
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Jag tror det var och är få som inte har hört talas om det danska bolaget Unity, vars produkt är en mycket uppskattad och välanvänd grafikmotor. Bolaget kom till börsen under september 2020 och har avhandlats av såväl Motley Fool som Seeking Alpha, men även den numera på paus liggande podden ”Game of Stocks”. Jag rekommenderar starkt lyssna på podden, då verksamheten här gås igenom på en mycket bra och djup nivå.
Jag vill även rekommendera bolagets S1, vilket är det dokument bolaget lämnar in inför sin IPO. Slutligen kan även denna youtube-video på 10 minuter rekommenderas, där bolagets affärsmodell och fantastiska ekosystem presenteras.
På Avanza ges följande beskrivning av bolaget: ”Unity Software är verksamma inom teknikbranscen [sic!]. Bolaget är specialiserade inom tillhandahållandet av mjukvarulösningar. Exempel på produkter som bolaget erbjuder inkluderar grafiska 3D-verktyg för framställandet av bilder och övrigt innehållsbaserat material. Störst verksamhet återfinns inom den nordamerikanska marknaden, där kunderna huvudsakligen består av medelstora företagskunder och professionella privatanvändare.” Bolagets produkt kan och bör ses som ”hacka och spade”.
Många likställer Unitys grafikmotor med mobilspel och andra, mer lättkrävande spel. Det är sant att en stor del av intäkterna och kassaflödena kommer från detta segment, men den än mer viktigare delen, och just nu mer snabbväxande, är den som riktar sig till allt från bygg till militär, filmskapande, bildesign/utveckling och försäkring. Bland annat använder Skanska motorn för att rita upp diverse byggnadsprojekt, vari i de kan testa byggnaden/byggnaderna och se hur de står sig mot t.ex. orkaner eller andra oönskade händelser. För ett år sedan kom 8 % av intäkterna från ”icke-gaming”-bolag, medan det idag är 13 %.
Bolagets aktiekurs introducerades i september 2020 på $52 och kom att nå ända $172 den 22 december 2020. Därefter har den dalat lite och än mer efter bolagets Q4 samt pga. den allmänna ”teknikfrossa” vi sett de senaste veckorna.
Beträffande Q4:an var det främst guidningen som kan ses vara orsaken framför övriga till aktiens nedgång (men ej förfall). Från att tidigare ha haft/legat på en tillväxt om +30 % gällande omsättning guidade bolaget nu 26 % för räkenskapsåret 2021. Det finns en anledning till denna guidning; dels är bolaget tydliga med att säga att de anser att de fick en boost av covid-19, vilket bidrog med en positiv tillväxt om ca $25 miljoner. Därtill den minskning som kan komma av Apples nya uppdatering. Summeras dessa blir det en guidning om 26 % i omsättningstillväxt istället för de tidigare 30 %.
Utöver detta kan nämnas att bolaget har en krigskassa om $1,75 miljarder och är skuldfria. Beträffande andra viktiga nyckeltal framkom att det fria kassaflödet gick från minus $9,7m till +$3,6m.
Det som främst oroar marknaden är, som ovan diskuterats, Apples kommande uppdatering, vilken syftar till att skydda användarna och stärka deras integritet. Med detta kommer det bli svårt att få åtkomst till alla de data spelare såsom just Unity får och har – data utvecklare, filmare, producenter mm. använder för att utveckla, anpassa och maximera sin produkt. Unity spår att denna uppdatering kommer påverka bolagets intäkter med cirka 3 %, dvs. $30m.
Där många tror att detta är den första av flera kommande käftsmällar talar emellertid mycket för att Unity kan komma att bli vinnare – och inte förlorare. De har byggt upp, utvecklat och förbättrat sitt eget ekosystem under flera år och via detta hjälper de sina användare att inte bara göra sina spel (tillgängliga), utan även att promota och marknadsföra dem. Spelen skapas med Unitys motor och finns i deras egen ”store” (ie. ekosystem), där andra kan spela, testa, diskutera med utvecklarna et cetera. Här kan utvecklarna även ha reklam och monetarisera på denna.
Unity tar ingen avgift av utvecklare förrän de går med en vinst om $100 000 och därefter tar de 5 %. Om utvecklarna vill ha ”in game purshase”, vilket är en stor bidragande inkomstkälla för dem, tar Unity ingen avgift. Ställ detta mot Apple och deras 30 % i Appstore. Samma Apple som snart kommer med sin integritetsuppdatering. Visst – äpplet har en enorm räckvidd och är ”störst”, men jag tycker mig se att Unity kan komma att växa på Apples ageranden.
Utvecklare vill gärna kunna monetarisera samt ges tillgång till data att utveckla, anpassa och förstärka sina produkter. Om underlag och möjlighet till sistnämnda försvåras kommer dessa att söka sig någon annanstans – detta ”landet annanstans” kan mycket möjligt vara Unitys ekosystem. För att än mer förstå hur detta fungerar och hur alla Unitys ”delar” samverkar rekommenderar jag verkligen den 10 minuter långa Youtube-video jag tidigare i inlägget länkade till.
Bolaget har, som sagt, bara varit noterade sedan september 2020 och således finns det inte mycket data att ta del av. Dock visar i alla fall dessa bilder hur utvecklingen tenderar att gå och vara:
En risk är att deras främsta konkurrent, Unreal Engine, som har skapats och drivs av Epic Games (som just nu har sin batlaj med Apple om Appstores 30 %:s vara och icke-vara). Det är sant att denna grafikmotor är mer avancerad och används mer i de mer krävande spelen. Emelllertid säger sig Unity ha cirka 51-53 % av den totala spelmarknaden och utöver Unreal finns inga andra, lika stora och "farliga" konkurrenter. Ubisoft har sin motor och Kreti har sin pleti, men dessa är så små och så "privata". Givet den TAM (Total Adressable Market) som existerar finns mycket, mycket potenital hos danskjäveln till bolag.
Jag har under Nasdaq-frossan tagit min första position i detta bolag – en position jag ämnar att, givet att bolaget fortsätter att utvecklas likt de just nu gör, öka under kommande år. Äger du Unity – detta hackor- och spadar-bolag? VR, AR, 3D och 2D... en mycket växande marknad!
Catapult Sports - en nisch väl värd en investering?
Catapult Group International Limited är ett australiensiskt företag som erbjuder bärbar elitspårnings- och mätningsteknologi inom till sportatleter. Företaget är engagerat i den pågående utvecklingen och försäljningen av lösningar för bärbar spårning tillika analys av data för elitidrottare. Genom hårt arbete och bevisad expertis har de lyckats att bredda sig inom olika sporter, så det är inte bara cricket och rugby.
Bolaget erbjuder ClearSky, ett lokalt positioneringssystem som kombinerar rörelse, men även en mer ”mikrorörelse”, i syfte att ge såväl utövare som coach all möjlig data för att utveckla atleten. Alla som har hållit på med elitidrott vet att det oftast handlar om detaljen på detaljen och medan andra pratar sekunder talas det här om mikrosekunder. Via Catapults produkter kan denna utveckling från att vara nummer två till att bli nummer ett göras än mer möjlig (eller att fortsätta vara den främsta bland likar). På denna länk finns en workshop om hur denna programvara fungerar.
Dess OptimEye S5 är en övervakningsutrustning för idrottsmannen i elitesporten. OptimEye har både ett GPS och Global Navigation Satellite System- (GLONASS) antenn, vilket gör att enheten kan komma åt båda signalerna för att öka noggrannheten och minska bortfall (jmfr. en sorts triangulering). På denna länk går det att se hur programvaran används inom rugby.
Slutligen har de Inertial Movement Analysis (IMA), som är en algoritm som tar bort de inneboende felen hos tröghetssensorer och hur detta ser ut finns att beskåda på denna länk.
Bolaget är fortfarande att betrakta som en tonåring med sina 14 år och som börsnoterat är det fortfarande rena rama barnet, då de sattes på börsen under januari anno 2015. Sedan dess har det varit såväl upp- som nedgångar och bolaget var i ett mycket bra momentum fram till covid-19 bröt ut och det faller sig nog naturligt att bolagets aktie skulle falla genom källargolvet iom. att näst intill all sport i hela världen kom att ställas in.
Med ovan i åtanke är det extremt imponerande att de under juli 2020 kom att kommunicera att de har uppnått ett positivt kassaflöde ett år tidigare än vad de hade prognostiserat (bild nedan). I länkade rapport uttalar sig bolagets CEO, Will Lopes;
“I am pleased to deliver positive free cash flow a year earlier than expected, demonstrating Catapult’s operating leverage that our SaaS model enables. These results demonstrate that we can control costs and investment to generate cash, and the potential this gives the Company as we grow. As I stated when presenting our 1H20 results, we will continue to invest in customer solutions with a lens that maximises long-term free cash flow. I am also pleased that many of our clients have returned to play and we assisted them with a number of innovations, including in-home training and contact tracing solutions. While we expect the sales impact of Covid-19 to continue for some time, our pipeline remains strong for FY21. The experience level of our executive team coupled with the dedication of our staff, has positioned us to effectively navigate this period, delivering solutions and support to our customers. Six months into the role of CEO I am more excited than ever about our opportunity to deliver strong growth and cement our position as a global leader in the sports technology industry.”
Åtta dagar senare, den 28 juli, kommunicerade bolaget att de nu har över 2000 aktiva användare av deras produkter och ett lag som tillhör de nyfrälsta är det brittiska fotbollslaget Newcastle, vars ale inte skall föraktas. Utöver detta har de även tecknat avtal med de 130 största/främst collegelagen inom amerikansk fotboll.
Teknologi som hjälp kommer enbart att öka oavsett vilken sektor vi observerar. IoT är här för att stanna och detta tack vare 5G som just nu håller på att rullas ut. I och med att sport är en bransch där pengar tycks växa likt vore de löv på träd, är ägarna till dessa beredda att satsa mycket på att vinna och med det få en avkastning. Således är det snarare en fråga om när än om allt fler klubbar börjar att använda Catapult Sports programvaror. Precis som många ”svenssons” idag har en Apple Watch, vilken mäter allt från puls till EKG, kommer produkterna från det australiensiska bolaget att bli än mer efterfrågade tillika väsentliga.
Vad är det som säger att Apple inte kommer ge sig in på marknaden och vilka andra konkurrenter finns det? Beträffande förstnämnda finns absolut en ”risk” (utifrån en aktieägare i Catapult Sports perspektiv), men nämnda har just nu fokus på att bli den främsta bland likar som ”hälsobolag” i den mån att kunna ge ”Svenssons” viktiga fakta såsom just ovan nämnda puls, EKG et cetera. Att dels slå sig in och även vinna den marknaden kräver fokus och pengar, varav det sistnämnda i och för sig inte är ett problem för Tim Cooks bolag. Dock är min uppfattning att bolaget är duktiga att aldrig gapa efter för mycket (jmfr. IBM och hur de historiskt har agerat och var de står idag…).
Ytterligare en konkurrent är ChyronHego, men detta bolag är inte lika nischade som Catapult Sports, då ”… ChyronHego's graphics offerings include hosted services for graphics creation and order management, on-air graphics systems, channel branding, weather graphics, graphics asset management, clip servers, social media and second screen applications, touchscreen graphics, telestation, virtual graphics, and player tracking.”
När bolagets balansräkning studeras framkommer att det är ett mycket sunt bolag. Då det (ännu) inte finns på Börsdata har jag valt att använda mig av Marketscreener och nedan bilder är från denna tjänst.
Jag är ännu inte klar med min inläsning av bolaget och skall fortsätta studera mer om ledning och insynspersoner samt gräva djupare i hur användare upplever produkterna och tjänsterna, men jag lockas av nischen, för även om den kan upplevas som ”meh” har den ett värde för många och är du bäst inom en nisch skiter jag fullständigt i om det är sophantering eller plocka bomull-i-byxfickorservice som bolaget ägnar sig åt.
Vad tror du om detta bolag? Man skall aldrig gå över ån efter vatten om det inte behövs, men jag hittar inget nischat gräs på hemmaplan som är så grönt likt det som Catapult Sports levererar.
Vi lever, som så ofta hörs sägas, i spännande tider och visst är det mer gällande i år än föregående år? I ett nafs kom mycket av det vi tog för givet att raseras och lika plötsligt kom det som vi ofta trott lågt långt fram i framtiden att bli nutid; våra gamla och äldre kom helt plötsligt att bli riktiga hejare på att handla online och på ett fåtal dagar ställde det svenska skolsystemet, på gymnasie-, universitets- och högskolenivå om och gick från undervisning på plats (i.e. ”fysisk”) till en distansbaserad sådan.
Många har kommit att bli permitterade med allt från 10 till 100 procent, medan vissa, tyvärr, har blivit uppsagda. Detta har lett till att många har fått mycket (fri)tid över och medan vissa har valt att använda den till att antingen skapa sig, eller förädla sina, gröna fingrar eller bygga en altan, har andra valt att läsa, förkovra sig i något särintresse eller bara ägnat tiden till att spela datorspel och/eller se på tv-serier.
Att studera trender, via diverse rapporeter och google trends, är intressant och är viktigt för att skapa sig en uppfattning om bolag och dess produkter; vart har trenden pekat, vart pekar den idag och vart tror jag att den i framtiden kommer att peka? Att addera till denna retoriska fråga är också ”varför?”. Att ha argument och motiv till sitt ställningstagande är ”a och o”, för utan dessa faller argumenten lika snabbt som förtroendet för 99 % av Sveriges ministrar efter att de har varit med i utländsk tv…
I Sverige har Internetstiftelsen levererat sin årliga rapport Svenskarna och Internet och i rapporten för 2019 stod bland annat att läsa att allt fler svenskar väljer att konsumera tv, film, poddar och böcker via virtuella plattformar. Andra kategorier i nämnda rapport var b.la. ”gaming” och ”sociala medier”.
Ett annat institut som ger ut rapporter likt ovan är Deloitte och för 2019/2020 har de gjort två, där den senaste blev en extrautförd sådan iom. covid-19. Vad som framkommer i denna är riktigt intressant och för de som är exponerade mot bolag såsom Disney, AT&T, Netflix, Amazon, Storytel, Spotify et cetera kan det vara av intresse att ta del av de summeringar som görs.
Vad lockar och vad lockar inte konsumenter av tjänster såsom de Netflix erbjuder?
Vad som bland annat framkommer är att det som lockar tittare till tjänster såsom Netflix är ett stort, brett och varierat utbud, medan en liknande tjänst som är ”bundle” (i.e. ”hopbunden/sammankopplad) med en annan tjänst (jmfr. abonnemang och tv-tjänst) inte lockar lika mycket. Därtill är barnvänligt/innehåll för barn inte lika viktigt som t.ex. som att olika tjänster har exklusivitet till olika serier/IP:n, såsom att Netflix äger Orange is the New Black och Disney The Mandalorian.
Det som var förvånande för mig var att allt fler är positiva till annonser relativt att streamingtjänsten blir billigare/gratis (se bild). Detta tror jag kommer att öka, för i takt med att fler tjänster tillkommer måste bolagen försöka att nyttomaximera varje kund och då produktion av serier, dokumentärer, filmer et cetera inte skapas med monopolpengar måste äkta sådana tas och komma från någonstans. Emellertid ska det betonas att det är skillnad till vad männsikor säger sig vara positiva till/beredda att acceptera och hur det sedan blir i verkligheten.
Hur kan Disney inte bara locka till sig kunder, utan också att behålla dem när AT&T (HBO), Amazon och Netflix lockar med sina tjänster till exakt samma pris/snarlikt pris? Hur att våga sänka priset men samtidigt ha kapital till att kunna producera bra och kvalitetssäkrat innehåll? Apple och Amazon har just nu kassor som skulle få Joakim von Anka att gråta blod av avundsjuka och kan pressa övriga, men hur länge och var går gränsen?
Hur kan ovan användas för att veta om/hur att investera för att få exponering mot den/de bolag som kommer att lyckas manövrera sig bäst ur denna situation? Därtill – är du villig att acceptera reklam relativt att du får tjänsten gratis/näst intill gratis?
Ständigt får vi höra att för tio år sedan var Exxon Mobile ett av världens mest värderade bolag och detta visas ofta i interaktiva diagram/spel likt detta. Under 1990-talet var det General Dynamic, nämnda Exxon, Royal Dutch Shell, Intel, Coca-Cola et cetera. Likt vindarna vänder ändras även världen (kanske pga. vindarna?) och denna förändring sker, om än inte i en exponentiell så om i en allt snabbare och kraftigare takt.
Detta är inte något tillfälligt, utan likt dominoeffekten kan vara mer negativ, kan den också vara vice versa. Uppkoppling via telefonlinje och 56k-modem kom att på bara några få år bli ADSL, som i sin tur följdes at trådlösa uppkopplingar och därtill fiber. Det är ”bara” 13 år sedan den första Iphonen presenterades och idag, 13 år senare, har vi ”allt” i denna nalle. Du kan med denna inte bara ringa, vilket iof. tycks vara en sekundär funktion, utan du kan chatta, shoppa, deklarera, se filmer, lyssna på ljudböcker, beställa möbler från land X och spela Wordfeud med din vän i Vietnam.
Vi närmar oss nu övergången från 4G till 5G och med det kommer Internet of Things (IoT) att bli alltmer närvarande. Idag är det förvisso ingen stor sak att kunna starta diskmaskin och kaffemaskin med en app, men detta kommer att ses som rena rama tarvligheter om bara 2-3 år. Om detta har jag skrivit lite om när en dystopisk framtid har målats upp och trots att jag är obotlig optimist dras jag till just det dystopiska, därför att jag tror ingen av oss inser hur nära knivseggen vi dansar. Ditt ”smarta” kylskåp noterar vad du handlar, vad du lagrar och var, när och hur du äter. Det noterar att det är lite väl mycket ”onyttigt” och denna informations kickar de till ditt försäkringsbolag som, såklart, är måna om att inte bli den som förlorar när du ringer och berättar att du vill ha ersättning för diverse läkarbesök pga. ohälsa…
Nåväl – detta var en utsvävning nästan i klass med Nicklas Andersson aka. ”investeraren” aka ”Mr Google” och åter till inläggets essens; dagens storbolag och morgondagens dito. Det bolag som har varit på ”topp 10” de senaste tre decennierna är Microsoft och detta måste ses som en bedrift i stil med Herkules tolv stordåd. Medan andra har gått trampat snett, snubblat eller till och med lämnat walk over har Bill Gates skapelse traskat på likt vore det en legionär under Marius.
I april 2020 var den rådande ordningen likt följande:
- Apple
- Microsoft
- Amazon
- Alphabet
- Tencent Holdings Limited
- Alibaba Group
- Berkshire Hathaway
Denna ändras nästan dagligen då dessa byter inbördes platser, men samtliga tycks mer eller mindre prenumerera på topp tio. Om tio år kommer det vara juli 2030 och vilka tror du kommer att vara på topp då?
Då människan alltid har en tendens att utgå från och även låta sig fångas/förblindas av nuet tror jag att vi är många som tror att de som sysslar med SaaS, är digitala och verkar globalt är de som kommer att vara de främsta bland likar, men jag tror att vi absolut kommer att få se ett bolag som vi idag inte ens har hört talas om.
Även om det är en nonsenslek kan det vara roligt att gissa vilka som kommer att vara på topp tio, eller åtminstone på topp fem. För att göra det lite ”tråkigare” får man ej välja ett bolag som ”ännu inte finns”, utan man får enbart utgå från bolag som idag är existerande.
Jag tror att i juli 2030 kommer topp fem att se ut likt följande:
- Tencent Holdings
- Alphabet
- Yandex
- Alibaba
Vilka tror du och om du ”orkar – varför?