
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Jag ska snart ge mig an Nintendo, men vill såhär i inledningen dels säga "hej", dels berätta för dig som frågat om/letat efter min första bok, Börspsykologi - så blir du en bättre investerare, men sett att den för tillfället är slut. Förlaget har nu gjort det möjligt att förköpa och beräknad leverans är kirng den 14-17 februari. Du kan såklart även välja "meddela mig" på Adlibris, Bokus eller andra återförsäljare. Jag är ledsen för att det dröjer, men vi ser här hur utbud av materiell, ökad press, efterfrågan på tryckerier samt fraktproblem skapar en mindre välsmakande cocktail. Jag bad även förlaget justera priset, trots högre omkostnader för tryck, löner, materiell mm. för att i alla fall på något sätt "kompensera".
Så... äntligen lite "[It's] Mario time".
Jag har flera gånger skrivit om Nintendo, som jag började investera i strax innan sommaren och därefter skalat ned mig i. Trots positiva spelsläpp samt en mycket fin pipeline för 2022 har aktien inte återtagit mycket av den nedgång som den har haft. Dock bryr jag mig föga om det, för givet de försäljningssiffror vi har fått ta del av samt det faktum att antalet användare/konsumenter ökar bedömer jag det som att aktiekursen för eller senare kommer manifestera detta. Kan jag under tiden fortsätta öka till ett P/E 13 klagar jag inte. Det ska dock understrykas att den senaste tidens uppgång har gjort det nyss nämnda 13 till 15, likväl är det lågt om en mer genrell, men ack så ofta missvisande, relativitetsvärdering med konkurrenter såsom Sony, Blizzard (snart "Microsoft") med flera.
Den 3 februari kommer det anrika, japanska bolaget med sin rapport och senast de rapporterade guidade de svagare än vad analytiker hade räknat med och därav sjönk kursen, initialt, relativt kraftigt. Som jag tidigare skrivit är Nintendo kända för att alltid lämna konservativa prognoser, vilket jag upplever vara ”typiskt japanskt”. Om det är sant eller inte finns andra som har mer kunskap om. Att premiera mer lågt ställda prognoser än vice versa anser jag vara klokt och ser hellre att en ledning tar höjd för evetuella bakslag än lovar "bröd och skådespel" till pöbeln. Självklart ska de satsa och våga, men det är skillnad på att vara en obotlig optimist och en positivt inställd realist.
Sedan oktober har det dels kommit många nya spel till Switch, dels kommit allt fler ”gamla” spel till onlinebutiken. Framför allt har fler indiespel fått tillåtelse att äntra det alltid så konservativa ”molnet” som Nintendo huserar över. Utöver detta har också många SNES- och Nintendo 64-spel blivit tillgängliga. NU i februari kommer klassikern "Majoras Mask" och undertecknad har såklart lämnat in ansökan om ledighet på jobbet... ... Dessa spel är många spelare beredda att betala för, trots att de spelat dem förr på äldre konsoler. Är det för att de har goda minnen av en bra spelupplevelse? För att man har goda och roliga minnen av tiden som spelandet av nämnda gav? För att man läst gott om dem, men aldrig förr spelat dem? För att spela med sina barn och "uppfostra" dem enligt den gyllene boken? Ingen aning, men så länge användare/spelare köper är jag nöjd (och, förhoppningsvis, de själva).
Nya spel som kommit är bland annat Metroid Dread (88), The Great Ace Attorney Chronicles (87), Doki Doki Literature Club Plus (85), Shin Megami Tensei V (84), Cupid Parasite (83), Undermine (83) och Danganronpa Decadence (83). De siffor jag skrivit inom parantes är de betyg de fått på Metacritic och när även Opencritic studeras framkommer snarlika betyg. Detta är inget annat än bra. Riktigt bra till och med. Det ska bli intressant att se hur dessa har sålt, men även om anrika spel såsom Mario Kart, Zelda med flera fortsätter tälja guld likt de har sedan urminnes tider.
Studerar vi vilka spel som beräknas komma under 2022 är det en diger och imponerande skara. Bland annat kommer ett nytt Kirby-spel, Sports story, Triangle Strategy, ett nytt Mario + Rabbids samt Splatoon 3, för att nämna några. Samtliga av dessa är spel som sedan tidigare hyllats och sålts i många exemplar. Även om det inte är hundra procent klart är det många som räknar med att Zelda: Breath of the Wild 2 kommer att släppas innan jul 2022. Som spelare och ”frälst” (och därmed baised?) av Zelda och de flesta av spelen inom detta universum förstår jag att det är en Hype med stort ”H” från alla Nintendofans på jorden. Den första delen, som släpptes så sent som 2013, är det fjärde bäst sålda spelet till Nintendo Switch och har totalt sålt i över 24 miljoner exemplar.
Vi har även nåtts av den mindre roliga nyheten att halvledarbristen tvingat bolaget att minska produktionen på Switchkonsolen med ca 20 %. Det är ett stort avbräck, men hellre 20 % än 30, 40 och 99 %. Switch fortsätter sälja givet det jag ser hos flera återförsäljare, men jag kan också misstolka detta. Att konsolen spelar på sista versen sett till hårdvara har länge varit en åsikt, men jag bedömer att bolaget gör rätt som fortsätter "mjölka" den, för faktum är att de knappt behövt röra på prislappen och ändå, efter flera år, fortsätter den sälja. Man gör även helt rätt till att istället lägga mer fokus på att stärka utbudet till befintliga och nya kunder: mer spel, främst distribuerade online via Nintendos egen e-shop/Nintendo Online; allt bundet till och i molnet som kan användas på alla Nintendos senaste konsoler samt på mobiler. Det är ett ekosystem under uppbyggnad. Ett ekosystem med starka inträdesbarriärer.
Det jag kommer studera i kommande rapport är antalet sålda konsoler, antalet prenumeranter på Nintendo-online, hur ovan spel som kom under de sista månaderna av 2021 har sålt samt vad ledningen kommunicerar om konsolens produktionsproblem. Kan de behålla samma goda momentum som nu är jag övertygad om att kursen kommer manifestera detta, för som jag och många ständigt betona kommer VPA alltid styra aktiekursen (givet att det inte är ”undergång” på andra nyckeltal, såsom skuld mm.). Studera gärna bolaget på Börsdata, men besök även deras ir-avdelning, där mycket bra, illustrerad fakta finns.
Jag vill även passa på att tipsa om den goda och duktiga investeraren Pokertrader, som huserar på twitter. I länken presenterar han sin tes till varför han investerar i Nintendo. Jag delar denna och tror att bolaget kommer bli allt bättre på att monetarisera på sina användare och än mer binda dem i det ekosystem de håller på att bygga.
Jag upplever mig just nu, med de data som finns tillgängliga, mycket trygg i min investering.
Jag har tjatat om Nintendo sedan mars 2021, då jag började att köpa in mig. Sedan dess har kursen sjunkit. I sin senaste rapport, som jag skrev om, kommunicerade bolaget en minskad guidning för det kommande året och siffrorna visade även en försäljningsminskning jämfört med samma period föregående år. Dock är sistnämnda inget som ska ses som alarmerande med stort ”A”, då 2020 var, som bekant, coronadopat likt för många andra spelbolag. Den nedjusterade guidningen är förvisso inte rolig att ta del av, men det ska då även påpekas att Nintendo är kända för att alltid räkna med det värsta och sedan levereras ”högt” över detta. Med det sagt måste man hålla koll på att EBIT(A) inte fortsätter minska.
Bolaget har under de senaste åren blivit mer och mer duktiga på att bygga och stärka sin digitala plattform och med det ett eget sorts ekossystem, där ditt Nintendokonto länkas till alla dina Nintendokonsoler (Switch, mobil, 3DS et cetera). På plattformen kan du köpa spel och sparutrymme och så vidare, precis som du kan på Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony). Övergången från att ha sålt mest fysiska exemplar till att nu sälja digitala sådana har lett till att bolagets bruttomarginal har ökat och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Dock finns här ett ”hot” som man som investerare bör vara uppmärksam på. Det är ej stort, likväl närvarande. Detta blev mig uppmärksammat då jag läste på ett forum på en spelsajt (minns, tyvärr, ej vilken).
Ett något löjligt hot, likväl närvarande.
Många, men långt ifrån alla, som spelar Nintendos spel har en stark emotionell koppling till de olika IP:na. Många av dessa ser sig som samlare, såväl hardcore som mer softcore. De har gärna fysiska exemplar av spelen och ofta även böcker, merchandise et cetera. Visst tar Nintendo skapligt betalt för allt krimskrams, men på spelen påverkar det bruttomarginalen. Nu diskuterar jag en relativt liten grupp av hela Nintendos kundstock, likväl är denna del viktig att belysa. Ju fler som vill ha fysiska utgåvor för att dels samla, dels spela och sedan, eventuellt, sälja vidare, desto sämre bruttomarginal.
Nedan är ett litet axplock från den senaste rapporten och som var väntat minskade försäljningen. Anledningen stavas corona och hur pandemin dopat 2020års föräsljning. Detta till trots är det viktigt att följa försäljningen och dess marginaler för att se att den långsiktiga, positiva trenden består.
"In our digital business for the dedicated video game platform, while download-only software for Nintendo Switch and Nintendo Switch Online memberships sold well, sales of downloadable versions of packaged software declined, leading to digital sales of 75.9 billion yen (a decrease of 24.9% year-on-year)." (Q2-rapport, 5 augusti)
Ett mycket mera stort hot
Kina är ett annat hot. Det var först 2014 som Det Stora Landet tillät konsoler och därefter invadera alla de stora, dvs. Nintendo, Sony och Microsoft. De som har sålt mest och flest är Nintendo, som så sent som 2019 skeppade över en miljon Nintendo Switch. Kina är en enorm marknad, men står idag för en betydande liten del av konsoler och därmed konsolspel. Givet att Regeringen inte börjar lägga sig i, som i fallet med PC-spel et cetera, kommer nämnda bolag att fortsätta öka sin försäljning. Först, vid 2014, var bara en bråkdel av spelen godkända – Super Mario Deluxe. Därefter kom b.la. Pokémon och Animal Crossing. Min förhoppning är att Regeringen tillåter alla spel, även de som inte berättar ”en historisk, korrekt skildring av Kina.” Just om Kina och deras historieförvanskning á la Orwells 1984 är kinamedia.se en sida du ska besöka varje dag (länkar här till två läsvärda artiklar; artikel 1 och artikel 2).
Om kina kan begränsa vilka spel som får säljas och när, hur och var spelare får spela måste man som investerare vara beredd på att få vakna upp till hur Landet meddelar att Nintendo är bannlyst. Förklaringarna kan vara många, såsom den japanska invasionen 1937, eller att man bedriver diplomati med ärkefienden USA. Det kan också bero på att Xi jinping fick ett hårdkokt och inte ett löskokt ägg till frukost…
Inget vet vad Regeringen i Det Stora Landet kommer att göra, men som investerare i Sony, Microsoft och Nintendo bör man vara påläst och alert på vad som komma skall, för något kommer att komma. Det kan mycket väl bli som så att Staten kommer hjälpa inhemska kretaörer och bolag att skapa AAAAAA-titlar, för spelsektorn är en marknad som genererar enorma kassaflöden.
Andra hot, som man måste vara uppmärksam på är de mer vanliga; lyckade konsoler, behålla och förädla viktiga IP:n, att filmsatsningarna går bra (dock är jag här inställd på pannkaka givet historiken), att Super Mario Land (Nintendos version av Disneyland) blir välbesökta et cetera.
Att reflektera över known unknows samt unknows unknows är essentiellt för att inte investera för mycket och för fort. De hjälper oss även att vara ödmjuka och inte ta för givet att vi kan allt, likt vore vi Ikaros innan hans flygning…
Jag har tidigare skrivit om företaget Unity Software. Nedan är reflektioner/data från den senaste rapporten, som släpptes den 13/5.
Unity rapporterade en omsättning på 234,8 miljoner dollar, en ökning med 41 % jämfört med året innan (YoY). Beträffande Create Solutions var intäkterna 70,4 miljoner dollar, vilket är en ökning med 51 % (YoY). Intäkterna från Operate Solutions var 146,6 miljoner dolla. Detta motsvarar en ökning med 40 % (YoY). Strategiska partnerskap och andra intäkter var 17,8 miljoner dollar, vilket motsvarar en tillväxtökning med 12 % från Q1 2020.
Grundläggande och utspädd icke-GAAP-nettoförlust per aktie var 0,10 dollar jämfört med konsensusberäkningen på 0,12 dollar. Unity berättar även att de förväntar sig en långsiktig omsättningstillväxt på cirka 30 %. Bolaget avslutade även sin rapport med att berätta att de höjer sin helårsguidning från $50 miljoner till $1 miljard.
Nedan data är från Börsdata och gällande den ”nya” terminaltjänsten måste jag ånyo berömma George m.fl. – den är verkligen mycket, mycket välgjord.
Unity är, som redan avhandlats i mitt tidigare inlägg, en av världens ledande plattformar för att skapa och driva interaktivt 3D-innehåll i realtid. Över hälften av alla mobil-, PC- och konsolspel är gjorda med Unity (till exempel Pokemon Go). Unity erbjuder en hel design- och skapande plattform så att utvecklare snabbt kan skapa 3D-miljöer och spel.
I framtiden kommer många saker att byggas på Unity, oavsett om det är nästa natur- eller av människan skapad katastrof. Som ytterligare exempel kan b.la. nämnas byggande av fastigheter, flyg och tjänster inom sjukvård – där sistnämnda är en sektor som kommer ha än mer nytta av 3D-motorn. En av Unitys kunder, VirtaMed, kommer att standardisera utvecklingen för både befintliga och framtida produkter på Unity. Det gör det möjligt för kirurger, läkare och läkare att träna i riskfria virtuella miljöer och simuleringar för olika diagnostiska och terapeutiska procedurer.
"The first quarter 2021 saw new customers in household appliances, automotive, healthcare, aerospace, and government as well as a multinational retailer. One such customer - VirtaMed - will standardize development on Unity for both existing and future products. VirtaMed allows surgeons, physicians and medical educators to train in risk-free virtual environments and simulations for different diagnostic and therapeutic procedures." (Q1 2021)
Fastighetsbranschen är en sektor som, relativt många andra, ligger efter i digitalisering. Att skapa en fastighet i en unik, verklighetstrogen/nära miljö där 3D-motorn och plattformen ger möjlighet att testa bygganden mot allt från naturkatastrofer till rena terroraktioner, såsom att en bil kör in i grunden eller att en bomb utlöses är mycket tacksamt för såväl entreprenörerna som försäkringsbolagen. Det blir mer kostnadseffektivt och mer lättare att räkna på. För att inte nämna mer miljövänligt (ESG... phu, när glömma att få med det ... ...).
I och med att Unitys motor används av så många olika aktörer, vilka verkar inom många sektorer, såsom just sjukvård, fastigheter, försärking, militär och spel/gaming skapas en bra bredd – bolaget står och faller inte med enbart en sektor. Därtill skapar deras ekosystem en stickyness – har du en gång blivit kund, använt motorn et cetera kommer det krävas mycket för att du vill byta. Mycket.
På tal om gaming kan VR och AR nämnas (med det sagt kan och ska VR/AR användas inom mycket annat också). Just nu bedöms Facebook vara de ledande inom VR-teknik och med sitt senaste Oculus 2 har de visat att utvecklingen går snabbt. Emellertid bedöms Unitys motor kunna ge en större bredd och således torde den tilltala fler aktörer. En nackdel (?) med Facebook är att de, i alla fall just nu, kopplar allting till sin sociala plattform. Du måste ha ett konto där och således vara ”På Facebook”, medan t.ex. Unity är mer att jämföra som en byggkloss som passar till flera olika aktörers/andra produkter. Vad är mer bra och vad är mindre bra? Öppenhet, eller instängdhet? Jag är kluven, för såväl Apple-metoden som den mer öppna Android (Google)-metoden har visat sig kunna bära frukt.
Jag har ökat i bolaget och ökningarna gjordes den 10/5, 11/5 samt 19/5. Min placeringshorisont är mycket lång i detta bolag och jag kan ens knappt föreställa mig vad bolaget och dess motor kommer att vara om 3, 5 eller 10 år. Dock TROR jag att tjänsten och produkten kommer spela en essentiell och signifikant roll i den digitalisering av samhället som nu sker. Jag tycks ej vara ensam om denna tro. I onsdags, den 19/5, hade TIN Fonder ett nytt event som streamdes på youtube. Cirka 58 minuter in diskuterar de nya innehav i fonden World Tech by TIN. Precis som i NY Teknik fanns där nu Unity.
Då de snart kommer blomma upp diverse EM-elvor drar jag mitt strå i stacken och avslöjar en av mina toppforwards. Ja, det är Unity Software. Inc.
Metaverse och plattformar
De som följer mig på twitter såg att jag under v. 32 tweetade om det då senaste avsnittet från podden Invest Like the Best, som i detta avsnitt gästades av Matthew Ball, som tidigare varit strategichef på Amazon. Idag driver nämnda en egen riskkapitalfond.
Det som diskuterades i podden är, likt oftast, synnerligen intressant. De som tillhör min generation (födda under 1980-talet) och dessförinnan är uppvuxna med ett internet som blev tillgängligt i en relativt så sakteligen och adaptionstacksam takt, medan generationerna därefter är uppvuxna med dess ständiga tillgänglighet. Om detta är det ingen som motsäger sig. Vad som dock oftast förbises när olika generationer och dess förval diskuteras är att mycket, mycket, har ändrats de senaste åren och att denna föränderlighet enbart går, om än inte exponentiellt så åtminstonde snabbare.
När jag var ung (suck…) använde vi Facebook (därefter ”Messenger”), ICQ, Mirc et cetera för att chatta. Visst används till viss del Snapchatt och twitter till detta också, om än inte till samma grad samt kom dessa att växa fram först efter ”chatt-bommen”. Idag finns inga renodlade chattprogram, utan vad som görs synligt för alla som förmår att lyfta blicken, eller har barn/vänner barns e.d. som spelar spel online är att chatten har flyttat in där – således är spelet inte bara ett spel, utan en plattform. Fortnite är exemplet framför övriga – inte bara har jag sett och lyssnat hur bekantas barn, vänner e.d. loggar in för att vara ”åskådare” och att samtidigt chatta med varandra, utan jag har också själv testat det. Därtill är den numera legendariska konserten med Travis Scott ett ytterligare exempel på hur Fortnite inte bara är ett spel, utan en plattform, då över 12 miljoner användare var online och närvarande under spelningen.
Spotify testade att samarbeta med Facebook om att man kunde lägga upp och dela spellistor. Detta går fortfarande, men projektet kom att få mindre och mindre tid, energi samt ekonomi, men jag är övertygad om att något liknande kommer att återkomma, där aktiva användare kan sitta och chatta medan de styr spelningen (jmfr. hur roligt det är/var att sitta med en LP-spelare, ett bra ljudsystem och +100 skivor en kväll med ett glas vin, ost och kex… den känslan…)
Tencent (som går att äga via Prosus) har som bekant WeChatt, som kan bedömas vara ett sorts ”metaverse”, där många olika delar samlas på en och samma plattform. Här kan du chatta, beställa mat/dryck, boka tid med frisören och shoppa samt betala. Utöver detta kan du även betygsätta. Allt detta utan att du behöver hoppa mellan olika appar och produkter, vilket i dagens värld upplevs som ”jobbigt och omständligt”, ty att först besöka Adlibris för att därefter öppna och bekräfta ditt köp med bank-id är… ja, ”jobbigt”.
”Meteverse” är det nya svarta och vi kan se hur allt fler ämnar skapa sig ett sådant; Disney har sina IP:n som sedan monetariseras via parker, filmer, kryssningar, serier och merchandise. Amazon, Facebook, Alphabet et cetera bygger även de sina egna ”metaverse” och frågan är när delen ”gaming” kommer att växa ut och bli en viktig del i nämndas ”metaverse”, för jag tror att vi kommer att se denna sektor växa mer, mer och mer framöver. Amazon kommer absolut att ge sig in på cloudgaming med sitt AWS och Facebook, med bland annat sitt Occulus kommer inte sitta stilla och titta på. Alphabet har såväl Stadia som Youtube och så vidare. Jag säger inte att framtiden är enbart ”gaming”, men dess del av framtiden kommer att vara betydligt högre då än vad den är just nu.