upptäkte ett litet oskyldigt belopp längst upp på sidan (hos minpension.se) ("belopp per månad livsvarigt från 65 år(cirka 2 600 kr)). Kollade efter hos frun och där var motsvarande belopp 700 kr. När jag började tänka efter kommer jag nu ihåg att hos min första arbetsgivare fick insättningar till den förmånsbestämda ITP2-planen...hade jag nästan glömt. Frun får fortfarande insättningar till denna...tydligen...hade sämre koll på detta än jag trodde.  

Vad innebär nu detta och vad är värdet på det jo för att räkna fram ett värde så får man ta månadsbeloppet multiplicera med tolv månader och sedan multiplicera med livstidsantagandet hos pensionsbolaget (i Alectas fall 21,5 år efter 65). Värdet är alltså 2600 * 12 * 21,5 = ca 670 000 kr för mig och 700 * 12 * 21,5 = ca 180 000 för frun...alltså totalt 850 000 som vi har glömt bort.

Detta stärker mig i min tro att pensionen inte är något som helst problem för oss utan det som är viktigt för oss är att bevara och förvalta vårt "fria" egna kapital så det räcker och blir över fram till pensionen blir tillgänglig. Pinsamt egentligen att jag som är ekonom och intresserada av detta ändå inte riktigt förstått detta belopp..visar hur mycket det finns att göra kring pensioner i stort. Samtidigt stärker detta mig i min tes att när man har generellt god koll på sin ekonomi, är på bollen och har goda marginaler så är nästan alla ekonomiska överaskningar positiva! 

Hur som helst gör denna lilla upptäkt att det är ännu roligare att nu fortsätta äventyren i pensionsdjungeln! 

22 september 2016

Mer pensionstankar...dags att ta tag i tjänstepensionen!

Eftersom jag har varit lycklig nog att ha ett relativt välbetalt jobb och en arbetsgivare som (under de senaste åren) godkänt växling av lön till tjänstepension så har denna del av våra besparingar växt fort och tjänstepension utgör just nu 30% av vårt totala kapital...vilket gör detta väldigt viktigt. 

"Nackdelen" om den nu kan kallas så är att våra arbetsgivare haft kollektivavtal vilket inneburit att jag har haft mycket begränsad möjlighet att själv påverka placeringen av pensionspengarna. Jag har också haft ett par olika arbetstivare, frun lika så, och olika avtalsperioder för vilket innebär att pengarna är delade i lite olika "potter" . Sammantaget är tjänstepensionen en  stor del av vårt samlade kapital och det ska dessutom ligga ytterligare minst 15 år till innan uttag så det gäller att se om sitt hus. 

De olika pensionsbolagen där jag har pengar idag är: 

  • Folksam (40%)
  • AMF (20%)
  • Nordea (20%)
  • Handelsbanken (10%)

Ungefär hälften är i traditionell förvaltning och andra halvan i fondförsäkringar. Större delen av fonderna är indexfonder (sverige/världen), och övriga regionfonder med relativt låga avgifter. På det hela taget tror jag inte att jag blir fullständigt lurad på avgiftern men jag är ändå inte nöjd. Helst skulle jag vilja ha friheten att flytta in allt detta i ett nytt sparande hos till exempel Nordnet men eftersom jag inte får det med gällande regelverk så kommer jag nu istället att gå igenom alla placeringar och se om det går att hitta några förbättringar/besparingar för bättre avkastning. 

Lovar att återkomma i frågan här på bloggen och berätta vad jag hittar när jag besöker denna djungel! Vad har du själv för erfarenhet av tjänstepension eller annan pension, vilka nitar och framgångar har du haft?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar