ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Avstämning elkostnader 2016

Nu har årets alla elräkningar trillat in och jag tänkte därför se hur mycket lägre den totala elkostnaden för 2016 blev jämfört med 2015. Anledningen till att jag är nyfiken är eftersom vi bytte från en ca 10 år gammal luftvärmepump till en ny i slutet av 2015.

 

 

Något som är mindre bra är att jag glömde att göra ett aktivt val nu i somras när elavtalet löpte ut, därför blev man då bunden ytterligare ett år till ett högre pris. Inte bra alls men detta skall jag verkligen inte glömma av till nästa år. Pga detta misstag blev det i princip samma elkostnad för 2016 som 2015.

 

Så mitt råd till alla där ute med el som primär uppvärmingskälla, se över era elavtal och göra ett aktivt val när bindningstiden löper ut.

Vad som dock har blivit mycket bättre sedan vi bytte pump är inomhusklimatet, tidigare frös vi väldigt mycket på vintern och ibland var det endast 12-15 grader när man kom ner på morgonen, dessa problem finns inte längre och den nya pumpen gör verkligen sitt jobb. 

 

Nästa steg att får ner elkostnaderna på är att skaffa egna solpaneler på taket. I dagsläget är dock dessa paneler alldeles för dyra i relation vad man får tillbaka, men vi får se, om några år kanske kostnaden gått ner så pass mycket att det motiverar ett köp.

 

Hur mycket betalar vi då i totala elkostnader  per år? Jo för detta året landade det på totalt ca 17 000 kronor. Vi bor i en tvåplansvilla (två vuxna, två små barn) med en luftvärmepump som värmekälla. Har även ett element i garaget som håller rummet i ca 10-15 grader. 17 000 kronor är alltså för uppvärmning OCH hushållsel. 

 

Är det högt, lågt eller medel? Jag vet faktiskt inte därför tänkte jag höra med er läsare vad den totala elkostnaden för 2016 landade på? Skriv även gärna hur ni bor och hur ni värmer upp villan/lägenheten.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Didrikfinans's picture
86
153
41
0
Didrikfinans

Hej!

Vi landar på ca 15 000 kr (ca 17 000 kWh) för uppvärmning och hushållsel. Vi är också två vuxna och två små barn i en tvåplansvilla. Har en luftvärmepump på varje våning, elgolvvärme i badrummen och hallen samt element i tvättstuga och förråd som håller 19 respektive 15 grader. 

Var i Sverige man bor spelar ganska stor roll om man ska jämföra. Vi bor kustnära i södra Sverige och det bidrar såklart till lägre uppvärmningskostnad.

Även jag glömde att göra ett aktivt val/byta elleverantör i år. Otroligt irriterande. Sa upp avtalet direkt så i vår blir det leverantörsbyte. 

Mvh DF

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Det har du helt rätt i Didrik, bor man i söda sverige (som även jag gör) blir uppvärmningskostnaderna lägre.

Vårt hus är byggt i slutet av 80-talet och verkar inte vara så välisolerat, har även torpagrund så golvet blir kallt på vintern. Det känns ändå skönt å veta att vi ligger ganska likt i elkostnader. Vi har dock ingen elgolvvärme och bara en luftvärmepump. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)