Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Den perfekta julklapps-aktien

I takt med att aktieintresset vuxit på senare år verkar också traditionen av att ge bort aktier som julgåva också tilltagit. Det är en gåva som på sikt kan bli mycket uppskattad även om det hos de små kanske inte ligger högst på önskelistan direkt.

I dagens samhälle går det dock inte lägga fysiska värdepapper i ett brev och ge bort. Det som behövs för att skänka en eller flera aktier är att man skriver en begäran, till den bank där man har aktierna, om att överföra aktierna till en annan person. Finns ofta särskila blanketter för detta ändamål. Det kan också behövas kopia på id-handling samt att det vidimeras av två utomstående personer.

Vill man inte krångla med värdepappersöverföringar kan man ju också skänka pengar samt en notis om vad man vill ska köpas för pengarna. Finns ju dock inga garantier att så görs.

Oavsett tillvägaångssätt så kvarstår frågan. Vad ska köpas/ges bort?

Om jag själv skulle ge bort aktier så skulle jag inte ta någon av de nyast tillkomna bolagen på börsen. Nej, tvärt om. Jag hade valt bland bolagen som funnits länge. Gärna stora, investmentliknande eller globala bolag.

 

 

Investor skulle t.ex. kunna platsa som gåva från mig. Ett bolag som funnits i  100 år och som ger en väldigt bred exponering via alla sina olika innehav.

Hur är det för dig? Vilken aktie tycker du skulle kunna vara den perfekta julklapps-aktien? Några tips till oss andra?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
M Aktieblogg (ej registrerad)

Jag försöker ge aktier i lite roliga bolag men som ändå har hyffsat bra fundamenta - jag vill ju att de ska leva om 15-20 år när barnen växt upp. 

Exempelvis Cloetta aktier - sen ger jag ett paket med en kexchoklad och ett papper där jag skrivit en sida om bolaget vad dom tillverkar, lite styrkor svagheter etc.

Har en systerson på 4 år som älskar maskiner så han fick Volvo - sen fick han en liten 10-kronors lastmaskinsleksak i paket tillsammans med lite info om bolaget. Han sket ju fullständigt i infon men syrran uppskattade och har sparat det för framtida läsning och förhoppningsvis kanske litet intresse växer sig fram då.

/M

Anonymous's picture
JFG (ej registrerad)

Ja jag gav min lille son ett knippe Ahlsell när de noterades, kanske var fel eftersom det är kort historik. Å andra sidan så passerar vi en Ahlsell butik varje gång vi åker till dagis, så hoppas man kan väcka intresset på det sättet istället. 

Mvh JFG 

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@M Aktieblogg - Låter som ett mycket fiffigt upplägg för att inspirera ett aktieintresse. :)

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@JFG - Låter som en naturlig koppling och bra sporre. :)

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Indutrade är mitt förslag, långsiktigt!

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

@Robert - Jag gillar också Indutrade. Skarpt. Tyvärr en sådan där aktie man alltid tyckt varit för "dyr". Man väntar på "rätt läge" sedan blir den bara dyrare och dyrare...

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Alla mina syskonbarn fick aktier i år. Det blev Ica, HM och Skistar!

http://aktiepappa.blogspot.se/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar