
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v15
Veckobrev v30
Så är vi mitt uppe i floden av rapporter och många av dessa lever uppenbarligen inte upp till förväntningarna. Men några av tidningarnas krigsrubriker om brant fallande vinster verkar enligt min mening som klart överdrivna. Vänta med denna typ av rubriker till den dag det blir lågkonjunktur (om nu inte politikerna förbjudit dessa) och resultaten i många fall går över på minussidan!!! Vad vi sett hittills skulle jag vilja beskriva som en mild inbromsning. Hur som helst det finns många bra rapporter. Vi uppmärksammar några av dessa nedan.
Ingen besvikelse från TF Bank. Om storbankernas rapporter överlag varit besvikelser (med SEB som undantag) fortsätter nischbankerna att tugga på. Min favorit bland dessa - TF Bank - lyckades i Q2 ännu en gång komma med ett riktigt kanonresultat med ett rörelseresultat som i likhet med första kvartalet steg med över 30%. Låneportföljen har sedan årsskiftet stigit med ca 25% till 5,6 mdr SEK och till skillnad från Handelsbanken ökar intäkterna snabbare än kostnaderna - vilket brukar vara bra för affärerna!!! Relationen kostnader i förhållande till intäkter (K/I-talet) har i kvartalet sjunkit till 37,6% (40,1) - en utveckling som storbankerna bara kan drömma om. En 11% tillväxt i låneportföljen under Q2 borgar för att den positiva intäktsutvecklingen fortsätter under andra halvåret om än i lägre takt och som framgår av VD-ordet kommer expansionen att vara mer fokuserad på marginal och lönsamhet än tidigare. Farorna för en bank med snabb kreditexpansion är allmänt omvittnade men TF Bank verkar med sin 30-åriga historia, geografiska expansion (verksamma i tio länder) och produktmässiga spridning om inte helt eliminerat så i alla fall minskat dessa faror en hel del. Det är också intressant att notera att banken trots expansionen rapporterar om en förbättrad kreditkvalitet i portföljen som innebär att kreditförlustnivån minskade till 3,6% (4,3). Efter en kursuppgång på 60% i år kanske aktien står inför en välbehövlig konsolidering men tror man på företagets eget ambitiösa mål om en vinst per aktie om minst 14,50 SEK per aktie för 2020 (P/E-tal 8x på dagens kurs) framstår aktien inte som dyr.
XVIVO på väg att växla upp. Själva siffrorna i Q2-rapporten för XVIVO (bevakat av TradeVenue) var kanske inte så överraskande. En valutajusterad tillväxt i Q2 om 15% och en EBITDA-marginal om 21% har blivit lite av vardagsmat för bolagets rapporter. Det finns dock glädjande tecken på att denna tillväxt håller på att växla upp och marginalerna på sikt förbättras ännu ett snäpp. Under kvartalet fick XVIVO bolagets första så kallade PMA-godkännande (Premarket Approval) för produkterna XPS och Steen Solution som nu kan användas utan begränsningar på den amerikanska marknaden för bedömning av donerade lungor inför transplantation, vilket i sin tur väntas medföra en markant ökning av antalet accepterade dylika. Minst lika viktigt om inte viktigare är att XVIVOs patent för hjärtpreservationsvätska godkänts i både USA och Europa. Det innebär att en marknad minst lika stor som lungtransplantationsmarknaden öppnar sig för bolaget. Mer näraliggande verkar samarbetet med det amerikanska bioteknikbolaget United Therappeutics ge ökat resultat genom att det beräknas köpa fler evalueringsmaskiner (XPS) som i sin tur ökar försäljningen av de extremt lönsamma förbrukningsvarorna. Vinsthemtagningar efter vårens kraftiga uppgång (aktien har under den senaste månaden sjunkit 12% och har i år därmed ”bara” stigit 28%) har skapat möjlighet att komma in i ett av Sveriges mest spännande företag. Billigt och oupptäckt – nej knappast (med ett P/S-tal 18x på årets av oss förväntade försäljning) men det finns enligt min mening få svenska noterade företag med samma potential.
Det blir inte långtråkigt…. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av TradeVenue) är nog det svenska fastighetsbolag som växer snabbast och som det också händer mest kring. Det blir därför aldrig långtråkigt att försöka hänga med. Under enbart första halvåret har fastighetstransaktioner om sammanlagt 14,5 mdr SEK genomförts vilket ska jämföras med ett marknadsvärde på portföljen om drygt 30 mdr SEK vid utgången av Q2. Efter försäljningen av DNBs huvudkontor i Norge under våren som genererade ett fritt kassaflöde på hela 1,8 mdr SEK (efter att ha ägt fastigheten i ca två år) och frigjorde stora finansiella resurser har takten i köp av främst olika typer av samhällsfastigheter t ex äldreboenden stigit ännu ett snäpp. Bara i juni och juli har fem större affärer genomförts med ett uppskattat värde på över 4 mdr SEK. Det som är mest anmärkningsvärt med SBB är kanske inte expansionen i sig utan att den kunnat ske samtidigt som den finansiella risken minskat och resultatet ökat. SBBs belåningsgrad hade vid utgången av Q2 sjunkit till 43% (59) och över 90% av hyresintäkterna kommer nu från bolagets samhällsfastigheter med mycket långa kontrakt och hyresreglerade bostäder. Resultatutvecklingen är minst lika imponerande med en drygt 50% ökning av det justerade förvaltningsresultatet under Q2 i förhållande till motsvarande period förra året och en snittränta som fallit från 3% till 2%. SBBs aktieägare har under året blivit rikligt belönade med en kursuppgång på ca 40% och aktien har därmed överträffat ett starkt fastighetsindex och handlas till skillnad från tidigare nu över sitt långsiktiga substansvärde (EPRA NAV). Visst det finns risker i allt men skulle fastighetsmarknaden krascha lär det inte vara SBB som faller först…
Håller riskviljan på att sina? I motsats till vad jag trodde blev erbjudandet i vågenergibolaget Eco Wave Power inte fulltecknat. Grön energi, inledd kommersialisering och seriösa investerare bakom projektet var uppenbarligen inte tillräckligt för att fylla emissionen om 150 MSEK. Om det var Dagens Industri som ansåg sig hitta fel i prospektet, att riskviljan håller på att sina eller en för stor emission mitt i sommaren som ledde till att enbart 80% av emissionen tecknades är naturligtvis omöjligt att veta. För de som tecknat aktier var det en mindre skojig upplevelse när kursen gick ned 30% under teckningskursen första dagen. Även i Xbranes Biopharmas vida annonserade företrädesemission om ca 90 MSEK fick garanterna ta ca 20% av emissionen, vilket innebär att aktien nu handlas under teckningskursen. I en lite annan division kan noteras att Hästkällarens notering på NGM inte blev någon succé med enbart 46% av aktierna tecknade. Tre emissioner med problem och mitt i sommaren – man kanske inte ska läsa in allt för mycket i detta men…
Rapporterna fortsätter att komma in nästa vecka – om än i en lägre takt. ABB, Astra Zeneca och Skanska tillhör veckans begivenheter. Välkommen till en ny spännande aktievecka.
Claes Vikbladh
Veckobrev v18
Även om veckans rapportflod innehöll både vin och vatten har det positiva utan tvivel övervägt och bidrog till att den avkortade veckan slutade med en uppgång på ca 1%. Om det i vanliga fall är svårt för mindre men även medelstora bolag att komma ut och få publicitet avseende sina rapporter blir det naturligtvis än så mer – en vecka som denna. Det är dock inte bara Evolution Gaming som med sin rapport kunde glädja sina aktieägare och gå mot trenden i spelsektorn. Här är ett axplock:
Snabb expansion och bättre kreditkvalitet. Jag skrev i förra veckan om TF Banks enligt min mening alltför låga värdering speciellt i relation till en annan nischbank – Avanza Bank. Med tanke på den starka tillväxten i låneportföljen under Q4 förra året låg naturligtvis ett starkt resultat i korten för Q1 men att rörelseresultatet skulle stiga med 35% till 66 MSEK var betydligt över mina och uppenbarligen marknadens förväntningar (med tanke på kursreaktionen). Glädjande att notera är också att den snabba expansion sker samtidigt som kreditkvaliteten enligt bolaget fortsätter att förbättras och kreditförlusterna minskade till 3,7% (4,5). Banken får också betalt för sin geografiska spridning, där Norge för närvarande agerar draglok. Det egna målet om att nå en vinst per aktie om 14,50 SEK år 2020 framstår i ljuset av detta inte som så avlägset.
Försäljningstillväxt 19 kvartal i rad. Även om Q1 traditionellt inte är något stort kvartal för New Wave är det ändå imponerande att kunna redovisa en försäljningsökning på 11% (i lokal valuta) och ett rörelseresultat som mer än fördubblades till 46,0 MSEK (18,6). De två stora segmenten i New Wave – Corporate och Sports & Leisure kunde rapportera försäljningsökningar om 19 respektive 21%. Utfallet för Q1 innebär att bolaget kunnat redovisa försäljningstillväxt 19 kvartal i rad !!! Prestationen ska också ställas i ljuset av klädhandelns problem, som ju flera av New Waves verksamheter tangerar.
”Has history changed”? Massaproducenten Rottneros fortsätter att gå från klarhet till klarhet och ökade omsättningen i Q1 med 17% samtidigt som rörelseresultatet steg med ca 80% till 141 MSEK (78). Det kan till exempel jämföras med att Rottneros under hela 2017 redovisade ett rörelseresultat om 156 MSEK. Men 8% högre massapriser och 13% starkare amerikansk valuta än motsvarande kvartal för ett år sedan får ordentlig effekt på sista raden. Vid jämförelsen med 2017 ska också sägas att mycket positivt skett vad avser kapacitet och produktmix sedan dess. Även om massapriserna (NBSK) kommit ned från de allra högsta nivåerna verkar de nu ha stabiliserats på för Rottneros mycket tillfredsställande nivåer kring 1100 USD – speciellt med tanke på den svaga svenska valutan. Det är intressant att notera att för fem år sedan i april var massapriset drygt 600 USD och har sedan dess i stort sett varit i en stigande trend (det ska kanske tilläggas att SEK/USD vid den tidpunkten var 6,50). Hur som helst tidigare fluktuationer i massapriset med 20-30% på ett år eller ibland ännu mer verkar vara som borta och denna tidigare så pestsmittade bransch har fått en helt annan stabilitet med hjälp av ständigt ökad efterfrågan från producenter av mjukpapper och kartong. Samtidigt som branschen lyckats med konststycket att inte förbygga sig. För den som tror att ”history has changed” vad gäller massamarknaden och prisstabiliteten kan bestå samt kronan fortsätter vara en bananvaluta finns det nog utrymme för fortsatt uppgång – trots en 50% uppgång på ett år!!
Full fart inom solenergi. Att solenergimarknaden för närvarande fullständigt exploderar i Sverige är det nog få som inte har noterat. Ett bolag som gynnas av utvecklingen och som har stora möjligheter att bli en av vinnarna i detta race är SolTech Energy (bevakat av TradeVenue). Med 15 000 aktieägare (!!) tillhör det utan tvivel en av de mest populära aktierna bland mindre aktieägare och är trots veckans nedgång (se nedan) upp 40% på ett år. Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter har bolaget utvecklat och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter och inte produkter som appliceras på befintliga tak eller annat. En teknik som inte bara estetiskt har många fördelar i förhållande till de traditionella produkterna. Q1-rapporten visar på en tredubbling av omsättningen och ett positivt rörelseresultat. Även om huvuddelen av detta kommer från förvärvade bolag är det inget fel på den underliggande tillväxten. En stor del av SolTechs verksamhet har historiskt varit fokuserad på den största solenergimarknaden i världen – den kinesiska - där man verkar tillsammans med sin fabrikspartner ASP i ett samägt försäljningsbolag. Affärsmodellen bygger i Kina på att finansiera och äga själva solcellsanläggningen, vilket finansieras via högavkastande obligationer. Verksamheten växer mycket snabbt och på 12-månadersbasis är man nu uppe i ca 170 MSEK i rullande intäkter. Samtidigt med detta förvärvas nu återförsäljare och anläggningsbolag på den svenska marknaden för att få ut tekniken och produkterna på marknaden snabbt. Att denna kraftiga expansion ställer stora krav på kapital borde inte komma som någon överraskning för någon och veckans negativa kursreaktion (-15%) efter meddelandet om en nyemission framstår som överdriven. Den aviserade uppdelningen av den kinesiska och svenska verksamheten i två separata bolag framstår i ljuset av den snabba utvecklingen också som en mycket välbetänkt åtgärd.
I förhållande till förra veckan framstår denna vecka rapportmässigt som ganska lättviktig men består ändå av 72 rapporter från noterade bolag (om jag nu räknat rätt) inklusive SEB och Nordea. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v17
Trots en avkortad börsvecka hann det hända mycket. Framförallt var det kanske en kvartalsrapport från Sandvik innehållande bland annat ett bra kassaflöde och orderingång som motsäger att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta bidrog utan tvivel till veckans uppgång på ca 1%. Även internationellt var det hög stämning med debut för en av de största introduktionerna i år på amerikanska börsen nämligen Pinterest, som trots en prissättning i det övre intervallet handlades nästan 30% över introduktionspriset första dagen och fick en värdering på 16 mdr USD. Men det händer mycket annat:
Avanza Bank kontra TF Bank. I veckan noterade Avanzas Bank aktiekurs 12-månaderslägsta samma dag som TF Bank noterade 12-månadershögsta. Även om båda två kan kalla sig bank och har det hett eftertraktade tillståndet som medger att de har rätt att ta emot inlåning från allmänheten har de mycket olika inriktning på sin verksamhet och arbetar inom olika nischer. Avanza har som bekant utifrån sin framgångsrika nätmäklartjänst byggt ut verksamheten till ett stort antal tjänster som emissioner, pensioner och bolån. TF Bank är däremot verksam inom konsumentkrediter och har framgångsrikt expanderat sin verksamhet utanför Sverige till åtta andra länder. Precis som när nätmäklarna Avanza och Nordnet ursprungligen noterades har konsumentkreditbankerna när de kommit till marknaden de senaste åren mötts av stor skepsis och låga värderingar. Denna inställning har dock börjat ändras, vilket veckans toppnotering för TF Bank kanske delvis är ett uttryck för. Visst konsumentkrediter är en farlig verksamhet speciellt med dagens låga ränteläge men volatiliteteten i aktiemarknaden med dess effekter på aktiehandel och annat är inte heller att leka med. Hur som helst vilket lockar mest? Avanza på en värdering på 30x vinsten och en stagnerande dylik (och där storbankerna börjar ta upp konkurrensen) eller TF Bank vars vinst stigit med 17% i snitt de senaste tre åren och som handlas på ca 10x årets vinst? Det ska bli spännande att läsa TF Banks rapport på torsdag.
Nytt årshögsta för oljan. Oljepriset noterade i veckan nytt årshögsta och brentoljan har därmed stigit drygt 30% sedan årsskiftet. Det skedde i och för sig från ett nedtryckt läge efter stora nedgångar under november och december. Även om det naturligtvis kan finnas massor med anledningar till oljeprisets positiva utveckling i år som t ex OPECs någorlunda eniga agerande, minskad konfliktrisk mellan USA och Kina och ständigt nya oroshärdar bland oljeproducerande länder är det ändå sällsynt att oljan går upp på detta sätt om konjunkturen är på väg rakt ned i källaren, som många verkar tro.
Seafire gör nytt förvärv. Under 2018 förvärvade Seafire (bevakat av TradeVenue) det snabbväxande och mycket lönsamma tolkföretaget Linguacom. Under 2019 har man redan hunnit med två förvärv med i bägge fallen historiskt snabb tillväxt och höga marginaler. Dels Åkerstedts Verkstad med en omsättning på 30 MSEK och en EBITDA-marginal på 25% och nu för någon vecka sedan Nordbutiker med en omsättning på 70 MSEK och en marginal om 16%. Det senare företaget är den ledande e-handelsaktören i Norden för lätta elfordon, såsom elcyklar, elmopeder och elrullstolar och driver ett tiotal webbutiker. Detta innebär att Seafire på ett år har adderat tre högintressanta företag till portföljen. Med en ledning från riskkapitalbranschen drivs verksamheten i Seafire med relativt hög belåning och dras med höga finansieringskostnader vilket gör att riskerna inte ska underskattas men det börjar bli en fin liten portfölj av företag som man fått ihop. Seafire meddelade i veckan också att man avser flytta noteringen från NGM till First North, vilket borde medföra ökat intresse för aktien.
Att överträffa förväntningarna. I USA brukar varje kvartal ett intressant spel äga rum där de större företagen ofta kallar till sig analytikerna och försöker dra ned förväntningarna inför det kommande kvartalsresultatet för att sedan i själva rapporten lyckas med konststycket att överträffa de neddragna förväntningarna. I Sverige kanske det finns något inslag av det men det är troligen inte speciellt vanligt. De flesta analytiker har dock nu inför Q1-rapporterna, till följd av vågen av negativa konjunktursignaler, självmant dragit ned förväntningarna. I ljuset av det kan man hoppas och tro på ett fortsatt bra mottagande av de kommande veckornas rapporter. Det är inte jämförelsetalen utan aktiemarknadens förväntningar som är det intressanta.
Förra veckans avkortade vecka efterföljs nu av ännu en, som i sin tur följs av en vecka med Valborgsmässohelgen i mitten och möjlighet till klämdagar. Räkna med att april för många hemmabaserade företag, produktions- och försäljningsmässigt inte kommer att bli en höjdarmånad. På börsen väntar en intensiv vecka med torsdag som höjdpunkt där TF Bank får sällskap med 55 andra noterade bolag att rapportera. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh