PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 mars

Hur gick februari?

 

Februari är en kort månad - kul för mig men mindre för min arbetsgivare då månadslönen är densamma. Jag har jobbat hemifrån flera dagar i slutet av månaden då det blev snökaos i Skåne. Det är behagligt på ett sätt att göra detta men också lite långtråkigt med bara sig själv och katten som sällskap. Även den första mars blev en dag i hemmets hägn - det snöar och snöar och snöar.

 

Löner och intäkter blev en vacker läsning samtidigt som vi inte sköter oss så som vi borde. Det totala sparandet nådde 28 procent vilket är långt efter målsättningen på 52 procent. Värdet på sparandet ökade med 2 procent och vi hade en mindre värdeökning i innehaven.

 

Innehaven i sparandet består av aktier och fonder men också en del pengar i Lendify och Sparlån. Huruvida detta är en bra 'diversifiering' är osäkert men fungerar så som en risksänkning och en garanti för bättre nattsömn.

 

Skulderna arbetar vi oförtruget vidare med - sådant är enkelt och riskfritt. Amorteringen totalt var 15 272 kronor och vi sänkte skuldsättningen med 0,59 procent. Meningslöst? Icke då - många bäckar små som vi gamla gubbar och gummor brukar säga.

 

Vårt kapital uppgår nu till 25 procent av våra skulder, skuldkvoten till 340 procent och räntekvoten till 4,5 procent.

 

Prognosen för året är att nå 28 procent högre kapitalinnehav och drygt 4 procent lägre skulder än vid slutet av 2017. Kapital av skulder ska nå 34 procent.

 

Utfallet för 2017 sedan mätningens start 2011 - året då vi flyttade - lyder att kapitalet ökat med 127 procent och skulderna minskat med 18 procent.

 

Under 2023 ser det ut som om kapitalet kan överstiga skulderna.

 

Jag funderar ibland på just skulderna och då i synnerhet bolånen som är de helt överskuggande. Vad anser ni? Vid vilken nivå på skuldsättningen bör man dra ned på amorteringen? Vid femtio procent av marknadsvärdet? Ska man fortsätta att amortera? Sådant funderar jag på ibland.

 

Må väl i vinterlandet!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
7 februari

Hur gick januari?

 

Mål och medel. Jämföra med sig själv eller med andra. Det har gått några dagar sedan månadsskiftet och det är av ren förnekelse - vi nådde inte sparmålet. Inte alls. Ett strålande december byttesmot ett mediokert januari. Men inte är det enkla beslut - för pengar är av intet värde.

 

En kusin till mig som är några vintrar äldre höll på att stryka med under en rutinoperation. Det får åtminstone mig att tänka. Efter vinterns reseäventyr - kanske vi skulle ta en skidresa också? Vi lever ju och har hälsan just nu. Precis här och nu.

 

När inte full inre acceptans nås, då blickar jag utåt. På kompisen som på toppen köpte bitcoin. På vännen som bygger kök hemma för en kvarts miljon. På kollegan som köpte en båge för att han behövde unna sig. På paret som verkligen behöver spartipsen i kvällspressen under årets fattigaste månad men som snart ska teckna sig för en ny tjänstebil. Då känns det kvalfullt bättre även om jag inte är hånfull utan istället betänksam.

 

Jag byter gärna pengar mot upplevelser men sällan mot prylar. Nya köksluckor gör mig inte glad, inte heller en ny bil. Och det är så som jag motiverar kostnader, kostnader som ger mer tillbaka.

 

Sparandet nådde 38 procent totalt. Trots detta förbättrades balansen bara med hälften - månadens avkastning har varit låg och semesterkostnader ha belastat. Resan mot skuldfrihet justerades med 0,72% i positiv riktning.

 

Jag hoppas på en fortsatt god börsutveckling eller åtminstone en positiv sådan under 2018. Med det vill jag gärna ha fortsatt låga räntor.

 

Jag köper inga marijuana-aktier men nu är det dock dags för Narcos på Netflix. Ha en fin afton!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 december 2017

Månadssummering 2017 november

 

November är inte min tekopp och jag är nöjd med att den är över. I framtiden så ser jag framför mig en tillvaro någon annanstans än Sverige denna period av året. En avkopplande stund under ett parasoll eller möjligen riktigt långt norrut där det är riktig vinter tidigt. Men inte detta år och inte på ett tag. Jag köpte en varm jacka att gömma mig i.

 

Bokslut för november är en många sätt otäck historia. Guldhönan, som visserligen har fått se sig diversifierad utanför hönshuset, tappade 2,4% i vikt under månaden. Räknar vi in alla hönsen så stannar dock tappet på 0,3%.

 

Andelen av sparandet blev väldigt dåligt. Endast 28 procent av inkomsterna hamnade i denna härad. Vi skulle kunnat nå 33 procent men detta extra belopp får av bokföringstekniska skäl hamna i december.

 

Omfördelningar mellan tillgångar och skulder gav ett par olika procentsatser - tillgångarna sjönk med 22 % vilket ter sig mycket. Av dessa är dock 18 % semesterpengar eftersom jag inte separerar några pengar från varandra i budgeten. Det är ju faktiskt så att en semesterresa får stå tillbaka för andra omedelbara behov så som en trasig värmepump. Vissa människor gör inte sådana val utan gör båda, kanske med låne eller kredit. Själv anser jag att alla pengar som jag kan påverka är samma pengar i firma Penning. Vi har en penninghög och vi lägger alla nya slantar överst i den.

 

Skulderna sjönk med drygt 1 procent vilket är en lite högre marschtakt än normalt.

 

I övrigt finns här inte mycket mer jag vill prata om. Jag siktar på decembers bokslut och har påbörjat nästa års mål och våndor.

 

Nu dags för en skön promenad och med ekonomiekot i örat. Må väl!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 november 2017

Månadssummering 2017 oktober

 

Hösten kan vara vacker. Eller förfärlig. Som nu. Det är som om fukten kryper in på bara skinnet. Jag behöver motion men inte så mycket utan stannar inne med lite tröstglass och chokladsås och Stranger Things på Netflix. Ja, jag vet - jag är en konsument. Roa mig!

 

Oktober bjöd på fina inkomster och jag tror inte vi känt oss så välbeställda någon gång förr. Det rasar in pengar och.. ..vi sparade inte mer. Utan mindre. Målet nåddes inte.

 

Det var bilen som spökade och den blev slutligt finansierad av Guldhönan. Lätt ruggsliten är hon nu lite purken på mig. Och bilen? Ja, den kommer nu att raskt minska i värde tills inget är kvar. Bilar är då ingen investering även om de kan vara en förutsättning för att inkomsten ska kunna komma.

 

Kapitaltillgångarna sjönk med 5,5 procent. Sug på den, sa kalkylarket. Och nu rattar jag en bättre begagnad vagn med de slantarna insparkade i plåten. Det är bara trist. Tut!

 

Skulderna sjönk däremot med 2,6 procent och det får vara månadens tröst.

 

Skuldsättningsgraden steg till 338 procent.

 

Skuldkvoten sjönk till 346 procent.

 

Räntekvoten sjönk till 4,58 procent.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan fortfarande nås under 2023.

 

Sparmatris hånade mig med 40 procents sparande under månaden Målet är att totalt spara 47 procent av våra inkomster och här ingår också CSN-lån och bolåneamorteringar. Denna skruvar jag nu upp till 52 procent i ren affekt.

 

Hösten kan vara vacker. Men det skiter jag i! God kväll!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
1 oktober 2017

Månadssummering 2017 september

 

Den första höstmånaden tog slut på en helg och en ny tar sin början. Hur gick finanserna för den Penningska klanan? Det har ju varit storinköp av personbil - och vad det innebär för vad som finns i skattkistan. Inga siffror går min väg av den anledningen.

 

Jag brukar inte nämna realkapitalet i min blogg vilket jag gör nu. Kalkylledes höjdes den med bilens uppskattade värde (89 900 kronor). Här finns huset och ytterligare en personbil. Droskornas värde sjunker månatligen med schablonmässigt 2 procent.

 

Kapitaltillgångarna sjönk med 6 637 kronor. Prognosen är att nå 858 tusenlappar tills årsskiftet. Av dess frångår dock en semesterresa över jul och nyår med ungefär 100 lakan.

 

Skulderna ökade med 56 199 kronor.

 

Skuldsättningsgraden steg till 326 procent.

 

Skuldkvoten steg till 355 procent.

 

Räntekvoten sjönk till 4,59 procent.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan nås under 2023.

 

Nåväl, det mest intressanta är egentligen min nya sparmatris. I den jag jag lagt in de olika sparmålen som vi har avseende allt från kapitalsparande till semesterresor. Målet är att totalt spara 47 procent av våra inkomster och här ingår också CSN-lån och bolåneamorteringar. Denna månad är jag nöjd med då vi nådde 55 procent.

 

Ha en skön söndagkväll!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
6 september 2017

Månadssummering 2017 augusti

 

Mitt inlägg häromdagen rönte ett visst intresse då jag förordade ett privatekonomiskt liv utan en buffert. Jag tror att jag kanske var en aning otydlig med vad jag menade - och det var att en buffert kan finnas på andra ställen än på ett nollräntekonto. Ni som arbetar med You Need A Budget vet att konton är utan mening i denna moderna budgetform och detta gäller även sparande. I sin extremform kan allt finnas på ett enda konto. Jag lär återkomma till varför det är så.

 

Nu är vi inne i ett normalläge när det gäller inkomster. Det känns bra det med. Jag och fru Penning arbetar fortsatt 100% heltid som inte känns i närheten så behagligt.

 

Jag var för första gången i mitt liv sjuk under sommaren och sjukskriven under åtta dagar. Förlusten i reda kronor kompenserades dock av semesterersättningen så vi kom relativt sett smärtfritt undan. Vad som stör mig mer är att jag fortfarande inte är helt kurant - det är så enkelt: är man frisk är livet egentligen mycket enkelt på alla sätt, är man sjuk påverkar det allt negativt.

 

Aktiesparandet blev 6 000 kronor även om det inte blir några investeringar av den typen för stunden - de läggs till kassan så länge.

 

16 000 kronor gick till bilinköpskassan. Möjligen skjuter vi på köp av en nyare bil till våren, det beror delvis på hur besiktningen går.

 

Ungefär 12 000 kronor överförs till vårt semesterkonto.

 

Bil numero uno - familjebilen - har tyvärr drabbats av en defekt som kommer att kosta 5 500 kronor att åtgärda. Ett antal telefonsamtal till olika verkstäder, där prislappen som mest nådde 11 000 riksdaler, så valde vi den billigaste. Jag tror inte att en fristående verkstad är sämre än någon av kedjorna.

 

Guldhönan har stått och stampat. Jag har inte tjänat några pengar alls på börsen. Å andra sidan har jag inte förlorat några heller. Är mycket defensivt placerad nu med tanke på det stundande dödkorset som ser ut att inträffa senast fredag - om inte något radikalt positivt sker.

 

Jag letar mindre värden under tiden. Lendify och Sparlån har varsin kassa där avkastningen möjligen kan nå en 7-8 procent. Spiltan Högräntefond håller ett större belopp som i år gett drygt 4 procent. Lite guld och silver som hedge har dock inte rört sig närmnvärt.

 

Jag har börjat med att låna ut lite pengar via Kiva - så kallade microlån för att hjälpa och stötta människor i fattiga delar av världen att kunna starta företag eller på andra sätt bidra till en egen försörjning. Jag tror att detta är något av det viktigaste vi kan göra istället för att enbart passivisera människor med bidrag och understöd. Mitt första lån går till en äldre armenisk bonde som behövde ett lån för att köpa 2 grisar. Det ska bli spännande att följa. Och vad är 250 kronor för mig? Eller dig, förresten? ;-)

 

Knowing that someone out there wishes the best for you is enough to give you drive to achieve your dream. - Sammy, a Kiva borrower in Kenya.

 

Kapitaltillgångarna steg med rejäla 3,6% eller 29 969 kronor. Framgent hoppas jag på ett måntaligt snitt på drygt 2%.

 

Skulderna sjönk.. ..inte. Rejält högre kreditutgifter gav att skulderna steg med 0,03% eller 814 kronor. Tillfälligt hack i kurvan bara.

 

Skuldsättningsgraden sjönk till 316% från 328% föregående månad.

 

Skuldkvoten är fortsatt 347%.

 

Räntekvoten är  4,74% jämfört med föregående månads 4,78%.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan nås under 2024.

 

Njut av sensommaren.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 augusti 2017

Månadssummering 2017 juli

 

Då var både min sommarsemester och juli månad till sin ände. Det har varit en spännande månad och en rutinmånad. Lagt om bolånen och förhandlat ränterabatt, satt en rabattkant i trädgården och sett börsen få panik och spasmer om vartannat. Jag bromsade fallet i tid och kan fortsatt åtnjuta en uppgång för året runt åtta procent. Jag ser i min grumliga spåkula ett slut på denna uppgång och litar på den. Onekligen spännande är det.

 

Månadens höjdare var diskussionen jag hamnade i kring klokskapet i att låna pengar och att köpa indexfonder för dem. Inte för att jag ska råda andra men jag säger dock ja till indexfonder men ett absolut nej till att låna till dem. Men folk jagar alltid genvägar, det är väl mänskligt i sig - därmed inte nödvändigtvis så klokt.

 

Månaden som passerat kan kallas mellanmjölk. Familjen Penning hade lite mindre intäkter än vad vi är vana vid och gjorde faktiskt ingen avsättning alls till guldhönan. Det huvudsakliga skälet var dock ett annat - det fanns inga idéer kring bra köp så jag lät det bero. Ett annat skäl var att jag har haft semester.

 

Kapitaltillgångarna steg med med magra 1,07% eller 8 566 riksdaler vilket är betydligt lägre än vad 2017 har bjudit på hittills. Trösten är att det trots allt gick upp.

 

Skulderna fortsätter så klart nedåt - att amortera är alltid en viktig del i en privatekonomi, enligt mig. Minskningen var 0,31% eller 8 270 kronor.

 

Skuldsättningsgraden blev denna månad 328% jämfört med 333% föregående månad.

 

Skuldkvoten är nu 347% jämfört med 348% föregående månad.

 

Räntekvoten är 4,75% jämfört med föregående månads 4,76%.

 

Prognosen för helåret får sig en justering igen. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 25% i ökning på helåret och skulderna fortsatt ned med 4 %. Sedan start 2011 ska då 184 % nås i kapitaltillgångar och skulderna -18 %.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2024.

 

Så, nu börjar augusti på riktigt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 juli 2017

Månadssummering 2017 juni

 

Haha - min sista arbetsmånad har passerat. Ja, alltså en sådan där jag inte har någon semester. I år blir dock sommarsemestern kortare än vanligt. Tre veckor blott och jag håller tummarna hårt att vädret ska bli bättre än vad juni erbjudit.

 

Jag var förresten på en fest häromveckan där folk pratade glatt om hur mycket deras villor stigit i värde. Orkade inte ens ta den diskussionen denna gång. Och som vanligt har jag aldrig med våra realtillgångar, det vill säga villan, på någon tillgångssida. Den har ett värde, javisst, men vi bor där och kan heller inte raskt omsätta den. När jag pratar om balans mellan skulder och tillgångar, då menar jag reda slantar på tillgångssidan. I princip så ska jag på en veckas tid kunna få ut tillgångarna och betala lån eller göra något annat kul med slantarna.

 

Månaden som passerade var sista sötebrödsdagarna med extra feta slantar in. Juli blir en normal arbetarmånad men normala inkomster. Och nu följer lite siffror.

 

Kapitaltillgångarna omfördelades lite mellan portfölj och Pepins samt Lendify. Därmed är guldhönan lite tunnare än förra månaden men totalen är större. En hyfsad värdeökning och ytterligare en rejäl slant till semesterkontot och i det hela slutade månaden med 4 % upp eller 32 716 kronor.

 

Skulderna sjönk hyfsat bra men inte i den takt jag önskar. Men det är likväl på rätt håll och posten slutade på minus 0,27 % eller 7 070 kronor.

 

Skuldsättningsgraden blev nu 333 % jämfört med föregående månads 348 %. Vänder vi på det så är kapitalet nu 30 % av skulderna jämfört med 29 % föregående månad.

 

För nöjes skull har jag numera också med den så kallade Skuldkvoten där vi nu ligger på 348 %. Som sagt, detta nyckeltal är till grovt tillyxat enligt mig men lite kul ändå.

 

Räntekvoten före ränteavdrag tar jag också med på 4,76 %.

 

Prognosen för helåret får sig en justering. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 26 % i ökning på helåret och skulderna fortsatt ned med 4 %. Sedan start 2011 ska då 189 % nås i kapitaltillgångar och skulderna -18 %.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2023.

 

Jag har också påbörjat en Pensionsprognos baserat på det oranga kuvertet. Om Guldhönan lever och frodas blir det fröjdefulla levnadsår framgent. För denna månad ligger min pensionsprognos på 62 % av vår nuvarande inkomst. Denna beräknas så som att Guldhönan ger månatligt bidrag under 15 år från en eventuell pensionsdag vid ca: 62 års ålder.

 

Sedan 2011 som är år noll i mina kalkyler så är prognosen för 2017 i jämförelse:

  • Kapitaltillgångarna 189 % högre
  • Skulderna 18 % lägre

Nog med egenbeundran - nu väntar juli och högtryck i en eller annan mening.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
27 maj 2017

Månadssummering 2017 maj

 

Sköna maj - välkommen! Vädret i Skåneland är, när detta nedtecknas, så som en högsommardag. Visst är livet vackert och härligt när dagen är som sådan?

 

I skuggan med mitt älskade starka kaffe sitter jag nu och gör månadsbokslut. Då jag inte är en datumterrorist, utan inte ens bryr mig om när min födelsedag infinner sig, är jag medveten om att det fortsatt är flera dagar kvar på månaden. Men vad gör väl det? Skulle finanskraschen infinna sig på måndag så gäller inte min kalkyl likväl. Det finns egentligen inget som är värt att kalla en prognos eller budget - allt borde kallas gissning.

 

Jag är sällan ångestfylld men ibland kommer det över mig. Denna månad är det buffertångest. Familjen Penning är usla på buffertsparande. Därför är detta nu igångstartat, ett trist konto med låg avkastning, där ett engångsbelopp petats in motsvarande 15 tusenlappar och som sedan med en suck varje månad ska få tvåtusen kronor tillfört sig. Vad ska man kalla ett buffertkonto? Guldhönan heter ju investeringarna så det får väl bli något annat motiverande - någon som har ett tips?

 

Fortsatt har familjen Penning höga inkomster som kulminerar under juni månad. Sedan blir det ett par månader då fru Penning går på a-kassa. Under september ser vi sedan en normalisering till standardnivåerna som fanns under förra hösten.

 

Kapitaltillgångarna fick ett rejält tillskott. En hyfsad värdeökning och ytterligare en rejäl slant till semesterkontot gav 6,27% upp eller 36 498 kronor.

 

Skulderna sjönk ganska bra och slutade på minus 0,39% eller 10 387 kronor. Målet är att nå en nolla på kreditkortet varje månad vilket inte är fallet. Här är dock ingen kreditkostnad.

 

Skuldsättningsgraden blev nu 348% jämfört med föregående månads 367%.

 

Prognosen för helåret får sig en justering. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 38% i ökning på helåret och skulderna fortsatt ned med 4,26%. Sedan start 2011 ska då 248% nås i kapitaltillgångar och skulderna -18,15%.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2021.

 

 

Jag har också påbörjat en Pensionsprognos baserat på det oranga kuvertet. Om Guldhönan lever och frodas blir det fröjdefulla levnadsår framgent. För denna månad ligger min pensionsprognos på 61 % av vår nuvarande inkomst. Denna beräknas så som att Guldhönan ger månatligt bidrag under 15 år från en eventuell pensionsdag vid ca: 62 års ålder.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
29 april 2017

Månadssummering 2017 april

 

En kall månad vädermässigt men en het finansmånad - enkelt sammanfattat så har det gått finfint på alla sätt. Vi ligger in en intjäningsboom och dessutom har innehaven utvecklats bättre än mål. Fru Penning har dessutom fått en nytt jobb som påbörjas efter sommaren så intjäningsförmågan bibehålles framgent. Det finns hotande kostnader i närtiden, så som byte av en personbil och det är inget som förgyller - inte för sådana som oss som strävar mot ekonomisk frihet.

 

Jag har beslutat att ta enbart 3 veckors semester i sommar för att ha dagar kvar till vår stora resa som sker kring årsskiftet. Kan te sig lite torftigt då jag jobbar mer intensivt än vad jag önskar men det finns en verklighet att förhålla sig till. Däremot har jag räknat lite på pension och en tidigare sådan och vad det innebär - det ter sig ljust och jag lär återkomma i frågan.

 

Månadsrapporten för april ska signeras och böckerna ska stängas. Realtillgångarna sjunker något efter föregående månads bostadsprishöjning. Sammantaget 3 816 947 kronor med består bostad och personbilar av - det är vad vi äger.

 

Kapitaltillgångarna fick sin vanliga påse pengar men plus med två tusenlappar. En god värdeökning och ytterligare en rejäl slant till semesterkontot gav 6,19% upp eller 44 752 kronor.

 

Skulderna sjönk rejält då vi balanserade ned krediterna och slutade på minus 0,73% eller 19 468 kronor. Inget märkvärdigt då det låg i korten att så skulle ske.

 

Skuldsättningsgraden blev nu 367% jämfört med föregående månads 394%.

 

Prognosen för helåret får sig en justering. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 39% i ökning på helåret och skulderna ned med 4,26%. Sedan start 2011 ska då 250% nås i kapitaltillgångar och skulderna -18,15%.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2021.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar