Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Finansiella förutsättningar och mål (Del 2 av 4)

Uppdatering 2017-08-01

Från och med 2018 kommer vi att vara på varmare breddgrader 3-4 månader per år samt ytterligare någon månad i Sverige på sommaren. Våra passiva inkomster täcker mer än väl detta lilla äventyr inkl alla kostnader vi har kvar i Sverige. Vi fortsätter självklart att bygga vidare på vår pengamaskin och rör oss tveklöst i rätt riktning. Vårt långsiktiga mål är att helt kunna leva av de passiva inkomster vi får och därmed äga vår tid fullt ut. Som läget är just nu har vi dock arbeten vi trivs väldigt bra med varför alternativet att helt sluta jobba inte känns speciellt lockande.

Då fortsätter serien om familjen VtF:s frihetsplan. I det första inlägget i serien - Varför har vi valt att vandra på vägen till frihet? - redogjorde jag för varför vi valt att ta steget och vad som motiverar oss. I det här inlägget blir det mer fokus kring våra finansiella förutsättningar, vad vi tror oss behöva uppnå för att våga ta steget samt hur det ska gå till.

Först och främst, låt mig börja med att redogöra för vårt slutmål som kan summeras så här:

  • Vårt mål är att kunna sluta förvärvsarbeta (om vi vill) och enbart leva av passiva inkomster vilka ska genereras från vår portfölj av utdelningsaktier (pengamaskinen). Det innebär alltså att aktieportföljen (vårt "nest egg") förblir intakt (förhoppningsvis växer) då inga pengar tas härifrån.
  • Vi är tvättäkta soldyrkare och siktet är därför inställt på att helt eller delvis bo i ett land med ett varmare och skönare klimat. Landet  ska dessutom vara ett lågkostnadsland vilket gör det så mycket enklare att komma i mål. Arbetshypotesen just nu är Thailand .
  • Vår "leva i Thailand budget" indikerar att det går att leva gott utan att det behöver kosta allt för mycket varje månad. 
  • Ok, med ovan mål på näthinnan, hur har vi tänkt oss att nå hela vägen i mål? Jo, för att kunna nå i mål behöver vi spara undan en ansenlig summa pengar varje månad och investera i vårt "nest egg" vilken ger passiva inkomster i form av aktieutdelningar. För att kunna spara "ansenliga summor" måste vi därför kontrollera våra kostnader så att vi varje månad når en hög och fin sparkvot, gärna minst 50%, men ännu hellre mer än så. Där är vi redan idag, vår sparkvot är 50% eller mer. Som läget är idag har vi dessutom redan kommit en bra bit på väg.

    Observera också att när jag pratar sparkvot så inkluderar jag inte pensionsavsättningar från våra arbetsgivare som görs varje månad. Som sagt var, tanken är ju inte att leva av investerat kapital utan av de passiva inkomster som genereras.

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Tycker du verkar ha stenkoll på läget. Så kul med folk som följer sina drömmar.

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

All credd till er, stort lycka till!  Har många frågor, jag återkommer med dem när vår middag är slut. Måste gå ut till gästerna! ;-) 

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Zlaskarn: jo det gäller verkligen att skaffa sig koll om man tänker hoppa ut för stupet och in i det okända. Känner som du, älskar människor som vågar följa sina drömmar.

guld och gröna...: Tack! Jag ser fram emot dina frågor, jäkla party ni verkar ha dock, gästerna har inte gått hem ännu? =)

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Jag tycker verkligen om att läsa den här typen av inlägg från er VTF.

Jag känner att ni tar upp viktiga saker i genomförandet av resan till finansiell frihet och pension!

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Tack Projectedflow och kul att du känner så.

Jag tycker verkligen det är viktigt att tvinga sig själv att skriva ner hur man har tänkt sig upplägget och strategin för att komma dit med hänsyn taget till förutsättningarna. Det är klart värdefullt och på vägen brukar man desstuom bli varse saker man tidigare missat.

JH's picture
5
5
0
0
JH

Hej,

Glöm inte ränta-på-ränta-effekten på de 45' du sätter in varje månad.

"Om vi nu säger att vi i snitt kan spara 45 000 kronor per månad och vi gör det från nu (september 2015) till och med september 2020, ja då skulle det innebära att vi har sparat ytterligare 2,7 MSEK"

Det borde bli över 3 miljoner fram till 2020 om vi antar 4.5% avkastning.

Tack för bra blogg!

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet


Tack JH för kommentaren och kul att du gillar bloggen.

Självklart, ränta på ränta är mycket viktigt för den totala utvecklingen och som jag skriver så "...tillkommer så klart de utdelningar vi återinvesterar under perioden samt att vi förhoppningsvis även får se en viss utdelningstillväxt." Där kan vi tala om ränta på ränta!

ekekulla's picture
0
1
0
0
ekekulla

Hej. Du skriver:

"Genom att vi teoretiskt redan har en passiv inkomst om c:a 100 000 kronor per år så saknas alltså 125.000 - 150.000 kronor. Om vi nu säger att vi i snitt kan spara 45 000 kronor per månad och vi gör det från nu (september 2015) till och med september 2020, ja då skulle det innebära att vi har sparat ytterligare 2,7 MSEK. Om vi då tror på en direktavkastning om 4,5 % på dessa pengar så skulle det innebära att vi får ytterligare c:a 121.000 kronor per år i utdelningar. Då är vi alltså redan uppe i totalt 221.000 kronor/år. Till det tillkommer så klart de utdelningar vi återinvesterar under perioden samt att vi förhoppningsvis även får se en viss utdelningstillväxt. Detta sammantaget bör göra det klart möjligt för oss att nå målet kring passiv inkomst någon gång under år 2020. Å andra sidan är 4,5 % i direktavkastning kanske lite väl högt räknat så helt "home safe" är ju inte kalkylen ändå."

Om du lånar ut ditt kapital på 1-5 år kan vi erbjuda 10-18% avkastning.Kapitalet är till 100% försäkrat.Hör av dig för mer information.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar