
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Grön våg på börsen.
Intresset för gröna investeringar som bidrar till att minska klimatpåverkan är fortsatt mycket stort på finansmarknaderna runt om i världen och om något har aptiten snarare tilltagit under coronapandemin eftersom marknaden räknar med att hållbara miljöprojekt kommer att öka genom att vara en bärande del när samhället ska investera för att återstarta ekonomierna efter coronakrisen.
Från att gröna aktieinvesteringar för ett tiotal år sedan främst var något för nischade miljöfonder är hållbarhetsaspekten i dag en central del i analysen hos samtliga fondförvaltare och det massiva kapitalflödet som det förändrade synsättet på investeringar har skapat har under flera år pressat upp börskurserna i framför allt de större hållbarhetsmärkta bolagen.
Hit hör det finska oljeföretaget Neste, som har en världsledande position inom förnyelsebart bränsle. Nibe vars luftpumpar sparar energi och ersätter fossila bränslen, Tomra, som verkar inom en annan del av den starka hållbarhetstrenden med sin världsledande position inom retursystem, och teknikkonsulten Sweco som brukar hamna högt på placerarnas hållbarhetslistor. Alla var stora börsvinnarna före krisen, med uppgångar på 200-400 procent sedan 2015 fram tills det att börserna började falla i och med coronakrisen.
Med så kraftiga börsuppgångar i ryggen hade det inte varit orimligt om hållbarhetsaktierna hade tillhört förlorarna under coronakrisen. Högvärderade bolag som stigit brant före ett börsras brukar i allmänhet ta mest stryk vid stora börsfall. Förvisso pressades även hållbarhetsbolagen i inledningen av coronakrisen, men när börsoron släpptes återkom placerarnas intresse på dessa aktier med kraft. Nibe, Sweco, Tomra och Neste har alla utklassat börsen under uppgångsfasen.
Kursutvecklingen i år tyder på att hållbarhetsfaktorn som grund för aktieval höll och till och med stärktes av coronakrisen. Samtidigt har kursrallyt inneburit att förväntningarna på bolagen har skruvats upp ytterligare. Nu värderas bolagen till runt 40 gånger vinsten efter att kursuppgångarna under en lång följd av år har varit större än vinstutvecklingen.
Det går på goda grunder att argumentera för att bolag som är hållbarhetsvinnare ska värderas högre än genomsnittet på börsen eftersom de verkar inom områden som under många år kommer att ha högre tillväxt än övrig ekonomi. Men även för hållbarhetsaktier finns ekonomiska ramar och i längden är det inte rimligt att dessa aktier under flera år stiger flera gånger mer än bolagens vinstökningstakt.
Den stora vinnaren på miljörallyt är investmentbolaget Latour som är största ägare i både Sweco och Tomra även efter att investmentbolaget sålde Tomraaktier för 2,5 miljarder kronor i slutet av maj. Latour motiverade försäljningen med att man ville realisera vinster och underlätta handeln med Tomraaktier på Oslobörsen. Så här långt har det inte varit någon lyckad försäljning eftersom Tomraaktien stigit ytterligare 20 procent efter affären.