Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
29 februari 2016

Köp ditt eget fotbollslag

Vad kan passa på en annorlunda dag som skottdagen om inte en liten annorlunda spaning. En skott-relaterad spaning. Skott mot mål så att säga. Ja, ja långsökt jag vet, men månaden har ju varit extra lång också...

 

Du behöver inte vara rysk oligark eller arabisk oljeshejk för att äga (en andel) i ett fotbollslag. 

 

Nej då. Det går bra att vara vanlig småsparare och fotbollssupporter. Fler och fler lag/föreningar har blivit bolagiserade. I Sverige finns ett tjugotal idrottslag som bedrivs i aktiebolagsform. Det är lag som t.ex. Djurgården som till drygt hälften ägs av ett amerikanskt bolag och inte är publikt och AIK som kan handlas på NGM. Mig veterligen är det bara AIK som är publikt och går att handla i Sverige.

 

Lyfter vi blicken något så dyker det dock upp fler.

 

I Storbritannien finns Manchester United. Ett av de dominerande lagen i Premier Leauge. Manchester United finns även listat via NYSE. 

 

Att investera i idrottslag är dock inget jag kan rekommendera. Jag har inte funnit att de på något sätt överpresterar andra aktier över tid. Möjligtvis lever de sitt eget liv något. Idrottsframgångar leder till större intäkter o.s.v. En egen tillgångsklass kanske? Idrott på professionell nivå handlar trots allt om pengar, pengar och åter pengar.

 

Det är ju därför Madrid och Barcelon totalt dominerar spanska ligan. De tar i princip alla pengarna där. För dem köper de de bästa spelarna. Så de prestera bäst och då kan de fortsätta håva in alla pengarna...

 

Hur som helst. I Spanien verkar klubbar vara medlemsägda så där hittar vi inget.

 

I Nederländerna däremot finns AFC Ajax noterat. Ett av de bättre lagen i detta låglänta land. 

 

 

Är man mer för tysk fotboll så finns Borussia Dortmund i Tyskland. En av de mest publiklockande fotbollsklubbarna i Europa.

 

Vänder vi blicken åter västerut så har vi även skotska Celtic. Inget Manchester United precis men gillar man grönt så. Dessutom är skulderna lite mindre i både Celtic, Borussia Dortmund och Ajax än i Manchester United. Det behöver ju dock inte vara något problem för Manchester för man verkar ha skrivit på en del lukrativa kontrakt med sponsorer och rättighetsköpare.

 

Ska vi prata skulder så är det väl egentligen inte Manchester Uniteds soliditet vi ska prata om. Nej då behöver vi vända blicken söderut.

 

Där kan du bli delägare i både italienska Juventus som AS Roma. Säga vad man vill om italienska fotbollslag, men dessa två lags balansräkningar är ingen vacker syn. Det verkar dock inte bekymra fansen.

 

Så summa summarum. För den fotbollstokige. Sju stycken fotbollslag att välja på.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar