Fantastiska Farbror Fri
Likes
298
Antal inlägg
1266
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 juni

#uppsittarkväll - Sista sparmånaden 87% sparkvot!

Trevlig uppesittarkväll önskar vi från Leksand!

Här laddar vi så som många andra upp inför midsommar. Juni är troligen den sista månaden i våra liv när någon av oss har vanlig lön. Frun jobbar sin sista dag på fredag den 30/6. Sen börjar vi vår gemensamma frihet med semester fram till barnen börjar skolan i mitten av Augusti. 

Med hjälp av en hel del skatteåterbäring så avslutar vi med en fin sparmånad med 87% sparandegrad (147 tkr rakt ner i spargrisen) vilket till och med är över snittet för det senaste halvåret på hela 85%. Då finns i halvårssiffran ett avgångsvederlag  och en ganska rejäl skatteåterbäring samt några super spar månader. Under det sista halvåret har vårt egna kapital ökat med smått fantastiska 1 000 000 varav 2/3 nysparande och 1/3 avkastning på kapital. 

Som jag skrev i inlägget imorse så är det dock en vecka kvar till semester och nästa vecka kommer jag skriva lite om vår planering inför uttagsfasen. Därför vill jag ha så många frågor så möjligt av er läsare!! Vad funderar ni på, kanske kring kapital, investeringar, sparsamhet, enkelhet, barn eller något annat. Frågor tas tacksamt emot här på bloggen, på twitter (@frivid42) på mail frivid42@outlook.com. Ni kan också passa på att följa och kommentera/fråga frun via hennes instagram @enkelboning. 

6 maj

Månadsuppföljning - Apslösig April blev inte så illa...

April brukar vara en ganska dyr månad för oss, det är vår och ny säsong vilket innebär att man brukar upptäcka att barnen behöver lite nya kläder. Sen är det ganska vanligt med några födelsedagskalas och/eller dop och så kommer det min egen födelsedag på toppen av det då frun och jag brukar passa på att ta en hotellövernattning med tillhörande middag, frukost och lunch. 

Allt detta trevliga ovan inföll även i år men trots detta så var kostnaderna  förvånansvärt låga. Några positiva överaskningar kom också där frun jobbat hemifrån ett par dagar och äntligen hittat en kollega som är intreserad av att samåka så gick det lite mindre bränsle än vanligt. Dessutom blir ju elförbrukningen blir ju lägre när det börjar bli vår med mindre behov av både värme och artifisiellt ljus. 

Sammantaget slutade kostnaderna för månaden på totalt drygt 15 000 kr vilket är lägre än förväntat även om vissa enskilda kostnader var högre. 

På inkomst sidan så kom det en vanlig nettolön för fru fri på 26 tkr och till det kom denna månad vår hyresintäkt på 3 tkr och utdelninar på 21 tkr viket summerar månadens inkomster till totalt drygt 50 tkr, vilket ger ett kontant sparande på 35 tkr eller 70%:  Till det kommer avsättingen till tjänstepension vilket driver upp det totala sparandet ytterligare några tusenlappar och till cirka 72%. 

Sammantaget är jag väldigt nöjd med utfallet i april och i maj ser vi fram emot lite högre utgifter men också ganska mycket högre inkomster! Hur ser det ut för er andra? Blev april apslösig eller sparsam? Vad har ni för förväntningar på maj? 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
5 april

Månadsuppföljning - En helt vanlig månad!

Det känns som om jag har utlovat varje månad under en lång lång tid att nästa månad ska bli normal...men så blir det ändå inte så. Men nu kom den då äntligen en vanlig månad med EN lön, inga ovanliga inkomster eller kostnader, lite passiva inkomster helt enkelt en genomsnittlig månad. 

På kostnadssidan fortsätter vi att köra vår Super Spar Spurt vilket innebär att vi i så hög utsträckning som möjligt drar ner på extrautgifterna fram till dess att frun slutar jobba i sommar. Detta är framförall småutgifter för oss sjäva och utgifter för barnen. Om du undrar exakt vad vi gör och hur så kan du kolla länken ovan där jag i ett par inlägg beskrivit vad och varför. 

Detta gick faktiskt inte så där superbra denna månad då vi fick chansen att köpa begagnade längdskidor till äldsta sonen, frun hittade en ny skidjacka på säsongsutförsäljning. Dessutom kom en gammal kompis till frun på besök till Stockholm från andra sidan jorden vilket var en god anledning att lägga lite pengar på en oplanerad resa. Sammantaget gjorde  det att va la 5000 kr "diverse" mot Super Spar budgeten på 3 500 (normal budget dock 7 000).

Vi lyckades däremot för tredje månaden i rad att klara att äta för mindre än de 3 500 som vi har i budgeten och den posten slutade på 3 100 detta är 12% under vår normala matbudget och med tanke på att vissa ifrågasätter hur det går att leva på vår normalbudget så är det mycket kul..för vi har inte ätit dåligt den här månaden heller:-). (Kolla gärna in vår matvecka #krossabudgeten om du själv vill ta tag i detta

Våra kostnader för boende och transport var också ganska höga framförallt är det kostnader för el (högre då det var relativt kallt i februari) och vatten och sophämtning som inte kommer varje månad. Denna månad har vi tankat bilen för 2 200 kr varav över 1 900 är fruns pendlingsresor så det visar hur låg den här kostnaden har möjlighet att bli när arbetspendlingen är ett minne blott till sommaren (Frun sa upp sig formellt den 31 mars och ska sluta den 30 juni). Sammantaget slutade kostnaderna på knappt 18 000 kr vilket vi ändå är nöjda med givet förutsättningara i form av lite högre boendekostnad men även pendling och självvalda inköp och aktiviteter. 

Inkomsterna var ganska vanliga denna månad. Frun fick vanlig lön och vi fick vår hyresintäkt precis som vanligt till detta kommer utdelning på totalt cirka 8 000. Sammantaget en inkomst på 37 000 kr.

Detta ger ett sparande på 19 000 kr eller 59%, till detta kommer en mindre avsättning till pension vilket totalt får upp sparandet till 23 000 kr och 62%. Detta var som sagt sammantaget något så ovanligt som en "vanlig månad"! April ser ut att bli en månad med lite bättre inkomster men också högre utgifter för boende och bil..återstår att se var vi landar då!

Hur såg det ut för er i Mars? Vad ser du framför dig i April?

 
Taggar (blogg): 
4 mars

Månadsuppföljning - Februari och dopad sparkvot på 85%!

Det känns som om jag har utlovat varje månad under en lång lång tid att nästa månad ska bli normal...men så blir det ändå inte så. Denna månad var dopad både på intäkts- och kostnadssidan vilket fick upp sparkvoten ytterligare en gång till nivåer långt över 80% vilket ju egentligen är en osannolikt nivå. 

På kostnadssidan fortsätter vi att köra vår Super Spar Spurt vilket innebär att vi i så hög utsträckning som möjligt drar ner på extrautgifterna fram till dess att frun slutar jobba i sommar. Detta är framförall småutgifter för oss sjäva och utgifter för barnen. Om du undrar exakt vad vi gör och hur så kan du kolla länken ovan där jag i ett par inlägg beskrivit vad och varför. 

Detta innebar att budgeten för nöje, kläder och övrigt denna månad kom in på 2 700 kr för hela famljen denna månad vilket är cirka 65% under vanlig budget och under de 3 500 som vi satt under SuperSpar-utmaningen. Vi lyckades också för andra månaden i rad att klara att äta för mindre än de 3 500 som vi har i budgeten och den posten slutade på 2 700 detta är 20% under vår normala matbudget och med tanke på att vissa ifrågasätter hur det går att leva på denna så är det mycket kul..för vi har inte ätit dåligt den här månaden heller:-). (Kolla gärna in vår matvecka #krossabudgeten om du själv vill ta tag i detta

Våra kostnader för boende och transport var lite dopade denna månad då vi fick tillbaka lite pengar för färg som vi inte behövde och returnerade samt att vi fick en kostnadsersättning när vi gav bort vår bil (släktingen som fick bilen ersatte oss för extra kostander som vi får av att köra den andra de kommande månaderna) sammantaget dopar detta budgeten med - 6400 kr. Detta gör att månadens kostnader ser lite konstiga ut men gör det mer korrekt över tid. Sammantaget gör sparsamhet och lyckosamma omständigheter att kostnaderna denna månad slutar på drygt 11 000. 

Samtidigt var även inkomsterna lite dopade, då jag fick en ersättning som egentligen ska motsvara 60 dagar utbetalade denna månad. Frun fick vanlig lön och vi fick vår hyresintäkt precis som vanligt och en liten kreditkorsbonus på några hundra. Sammantaget en inkomst på 74 000 kr.

Detta ger ett sparande på 63 000 kr eller 85%, till detta kommer en mindre avsättning till pension vilket totalt får upp sparandet till 67 000 kr och 86%. 

Som sagt var dessa siffror ganska regält dopdade denna månad...men nästa månad blir "vanlig" jag lovar:-) Hur gick det för er? 

 

Taggar (blogg): 
1 februari

Månadsuppföljning - Ett OSLAGBART sparrekord?!!

Januari har varit en mycket bra sparmånad för oss. Vi har aktivt jobbat med vår sparutmaning Super Spar Spurt...om du undrar vad det är och varför vi gör det så finner du mer info här.  Samtidigt som vi haft aldrig tidigare skådade inkomster (mer om det nedan). 

Genom att hålla hårt i pengarna så slutade januaris utgifter på totalt 15 600 kr. Detta trots att januari är en relativt dyr månad med hög elförbrukning inköp av ved och att vi köpte färg för att måla om ett källarrum för cirka 3000 kr. Vi fick också något överaskande en höjning av maxtaxan för barnomsorg som ökade kostnaderna med några hundra. 

I de kategorier som vi kan påverka direkt lyckades vi dock väldigt bra. Till barnen har vi bara köpt saker (kläder, sport, godis mm) för totalt 210 kr det betyder inte att vi haft det tråkigt men när man redan har skridskor och skidor så kostar inte vinteraktiviteterna så mycket. För vår egen del så lyckades vi hålla ner kostnaderna till runt 800 kr per person för diverse småutgifter. Vi lyckades också sänka vår matkostnad till 2900 kr mot den normala budgeten på 3 500 vilket jag är mycket nöjd med för vi har ätit superbra den här månaden...win-win!  Genom god planering så handlade jag faktiskt ingenting (mat eller annat) hela den sista veckan. Detta trots att helgen något oplanerat innebar flera middagsgäster två dagar i rad. 

(Måltiden på bild nedan kostande tillexempel mindre än 10 kr per portion) 

Med relativt höga utgifter för huset, och en del egna småutgifter så är detta dock inte den mest sparsamma månaden någonsin.

Det vad istället inkomsterna gjorde januariutfallet till ett svårslaget spar rekord genom att jag fick mitt avgångsvederlag från den tidigare arbetsgivaren. Det betydde att det trillade in 240 000 kr på mitt konto och kombinerat med fruns lön en återbetalad källskatt och hyresinkomsten från vårt gårdshus så summerade våra inkomster till 272 000 kr vilket inte är hur det brukar se ut en vanlig månad för oss...Detta ger en sparandegrad på över 94% och kombinarat med pensionsavsättningar så drar detta upp vår totala sparandegrad till rundat 95% och det totala sparandet till cirka 269 000 kr. Detta blir ett svårslaget sparrekord även om vi ett par månader till räknar med hyfsade inkomster då jag även kommer få några månaders ersättning från Trygghetsrådet (starta eget ersättning). Sammantaget tror jag nu på en genomsnittlig sparandegrad på 80% för första halvåret och resten av Super Spar Spurten

Hur var januari för er? Några nya rekord eller besvikelser? 

Taggar (blogg): 
5 december 2016

Öhhh du November är slut...hur gick de då?

Det här med månadssammanställningar är knepigt för jag vet inte riktigt vad som är intressant för er andra att läsa om. Våra kostnader är ganska stabilt på 20 tusen per månad eller mindre om vi inte gör någon större festlighet eller större projekt. Dessa projekt kommer jag då troligen ha skrivit om på bloggen. Sparandegraden var drygt 50%..igen. December blir nog lite sämre (ska bland annat köpa liftkort inför vintersäsongen) men jag tror att vi skulle kunna komma in runt 75% sparandegrad motsvarande 750 tkr för helåret...å det är bättre än målsättningen..

Portföljen fortsätter att utvecklas väl, mitt största innehav det norska kraftbolaget Hafslund var också den största vinnaren. Högre energipriser och högre ränta är bra för detta bolag tillskillnad från många andra.  Nu börjar dock Hafslunds andel i portföljen bli obekvämt stor varför det kan hända att jag skalar av litegrann. (Generellt försöker jag hålla mina innehav i spannet 3 månadsbudgetar (60 tkr) och 1 år (240 tkr). Resonemanget bakom detta är att under 3 månader är det för litet för att bry sig...och över 1 år så är det lite för många penga-ägg i samma korg.) Lendifyexperimentet fortsätter som planerat och jag har fått mina första inbetalningar och placerat i nya lån. 

Jag har som vanligt också sammanställt månaden...för den som vill nörda ner sig lite...det här var ingen överdrivet sparsam månad som ni ser. 

Hur såg november ut för er andra..några positiva eller negativa överaskningar...eller gick det som på räls? 

Taggar (blogg): 
1 november 2016

Månadsuppföljning oktober - 50% sparande på en inkomst!

Den här månaden kom utgifterna ner betydligt. Det är dock inte så att vi egentligen har gjort så mycket annorlunda utan kombinationen av att ha varit upptagna med olika kostnadsfria aktiviteter och relativt få större utgifter gör att vi inte gjorde av med mer än drygt 17 tkr denna månad. Generellt känns det som om våra löpande utgifter har gått ner lite under året men det är inga stora skillnader..antar bara att sparsamhetsmusklerna fortsättar att växa. 

Samtidigt så har nu frun en helt vanlig inkomst och vi har också fått en del kilometerersättning, restidsersättning och traktamenten då det varit en del resor och utbildningar i början på det nya jobbet. 

På den passiva sidan kom bara en liten aktieutdelning (månadsvis från North West Healthcare Properties REIT) och kreditkortsbonus denna månad och hyran för stugan kom in precis som vanligt. Mot detta ska ställas en räntebetalning på -900 kr. 

Sist men inte minst summerar pensionsavsättningar (ppm och tjänstepension) till 4 000 kr vilket gör att det totala sparandet summerar till drygt 17 000 (samma som utgifterna) och därmed 50% av den totala inkomsten. Det är ju extra roligt att kunna ha en så stor sparkvot med bara en (ganska normal) inkomst och tre barn....med tanke på vad många säger är nödvändigt för att överleva!

Nu ser jag med tillförsikt fram emot november som ser ut att bli en månad med normala kostnader och sedan är det väl troligt att december kommer med lite extra utgifter i form av liftkort till den lokala skidbacken, några julklappar och lite julmat. Dock ser det väldigt ljust ut just nu att kunna komma in under vårt mål för året på under 22 500 kr i månaden i kostnader. 

Hur såg oktober ut för er? Positiva eller negativa överaskningar? Vad tror ni om resten av året?

2 oktober 2016

Månadsuppföljning September - trots allt tillbaka till positivt sparande!

Från och med den här månaden och resten av året så går vi in i en ny fas. Frun börjar inkassera en vanlig månadslön medan jag blir "inkomstlös". Vi är även på plats i det nya boendet med lite nya förutsättningar för kostnader och inkomster därför har jag gjort en liten sammanställning nedan både av hur vår nya "budget" ser ut men även utfallet för September och vad det är som påverkat detta. 

Sammanfattningsvis kan man säga att kostnaderna inte varit super låga men ändå acceptabla under september samtidigt som inkomsterna var lägre än normalt. Frun fick betala tillbaka lite lön till sin tidigare arbetsgivare som betalats ut felaktigt (semester) och fick även betala en liten summa för en ny jobbtelefon (valde en annan modell en den som företaget ville betala) som gjorde den utbetalda lönen något lägre. På den passiva sidan hade vi hade som vanligt en inkomst från att hyra ut stugan på 3 000 kr per månad medan september är en av de månaderna där vi har lägst övriga passiva inkomster, vi har också numera ett litet bolån med en ränta (före avdrag) på 900 kr i månaden.  

Sammantaget ger detta en kontant sparandgrad som är positiv men bara knappt så på 9%. Till detta kommer avsättningar till pension till ett värde på cirka 4 000 vilket ger ett totalt sparande på 23%. Alltid nått..men vi får tro på bättring under kommande månader. 

Vad tycker ni om sammanställningen ovan, förstålig? Hur gick september för er, blev det bättre eller sämre sparande än vanligt?  

Taggar (blogg): 
1 september 2016

Månadsuppföljning Augusti - vad hände här? Sparandegrad -675%!

Idag är den första dagen på den nya terminen på riktigt för oss. Frun börjar sitt nya jobb och börjar den förhatliga pendlingen. Vi hoppas att hon inte ska behöva jobba mer än 10-18 månader innan vi är i mål så jag antar att vi får tycka att det är helt OK. Slut på semester betyder ironiskt nog större frihet för mig, jag kan välja att skriva/läsa halva dagen och sen göra annat andra halvan istället för som under semestern mestadels vara serviceinrättning för barnen. 

Augusti var en konstig månad för oss ekonomomiskt med relativt stora utgifter och nästan obefintliga inkomster. Vi viste redan innan att vi hade planerat in en fest för att fira flytten och min 40-års dag tidigare i år (9 300 kr). Sen hittade vi en begagnad cykel till frun (2 800 kr mountainbike som vi letat efter länge) det är de stora posterna. Sen gick vi över budget i kort sagt alla kategorier utom bränsle till bilen vilket bara blev en tank på hela månaden. Jag har köpt kläder för första gången på över ett år (skor och jeans 640 kr) och frun köpte också en del kläder (blusar, jeans 1500 kr). Barnen behövde lite nya kläder till hösten vilka mestadels köptes på loppis men det är likväl en kostnad och så fick vi chansen att skicka en vinbeställning med släktingar som skulle till Tyskland vilket gjorde att vi köpte en årsförbrukning av vin till ett bra pris vilket kommer bli en besparing utslaget över året men var en utgift i augusti på 2 300 kr. Allt detta gjorde att kostnaderna för augusti summerade till cirka 37 000 kr mot normalt 22 500 en "vanlig månad". 

Denna månad blev också något av en "perfekt storm" ekonomiskt eftersom jag har slutat få inkomst från min tidigare arbetsgivare (avgångsvederlag kommer i januari nästa år...i och för sig men hjälper inte denna månad) och frun bytte jobb innan sommaren och tog då långledigt och inte fick någon lön i augusti. Vi fick lite små inkomster från föräldraledighet men samtidigt betalade vi restskatt vilket vi kvittade mot inkomsten. Det enda som gjorde att vi fick någon inkomst alls var att vi hyr ut stugan vid det nya huset , att vi har aktier som delar ut någon krona och lite bonus från Preem bland annat. Hade det inte varit för dessa hade vi haft negativ inkomst nu summerar inkomsterna till 2800 kr vilket ger ett kontant sparande på -34 tkr eller -1225% sen kom det en liten pensionsavsättnig på 2000 kr vilket fick "upp" sparandet till -675%  vilket ändå måste vara någon form av bottenrekord. 

Till september bör ordningen vara återställd men nu med en inkomst så inga 80% sparandegrader längre men väl kanske 30% vilket inte är fy skam för en familj på 5 med en inkomst! 

Taggar (blogg): 
17 augusti 2016

Månadsuppföljning Juli - den sista supermånaden!

Det är konstigt det här med att skriva, man tror att man ska få slut på ämnen men det är nästan tvärt om. Däremot är det svårt att starta om efter semestern, jag har mängder med halvfärdiga utkast men får inget klart..det känns som om texten inte riktigt hänger ihop och inget blir riktigt klart...för att komma igång börjar jag därför med en kort sammanställning av det ekonomiska utfallet för juli som nu sedan länge är över. 

Juli var en speciell månad då vi flyttade och hade semester i en spännande blanding, den var även inkomstmässigt ovanlig. Jag fick slutlön från min tidigare arbetsgivare vilket innebär cirka 3 månadslöner vilket var väntat däremot drog arbetsgivaren betydligt mer skatt än väntat då de räknade detta som ett engångsbelopp vilket gjorde att det blev lite mindre pengar ut. Frun hade lön som vanligt. Tillsammans med några små utdelningar så summerade inkomsterna till cirka 89 tkr. 

På kostnadsidan hade jag väntat mig lite högre kostnader men i slutändan får man vara ganska nöjd med 22 tkr en sån här månad speciellt med tanke på att vi fick punkterning på vår ena bil under flytten vilket innebar att vi fick sätta nya däck på den till en kostnad på över 5 tkr. Kostnadsnivån räddades av att vi genomförde flytten helt själva men också att vi i samband med flytten sålde mycket saker vilket täckte mycket av flyttkostnaden...var lite osäker på hur vi skulle hantera detta i utfallet men beslutade oss för att redovisa netto mellan  kostnader och inkomster i samband med flytten. 

Sammantaget  ger detta ett kontant sparande på drygt 67 tkr eller 75%. Till det kommer avsättningar till tjänstepensioner och löneväxling vilket innebär en avsättning på totalt övee 71 tkr vilket ger en totalt sparande på 138 tkr och en total sparandegrad på 86%. (Snitt 84% för första halvåret 2016)

Augusti blir det ett helt nytt läge, jag har inte länger någon inkomst och frun kommer bara få några få tusenlappar i föräldrapenning...samtidigt har vi haft kombinerad 40-års och inflyttningsfest vilket gick på ganska många tusenlappar...för första gången på flera år kommer augusti innebära negativ sparandegrad....får se med hur mycket.

Hur har Juli sett ut för er, och vad ser ni fram emot till hösten? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (189)
Sep (14)

Taggar