
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v33
Veckobrev v47-20
Veckobrev v34-20
Sommaren börjar lida mot sitt slut och veckobrevet är tillbaka. Med stöd av bland annat överraskande bra rapporter har OMXSPI-index stigit nästan 8% sedan midsommar och de flesta aktiemarknader inklusive den svenska har i stort sett återtagit tappet efter pandemins utbrott i mars. Med tanke på att de större bolagens rapporter för Q2 innebar ett vinsttapp på drygt 30 % i förhållande till motsvarande kvartal för ett år sedan och utsikterna för resten av året i bästa fall kan betraktas som osäkra är det enligt min mening en häpnadsväckande utveckling. Att vinstnedgången utan olika statliga stöd hade varit ännu större (som Nordea i en analys konstaterar) gör utvecklingen än mer spektakulär. Dessutom har sommaren inneburit en kraftig förstärkning av kronan framförallt mot dollarn, vilket borde öka risken för en del valutaberoende svenska företag. Tillströmningen av pengar till aktiemarknaden verkar således inte visa några tecken på att avta när alternativen i form av obligationer och andra penningmarknadsinstrument framstår som döda för lång tid framöver. Och tror man att inflationen för alltid är utplånad och myndigheterna med sina penningpolitiska experiment kan klara av att sköta de galopperande budgetunderskotten genom att själva i stor utsträckning köpa de utgivna obligationerna utan återverkningar, ja då har nog börsen mer att ge. Tror man det inte då ska man nog säkra upp med lite guld och konserver inför hösten. Den gångna veckan var dock ett undantag i sommarens uppgångssvit med en fredag som suddade ut den tidigare uppgången fram till torsdagen.
Vinnare på pandemin. I veckan rapporterade ett flertal bolag som snarast varit vinnare på pandemin som spelutvecklare, gamingbolag med flera som Paradox, Embracer, Stillfront och Leo Vegas men även ljudboksföretaget Storytel. Med ökad fritid i spåren av permitteringar och en betydligt ökad grad av hemarbetande har denna typ av företag gynnats under krisen och blivit belönade med stora kursuppgångar. Storytel kunde exempelvis visa på en 40% ökning i omsättningen och en lika snabb takt i antalet nya abonnenter. Samtidigt har aktiekursen i år stigit med 85% och börsvärdet uppgår för närvarande till 16 MdSEK. Trots att bolaget ännu så länge är noterat på First North innebär börsvärdet att de flesta institutioner måste börja positionera sig i aktien. Den snabba tillväxttakten är naturligtvis inte bestående och det finns en befogad oro för att tillväxten ska minska avsevärt när nedstängningarna börjar upphöra. Ljudboksföretaget rapporterade också att tillväxten i princip avstannat i länder som Ryssland, Turkiet, Indien och Italien i juli när samhällena började återgå till en högre grad av normalitet. Storytels egen ganska försiktiga prognos för Q3 speglar också en betydande osäkerhet. Mot detta ska enligt min mening ställas de lite mer fantasieggande effekterna av till exempel förvärvet av arabiska Kitab Sawti, som innebär att man kan nå en abonnentbas på 20 miljoner. Detta kan jämföras med att man har 1,3 miljoner kunder för närvarande. Med en värdering 5x försäljningen och fortsatta förluster är det inget som kanske lockar mer fundamentala investerare men om inte annat kursutvecklingen för andra streamingbolag som Spotify visar på vilka pengar som strömmar in i branschen. Att insiderpersoner i veckan köper i stället för att som brukligt är sälja efter en enorm kursuppgång är också ett gott tecken.
Anonyma Malmbergs. Elgrossisten Malmbergs gör inte mycket väsen av sig på börsen, vilket bland annat förklaras av ett börsvärde på enbart 550 MSEK och att ca 45% av aktierna kontrollerade av huvudägaren familjen Folke. Men för den som letar efter potentiella budkandidater borde aktien enligt min mening vara en klart intressant kandidat. Skulle till exempel något riskkapitalföretag på allvar vilja utmana giganter på området som Ahlsell borde Malmbergs vara en bra bas för att bygga upp en stor konkurrent. Efter en lång utförslöpa har aktien under de senaste månaderna tagit fart och enbart under den senaste månaden stigit med 20%. Men den står fortfarande 50% lägre än för tre år sedan. De senaste rapporterna har visat en klart positiv trend efter diverse åtgärder men det återstår naturligtvis nu att se hur bolaget klarat Q2. Rapporten tillhör gruppen eftersläntrare och kommer 27/8. Enskilt viktigaste kundgrupp är elinstallatörer (ca 40% av försäljningen) men intressant att notera är att ca 25% av försäljningen består av ”gör det själv” produkter som säljs via företag som Byggmax, Bygghemma och Jula. Med tanke på dessa kedjors försäljningsutveckling under våren borde Malmbergs kunna kompensera en hel del av den förväntade svagheten hos andra kundgrupper. Dollarns försvagning lär inte ha påverkat Q2-resultatet men borde under resten av året vara en klar fördel för Malmbergs som importerar huvuddelen av sina produkter från Asien. Det borde göra det möjligt att få rörelsemarginalen tillbaka till bolagets eget mål över 10%.
Starkaste andra kvartalet för FerroNordic hittills. Återförsäljaren av anläggningsmaskiner med största verksamhet i Ryssland stod för veckans skräll på aktiemarknaden. Givet förutsättningarna med nedstängningar och restriktioner på alla marknader man är verksam på under kvartalet är en omsättningsökning på 9% och en rörelsemarginal på 8,7%, visserligen marginellt sämre än marginalen motsvarande kvartal förra året om 8,9%, men en fantastisk prestation som ledde till en 7% förbättring av rörelseresultatet. Framgången beror främst på att man under krisen kunnat ta ordentligt med marknadsandelar i Ryssland och Kazakstan när marknaden enligt företagsledningen minskat med hela 40%. Ferronordic tvangs i och för sig redovisa ett omsättningstapp på 13% på dessa marknader men det motsvarade en volymökning på 6%. Trots omsättningstappet i dessa länder ökade rörelseresultatet med drygt 20% och då är att anmärka att det inte utgått något statligt ekonomiskt stöd i Ryssland. Den nyligen övertagna verksamheten i Tyskland står för omsättningstillväxten men fortsätter att generera ett mindre underskott. Förhoppningarna om att nå break-even i landet vid årets slut verkar inte ha ändrats till följd av pandemin. Om man till det lägger ett positivt kassaflöde som gör att nettoskulden är marginell har nog Ferronordic aldrig stått stadigare än nu. Företagsledningen har visat sig klara av otaliga kriser i Ryssland och nu också pandemin. Även om aktiemarknaden skickade upp aktien med nästan 15% till följd av rapporten är aktien fortfarande ned i förhållande till årsskiftet (-11%) och värderingen med ett P/E-tal på ca 8x sticker ut.
En het höst att vänta. Att de flesta bolag hittills klarat sig så pass helskinnade genom krisen med i många fall rekordkassor parat med att bristen på tillväxt i många branscher blivit än mer uppenbar genom pandemin gör att jag tror att hösten kan sätta igång en uppköpsvåg. Det vore inte konstigt om många företagsledare ägnat semestern åt att räkna på bud på konkurrenter när nu sikten i alla fall klarnat något. Alfa Lavals bud på finska Neles i sommar kan komma att bli startskottet för en mängd uppköp. En sektor som borde dra till sig intresset för bud är fastighetssektorn, där fortfarande ett antal bolag inklusive Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) handlas med en betydande rabatt i förhållande till sitt substansvärde. Även antalet nyintroduktioner lär öka markant i spåren av den starka börsutvecklingen framförallt inom tekniksektorn så antalet investeringsalternativ lär inte minska.
Trots att mer än sex veckor gått sedan kvartalsslutet finns det fortfarande massor av bolag som inte rapporterat. Inte mindre än fyra bolag bevakade av TradeVenue (Fastator, Livihop, Electra och SpectrumOne) kommer att lägga fram sina delårsrapporter. Det kommer således inte saknas utrymme för stora kursrörelser även denna vecka – framförallt på de mindre listorna. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v48-19
Efter fyra raka nedgångsdagar i veckan vände marknaden i fredags uppåt men det slutade ändå på en nedgång med ca 2%. I vanlig ordning fortsätter bankerna att vara det stora sänket på Stockholmbörsen. Enligt tidningarna berodde nedgången på att handelsavtalet med Kina ännu en gång skjutits framåt. Mer sannolikt tror jag är att det är fråga om vinsthemtagningar efter en extremt stark period och marknaden bara kraftsamlar för nya uppgångar. Rapporterna fortsätter att strömma in med många positiva överraskningar.
Vändning för Electragruppen. Bland förra veckans positiva överraskningar ingick Q3-rapporten från Electragruppen (bevakat av TradeVenue). Koncernen är verksamt inom logistik, it mm till de egna varukedjorna (främst inom hemelektronik) men även åt tredjepartskunder. Efter en svag inledning omsättningsmässigt på året kan Electragruppen återigen redovisa en positiv utveckling under kvartalet (+3%). Utmaningarna fortsätter i form av detaljhandelns generella problem, den intensiva konkurrensen inom hemelektronik och förändringar i logistikkedjan. Men ledningen har i denna miljö varit mycket duktiga på att ställa om - e-handelskanalen står till exempel nu för över hälften av omsättningen. Bolaget har också breddat tjänsteutbudet och genom köp av möbelkedjan EM-Home (med 32 franchisebutiker) samt samarbetsavtal med vitvarukedjan Elon kommit in på nya områden. Electra kunde i Q3 glädja sig åt fortsatt förbättrade rörelsemarginaler i bägge affärsområdena - om man inom handelsverksamheten (Retail) tar hänsyn till kostnaderna för integrationen av EM-Home och uppbyggandet av en ny logistikfunktion. Vi räknar med att årets rörelseresultat stiger till 31 MSEK (23), där det dock ska sägas att en hel del beror på det sista kvartalet där mycket av resultatet genereras. Trots en 25 % uppgång under de senaste tre månaderna från bottennivåerna handlas aktien enligt vår prognos i ett P/E-tal om strax under 10x på årets vinst. Electra borde också i ljuset av denna utveckling och starka finansiella ställning ha möjlighet att höja utdelningen något och återta en del av tidigare sänkning. Det skulle enligt vår prognos ge en direktavkastning på ca 8%. Frågetecknen inför den svenska konsumentmarknaden 2020 är många men med de initiativ som tagits och kostnader som bortfaller nästa år räknar vi med en fortsatt resultatförbättring.
Ännu ett rekordkvartal för Ferronordic. Ett av veckans utropstecken utgörs av Ferronordic, som kunde redovisa det bästa rörelseresultatet för ett enskilt kvartal och fortsätter därmed den positiva trenden från årets början. Bolaget är både auktoriserad återförsäljare av anläggningsmaskiner och reservdelar i Ryssland och Kazakstan och representerar bolag som Volvo Construction Equipment men är även ansvarig för eftermarknaden för Volvo och Renault Trucks i landet. Under hösten tillkännagavs också att bolaget går in som återförsäljare av Volvo och Renautlt Trucks i delar av Tyskland. Omsättningen ökade i lokala valutor med 12%, mycket drivet av satsningen på contracting services (tillhandahåller egna maskiner med operatörer och ledningsresurser till kunden), vilket även påverkade rörelsemarginalen positivt och som därmed ökade till 11,3% (10,1). Detta ledde till att resultatet före finansnetto steg till hela 109 MSEK (80). Ledningen uppger att marknaden för bolagets huvudsakliga produktgrupper i Ryssland växer med 5%, en nivå som nog förvånar alla Rysslandsskeptiker och som dessutom kan komma att stiga om de så kallade Nationella Projekten sätter fart. Satsningen i Tyskland som förväntas leda till en ökad omsättning på ca 1,6 mdr SEK under 2020 (nuvarande omsättning i koncernen ca 4 mdr SEK) men som under första året belastar med ett negativt rörelseresultat om 40 MSEK (inklusive engångskostnader). Om det är denna investering som fått aktien att underprestera (aktien har visserligen stigit med 20% i år men enbart med 15% de senaste 12 månaderna) eller den vanliga Rysslandsrädslan är naturligtvis omöjligt att säga. Men för den som orkar lyfta blicken något eller några år framåt – när denna verksamhet är integrerad – framstår aktien enligt min mening som klart intressant med ett ungefärligt P/E-tal om 8x årets prognostiserade vinst.
Inte helt lättläst men positiva trenden består. Internationella Engelska Skolans (IES) rapport för Q1 (brutet räkenskapsår) är inte helt lättläst men om man använder sig av resultatmåttet - rörelseresultat justerat för jämförelsestörande poster och för införandet av IFRS 16 - minskade resultatet i Q3 till 11,8 MSEK (23,5) och rörelsemarginalen halverades till 2,0% (4,2). Det lägre redovisade resultatet är dock enligt företaget enligt plan och i sin helhet beroende av att det säsongsmässigt svaga första kvartalet i Spanien (skolstart i september) väger allt tyngre ju fler skolor som IES har i landet (för närvarande fem helägda att jämföra med 37 i Sverige). Övriga viktiga variabler fortsätter också att peka åt rätt håll. En organisk tillväxt om 7%, en fortsatt ökning av köregistreringar i Sverige (som på ett år har ökat med drygt 10% och nu uppgår till nästan 205 000 (!!!)) samt en ökad intäkt per elev i Sverige som fortsätter att överstiga kostnadsökningen. Det senare mycket beroende på att löneglidningen i marknaden har minskat betydligt jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Innevarande räkenskapsår tillkommer ”bara” en ny skola i Sverige men inom de närmaste tre åren blir det sju till. Med ovanstående könivåer lär det knappast bli några problem med att fylla dessa. IES tillhör de aktier som i år står på minus -även om en viss uppgång skett nu under hösten – vilket för mig är svårförklarligt med tanke på utvecklingen de senaste kvartalen, den klart minskade politiska risken och de tillväxtmöjligheter som finns.
Nytt fastighetsbolag till börsen. På fredag noteras ett nytt fastighetsbolag på börsen i form av K-Fastigheter med ett förväntat börsvärde på knappt 3,6 mdr SEK. Med tanke på att Erik Selin (Balder) är en av de två huvudägarna och ankarinvesterarna består av institutioner som Capital Group, Andra och Fjärde AP-fonden lär introduktionen (en emission om 900 MSEK görs samtidigt) enbart av det kunna bli en framgång. K-fastigheter verkar vara lyckosamma inom det som länge varit ett eftersatt område i Sverige – att pressa produktionskostnaderna vid nybyggnation av bostäder genom hög grad av prefabricering och standardisering – och sedan långsiktigt förvalta dessa fastigheter. Det är ingen dålig målsättning som man nu går till börsen med: att växa substansvärdet och förvaltningsresultatet per aktie med 20% årligen under en konjunkturcykel!!! Historiskt har man med råge lyckats med det men det blir som bekant lite svårare ju större man blir … Värderingen är inte låg (med en 80% premie i förhållande till substansvärdet) men som sagt med den ägarbilden och tillväxtprofilen är det svårt att se att detta inte blir en initial framgång.
Införandet av IFRS 16. De nya redovisningsreglerna har som bekant ställt till det en del när det gäller att i resultaträkningen göra jämförelser med historiska rörelseresultat och finansnetton. Mindre uppmärksammat är effekterna i balansräkningen där införandet innebär att leasingkostnaderna tas upp som en nyttjanderättstillgång och leasingkostnaderna som en leasingskuld, vilket innebär i de flesta fall att balansomslutningen ökar och soliditeten sjunker. I många av detaljhandlarna har det här slagit hårt med många och långa hyreskontrakt på butiker. Frågan är dock om det är något noterat bolag som har påverkats lika mycket som Internationella Engelska Skolan (meddela mig gärna om jag har fel!!). Bolaget hyr alla sina 37 skolor i Sverige och har oftast mycket långa hyresavtal på dessa (upp till 25 år) vilket innebär att bolagets balansräkning sväller med ca 3,4 mdr SEK och soliditeten går från över 60% till knappa 22%. Och i stället för att redovisa en nettokassa på 50 MSEK ståtar man nu med en nettoskuld på 3,3 mdr SEK. Hade IES valt betydligt kortare hyreskontrakt skulle den redovisade skulden krympt avsevärt och den finansiella ställningen sett betydligt bättre ut men är inte just innehavet av långa hyreskontrakt en stor säkerhet inför framtiden? Utan att ta ställning till vad som är rätt sätt att redovisa dessa åtaganden på, kan man väl kanske bara som vanligt konstatera att redovisning är möjligheternas konst.
Sista veckan i november och fortsatt några rapporter att hugga in på. Även ett antal kapitalmarknadsdagar och Aktiespararnas stora aktiedag med över 60 bolag som presenterar finns bland veckans begivenheter. Med Thanksgivinghelgen i USA denna vecka blir det kanske en lugnare period för aktiemarknaderna men för den som vill ”shoppa loss” är det Black Friday nu på fredag. Om inte annat blir det en bra temperaturmätare på tillståndet hos konsumenterna. Anmälningstiden för ett antal nyemissioner löper ut här hemma, varav jag tycker det är speciellt intressant att följa om RNB lyckas få in sina pengar. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v38
Aktiemarknaderna världen över fick förnyad kraft av olika typer av penningpolitiska lättnader från den europeiska centralbanken och ännu en gång minskad oro för handelskonflikten mellan USA och Kina. Den tidigare nästan allomfattande åsikten att Europa och USA är på väg in i en lågkonjunktur kanske också håller på att ersättas av en tro på att det snarare blir en period av svagare tillväxt än tidigare och ingen krasch. Detta i alla fall om man ser på den sektorrotation till mer cykliskt som noterades på den svenska marknaden. Med fem uppgångsdagar i veckan stängde OMX 30 upp hela 4% i veckan och är nu kring årets toppnivåer. Enligt Dagens Industri är EQTs notering redan övertecknad och visar att riskviljan är tillbaka med full kraft.
Offentliga Hus stärker ledningen. Fastighetsbolaget Fastators (bevakat av TradeVenue) överlägset största innehav utgörs av det 50% ägandet i Offentliga Hus. Ett bolag som sedan 2011 byggt upp ett bestånd av samhällsfastigheter på ca 6 mdr SEK (inklusive avtalade tillträden). Ambitionen är att öka beståndet ytterligare och en börsnotering är nu också på gång. Ett steg närmare en notering kom i veckan när det offentliggjordes att man anställt en ny ledningsgrupp, som tillträder under första kvartalet 2020. Den utgörs av VD Fredrik Brodin, finanschef Magnus Sundell och Johan Bråkenhielm som transaktionsansvarig. De har tidigare haft motsvarande befattningar på framgångsrika Stendörren och kan utan tvivel ta åt sig en stor del av äran för det bolagets framgångsrika utveckling. De har ju också erfarenheten från att ”ratta” ett noterat bolag. En notering av Offentliga Hus skulle för Fastator inte bara synliggöra värden utan även skapa finansiella möjligheter att bygga upp den egna fastighetsportfäljen.
Från idé till att tjäna pengar. NFO Drives är det senaste tillskottet till TradeVenues växande skara av bolag, som vill få en bättre exponering mot kapitalmarknaden. Det är också en av de många sedelärande historier på börsen om bolag som noterats baserad på en ofta briljant idé men där det visat sig att steget från detta till att kommersialisera den och sedan också börja tjäna pengar är lång ibland mycket lång. NFO Drives har funnits i drygt 20 år och fått investerare att tillskjuta ca 170 MSEK genom åren i otaliga nyemissioner och som resulterat i att det nu finns 238 millioner aktier. Bolagets patenterade frekvensomriktare, som gör att man slipper alla elektomagnetiska störningar har trots sina uppenbara fördelar vad gäller säkerhet, enkelhet och energibesparing mm haft svårt att komma ut på marknaden. Att ett storföretag som DeLaval sedan många år använder NFO-omriktaren i sin utrustning för mjölkproduktion och att under senare år ett växande antal både svenska och internationella företag som till exempel Scania använder produkterna visar på den höga tekniska nivån. Nackdelen och som har varit bolagets problem hela tiden är att produktens inköpskostnad överstiger konkurrenternas och att det finns en motvilja från installatörer att använda ny teknik som också kan begränsa deras framtida intäkter. Sedan 2016 har det under nye VDn Johan Braun dock börjat hända saker. Omsättningen har under dessa år ökat med 50% till drygt 30 MSEK och röda siffror med negativa kassaflöden vänts till ett svagt positivt resultat. Några emissioner har inte heller behövts för att driva verksamheten vidare. Men framförallt har kundlistan breddats betydligt och det stora beroendet av DeLaval minskat och insikten om problemet med elektomagnetiska störningar ökat betydligt i industrin och samhället. Med ett 10-tal nuvarande kunder som var och en i ett slag kan bli lika stora som DeLaval borde det finnas en stor potential för ett genombrott. Med ökade volymer skulle också företagets höga kostnader för inköp av komponenter göra prisfrågan till en ickefråga.
Ferronordic expanderar. Jag tror inte att jag är ensam om att ha haft en viss skepsis till den ryska aktiemarknaden - eller i bolag som har en betydande verksamhet i landet - till följd av korruptionen och rättsosäkerheten i landet. Denna mycket schablonartade inställning gör att jag och många med mig sållat bort Ferronordic bland investeringsalternativen, vilket varit ett misstag. Bolaget är både auktoriserad återförsäljare av anläggningsmaskiner och reservdelar i Ryssland och representerar bolag som Volvo Construction Equipment, Dressta, Mecalac och Rottne men har även blivit ansvarig för eftermarknaden för Volvo och Renault Trucks i delar av Ryssland. Under första halvåret 2019 ökade omsättningen (uttryckt i SEK) med hela 27% till 1,8 mdr SEK och bolaget kunde redovisa en rörelsemarginal om 8,4% (7,6) (även om skillnaderna i verksamhet är betydande kanske det ändå kan vara intressant att notera att Bilia har en marginal som är mindre än hälften av Ferronordics) och kunde i Q2 separat redovisa det enskilt bästa kvartalet hittills. Detta trots den ekonomiska krisen som Ryssland fortfarande genomlider – även om tecken på förbättringar finns – och en valuta som sedan 2014 förlorat en stor del av sitt värde mot euron och USD och fördyrar all import. I veckan meddelades att beroendet av Ryssland (verksamhet finns visserligen i Kazakstan också) minskar i och med att Ferronordic i veckan slutit ett avtal med Volvo och Renault Trucks om att bli återförsäljare i delar av Tyskland. Med en försäljning på ca 1,3 mdr SEK i dessa verksamheter ökar omsättningen för koncernen med drygt 35%. I och med att den tyska verksamheten för närvarande har betydligt lägre marginaler än den ryska verksamheten (går plus minus noll) kommer koncernens rörelsemarginal initialt påverkas negativt men skapar en stor potential om man blir i närheten lika framgångsrik som i den ryska verksamheten. Dessutom kan man tänka sig att fler återförsäljare på sikt kan komma att förvärvas i Tyskland, när verksamheten börjar generera positiva kassaflöden. Förhoppningsvis leder också expansionen till att Ferronordic blir mer känt på den svenska aktiemarknaden – för det förtjänar bolaget.
HMs försäljningssiffror och ett antal kapitalmarknadsdagar arrangerade av bland annat Kinnevik och Nolato tillhör veckans begivenheter på företagsfronten. Vidare kommer Samhällsbyggnadsbolaget SBB i veckan äntligen ta klivet upp till börsens huvudlista från First North. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!!
Claes Vikbladh