
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Börsen står och väger och den här varannandagsmarknaden vi har haft senaste tiden kommer vi att få leva med ett tag till. Det speglar osäkerheten på marknaden med en börs som står högt i ett historiskt perspektiv i kombination med osäkerhet om inflationen och spridningen av omikronvarianten.
Möjligen får vi någon klarhet om omikron om några veckor beroende på vad WHO har att säga om viruset. Är det ungefär som alfa- och deltavarianterna lär det lugna marknaden eftersom vi i så fall har förmågan att hantera även denna virusvariant
”Som det ser ut i dag är jag inte speciellt orolig för omikron. Tittar man på tidigare börsreaktioner under pandemin så var börsen ned 20 procent på två månader vid första virusvågen. I andra vågen var börsen oförändrad och under tredje vågen upp med 10 procent. Det tolkar jag som att även börsen lärt sig att leva med viruset.”
Jag är förvånad över att vi har så låga räntor. Redan före pandemin tyckte jag att räntorna var låga. Det har exempelvis inte varit någon realavkastning på tyska obligationer på tio år. Det har lett till att fokus på marknaden har hamnat på bolag som ska tjäna sina pengar i framtiden, vilket har gjort att multiplarna har blivit väldigt höga på en del tillväxtbolag.
Förutsatt att inte konjunkturutvecklingen eller pandemin återigen pressar ned räntorna kommer räntan att stiga, vilket blir särskilt tufft för bolag med höga värderingar eftersom dagens låga avkastningskrav på aktier rimligen borde gå upp. Det gäller även fastighetsinvesteringar som ju har varit väldigt gynnade av räntetrenden.Marknaden är nu lite mer nervös då den tror att lågränteperioden är över.
Vinstutvecklingen har varit fantastisk. Men vi blir också lite lurade då de flesta av bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen har klarat sig relativt bra under pandemin. Det finns några bolag som är undantag dock till exempel SAS, Pandox och Scandic Hotels.
Jag är positiv till vinsterna även nästa år. Konsensus på aktiemarknaden ligger på en vinstökning 2022 på 8-9 procent. Jag tror det är för lågt givet att komponentbristen släpper gradvis och dagens goda orderböcker. Särskilt bankerna tror jag kommer att överraska. Analytikerna räknar med kreditförluster nästa år men det kommer inte att bli några eftersom återföringarna av kreditförlustreserveringarna 2020 mer än väl uppväger nästa års kreditförluster. För industribolagen tycker jag däremot att analytikerprognoserna har kommit ikapp efter att under fyra kvartal kraftigt har underskattat vinstutvecklingen i bolagen.