
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden rapportkommentar Q3 2020
Rapportkommentar Q3 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)
- Bästa förvaltningsresultatet hittills
- Ökade vinster från projekt- och fastighetsutveckling
- Fortsatt högt transaktionstempo
Rapportkommentar
Bästa förvaltningsresultatet hittills. SBBs hyresintäkter fortsätter att växa mycket snabbt i spåren av stora fastighetsinvesteringar och hyresintäkterna uppgick i kvartalet till 1 204 MSEK (507) dvs en mer än en fördubbling av nivån från för ett år sedan. Hyror från Samhällsfastigheter utgör nu nästan 80% av de totala intäkterna och drygt 15% kommer från bostäder. SBB har därmed en i dagens läge unik sammansättning av hyresgäster som gör att oron för uteblivna hyresbetalningar i dagens läge är marginell. Driftnettot steg till 852 MSEK (343) och innebär att överskottsgraden steg till hela 71% (68). Integrationen med Hemfosa är nu helt genomförd och bidrar till det förbättrade finansnettot. Förvaltningsresultatet inklusive finansiella poster steg ännu snabbare än driftnettot och uppgick till 677 MSEK (254). Detta resultat innehåller dock positiva valutakursdifferenser om 104 MSEK (24) men samtidigt har centraladministrationskostnaderna stigit kraftigt till 79 MSEK (34), delvis till följd av den stora transaktionshastigheten och engångskostnader till följd av införlivandet av Hemfosa. SBB har genom ett antal vidtagna åtgärder klart förbättrat den finansiella ställningen (belåningsgrad 42% och en räntetäckningsgrad om 3,3x) och därmed fått en lägre genomsnittlig ränta. Vid utgången av perioden uppgick den till 1,41% (1,76) och bolaget har nu en genomsnittlig räntebindning på 4,9 år. Även detta kvartal redovisades betydande positiva värdeförändringar i fastighetsportföljen. Efter kvartalets uppvärdering med 3,4 MdSEK till följd av ökat driftnetto efter genomförda investeringar samt omförhandlingar uppgår fastighetsbeståndets värde till ca 81 MdSEK.
Ökade vinster från projekt- och fastighetsutveckling. Förutom förvaltningen av samhällsfastigheter och hyresrätter håller projekt- och fastighetsutveckling att bli en allt viktig del av SBBs intäkter. Denna bedrivs dels i egen regi men dels också via JV där SBB sålt byggrätten till andra partnern och denne övertar risken för exploateringen. Vid utgången av kvartalet uppgick SBBs byggrättsportfölj till 2 185 000 kvm BTA motsvarande ca 29 000 lägenheter. Av dessa byggrätter hade över hälften erhållit planbesked och/eller lagkraftvunnen detaljplan finns. SBBs mål är att denna verksamhet årligen ska bidra med ett resultat om 500-700 MSEK per år men i en scenarioanalys anger bolaget att de kan komma att bidra med mellan 1,1-1,7 MdSEK i återkommande årligt resultat. Detta resultat beräknas vad avser projektutveckling som summan av förändring av marknadsvärde för fastigheter med större projekt minus genomförda investeringar. Kvartalets resultat från denna verksamhet uppgick till nästan 600 MSEK och innebär att den hittills i år genererat 850 MSEK. Det nyligen höjda målet om att nå ett fastighetsbestånd om 125 MdSEK år 2025, dvs 45 MdSEK högre än idag är beroende av att denna verksamhet utvecklas väl.
Fortsatt högt transaktionstempo. Under Q3 förvärvades fastigheter för 4,6 MdSEK, varav huvuddelen består av en portfölj med norska förskolor med 35-åriga triple-net-avtal. I oktober har avtal om försäljning av fastigheter om 2,1 MdSEK i två separata portföljer annonserats. Samtidigt har SBB förvärvat en fastighetsportfölj i Finland med ett värde på ca 220 MEURO. Förutom effekterna av förvärvet av Hemfosa drivs resultatet av den allt mer strömlinjeformade fastighetsbeståndet och den ökade projekt- och fastighetsutvecklingen enligt ovan. Den efterlängtade BBB+ ratingen borde också vara inom räckhåll, vilket borde ge fortsatt utrymme för lägre genomsnittliga räntor. Förutom att ta hänsyn till ovanstående fastighetstransaktioner gör vi inga större förändringar i våra vinstestimat. Även om aktien haft en betydligt bättre utveckling än de flesta andra fastighetsbolag (+18% i år) handlas aktien långt under rekordnoteringen före pandemin i mars i år. Aktien handlas för närvarande med en 10% premie i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NRV) 24,4 SEK. Ett värde som för övrigt stigit med ca 85% på ett år.
Kort om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB)
Ordförande: Lennart Schuss
VD: Ilija Batljan
CFO: Eva-Lotta Stridh
Lista: First North Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v40-20
Veckobrev 52-19
Sista hela veckan före jul och julhetsen märks inte bara i affärerna utan i en stor aktivitet på börsen. Och året verkar sluta ”in style” med en uppgång på 1,5-2,0% beroende på vilket index man följer. Ett antal vinstvarningar störde dock julstämningen utan att det går att avläsa några mer branschspecifika trender. På tal om vinstvarningar är det intressant att notera att samma dag som Opus i veckan informerade om en svagare utveckling så höjde budkonsortiet sitt bud.
Heltidsanalytiker för SBB. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av TradeVenue) tillhör ett av de bolag som i egentligen nästan skulle behöva en analytiker som på heltid följer bolaget. Transaktionerna står som spön i backen och VD Ilija Batljan har hittills visat att i stort sett ingenting är omöjligt. Samtidigt som en nyemission precis är avklarad och acceptansgraden i SBBs bud på Hemfosa snart offentliggörs (se nedan) kommer så nyheten att SBB säljer sin 20% andel i fastighetsbolaget Amasten. När SBB i höstas kom in och blev delägare i Amasten trodde många inklusive undertecknad att det var ett första steg i en fusion mellan bolagen. I och med att Amasten är helt inriktade på hyresbostäder och SBB också har det som ett prioriterat område skulle det ha varit en naturlig utveckling. Men som alltid när det gäller SBB får man vara beredd på överraskningar. Enligt SBBs VD beror försäljningen på ändrade prioriteringar efter budet på Hemfosa och att man därmed frigör 740 MSEK för att minska skuldsättningen. Trots denna snabba omprioritering kan SBBn på drygt två månader räkna in en liten realisationsvinst om drygt 30 MSEK men som på helårsbasis blir över 20% på investerat kapital. Det är ingen dålig avkastning!! Dagen före julafton blir en viktig dag för SBB och dess ägare när acceptansgraden i budet på Hemfosa avslöjas.
Det händer mycket i Nyfosa också. Om det händer mycket i SBB gäller det nästan lika mycket i ett annat fastighetsbolag Nyfosa (också bevakat av TradeVenue). När bolaget avknoppades och noterades i november 2018 hade bolaget fastigheter för ca 15 mdr SEK. Sammanlagt har fastighetstransaktioner om ca 10 mdr SEK (varav avyttringar 0,9 mdr SEK) skett sedan dess, vilket således innebär att fastighetsbeståndet på ett år har stigit med 60%!! Bolagets egna mål om att ha fastigheter för 25 mdr SEK är alltså redan i stort sett uppfyllda. I en transaktion i veckan köpte man kontor och lager mm för 4,2 mdr SEK i främst Karlstad men även i städer som Uppsala och Stockholm med en av oss uppskattad yield om ca 5,7%. Betalningen sker dels genom en nyemission motsvarande 0,7 mdr SEK (där utspädningen kan begränsas till 6% till följd av den premie om ca 30% Nyfosa handlas till i förhållande till sitt substansvärde), befintlig likviditet och ökad skuldsättning. Om man antar lånekostnader om ca 2% och oförändrad överskottsgrad om 68% skulle förvaltningsresultatet (före resultatandelar i JV) enbart på denna transaktion under en 12-månadersperiod öka med 30% i förhållande 2018 års resultat. Visserligen fördelat på 6% fler aktier men ändå!! Trots kraftigt stigande fastighetspriser kan man alltså fortfarande göra affärer med en betydande säkerhetsmarginal dvs räntorna kan stiga mer ca 3,5 procentenheter eller uthyrningsgraden sjunka till 50% för att affären inte ska gå ihop. Förhoppningsvis får vi dock inte uppleva högre räntor och en sämre konjunktur samtidigt för då blir det inte så skojigt…… Att en dylik affär dessutom görs under vad som borde vara långt under nybyggnadskostnaden för dessa fastigheter minskar också risken.
Uppvaknande på dödsbädden. Studsviks kursgraf under året fram till förra veckan ser ut som ett streck som kontinuerligt pekar snett nedåt under låg volym. Fram till mitten av förra veckan hade aktien sjunkit med drygt 35% och hade då på två år minskat i värde med 60%. En relativt tunn Affärsvärlden-analys fick emellertid aktien att vakna till liv och den har sedan dess stigit med drygt 40% under hög volym. Med all respekt för Affärsvärlden brukar vanligtvis denna typ av tidningsrekommendationer ha en relativt kort inverkan på kursen (att de sedan på sikt kan visa sig vara riktiga är en annan sak). En katastrofal Q1-rapport i år från Studsvik har efterföljts av något bättre rapporter, där den optimistiskt lagde i den senaste rapporten kan se ljus i tunneln, vilket Affärsvärlden gör. Men om det motiverar denna kursuppgång med tanke på bolagets dåliga ”trackrecord” på att leverera är enligt min mening mer osäkert. Eller är det uppköpsspekulationer – som det länge har talats om - där någon större utländsk konkurrent tror sig kunna få bättre utväxling på bolagets unika teknologikunnande än vad ledningen historiskt lyckats med.
Julklapp till Consiliums aktieägare. Consiliums styrelse (bevakat av TradeVenue) tillkännagav redan i samband med bokslutsrapporten för 2018 att en strategisk översyn av koncernen var på gång. Många med mig har nog varit ganska besvikna över att ingenting sedan skett under året. Detta kombinerat med en relativt svag finansiell ställning (soliditet på 18% och ännu lägre om hänsyn tas till hybridobligationen), ett obligationslån om 750 MSEK, som förfaller till betalning i mars nästa år och en verksamhet under avveckling som blöder med uppskattningsvis 70 MSEK i år och som minst sagt verkar svårsåld har bidragit till att aktien i år har backat 20% (på tre år har den i det närmaste halverats). I fredags eftermiddag kommer så den stora efterlängtade julklappen för Consiliums rätt plågade aktieägare när den överlägset största divisionen Marine & Safety (står i år för uppskattningsvis 95% av omsättningen och 100% av EBIT) säljs för netto 2,5 mdr SEK till Nordic Capital. Detta är en värdering långt över mina vildaste gissningar och skulle innebära att Consilium efter betalning av det utestående obligationslånet enligt ovan och realisationsvinstskatt skulle kunna få uppskattningsvis likvida medel om 1,5 mdr SEK eller ca 130 SEK per aktie. Till det kommer så kvarstående verksamhet i Consilium bestående av Safety Engineering med en omsättning kring 80 MSEK men med ett negativt resultat under senare år, givet en svag efterfrågan från olje- och gasindustrin. Denna del borde dock i ett bättre marknadsläge kunna producera ett hyggligt resultat och ha ett värde som i alla fall borde överstiga det medskick som en försäljning av ”verksamheter under avveckling” kan komma att medföra. Det finns anledning att återkomma efter uträtande av vissa frågetecken i kommunikén men ett ordentligt kursrally står för dörren på måndag med tanke på att kursen slutade på 41 SEK i fredags, vilket motsvarar ett börsvärde om 450 MSEK!!!
Vinnare inför 2020-talet? Trots börsens uppgång i år är det inte svårt att hitta förlorare. Speloperatörerna såsom Kindred, Betsson och LeoVegas är alla ned mellan 30 och 40 % bara i år - till följd av allt fler regleringar, ökade skatter och av att majoriteten av svenska institutioner övergett aktierna i spåren av att ESG-frågor (Environmmental, Social and Governance) har vunnit mark. Även om vinsterna överlag har fallit så har värderingarna fallit än mer. Om marknaden för 2-3 år sedan var beredd att värdera den förväntade vinsten till 20-25x, är motsvarande siffra idag kanske hälften.i snitt. Det är i ljuset av detta mycket intressant att jämföra med ett annat mycket kassaflödesgenererande bolag men som blev pariabolag bland större svenska institutioner långt tidigare– Swedish Match. Likheterna med den verklighet som har präglat Swedish Match de senaste 10 åren och som nu möter spelbolagen är många; i form av ökade regleringar inom många olika områden såsom marknadsföring, ständigt ökade punktskatter, nya konkurrenter och en massmedialt mycket negativ opinion - som gjort det svårt för större svenska institutioner att vara kvar som ägare - är många. Trots det torde Swedish Match tillhöra ett av de storbolag som kan visa upp den allra bästa totalavkastningen för sina aktieägare under denna tidsperiod – över 200% - i form av utdelningar och en fantastisk kursutveckling delvis beroende på massiva aktieåterköp. När nu den nya verkligheten för speloperatörerna börjar sjunka in och snart den sista svenska institutionen säljer sina aktier kanske det är dags för en liknande utveckling?
Året som började i moll och slutade i dur. Vis av åren (blir man någonsin det?) brukar undertecknad vara väldigt försiktig med att ha någon speciellt uttalad åsikt om den vanligaste frågan man får vid den här tiden på året: hur går börsen nästa år? Hur många var det som för 12 månader sedan - efter en 20% nedgång - trodde att börsen 12 månader senare skulle stå drygt 25% högre utan att makroutveckling eller för den delen den geopolitiska risken på ett avgörande sätt enligt min mening förändrats? Inte jag i alla fall. Är det något som 2019 lärt mig är att resultat- och konjunkturutveckling är viktigt men ännu viktigare är ränteutvecklingen. Anhängarna av TINA (There is no alternative) är fler än någonsin och det finns en öronbedövande samstämmighet bland analytiker och andra om att långa räntorna kommer att fortsatt vara låga under en lång period framöver Just detta gör att jag tror att om det är något som kommer att vara viktigare än någonsin i år är att bevaka ränteutvecklingen. Skulle räntorna av någon anledning börja ticka uppåt skulle i alla fall jag börja minska andelen aktier…
Jag brukar avsluta våra brev med: Välkommen till en ny spännande aktievecka. Huruvida det kommer att bli fallet den kommande veckan är väl mer tveksamt med enbart två handelsdagar som dessutom är klämdagar och många bortresta och kontor stängda. Såvida man förstås inte är intresserad av att betrakta den ”kurstrixning” som brukar föregå ett årsskifte. Tack för alla kommentarer från våra engagerade läsare under året. Vi på TradeVenue önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!!
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se