Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 januari 2016

Investeringstanke i Afrika: Visa & MasterCard

Två riktigt intressanta investeringsmöjligheter i Afrika tycker jag är företagen Visa och MasterCard som fokuserar på olika betaltjänster som t.ex. bankkort och kreditkort med mycket mera.

Båda bolagen är noterade på New York Stock Exchange (New York-börsen) vilket gör att det är väldig enkelt att komma åt dessa investeringar. Det finns mycket som jag gillar med de här bolagen men det bästa är helt klart att bolagen redan nu erbjuder sina investerare en perfekt kombination av stabilitet och potential. Det är en stor fördel när man vill ta del av just potentialen i t.ex. Afrika som i det här fallet för om man väljer bolag som har en bra och fungerande verksamhet på andra ställen så kommer risken att minska markant.   

Det här tipset gällande investeringar i Afrika blir alltså inget som är direkt och enbart riktat mot regionen. Men jag tänkte att jag ska ge er en bra blandning så sådana tips kommer framöver. Här nedanför kan ni läsa om de nyckelfaktorer som jag anser kommer vara Visa:s och MasterCard:s framgång i Afrika. 

 

Billig tillväxt:

Till att börja med kan dessa två företag växa och ta sig in på ny marknader relativt billigt. Det krävs inga större investeringar för just Visa och MasterCard när de ska expandera utan dessa kostnader hamnar många gånger på de olika samarbetspartnernas bord.

Just att tillväxten är så pass billig medför att Afrika är den självklara regionen ur ett långsiktigt perspektiv. Bolagen är idag redan verksamma på vissa platser i Afrika men det finns väldigt mycket mer att hämta. På många ställen har merparten av invånarna inte ens ett bankkonto men när det börjar förändras och samhällsutvecklingen börjar ta fart, då kommer Visa och MasterCard med stor sannolikhet bli det självklara valet även där.   

 

Starka konkurrensfördelar:

De båda bolagen har även enorma konkurrensfördelar runt om i hela världen då de är de ledande aktörerna på marknaden. Hela branschen är dessutom relativt stängd vilket gör att det är otroligt svårt för t.ex. nya betalkorts-aktörer att ta sig in på marknaden. Visa och MasterCard är någonting som våra samhällen litar på och är beroende av och starkare konkurrenskraft än så får man nog inte.

Ur Afrikas perspektiv så innebär det här som sagt att Visa och MasterCard mer eller mindre automatiskt blir det självklara valet även där. De har en sådan ställning att de kan vara först in på en marknad väldigt enkelt då de klarar av att ta några smällar och förluster i början för att på lång sikt låta vinsterna rulla in från en ny marknad.        

 

Risker:

Självklart finns det även vissa risker hos dessa bolag och den mest omtalade som jag dock tycker att både Visa och MasterCard hanterar bra är hoten från mobila betalningar. Det ligger visserligen helt klart någonting i dessa hot då mobila betalningar tar över mer och mer men det många inte tänker på är att det är just Visa:s och MasterCard:s verksamhet som är hela grunden för dessa mobila betalningar. I många fall behövs det just ett betal- eller kreditkort registrerat i botten för att man ska kunna använda sig av olika mobila tjänster och då får självklart även de sin del av kakan. Dessutom tycker jag att båda bolagen den senaste klart och tydligt har visat att de kommer bli stora även på den mobila marknaden via nya satsningar och förvärv med mera så även om det helt klart finns hot här så tycker jag att de har väldigt bra koll på dem.

Som jag sa tidigare är konkurrensen inget jättestort hot mot dessa bolag, det är i så fall snarare så att det är Visa och MasterCard som är ett hot mot varandra. Jag däremot tycker att de kompletterar varandra väldigt bra och jag själv samt nästan alla i min omgivning har minst ett kort från dessa två aktörer för att man då helt enkelt får en trygghetskänsla och just den detaljen är en stor fördel för båda bolagen.

En annan risk som också kanske är den största är Visa:s och MasterCard:s relation med bankerna. Bankerna vill ha sin del av intäkterna och det finns en risk att de kommer höja sina avgifter för att bankens kunder ska få ett Visa- eller ett MasterCard-kort. Den riskfaktorn är visserligen väldigt trolig då bankerna hela tiden kämpar för att öka sin intäkter och även hitta nya möjligheter då många gamla områden försvinner. Men i samma veva så kommer de bli ganska så enkelt för MasterCard och Visa att bara höja sin transaktionsavgifter en aning och på så sätt kompensera för en minskad lönsamhet från andra håll och kanter så återigen känns det som att även den här risken är väldigt kontrollerad.    

 

Sammanfattningsvis så tycker jag att både Visa och MassterCard är två riktigt intressanta alternativ om man indirekt vill ta del av utvecklingen i Afrika men samtidigt ändå minimera risken. Bolagen har idag en direktavkastning på ungefär 1 % och det kan kännas lite lågt men då ska man tänka på att t.ex. MasterCard:s utdelningstillväxt ligger på flera hundra procent under de senaste åren och så tror jag kommer bli fallet även i längden.

Det här var alltså mitt första investeringstips här under tema Afrika och det faller alltså in på finanssektorn. Det här tipset är som sagt också relativt säkert och heller inte en direktinvestering Afrika men det kommer mer tips inom den kategorin framöver. Vad tycker ni om Visa och MasterCard? Är det bolag som faller er i smaken?

 

 

David  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar