
Taggar

Ni som följt min blogg sedan starten för 15 år sedan kanske kommer ihåg ungefär hur jag levde för att bli "miljonär innan 30". Det var matlåda och cykla till jobbet, förutom om det var för mycket snö som de inte hunnit ploga, då promenerade jag till jobbet istället. Månadssparandet var från en början runt 50% av lönen, men i takt med att lönen steg kunde jag till slut spara runt 80% av lönen varje månad.
När jag nått den första miljonen firade jag och unnade jag mig en avokado till middagen den kvällen. Sen trummade jag vidare dagen efter på jakt efter 3 och 5 miljoner. Vid ungefär 5 miljoner lugnade jag mig lite och tillät kostnaderna att stiga. Vi köpte bil och åkte på utlandssemester varje sommar. Men fram till jag slutade jobba gick jag aldrig under 70% sparkvot.
Jag led aldrig utan tyckte det var kul och motiverande hela tiden. Jag saknade inget och levde hela tiden under devisen att den sista sparade kronan alltid skulle kännas roligare att spara än att spendera den samma. Men det var ju samtidigt något som tog upp en stor del av mitt liv och genomsyrade nästan allt jag gjorde.
Det här är ungefär vad som krävs för att bli miljonär innan 30 på en vanlig lön och är så klart inte för alla. Vilket också visas av att bara runt 3% av Avanzas kunder under 30 år är miljonärer (siffran var 2,6% för ungefär ett år sedan, så den kan vara lite högre idag när börsen gått bra). Kan man tänka sig att vänta till 35 med att bli miljonär kan man spara lite mindre. Men snittmiljonären av Avanzas kunder som är under 35 år har ett månadssparande på 7 439 kr i månaden. Ett ganska högt sparande som så klart begränsar möjligheten till alltför stora utsvävningar i privatekonomin för många unga personer som ännu inte fått någon jättelön och som som kanske dessutom just köpt sitt första boende och tvingas amortera en del på bolånet.
När Expressen idag skulle skriva en artikel om hur dessa personer, som alltså sparar i snitt över 7 000 kr i månaden hos sin nätmäklare, investerar sina pengar så skulle de hitta en lämplig bild till artikeln. Men här blev den ingen person som stretade på väg till jobbet på cykel i ösregn. Och inte heller någon som satt där på hotellrummet och käkade matlåda på tjänsteresan för att kunna spara hela traktamentet.
Nej så här ser de unga miljonärerna ut enligt Expressen:
Jag blir ibland kontaktad av personer som lyckats bli miljonärer innan de fyller 30. Att de kontaktar mig är rätt naturligt med tanke på namnet på min blogg och dessutom är de så klart stolta över vad de lyckats med, ofta efter hårt arbete i flera år. Egentligen är inte "miljonär innan 30" en så jätteviktig grej för mig. Det var ett mål jag satte upp när jag var runt 25 år och då började jag blogga och sen har det varit onödigt att byta namn på bloggen då jag efter några år fått många följare. Men egentligen tycker jag just 1 miljon vid 30 inte är en så central del av det jag vill fokusera på, det vill säga ekonomisk frihet. Om man når första miljonen vid 27, 30 eller 33 handlar mest om vid vilken ålder man börjar spara och inte minst vid vilken ålder man börjar jobba och tjäna pengar. För mig var 3 miljoner en mycket större milstolpe (10.000 i månaden enligt 4% regeln) för att inte tala om när jag vågade ta steget och sluta jobba runt ungefär 5 miljoner. Men gillar man siffror är så klart ändå miljonen en viktig milstolpe.
En av de som lyckats bli miljonärer innan 30 kontaktade mig för några veckor sedan och frågade om jag visste hur vanligt det var att man klarade detta. Då jag inte hade någon koll och heller inte lyckades hitta någon bra statistik efter 15 minuters sökning på nätet så frågade jag Nicklas Andersson på Avanza om han kunde ta fram statistik från deras kunder.
Han var snäll nog att kolla upp och gav mig beskedet att av Avanzas kunder under 30 år är det 2,6% som har över 1 miljon i tillgångar hos Avanza.
Det är väl inte en helt representativ grupp kanske då man får anta att de som har ett konto hos en nätmäklare har ett större intresse för sparande och investeringar än de som bara är kund på storbanken där de har sitt lönekonto. Å andra sidan kommer vi bara åt tillgångarna som finns hos just Avanza så det finns så klart tillgångar som inte kommer med i statistiken. Rimligtvis bör det vara fler 29 åringar än 20 åringar som är miljonärer så siffran borde vara lite högre än 2,6% om man kollar unikt på 29 åringar.
En ren gissning från min sida blir att om vi väger ihop dessa faktorer så borde vi landa på ungefär 3-5%. Det vill säga ungefär en person i varje skolklass som tog studenten för 10 år sen är idag miljonär i finansiella tillgångar.