Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 februari

Stockholm 21 Februari - Ska vi träffas och inspirera varandra?

Sitter just nu och skriver på min bok i ensamheten (på biblioteket med massa människor runt omkring mig:-) och tänker att det skulle vara kul med lite utbyte av inspiration med några av er som läser bloggen.

Den 20-21:a Februari så kommer jag till Stockholm. Den 20:e är uppbokad men den 21:a är en extra dag. Jag skulle gärna träffa några av er läsare och så att vi kan inspierara och lära av varandra. 

(Vill du hellre vara i backen än på kontoret denna måndag? Kanske dags att sätta en frihetsplan i verket:-)

Jag är "ledig" från ca 9 på morgonen till 17 på eftermiddagen och föredrar att träffas i centrala stan så att det inte bli för mycket transport mellan olika möten. Mötesformen kan vara fika, lunch eller en promenad det väljer du vad du tycker låter bäst. 

Om det låter intressant så hör av dig på mail frivid42@outlook.com med förslag på tid och plats. Det borde gå att hinna ca 7-8 möten så först till kvarn.-)

 

Taggar (blogg): 
4 mars 2017

Månadsuppföljning - Februari och dopad sparkvot på 85%!

Det känns som om jag har utlovat varje månad under en lång lång tid att nästa månad ska bli normal...men så blir det ändå inte så. Denna månad var dopad både på intäkts- och kostnadssidan vilket fick upp sparkvoten ytterligare en gång till nivåer långt över 80% vilket ju egentligen är en osannolikt nivå. 

På kostnadssidan fortsätter vi att köra vår Super Spar Spurt vilket innebär att vi i så hög utsträckning som möjligt drar ner på extrautgifterna fram till dess att frun slutar jobba i sommar. Detta är framförall småutgifter för oss sjäva och utgifter för barnen. Om du undrar exakt vad vi gör och hur så kan du kolla länken ovan där jag i ett par inlägg beskrivit vad och varför. 

Detta innebar att budgeten för nöje, kläder och övrigt denna månad kom in på 2 700 kr för hela famljen denna månad vilket är cirka 65% under vanlig budget och under de 3 500 som vi satt under SuperSpar-utmaningen. Vi lyckades också för andra månaden i rad att klara att äta för mindre än de 3 500 som vi har i budgeten och den posten slutade på 2 700 detta är 20% under vår normala matbudget och med tanke på att vissa ifrågasätter hur det går att leva på denna så är det mycket kul..för vi har inte ätit dåligt den här månaden heller:-). (Kolla gärna in vår matvecka #krossabudgeten om du själv vill ta tag i detta

Våra kostnader för boende och transport var lite dopade denna månad då vi fick tillbaka lite pengar för färg som vi inte behövde och returnerade samt att vi fick en kostnadsersättning när vi gav bort vår bil (släktingen som fick bilen ersatte oss för extra kostander som vi får av att köra den andra de kommande månaderna) sammantaget dopar detta budgeten med - 6400 kr. Detta gör att månadens kostnader ser lite konstiga ut men gör det mer korrekt över tid. Sammantaget gör sparsamhet och lyckosamma omständigheter att kostnaderna denna månad slutar på drygt 11 000. 

Samtidigt var även inkomsterna lite dopade, då jag fick en ersättning som egentligen ska motsvara 60 dagar utbetalade denna månad. Frun fick vanlig lön och vi fick vår hyresintäkt precis som vanligt och en liten kreditkorsbonus på några hundra. Sammantaget en inkomst på 74 000 kr.

Detta ger ett sparande på 63 000 kr eller 85%, till detta kommer en mindre avsättning till pension vilket totalt får upp sparandet till 67 000 kr och 86%. 

Som sagt var dessa siffror ganska regält dopdade denna månad...men nästa månad blir "vanlig" jag lovar:-) Hur gick det för er? 

 

Taggar (blogg): 
3 mars 2016

Månadsuppföljning februari- total sparandegrad 81%

Det är lite lustigt det här med att byta bloggplattform. Det här med utseende och funktion är en liten debatt för sig men det blir ju också så att man känner sig lite osäker på om det är samma läsare som hängt med hit eller om det är helt nya människor som läser hur som helst kanske det är på sin plats att uppdatera lite om hur vi har det just nu och vad vi lever på (fick en fråga på twitter också så värt att ta igen).

Jag valde nyligen sluta hos  min tidigare arbetsivare men fick där med mig 5 månaders uppsägningslön (arbetsfritid) och cirka 4 månader innarbetat semester plus bonus (antagligen cirka 1 månadslön dock ej klart) vilket innebär att jag jobbat en månad under 2016 men får 10-11 månader betalt. Sen har jag också fått ett avgångsvederlag mostsvarande 6 månadslöner som betalas ut nästa år och då har jag även rätt till ett "starta eget" stöd mostvarande ett par månadslöner. Detta betyder att jag har vanlig lön (om än lite ojämt fördelad månadsvis) ungefär fram till halvårskiftet 2017 varefter mina inkomster kommer gå ner kraftig. 

Fantastiska Fru Fri planerar att fortsätta arbeta ett par år till (troligen fram till sommaren 2018) och eftersom vi är duktiga sparare så kan vi egentligen leva på mindre än hennes lön. Så just nu sparar vi 70-80% (mål 2016 är 70%) av inkomsterna men även när vi går ner på en lön så kommer vår sparandegrad att vara 20-40% beroende på lön och pendlingskostnader. Först mot slutet av 2018 när vi båda slutar kommer vi börja leva på kapitalet. Jag kommer återkomma in andra inlägg och beskriva lite mer hur vi tänker oss det men det är den korta versionen. 

Under februari så fortsatte vi på vår normala väg med en utgiftsnivå på knappt 19 tusen och kontanta inkomster på knappt 60 tusen vilket ger en kontant sparandgrad på 68%. Till det kommer tjänstepensionen där jag detta år gör stora extra avsättningar (drygt 40 000 kr i månaden totalt) vilket gör att den totala sparandegraden blir 81% motsvarande 81 000 kr. Av detta går ganska mycket som sagt till tjänstepension och 25 tusen avsätts som vanligt till aktieköp dock har inte beslutet fallit vilken aktie som står på tur denna månad. Industrivärden och Aktia Bank ligger bra till men vi får se kanske får likviden ligga till sig lite.  Om ni vill se vår nuvarnade portfölj finns lite info här eller "live" på shareville där mitt användarnamn är Frivid42. 

Hur gick sparandet för er andra under februari? Några speciella framgångar eller nederlag? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar