Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Innovativ produktutveckling

Den sjätte punkten på min lista är huruvida bolaget är beroende av innovativ produktutveckling eller inte.

Innovativ produktutveckling kan betyda många saker och visst är det så att alla bedriver någon form av produkt- eller tjänsteutveckling, men i mitt sammanhang så står det för om bolaget är beroende av att hela tiden utveckla en ny produkt samt lansera den för att fortsätta lyckas med sin försäljning.

Måste man satsa mycket på R&D kan det bli kostsamt samt att det även kan slå väldigt fel. Det är inte säkert att man får betalt får all den satsning man gjort. Framgångar på kort sikt inom produktutveckling betyder inte att man når framgångar på lång sikt då man gång på gång måste bevisa sig "bäst".

Samtidigt så måste att man satsar mycket på R&D inte betyda att man inte klarar av denna checkpunkten. En av de avgörande sakerna är hur diversifierad man är i sitt produktutbud. Är bolaget beroende av ett fåtal produkter eller har man hundratals av olika kategorier som tillsammans suddar ut beroendet?

Ett bolag som har ett fåtal produkter som måste vara "top-of the art" för att leda till försäljningar och konkurrensfördelar klarar inte denna punkt. Ofta handlar det om teknikbolag (teknikrisk) eller läkemedelsbolag. En tidigare framgångsrik produkt betyder inte att den kommer sälja i längre tidsperioder utan ständig förnyelse krävs.

Bolag som är beroende av att hela tiden vara innovativa är enligt min definition mer riskfyllda på sikt.

Hur tänker du kring teknikrisker och liknande risker

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Ett av flera klassiska exempel är Nokia - och då menar jag mobiltelefondelen. Vilken resa! (Både uppåt och neråt.)

Många diskuterar ju om att Apple måste komma med något nytt. Den där äppelklockan har jag inte riktigt fattat poängen med, även om jag är mycket nöjd med deras telefon och framförallt läsplatta. Samtidigt fortsätter de att göra fantastiska vinster, har ett mycket starkt "ekosystem" av produkter och tjänster och klurar säkert på fina grejer i sitt labb. Värderingen sett till dagens vinster är inte otroligt hög och att självaste Warren Buffet köpt in sig nyligen ger ju visst förtroende.

Mvh

Egon 

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

Tack för kommentar Egon.

Ja det är ju bolag med typiska teknikrisker.

Balansräkningen i ihop med nuvarande vinstnivåer ser attraktivt ut i Apple. Den stora frågan är ju då naturligtvis om vinsterna kommer fortsätta. Vet ej, men tar man lite mindre positioner i flertalet "billiga" bolag ( dock ej i "skräpbolag") så brukar det sammantaget bli bra. Jag kör en checkliste-koll för att rensa bort "skräpet" och se vilka de huvudsakliga riskerna är och därefter kan man bestämma exponering (om någon).

Spartacus's picture
161
624
47
0
Spartacus

Du har liknande finansiella situation i Samsung som i Apple. Gott om pengar och låga multiplar i förhållande till vad man drar in. Vill man går det ju ha båda i portföljen.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar